Yavaş açılan siteler hem kullanıcı deneyimini kötü etkiler hem de arama sonuçlarında sizi dolaylı olarak arka plana atabilir. Bu yüzden wordpress, shopify yada özel yazılım sitelerin tümünde site hızlandırma işlemleri öncelik arz eder ve en çabuk şeklide düzeltilmesi gerekir.

Artık mobil uyumlu olmanın bir zorunluluk haline geldiği günümüzde çok daha kısa sürede yüklenen ve hızlı açılan AMP ( Hızlandırılmış mobil sayfalar ) da yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunun da bir adım ötesine giderek Progressive Web Apps (PWA) kullanımı da artmaya başlamıştır. Detaylar için https://developers.google.com/web/progressive-web-apps/

İdeal site performansı nedir diye soracak olursanız bir web sitesi 3 saniyenin altında yüklenmelidir diyebiliriz. Site hızlandırma sorunları bazen yazılım veya sunucu kökenli olabileceği gibi her ikisi ile de alakalı olabilir. Hangi sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın bu sorunun düzeltilme bir gerekliliktir. En gelişmiş ve temel seo gereksinimlerini yerine getirdikten sonra bile hala arama motorlarında başarı elde edemediğinizi düşünüyorsanız sayfanın yüklenme süresi ile alakalı sorunları da gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.

Zira Google, yandex artık kullanıcı eğilimlerine çok önem veriyor. Ziyaretçilerinizin ortalama oturum süresi, hemen çıkma oranı gibi kriterler seo başarısında oldukça önemli bir yere sahiptir. Yavaş yüklenen bir web sayfası ise kullanıcıların o siteyi hızlı bir şekilde terk etmesine böylece hem oturum süresinin azalmasına hem de hemen çıkış oranının yükselmesine yol açacaktır.

Site hızı nedir ?

İnternet sitelerinin bilgisayarınızda yada mobil bir aygıtlara ne kadar sürede yüklenme işlemini gerçekleştirmesidir. Ve bu hız bir çok faktöre bağlı olabilir. Öneğin yazılım, sunucu, görseller, önbellek sistemi vs. Konu hakkında google makalesine ulaşmak için https://support.google.com/analytics/answer/1205784?hl=tr

Siteler için ideal yükleme hızı kaçtır ?

Elbette , web sitesi ne kadar hızlı yüklenirse o kadar iyidir . Bununla birlikte, genellikle yükleme hızını 2 saniyenin altında tutmayı hedeflemelisiniz. Daha fazla netlik için web sitesi hız istatistiklerinden bazıları şunlardır:

  • Ziyaretçilerin yüzde 47’si bir web sayfasının 2 saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini bekliyor.
  • Yükleme süresindeki 100 milisaniyelik bir gecikme, dönüşüm oranını yüzde 7 düşürebilir.
  • Ziyaretçilerin yüzde 53’ü, 3 saniyeden uzun sürerse bir mobil açılış sayfasından ayrılıyor.
  • Sayfa yükleme süresinde bir saniyelik gecikme, sayfa görünümlerinde yüzde 11 kayıp anlamına gelir.

Ne yazık ki Google’a göre ortalama bir mobil açılış sayfasının yüklenmesi 15,3 saniye sürüyor. Gerçekten de, “ideal” hız sektöre ve siteye göre değişir. Örneğin, e-ticaret web siteleri yükleme sürelerini inanılmaz derecede kısaltmak zorundadır. Öte yandan, Pazarlama SaaS gibi bir B2B işletmesi mutlaka bu tür bir baskıya sahip değildir. İşte farklı endüstrilerin birbirleriyle nasıl ticaret yaptıkları:

sektore gore ortalama site hizi

Sayfa yüklenme süresinin seo’ya etkisi

  • Kullanıcı problem yaşamayacak ve bu durum sıralama sonuçlarına etki edecektir.
  • Ziyaretçi sitenizde bulunan diğer alt sayfaları sıkılmadan dolaşabilecek. Beklemek zorunda kalmayacaktır. Bu da hemen çıkma oranını etkileyecektir.
  • Kullanıcı dostu olduğunuz için arama motorları tarafından sevilirsiniz.

