Doğal olmayan teknikler ile yapılan seo çalışmaları maalesef siteler fayda yerine çoğu zaman zarar getirmektedir. Örneğin sürekli backlink almaya çalışmak üstelik bunu hep anahtar kelime ile ana sayfaya almak sitenizin filtreye girmesine ve ilgili kelimede arama sonuçlarında performans gösterememesine yol açacaktır. Google Search Console hesabı üzerinden bir uyarı gelmese bile sonuçlarda bu sorunları rahatlıkla görebileceksiniz.

İyi bir backlink nasıl olur?

Temel olarak, iyi bir geri bağlantının üç özelliği vardır:

  1. Alakalı siteden
  2. Bazen çıplak url kullanarak
  3. Uygun lokasyon
  4. Uygun ilgi alanı ve sektör uyumu
  5. Doğallık önemlidir

Backlink’i zararlı yapan nedir?

Birkaç yıl önce Google, SEO için kullanılan spam içerikli geri bağlantılara karşı penguen algoritmasını çıkardı.Google artık web sitelerinin okuyucularına katma değer sağlamak için geri bağlantılara ihtiyaç duyuyor.

Örneğin: Bir bağlantı tek başına footer’da duruyorsa (metin ile ilgili değil yada anlamsal olarak gömülü değilse), Google için spam olabileceğinin bir göstergesidir. Bağlantı, Google’ın çok kaliteli olduğunu düşünmediği bir sayfaya yerleştirilmiş olsa bile, bu zararlı olabilir. Örneğin, herkese açık forumlardaki bağlantılar çok olumlu değerlendirilmez.

Genel bir kural olarak şu söylenebilir: Bir web sayfasının kullanıcısı bir bağlantıya tıklamazsa, bu yersiz kabul edilir ve Google bunu spam olarak görür.

Zararlı backlink nedir? Zararlı olduğu nasıl anlaşılır?

Bir internet sitesine doğal olarak gelmeyen her backlink zararlıdır. Doğal olup olmama, düşük kaliteli olma gibi kriterleri de google kalite politikalarına göre değerlendirmekteyiz. Bu tür linkleri yönetemiyorsanız ( silme, değiştirme ) tek çözüm google disavow bağlantı reddetme aracını kullanmaktır. Google, geri bağlantıları genellikle spam olarak sınıflandırır.

  • satın alınmış linkler
  • link değişimleri
  • forumlarda yayınlanmış olması
  • gerçek haber içermeyen sitelerde
  • blackhat tekniklerin yaygın olarak kullanıldığı PBN lerde

Her çalışmada olduğu gibi backlink çalışmsında da çeşitlilik önemlidir. Bağlantılarınızı olabildiğince çeşitlendirin.

Zararlı geri bağlantıların sitenize etkileri nelerdir?

SEO’da yelkenler tersine döndü. Günümüzde seonun sloganı “nicelikten çok nitelik” tir. Bu, tanıdık kaynaklardan gelen geri bağlantıların daha yüksek görüntülendiği ve bu nedenle arama sonucu sıralaması üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve, Google’ın spam olarak kabul ettiği geri bağlantıların bir web sitesinin sıralamasında düşüşe neden olabileceği anlamına gelir.

Google, bir web sitesinin doğal olmayan teknikler kullandığına inandığında harekete geçer. Bununla birlikte, bu her zaman sıralamada kasıtlı bir ayrımcılığa neden olmaz: Kim gerçek kötü olarak kabul edilirse, tamamen google dizininden bile çıkarılabilir. Sonuç olarak, potansiyel veya mevcut müşteriler ismi yazıldığında bile Google üzerinden bir web sitesi bulamayabilir.

Google disavow ( link reddetme ) işlemi nedir ?

İnternet sitenize gelen bağlantıları reddederek kolayca kurtulabileceğiniz google aracıdır. Böylece bu tür sitelerin sitenize zararlı etkilerini ortadan kaldırmış olursunuz. Bu aracın kullanımı ile birlikte daha önce savunmasız olan sitelerin antiseo ‘ya karşı bir savunma sistemi oluşturulmuştur.

