301 yönlendirmesi adres değişikliği yaparken en iyi yöntemdir. Neden yönlendirme yapılır diyecek olursanız. Bu bazen kimilerine göre google cezalarından kurtuluş sebebi olabilir.

Bize göre her ne kadar yönlendirme sonrası kısa bir süre sonra cezai işlemlerin zaten tekrar uygulanacağı kesindir. Bu nedenle link temizliği .yada diğer cezadan kurtulma yöntemlerini uygulamanız daha sağlıklı olacaktır.

Buna rağmen yeni bir site, yeniden başla, kullanıcı hitleri, pagerank, sayfa otoritesi vs diğer SEO kriterleri eyvah eyvah diyorsunuz doğal olarak. Ancak eğer aşağıdaki adımlara dikkat ederek uygularsanız. Sitenizi 301 çekerek başka bir domain’e tüm seo özellikleriyle birlikte başka bir domaine taşıyabilirsiniz. Aynı şekilde alt sayfalardan birinde url değişikliği yapmak istediğinizde de aynı yöntemi kullanmalısınız.

Yönlendirme nedir?

Yönlendirme, hem kullanıcıları hem de arama motorlarını başlangıçta istediklerinden farklı bir URL’ye göndermenin bir yoludur. En sık kullanılan üç yönlendirme yöntemi  301, 302 ve Meta kodlarıdır.

Domain yönlendirme nedir ?

Alan adı değişikliği veya alt klasör, alt sayfa url değişikliklerinde eski url yazıldığında insanların ergonomik bir şekilde yeni url ye yönelmesini sağlayan yapıdır.  Uygulamada 301 ve 302 redirect kullanımı olarak bilinir. İki redirectinde kendine göre kullanım alanı vardır.

301 yönlendirmesi nedir ?

Bir domainden başka bir domaine geçiş yaparken veya bir alt sayfanın adresini kalıcı olarak değiştirmek gerektiği zamanlarda kullanılan yönlendirmelerden bir tanesidir. Temel prensibi kesin olarak taşınmayı içermesidir. Yani eski adresimiz şuydu artık şu adresten yayın yapacağız demiş olursunuz.

301 yönlendirmelerini ne zaman kullanmalı?

Bir sayfa artık silinecek hale geldiğinde veya başka bir safyanın mükerreri olduğunda 301 yönlendirmeleri kullanılmalıdır. Ayrıca, URL’lerin daha yeni, daha temiz sayfalarda düzenlendiği site yeniden oluşturma işlemleri için de gerçekten değerlidirler. Web sitenizi yeniden oluştururken aynı kalmayacak olan eski URL’leri yeniden yönlendirmek çok önemlidir.

Kullanım durumları:

  • Yeni bir domaine geçiş
  • Dinamik URL’leri temizleme ve bunları daha kısa, arama motoru dostu sürümlere yönlendirme
  • Yinelenen içerik sorunlarının önlenmesi
  • Güncel olmayan yazıları temizlerken
  • Benzer yazıları temizlerken

302 yönlendirme nedir ?

Http yönlendirme statü kodlarından bir tanesidir. Geçici olarak taşınmayı ifada eder. Hani büroların kapısında cumaya gittim geliyorum yazar ya onun http kodlarındaki karşılığıdır. Bu yüzden geçici yönlendirme durumları hariç seo açısından kullanımı tavsiye edilmez. Teknik olarak “Moved Temporarily” yani “Geçici Taşındı” ifadesi ile bilinir. Bir hata kodu değil bir yönlendirme kodudur.

Yönlendirmede trafik kaybı ve anahtar kelimelerde sıralama kaybı yaşamamak için ;

  • Yeni tescil ettiğiniz domaine bağlı hosta SQL , Asp yada HTML her ne ise tüm dosyalarınızı atın ve çalışır halde olsun.
  • Google web yönetici araçları hesabı açın.
  • Web sitenizi ekleyin.
  • Zaten varsa google search console ‘a giriş yapın.
  • Eski domaini 301 yönledirme ile .htaccess ile yapıyoruz. Eğer cpanel kullanıcısı iseniz redirect ( yönlendirme ) ile de yapabilirsiniz.
  • Google search console menüsünden adres değişikliği bölümüne  gelin. Altta Şekil  A da gördüğünüz ayarları uygulayın.
  • Yeni alanımızda sitemap dosyası oluşturup Google Search Console ‘a ekliyoruz.
  • Add Url ile yeniden sitemizi ekleme isteği gönderiyoruz.