Sitedeki performans sorunları nasıl analiz edilir ?

  • İnternet sitenizin hızını sürekli kontrol edin. ( Pagespeed, Gtmetrix )
  • Yüklenme süresini kısaltmak için cache yazılımları kullanın
  • Html boyutunu düşürün
  • Eski html öğeleri yerine Html5 ve Css3 kullanın
  • Resimlerinizi png olarak kullanın ve optimize edin.
  • Js ve Css dosyalarınızı dışarıdan include edin sayfanın içine gömmeyin

Önemli Web Verileri raporu ( Core Web Vitals ) nedir?

Tüm web sayfaları için geçerli olan Web Vitals alt kümesidir, tüm site sahipleri tarafından ölçülmelidir ve tüm Google araçlarında gösterilecektir. Temel Web Vitalslerinden her biri, kullanıcı deneyiminin farklı bir yönünü temsil eder , sahada ölçülebilir ve kritik bir kullanıcı merkezli sonucun gerçek dünya deneyimini yansıtır . Üç başlıkta değerlendirilir

  • Largest Contentful Paint (LCP) – Yüklenme

Sayfa ilk yüklenirken siz bir görsel veya slider’ın yüklendiğini gördüğünüzde “Bir şeyler gelecek gibi” diyip bekliyorsunuz ya işte bu skor ilk büyük içeriğin ne zaman yüklendiğini ölçüyor. 4 saniye üstü bu skor için kesinlikle kabul edilebilir bir rakam olarak görülmüyor. İdeal hedef  2,5-4 arası okay, 2,5 sn altı ise çok başarılı.

  • First Input Delay (FID) – Etkileşim

Bir sitenin yüklendiğini ve bir formun önümüze gediğini düşünelim, yüklenmiş gibi gözükmesine rağmen hani forma yazmanıza izin vermez bekletir işte tam olarak bu süreci tabir eden tanım FID oluyor.  Sizi de bu durum öfkelendirir. Bu skor da ne kadar hızlı form girebildiğinizi veya menüdeki bir linke tıkladıktan ne kadar süre sonra sayfanın açıldığını ölçer.

  • Cumulative Layout Shift (CLS) – Görsel Stabilizasyon

CLS aşaması ise tam sitede bir şey okurken bir reklam metni okuduğunuz yazıyı aşağı kaydırıyor veya sonradan yüklenen yazı fontu bir anda bir şeyleri kaydırıyor ve siz çaresizce kaldığınız yeri bulmaya çalışıyorsunuz. Bu skor ise bu kaymayı pixel olarak ölçüyor. Yani 250 px yerine 3 px kaydırıyoranız daha iyi olarak algılanıyor.

  • İlk Zengin İçerikli Boya, ( First Contentful Paint – FCP)?

İlk Zengin İçerikli Boyama (FCP) metriği, sayfanın yüklenmeye başladığı andan sayfa içeriğinin herhangi bir kısmının ekranda görüntülendiği ana kadar geçen süreyi ölçer. Bu metrik için “içerik”, metin, resimler (arka plan resimleri dahil), öğeler veya beyaz olmayan öğeler anlamına gelir.

core web vitals onemli web verileri

First Contentful Paint (FCP), algılanan yükleme hızını ölçmek için önemli, kullanıcı merkezli bir metriktir çünkü sayfa yükleme zaman çizelgesinde kullanıcının ekranda herhangi bir şeyi görebileceği ilk noktayı işaretler; hızlı bir FCP, kullanıcıya bir şeyin olduğu konusunda güvence sağlamaya yardımcı olur . Fcp hız ölçüm araçlarına örnek verecek olursak ;

Site hızı nasıl ve hangi araçlar ile ölçülür?

