İnternetin mobil alana kayması ile birlikte hız oldukça önemli olmaya başladı. İşte tamda burada google tarafından desteklenen Accelerated Mobile Pages Project ( AMP ) 2015 yılından beri dünyada yayılmaya başladı.

Özellikle mobil öncelikli indexleme haberleri ile birlikte dahada önem kazanmaya başlayan hızlandırılmış mobil sayfalar 2018 yılında seo uzmanlarını ve tasarımcıları meşgul edecek önemli haberler arasında yer alıyor.  Bende sizleri için tam kapsamlı bir AMP rehberi hazırlamaya karar verdim.

Amp nedir ?

Accelerated Mobile Pages Project kısaca AMP , Türkçemize çevrilmiş hali ile ise Hızlandırılmış mobil sayfalar google tarafından desteklenen açık kaynak kodlu bir yazılım geliştirme alanıdır.  İnternet sitelerinin mobil platformlarda daha hızlı açılmasını hedeflemektedir.
Google AMP aslına bakcak olursak kısıtlanmış bir HTML5 dir.
Amp teknolojisi html ve js sayfaların hızlı şekilde oluşturuyor ve google önbellekleme sistemi de istemcilerde sitelerin hızlıca yüklenmesini sağlamaktadır. Amp sitelerin google sunucularında barınıyor olması da büyük avantajlardan biridir.
Hem kodların yalın olması hemde sitenin google önbelleğinden açılması amp sitelerin 1 saniyenin altında yüklenmesini sağlarlar.
Google sunucularını illegal olarak kullanan bir çok sistemi görmekteyiz ama bu istismar ve kötüye kullanım her sistemde mevcuttur. AMP sisteminin problemli olduğunu göstermez.

WordPress Amp kurulumu nasıl yapılır ?

Özel yazılım kullananlar için sitelerini AMP ‘ye uyarlamak zaman alabilir. Ancak WordPress sitelerde iki harika eklenti sayesinde dakikalar içinde sitenizi AMP ye dönüştürebilirsiniz. Ben aşağıda listelediğim iki wordpress eklentisini aynı anda kullanıyorum.

Hiç bir sorun yaşamıyorum. Bu iki eklenti ile Google Analytics, Yoast Seo ile entegre çalışması ve ayarları , AMP page builder, Performans, Yapısal Veri, Schema & Structured Data , Push Notification desteği, Contact Form 7 desteği, Yorum ayarları, Google adsense reklam desteği, İstenilen yazıda , sayfada veya kategoride amp gizleme gibi tüm ayarları gerçekleştirebilirsiniz.

  • AMP for WordPress eklentisi – https://wordpress.org/plugins/amp/
  • AMP for WP eklentisi – Accelerated Mobile Pages – https://wordpress.org/plugins/accelerated-mobile-pages/

Amp ‘yi iptal etsem seo açısından sorun yaşar mıyım ?

Bazen sitesinde amp yi aktif etmiş kişilerden reklam gelirlerinin düştüğü, kullanıcı deneyiminin azaldığı gibi yakınmalar duyuyorum. Bu tarz durumlarda amp yi nasıl iptal edebilirim. Bir sorun yaşar mıyım ? 404 hataları başıma bela olur mu ? diye sorular sıklıkla soruluyor. Eğer aşağıdaki anlattığım kriterlere uyarsanız amp yi sorunsuz bir şekilde iptal edebilirsiniz. Sitenizde her hangi bir trafik kaybı yaşama ihtimalinizde çok düşük.

2021 güncellemesi : Google süprpiz bir şekilde öncelikle amp nin şimşek ikonunu arama sonuçlarından kaldırdı. Şimdide asla vazgeçmeyeceiğ gözüktüğü AMP yi tamamen iptal etmeis bekleniyor. Bu durumda AMP eklentisi kullananların google sonuçlarında bir kayıp yaşamadan iptal etmeleri için aşağıdaki adımları izlemeleri gerekiyor.

WordPress için amp nasıl iptal edilir ?

Aşağıdaki adımları doğru olarak uygularsanız sitenizde her hangi bir trafik kaybı yaşama ihtimaliniz düşüktür. Sorun yaşarsanız yorum olarak sorularınızı sorabilirsiniz.

  1. Öncelikle kurmuş olduğnuz amp eklentisini yada eklentilerini deaktif  ( disable ) edin
  2. Sonra eğer kurulu değilse Redirection eklentisini kurun.
  3. Add New Redirection ( Yeni yönlendirme ekleme ) kısmına gelin
  4. Source url kısmına  /(.*)\/amp yazın
  5. Target Url kısmına https://www.BURAYASITEADRESİNYAZ.com/$1 yazın.
  6. Regex seçeneğini işaretleyin
  7. Son olarak bir kaç amp sayfasını redirect-checker.org sitesinden test ederek amp olmayan sayfanıza 301 ile yönleniyor mu kontrol edin
  8. Yönlendirme kontrolü için httpstatus.io, https://www.webfx.com/tools/http-status-tool/gibi araçlarkı kullanabilirsiniz.
  9. İşlem tamamlandı

AMP kullanmanın dezavantajları

Henüz geliştirme aşamasında olan AMP nin sunucu yükünü azaltma , hız vs. gibi avantajlarının yanı sıra göreceli olarak zararlı etkilerini de sayabiliriz.

  1. E-ticaret sitelerinde AMP kullanımı olası değildir
  2. Zaten var olan bir internet siteniz varsa bu sitenin birde AMP versiyonunu oluşturmak özellikle özel yazılımlarda ek zaman ve ekonomik külfet anlamına gelecektir
  3. Kısmen bazı siteler Adsense reklam gelirlerinin düştüğünü rapor etmişlerdir
  4. AMP kütüphanesi dışında herhangi bir JavaScript’e izin verilmediğinden bu sizi kısıtlayacaktır

Amp için canonical kullanımı nasıl olmalıdır ?

Sitenize ait sayfaların normal sürümlerinde AMP teknolojisini kullandığınızı canonical etiketi ile google ‘a gösterbilirsiniz. Bunun için tüm alt sayfalara şu kodu eklemelisiniz<link rel=”amphtml” href=”https://www.SITEADRESINIZ.com/AMPVERSIYON.html”> Böylece normal sayfanızı ziyaret eden google o sayfanın amp sürümünün adresini öğrenmiş olur.

Aynı şekilde de sayfalarınızın AMP versiyonlarında normal sayfa versiyonlarını canonical ile göstermeniz gerekir. Bu hem yineleme sorunlarının önüne geçecek hemde bir sürü sorunla boğuşmanızı engelleyecektir.  Bu kodu uygulamak için <head> ile </head> arasına <link rel=”canonical” href=”https://www.SITEADRESİNİZ.com/NORMALVERSİYON.html”>

Yukarıdaki siteadresiniz.com/normalversiyon.html yada siteadresiniz.com/ampversiyon.html yerine mutlaka kendi sitenizi uyarlamanız gerekmektedir.

Amp için sitemap ( site haritası ) oluşturmaya gerek var  mı ?

AMP teknolojisini sitenize uyarladıktan sonra ekstra bir sitemap oluşturmanıza gerek bulunmamaktadır. AMP olmayan normal versiyonlarda URL ye amphtml etiketini eklemek ve AMP içeren URL versiyonunu yazmak yeterlidir. Google böylelikle sitenizin AMP versiyonlarını algılayarak arama sonuçlarını buna göre listeleyecektir.

Google Amp için kaynaklar :