Backlink çalışması sonrası sıralama kaybı …

Eğer sürekli backlink çalışması yapan biriyseniz google algoritmaları bir gün yakanıza yapışacak demektir. Bu er yada geç kesin bir sonuçtur. Kimi zaman algoritmaya direk yakalanır kimi zamanda arama sonuçlarının altında bulunan geri bildirim gönder butonu ile yapılan kullanıcı bildirimleri sonucu da yakalanabilir. Peki bu tür durumlar karşısında ne yapmak gerekir ?

  1. Eğer son zamanlarda anahtar kelimelerde sıralama kaybetmişseniz kesinlikle google ‘ın Penguen , panda  yada farklı bir google güncellemesi sizi olumsuz etkilemiş demektir. Bu da muhtemelen spam linklerin zararlarını görmeye başlamışsınız demek oluyor. Ancak panda kaynaklı bir sorun yaşıyorsanız bu sefer de içerik kalitesi ile ilgili sorunlarınız var demektir.
  2. Google Search Console ( Webmaster Tools ) sisteminde google kurallarını ihlal ettiğinize ( Manual spam uyarısı ) yada aldığınız seo paketlerinin spam olduğuna dair bir uyarı almışsanız ( bu mesajı illa almanız gerekmez , en temel kriter 1. maddede yazdığımız kriterdir )

Google sitelere neden ceza verir ?

Daha önce google penguen 2.0 makalemizde de belirtiğimiz gibi. Yeni algoritma tamamen spam linkler ile mücadele için çıkarıldı. Ayrıca kalite değeri düşük içerikler ve programlar ile yapılan çalışmalarının da engellenmesi amaçlar arasındadır.

Yani sonuç olarak bu cezayı alma nedeniniz yazdığımız sebeplerden her hangi birisi olabilir. Siz her hangi bir seo paketi ve link çalışması yaptırmadığım halde neden sıralama kaybı yaşadığınızı bulamıyorsanız. Bunun tek bir açıklaması olabilir. Bu da negatifseo adıyla bilinir. Sizi çekemeyen rakip firmaların web sayfanızı google ‘da düşürmek için yaptıkları çalışmalardır. Bunlar arasında blackhatseo çalışmaları ile ceza almanızı sağlamayı amaçlamak gibi yapılan saldırılara,  negatif seo çalışması denir.

Negatif seo saldırıları engellemek için sürekli takip çok önemlidir. Majesticseo, Ahrefs, Webmeup gibi sorgulama araçları ile ve Google Webmaster Araçlarının sitenize bağlantılar bölümünün sürekli takip edilerek analiz edilmesi son derece önemlidir.

Footer link zararlı mı  ?

Site genelinden ve sayfa altından alınan bağlantılara denir. Eğer otoritesiz ve çok fazla değersiz alt sayfası olan sitelerden almışsanız sitenizi muhtemelen filtreye sokacaktır. Bu nedenle site genelinden backlink alırken çok dikkat etmek gerekir.

Google yaptırım ve ceza türleri  ?

  • Manuel spam cezası : Google WMT üzerinden > Arama trafiği > Manuel işlemler bölümünde görülür. Manuel Web spam işlemi bulunmadı şeklinde bir ileti alıyorsanız. Manuel cezanız yok demektir.
  • Algoritmik google cezası : Her hangi bir uyarı gelmeden yakalanılan ceza türüdür. Teşhis düzgün konulmaz ise tedavi de düzgün olmaz. Bu yüzden organik trafiği sağlıklı bir şekilde analiz ettikten sonra algoritma tarihlerine denk gelen trafik düşüşlerini inceleyip hangi cezayı aldığınıza karar vermelisiniz.
  • Arama sonuçlarından tamamen kaybolma
  • Ana anahtar kelimelerinizde sıralama kaybı