Yüklenme süresi ile ziyaretçileri sitenizde tutabilme süreniz eşit orantılıdır. Eğer yavaş yüklenen bir siteniz varsa kimse bu süreyi beklemek istemez. Peki ne yapmalısınız. Bu yazımızda web sitenizin yavaş yüklenmesini ve buna etki eden faktörleri analiz eden hız optimizasyonu araçlarını inceledik. Umarız işinize yarar.

Seo başarınız yavaş bir sitede yüksek ihtimal zayıf kalacaktır. Sitenizdeki gereksiz kodları temizlemek, yüksek boyutlu resimleri optimize etmek gibi onlarca seçeneği size öneren analiz  araçlarını kullanarak büyük bir dertten kurtulabilirsiniz.

web.dev measure

  • Web.dev

https://web.dev/measure/ adresinden sitenizin performans, seo önerileri için gerçekten güzel bir araçtır. Site hızını ve kullanıcı deneyimini analiz etmek için en iyi site diyebiliriz.

  • https://amp.dev/page-experience/

AMP sayfanızın Core Web Vitals’de nasıl performans gösterdiğini görmek için AMP Sayfa Deneyimi Kılavuzu’nu kullanabilirsiniz. AMP önbellekleri için önerilen optimizasyonlarla ilgili işlemleri yapmanızı öneririz.

  • Google Mobil site hızı test etme aracı

İnternet trafiğinin %70 ini artık mobil trafik oluşturuyor. Bu yüzden google mobil firs indexing algoritmasına geçiş yapıyor. Bunun sonucu olarakta internet siteleriniz artık mobil aygıtlarda çok hızlı yüklenmelidir. Mobil aygıtlarda site hızı nasıl ölçülür diyorsanız. İşte size google ın mobil site hızı test aracı.

https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-strategies/app-and-mobile/mobile-tools-to-optimize-site-and-app/

  • Pingdom Tools

Sıklıkla kullandığım sitenizin hızlandırma performansını ölçen ve ve performansınızı etkileyen unsurları tek tek listeleyen sitenizin ortalama yüklenme süresi, en son yüklenen dosya en ilk yüklenen dosya gibi ayrıntılı analizlere ulaşabildiğiniz harika bir araç.

  • Google Lihgt House eklentisi 

Bu eklenti ile birlikte artı sitenizdeki bir çok performans sorununu detaylı olarak analiz edebilirsiniz. Google tarafından hazırlanmış bu araç gerçekten çok işinize yarayacaktır.

  • Pingdom Site hızı sorgulama aracı

pingdom site hızı ölçme aracı

Başta da söylediğimiz gibi internet sitenizin yüklenme süresi seo başarınız ile eşit orantılıdır. Makalemizde yazdığımız unsurlara dikkat ederseniz hem sitenizin performansının arttığını, hem arama motorlarında yükselişe geçtiğini göreceksiniz. Siteye https://tools.pingdom.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

  • Google site hız test etme aracı ( Page Speed insight mobil ve masaüstü hız sorgulama )

Google resmi site hızı sorgulama aracıdır. Bu güzel araç ile sadece site hızını ölçmekle kalmaz size sitenizi nasıl daha hızlı yapmanızı sağlayacağınız hakkında öneriler sunar. Temmuz 2018 tarihinden itibaren site hızının artık bir sıralama sinyali olacağı google tarafından resmen kabul edildi. Bu yüzden sitelerinizi 3  saniyenin altında yükletmeye bakın derim. En modern ve kolay kullanıma sahip analiz araçlarından bir tanesi olan google site speed gooogle’in resmi ölçme aracıdır.

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Site performansınız, sayfalarınızın hızı, sayfa içeriklerinin sitenize lan yükü, hangi hızda yüklendikleri, ne zaman değiştikleri  ile ilgili optimizasyon önerileri sunar. Siteye https://developers.google.com/speed/pagespeed/?hl=tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

  • SmartSprites

Css dosyalarınızın optimizasyonunu yapmak için size önerilerde bulunur. Böylece site performansını artırarak kullanıcı deneyimini de artırmış olursunuz.