Yeni google search console ‘da adres değişikliği aracı ,  ayarlar kısmında bulunmaktadır.

search console 301 adres degisikligi araci

 

Yapmanız gerekenler bunlar. Siteniz elbette bir miktar ziyaretçi kaybına uğrayacaktır. Ancak bir süre sonra kendine gelecektir. Ayrıca aşağıdaki kodu htaccess dosyasına ekleyerek de eski domaini , yeni domaine sorunsuz taşıyabilirsiniz.

Asp.net için yeni web config ile yönlendirme işlemi

Aşağıdaki kodu web.config dosyasına eklemeniz yeterli olacaktır. Eski site adresi girildiğinde site otomatik olarak yeni alan adına yönlenecektir.

<system.webServer>

<httpRedirect enabled="true" httpResponseStatus="Permanent">

<add wildcard="/[ESKİ SAYFA]" destination="/[YENİ SAYFA]" />

</httpRedirect>

</system.webServer>

veya

<configuration>
<location path=”eski.htm”>
<system.webServer>
<httpRedirect enabled=”true” destination=”http:// siten .com/ yeni” httpResponseStatus=”Permanent” />
</system.webServer>
</location>
<location path=”yeni.htm”>
<system.webServer>
<httpRedirect enabled=”true” destination=”http://siten .com/ yeni ” httpResponseStatus=”Permanent” />
</system.webServer>
</location>
</configuration>

Siteyi Http ‘den https ye yönlendirme

SSL sertifikası kullanarak https protokolüne geçiş yapmanın SEO açısından pozitif katkı sağladığı google tarafından kabul edilince bir çok site sahibi http yi iptal ederek https ye yönlelndirme işlemi yapmaya başladılar. Ssl sertifikası aldıktan sonra kolay bir şeklide https ‘ye yönlendirmek için gerekli olan htaccess kodu aşağıda yer almaktadır. Kod wordpress, özel yazılım her türlü sistem için çalışmaktadır.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}
WordPress siteler için bütün SSL hatalarını tek adımla gidermek istiyorsanız Really Simple SSL eklentisini yüklemeniz yeterli olacaktır. Bu eklenti ile kolayca Google Chrome tarayıcısında yeşil ışığı yakabilir ve güvenli ibaresini görebilirsiniz.

Php siteler için htacess ile site adresi değiştirme 301 yönlendirme kodu

Options +FollowSymlinks
RewriteEngine on
ReWriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?oncekisiteniz.com$ [NC]
ReWriteRule ^(.*)$ http://www. yenisiteniz .com/$1 [R=301,L]

oncekisiteniz.com yazan yere hali hazırdaki site adresinizi yazın yenisiteniz.com yazan yere de yeni aldığınız ve yönlendirmek istediğiniz alan adını yazın. Yönlendirme doğru şekilde gerçekleşecektir.

Unutulmaması gerekir ki 301 ile yönlendirme sonrası site tüm negatif ve pozitif her şekliyle birlikte yönlendirilir. Mesela eğer filtre cezası , penguen cezası gibi cezalar almışsanız yeni domainde de aynı sorunu muhtemelen yaşamaya devam edeceksiniz.

WordPress sitelerde 301 yönlendirme işlemi nasıl yapılır ?

Günümüzün en çok kullanılan içreik yönetim sistemi olan Worpdress kullanan bir siteye sahipseniz işiniz daha kolay. Bütün yönlendirmeleri tek bir eklenti ile yönetebilirsiniz. WordPress siteler için alt sayfa yönlendirmelerinde Redirection adlı eklentiyi kullanabilirsiniz.

Redirection yönledirme eklentisi ile 404 hatalarını dahi takip edebilir , log yönetimi aracılığı ile tüm detayları kontrol altına tutabilirsiniz. Üstelik bunları yapmak için kod bilgisine ihtiyaç duymazsınız veya htaccess dosyası ile oynama yapmanız gerekmez.

Blogger sitelerde 301 ile yeni domaine yönlendirme işlemi nasıl yapılır ?

Blogger kullanıyorsanız sitenizi yeni bir domaine yönlendirmek için Ayarlar > Yayıncılık > Özel alan adı kısmından yeni domain yönlendirmesi yapabilirsiniz. Blogger içinde bir yönlendirme yapmak istiyorsanız Ayarlar > Yayıncılık > Hatalar ve Yönlendirmeler kısmından kolayca halledebilirsiniz.