Google bağlantı reddetme aracını kullanmanızı  gereken nedenleri saymak gerekirse ;

  • Spam içerikli web sitelerinden backlink satın alma
  • Organik trafikte yaşanan küçük düşüşler veya dalgalanmalar ve bunların süreklilik arz etmesi
  • Sıralamada yaşanan küçük düşüşler
  • Semrush, Ahrefs, LRT gibi araçların sitenizi spam link alıyor olarak görmesi
  • Backlink ile ilgili manuel bir search console yaptırımı uygulandığında

Bunların tümü , bir bağlantıyı reddetmeniz gereken bir nedenin belirtileri olabilir , ancak olası değildir. Bu tür durumlarda bağlantıları reddetmek son çare olacaktır.

Backlink analizi nasıl yapılır ?

Analizleri yaptıktan sonra sitenin penguen algoritmasından ceza aldığını teşhis ettikten sonra yapmanız gereken link temizleme işlemidir. Bu yöntemi kullanırken tecrübeler gösteriyor ki bağlantıların bir kısmını silmek, bir kısmını nofollow yapmak ve zararlı tüm bağlantıları google disavow aracı ile reddetmek gereklidir.

  1. Çok fazla spam içerik barındıran siteler
  2. xxx sitelerden gelen bağlantılar
  3. Hacklenmiş sitelerden alınan linkler
  4. Orjinal içerik barındırmayan sitelerden gelen bağlantılar
  5. Çok azla tekrarlanan içerik barındıran sitelerden gelen bağlantılar
  6. Google dan penaltı cezası almış sitelerden gelen bağlantılar
  7. Doğal olmayan ve Site geneli linkler
  8. Google tarafından indekslenmemiş sayfalardan alınan bağlantılar
  9. Spam blog yorumları
  10. Ücretli alınan linkler
  11. Düşük otorite değeri olan sayfalardan gelen linkler ( Moz Authority, Moztrust, Pagerank, Alexa vs. gibi değerler )

Zararlı linkler nasıl tespit edilir ? Google’a nasıl bildirilir ?

1. Aşama : Size bağlantı veren tüm siteleri bulmak :

İndirebileceğiniz tüm kaynaklardan sitemize bağlantı verenleri tespit edip bu linkleri indiriyoruz ( Majestic Seo, Ahrefs, Bing Site Explorer ) biz örnek olarak Google search console sitenize bağlantı veren sitelerin listesini .csv olarak indirmeyi anlatacağız.

Google webmasters panelinizden size bağlantı veren tüm siteleri  .csv olarak nasıl indirirsiniz ?

  1. Google Search Console giriş yapın.
  2. Çalışacağınız domaini seçin.
  3. Eski araçlar altındaki sitenize gelen bağlantılar bölümünü tıklayın.
  4. Daha sonra harici bağlantıları aktar diyerek bilgisayarınıza indirin

2. Aşama : Backlink Analizi :

İndirdiğiniz sitenize gelen bağlantıları tek tek manuel analik etmenizi öneririm, Analiz edreken domain otoritesi, sitenin trafiği, sitenize sağladığı trafik, sektörel benzeşim gibi bir çok faktöre göre değerlendirme yapmalısınız.

Manuel analiz yapacak bilgiye sahip deiğlseniz yada çok fazal link varsa analizi otomatik olarak yapabileceğiniz şu araçları kullanabilirsiniz

  • Semrush
  • Ahrefs
  • LRT
  • Cognitive

3. Aşama : Reddedilecek bağlantıları seçmek :

Netpeak ve Seo excel ile analiz ettiğiniz siteden gelen kalitesiz linkleri ve doğal olmayanları işaretleyip bir bir not defteri dosyasına bunu kopyalama işlemidir.