  • Pingdom site hız aracı

Css, Javascript, Rss ve flash öğlerenizin boyutları ile ilgili bilgi verir. Sitenizi hızlandırabilmeniz için önerilerde bulunur.  Pingdom website hız kontrolü aracına http://tools.pingdom.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

  • Gtmetrix

Sitenizin hızını ölçerek ,sorunları nasıl düzeltebileceğinizi ve optimize edeceğinize dair ipuçları sunar. Bir çok lokasyondan ( Kanada, Amsterdam, İsviçre gibi ) sorgulama yapabilirsiniz. Siteye http://www.gtmetrix.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

  • https://fastorslow.com
  • https://uptrends.com/tools/website-speed-test
  • http://sitespeed.io

Site hızı nasıl arttırılır ?

Burada anlattığımız yöntemler php, asp ile yapılan özel projeler için geçerlidir. Yine aynı şeklide wordpress, shopify için de aynı hızlandırma tekniklerini kullanabilirsiniz.

  • Php sürümünü güncelleyin
  • HTML sıkıştırma yazılımları ile html yi küçültün
  • Sunucu yanıt süresini kısaltın uyarısını görüyorsanız sunucu tarafı ile görüşme yapmanız gerekebilir. Örneğin SSD Harddisk içeren bir sunucu bu sorununuzun çözümü olabilir.
  • Tarayıcı önbellekleme özelliğini aktif etmek gerekir. ( Resim, Js ve Css dosyaları için )
  • CSS ve Js dosyalarını Yui Compressor kullanarak küçültün
  • Fotoğraflarınızı optimize edin TinyJpg , TinyPng gibi küçültme sitelerini kullanabilirsiniz.
  • Gereksiz sayfa içi yüklemelerden kaçının
  • WordPress için gereksiz metaları temizlemek yazımızı okuyabilirsiniz.
  • WordPress siteler için ek yük getiren lüzumsuz eklentileri kaldırın.
  • WordPress css , html küçültme eklentileri kullanın .  ( Better Wp Minify, Wp Super Cache)
  • Mutlaka Gzip kullanın (.htacess kullanarak yapabilirsiniz )
  • Önbelleklemeyi etkin yapın (.htaccess kullanarak )
  • Stil ve Js dosyaları tek dosyadan çağırın
  • Sayfa kodlarınızı güzelce inceleyin gereksiz kodlar varsa temizleyin.
  • Temalarınız çabuk yüklenmeye çalışmaya müsait olsun asla 80 KB yi geçmesin.
  • Js ve Css dosyalarınızı dışarıdan include edin sayfanın içine gömmeyin
  • DNS ile ilgili sorunlarınız varsa mutlaka çözün. Detaylı bilgi için intodns.com u öneririm.
  • CDN alternatifini kullanabilirsiniz.
  • Css minify ve Js minify ile scriptlerin boyutunu küçültün.
  • Css sprite tekniğini kullanın.
  • Oluşturmayı önleyen javascript ve css kodlarını ekranın üst kısmındaki içerikten kaldırın böylece site çok daha çabuk yüklenecektir.

Oluşturmayı önleyen js ve css hatalarını düzeltin

Öncelikle google site hızı analiz aracı olan pagespeed insght tarafından sitenizi sorgulayın. Sitenize ait optimize edilmiş javascript, css ve resim dosyalarını  indirmek için analiz sayfasının altında bulunan bu sayfa için optimize edilmiş resim, JavaScrit ve Css kaynaklarını indir linkine tıklayın. Böylelikle google tarafından optimize edilmiş dosyaları ftp ‘ alanınıza atarak işi kolaylaştırabilirsiniz.

Görünür içeriğe öncelik verin hatasını almaya devam ediyorsanız ekranın üst kısmından js ve css ‘leri kaldırmak için wp-content/temaniz/functions.php dosyasına girin ve ”functions.php” dosyasını bulun bilgisayarınıza dosyanın bir yedeğini alın.  Notepad++ gibi bir editör ile functions.php dosyasnı açın. Dosyanın en sonu ?> işareti ile bitiyorsa aşağıdaki satırları  ?> işaretinde öncesine kopyalayın. Böylece js leri ve css leri footer ‘a taşımış olacaksınız. Bu işlem sonrasında sorun yaşarsanız yedek aldığınız dosyayı ftp ye atarak sorunu çözebilirsiniz.