Meta refresh kodu ile yönlendirme

Meta refresh sunucu düzeyinden ziyade sayfa düzeyinde yürütülen bir yönlendirme türüdür. Genellikle daha yavaştırlar ve önerilen bir SEO tekniği değildirler . En yaygın olarak “Beş saniye içinde yeniden yönlendirilmezseniz, burayı tıklayın” metniyle birlikte beş saniyelik bir geri sayımla ilişkilendirilirler. Meta refresh ncak zayıf kullanılabilirlik ve geçirgenn bağlantı eşitliği kaybı nedeniyle bir SEO taktiği olarak önerilmez.

Meta refresh yenileme ile yönlendirme şu şekilde yapılır :  <http-equiv=”refresh” content=”0; url=https://example.com/”>

Online htaccess yönlendirme oluşturucu

https://www.htaccessredirect.net/ sitesinde yer alan online araç ile hızlı ve kolay bir şeklide .htaccess dosyasını otomatik olarak oluşturabilirsiniz. Böylece hiç bir programlama dilini bilmeseniz bile kolaylıkla aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Joomla gibi sistemler kullananlar için gayet ideal bir seçim olacaktır.

  • Dizin yönlendirme
  • Alt sayfa yönlendirme
  • Özelleştirilmiş hata sayfaları ( 400, 404, 500 )
  • İp engelleme
  • Bot engelleme
  • Seo araçları botlarını engelleme ( ahrefs, moz, majestic, google, yandex )
  • Varsayılan dizin değiştirme
  • Domain yönlendirme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Diğer 301 yönlendirme örnekleri :

Eski bir alt sayfanın yeni bir alt sayfaya doğru  şekilde yönlendirilmesi

Redirect 301 /eski-alt-sayfa.html  www. adres .com/yeni-yonlenecek-safya.html

Eski klasörün yeni alt sayfaya yönlendirilmesi

Redirect 301 /ahmet/ mehmet.html

Video düşük çözünürlükte olmuş fakat videoda geçen tüm metinleri videonun altındaki açıklamaya yazdım.

Eğer ben yukarıdakilerden bir şey anlamadım 301 yönlendirme kodunu otomatik hazırlayan hazır bir araç istiyorsanız. Rapidtable ‘i kullanabilirsiniz. Toplu olarak excel veya csv dosyasından verileri alarak yönlendirme kodunu oluşturmaktadır.

WordPress bir siteyi yeni bir domaine taşıma aşamaları

Cevabımız içinde wordpress bir siteyi başka bir domaine taşımak için 301 yönlendirme aşama aşama anlatımını bulabilirsiniz. Bu yöntem linux sunucular için .htaccess dosyası ile yapılan yöntemidir.

  1. Eski domaindeki tüm dosyaları ve veritabanlarını yedekleyin
  2. Yeni domaine tüm dosyaları ve veritabanını yükleyin
  3. Yeni sitenin çalıştığına emin olun.
  4. Eski siteye .htaccess dosyasına aşağıdaki kodu ekleyin
    RewriteEngine on
    RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.newdomain\.co.uk 
    RewriteRule (.*) http://www.newdomain.co.uk/$1 [R=301,L]
  5. Eski sitenin sorunsuz olarak yeni siteye yönlendiğinden ve yeni sitenin problemsiz olarak çalıştığından emin iseniz, google webmaster araçlarını kullanarak adres değişikliği yapın.
  6. Ek olarak sosyal medya ve yönetebileceğiniz dizin hesaplarında da site adreslerini değiştirin.
  7. Site haritasını google search console araçlarını kullanarak gönderin.
  8. Google gibi getir aracını kullanarak yeni sitenin daha hızlı oturmasını ve indeks almasını sağlayın.

Kısa kısa ipuçları : 

  • Daha önceki sitenizde site içi 301 yönlendirmeleri var ise yeni sitenizde bunları iptal edin. Çünkü çok fazla zincir yönlendirme google botları için problem olacaktır. Google algoritmaları ve botlar için maximum 3 yönlendirme limiti vardır, tarayıcılar için ise maximum yönlendirme sayısı 4 olarak kabul edilmektedir. Bu kontrolleri redirect-checker.org adresinden yapabilirsiniz.
  • WordPress siteyi başka bir domaine sorunsuz olarak taşımak için Duplicator eklentisini kullanabilirsiniz .
  • Yönlendirmelerin 301 , 302 gibi kontrollerini sürekli olarak yapın

Seo konusunda eğitim almak için Uygulamalı SEO Eğitimi sayfamızı, seo hizmeti almak için seo uzmanı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.