3. Aşama : Google disavow aracı ile backlink redddetme aracı nasıl kullanılır?

Bütün aşamaları ince eleyip sık dokuyarak geçtik Bu aşamadan hiç çekinmenize gerek yok. Ancak bağlantıları analiz ederken hata yapmış olabileceğinizi düşünüyorsanız kaliteli bir referansı heba etmeden önce ilk adımdan itibaren yeniden başlamanızı öneririm.

Tüm hazırlıklar tamam ise google link reddetme aracı olan google disavow sayfasına giriyoruz. https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main?pli=1

İlk aşamada hangi domaine ait linkleri reddedecek veya silecek isek o domaini seçip akabinde disallow links butonuna tıklıyoruz.

google-disallow-link

İkinci aşamada ise Choose file butonuna tıklayarak daha önce bir notepad dosyasına kaydettiğimiz düşük kaliteli backlink listemizi seçip gönder diyoruz.

google-link-reddetme-araci-resimli-anlatim

Evet google disallow tools ile birlikte bize dışarıdan müdahale etmeye çalışıp düşük kaliteli linkler ile bizi aşağılara çekmeye çalışanlara karşı bir silah vermiş oldu. Bu aracın kaliteli linkleri muhafaza etmeye yarayacağı muhakkak. Ancak lütfen bu işlemleri yapmadan önce yukarıda da tekrar ettiğim gibi yazıyı gerekirse bir kaç kez okuyup ondan sonra uygulamaya başlayın.

Tüm aşamaları tekrar saymak gerekirse ;

  • Google Search Console ‘dan sitenize gelen bağlantıların tümünü indirin
  • Doğal olmadığını düşündüğünüz tüm linkleri tespit edin
  • Url bazında engellemek için url yi http://site.com/reddedeceginiz-sayfa domain bazında reddetmek istediklerinizi domain:reddedilecek-site.com şeklinde alk alta bir notepad dosyasına ekleyin.
  • Öncelikle bağlantı reddetme yani  google site bağlantıları ve  link reddetme sayfasına giriyoruz.
  • Sonrasında hangi domaine ait linkleri reddedeceksek o domaini seçip disavow butonuna tıklıyoruz.
  • Sonrasında gelen pencerede dosya seç butonuna tıklayın.
  • Analiz edip kalitesiz ve sitenize zarar verdiğinden emin olduğunuz bağlantıların .txt uzantılı listesini dosya seç diyerek seçin. ( Linkleir domain:site.com şeklinde giriyoruz)
  • Gönder butonuna tıklayın. Bu aşamada … kadar link eklendi gibi bir mesaj alacaksınız.
  • Bitti diyerek işlemi sonlandırın.

Not : Engellenen linkler Google Search Console da gözükmeye devam edebilir. Ancak reddettiğiniz için bu linklerle ilgili sorumluluk durumunuz ortadan kalkmış oluyor.

Aşırı seo sonucu ceza alan sitelerinizde kalitesiz backlinkleri reddetmektan başka çözüm yolu yoktur. Manual spam uyarısı almış olup olmamanız önemli değildir. Her iki durumda da sıralama kaybı yaşadığınızda sitenize gelen bağlantaları analiz edip zararlı backlinkleri reddetmelisiniz.

Google penguen algoritmasından olumsuz etkilenmemek için ipuçları

  1. Makale başı 300 kelimeden az olmamak koşulu ile yazılarınızı oluşturun.
  2. İçeriğinizi 5 dakikada oluşturmaya çalışmak yerine zaman ayırarak ve cümle hatalarınızı düzelterek google ‘ın gözüne girmeye çalışın.
  3. Özgün içerikler oluşturun. Benzersiz ve kimse tarafından yazılmamış makaleleri tespit etmek için ingilizce blogları gezin ve google suggest özelliğini kullanın.
  4. Düzenli güncelleme yapın
  5. Spam ( Yinelenen ) içerik ve etiketlerden kurtulun
  6. Yazılarınızı arama motorları için değil insanlar için yazın. İnsanlar yazılarınızdan fayda gördükçe yazılarınıza yorum yapacak ve sosyal medyada paylaşacaktır.