// JS ve css leri footer’a taşıma
function remove_head_scripts() {
remove_action(‘wp_head’, ‘wp_print_scripts’);
remove_action(‘wp_head’, ‘wp_print_head_scripts’, 9);
remove_action(‘wp_head’, ‘wp_enqueue_scripts’, 1);
add_action(‘wp_footer’, ‘wp_print_scripts’, 5);
add_action(‘wp_footer’, ‘wp_enqueue_scripts’, 5);
add_action(‘wp_footer’, ‘wp_print_head_scripts’, 5); }
add_action( ‘wp_enqueue_scripts’, ‘remove_head_scripts’ );

WordPress site hızlandırma işlemi için çok fazla eklenti ve ayar desteği mevcuttur.  Özellikle wpfastestcache gibi cache eklentileri ile kolaylıkla işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Wp Remove Js , Css eklentisi ile de gereksiz js ve css leri ilgili sayfada yüklenmesini engelleyebilirsiniz. Kendi yazdığınız özel projelerde ise kodlara hakim olduğunuz için çok daha kolaydır.

WordPress siteler neden yavaş açılır ?

Bir internet sitesinin yavaş açılmasının bir çok sebebi olabilir. Önemli olan sorunu doğru olarak tespit edip hızlı bir şeklide çözüm sağlamaktır.

  • .htaccess dosyası optimizasyonu
  • Sunucu optimizasyonu
  • WordPress, Joomla gibi içerik yönetim sistemlerinin kalıtsal sorunları
  • Grafik, Video gibi öğelerin optimizasyonu
  • Siteye gelen yoğun trafik
  • Gereksiz yönlendirmeler
  • Referral spam veya saldırı
  • Kod optimizasyonu

WordPress hızlandırma nasıl yapılır ?

  • Gereksiz eklentileri kaldırın.
  • WordPress sıkıştırma eklentilerinden olan WpFastest Cache , Gzippy, W3 Total Cache, Autoptimize, Fast Velocity Minifiy gibi iyi bir cache eklentisi kullanın.
  • WordPress hızlandırma için bir çok eklentiyi bir arada kullanmak yerine temanızı iyi bir şekilde optimize edebilirsiniz.
  • Yoğun trafiğiniz varsa CDN kullanabilirsiniz.
  • Wordrpess alt yapısını kullanan sitelerde her tema için farklı ayarlamalar gerekebilir.
  • Resimlerin optimize edilmesini sağlayın.
  • Lüzumsuz javascript ve css dosyalarının yükletilmesini engelleyin.
  • Lüzumsuz eklentileri deaktif edin.

Özellikle seo açısından internet sitesinin 3 saniyenin altında yükletmenizi tavsiye ederiz.

  • Gzip sıkıştırması kullanmak

Sitenizde gzip sıkıştırmasını kullanmanız şiddetle tavsiye edilir. Bu yolla sitenizin boyutunu büyük bir oranda düşürebilirsiniz. WordPress gibi hazır yazılımlar için gzip eklentileri mevcuttur.

  • Am teknolojisini kullanarak

Google AMP projesini desteklemekte ve oldukça sevmektedir. Sitenizde amp kullanarak mobil cihazlarda sitenizin yüklenme süresini bir kaç saniyeye indirebilirsiniz. Ayrıca pagespeed hız rekorunuzu başarılı hale getirecektir.

  • PWA uygulaması ile

Progressive Web App son derece yeni bir teknoloji. Kısaca özetlemek gerekirse bir web sitesini mobil uygulama gibi kullanmanıza yarayan teknoloji diyebiliriz. Pwa kullanarak hem sitenizi hızlandırabilir hem mobil uygulama ihtiyacını ortadan kaldırabilirsiniz.

pwa site hizlandirma

  • Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanarak

Tarayıcı önbellekleme ve gzip sıkıştırma konularında oluşturduğumuz detaylı makaleden faydalanmak için şu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

  • Açılış sayfası yönlendirmelerinden kaçınarak

Özellikle https ye geçmiş olan sitelerde yapılan yönlendirmelerde siteniz.com yazıldığında ilk önce https://siteniz.com a yönlenme işlemi gerçekleştirilip sonrasında https://www.siteniz.com ‘a yönlendirme yapıyorsanız bu tür bir uyarı alabilirsiniz.

https://testmysite.withgoogle.com/ google web site hızı ve performansını ölçme aracını kullanarak analiz yaptığınızda bu tür bir hata alırsanız yapmanız gereken yönlendirmeyi direk olarak tercih ettiğiniz url versiyonuna yapmanız olacaktır.

  • Fotoğrafların boyutunu optimize ederek

Fotoğrafların boyutlarının optimize edilmesi ve kapladığı alanın küçülmesi site hızınızı etkileyecektir. Resim boyutlarınızı internet üzerinden online olarak küçülten optimize eden bir araç istiyorsanız Resminizi yükleyip online olarak optimize edilmiş resminizi bilgisayarınıza indirebileceğiniz siteler mevcuttur. Mesela tinyjpg.com, tinypng.com fotoğraf boyutu küçültme sitelerine örnek olarak gösterilebilir.

  • Kırık linkler ve hata sayfaları analiz ederek

Kırık linkler sitenizde boş yere isteklere yol açarak yavaşlamaya sebep olur.  Kırık linkleri online olarak tespit ve analiz etmek için http://www.brokenlinkcheck.com/broken-links.php adresinden tarama yaptırabilirsiniz. Alternatif kırık link tespit aracı olarakta http://validator.w3.org/checklink adresini kullanabilirsiniz.

kırık link tespiti

  • Html boyutu büyük olan alt sayfaları küçülterek

Sayfa boyutunuz ne kadar küçük olursa, html ve css kodlarınız ne kadar temiz olursa siteniz o kadar çabuk yüklenir. Bu nedenle gereksiz kod karmaşalarından sakının.

wordpress kod küçültme

  • DNS problemlerini gidererek

Name server ayarlarında, yönlendirmelerde ki sorunlarda site yüklenme performansını etkiler. Bu nedenle www.intodns.com adresinden sitenizin DNS kaydının analzini yaparak burada hata olarak verdiği sonuçları düzeltin. Intodns şu ana kadar gördüğüm en güzel dns analiz aracıdır.

  • Javascript dosyalarını küçülterek

Javascript dosyalarını online olarak sıkıştırabilir ve optimize edebilirsiniz. İngilizce olarak minify js diye ararsanız bir sürü araç bulabilirsiniz.

  • Css optimizasyonu ( css minify ) ile

Yine css dosyalarınız online olarak sıkıştırabilir , css dosyalarınızda bulunan anlamsız karakter ve boşlukları temizleyebilirsiniz. Bunun içinde compress css tools şeklinde arama yapabilirsiniz.

  • Cdn kullanarak sunucu yükünü azaltarak

Özellikle wordpress siteler için resim dosyalarını hızlı sunuculardan yükleyen CDN hizmetini kullanarak sunucu yükünüzü hafifletebilirsiniz.

WordPress için en iyi hızlandırma ve cache eklentileri

Cache eklentilerinin kullanımı wordpress sitelerin hızını artırmak için son derece önemlidir. İyi bir cache eklentisi ile javascirpt dosyalarını, html dosyalarını, css dosyalarını küçültebilir ve birleştirebilirsiniz. Gzip etkinleştirebilir, görselleri sıkıştırabilirsiniz. Böylece siteniz kullanıcının tarayıcısında daha kısa sürede yüklenir ve daha hızlı açılır.  Peki hangi eklentileri öneriyoruz ?

wordpress hangi cache eklentisi daha iyi karislastirma

  • Wp Fastest Cache
  • WP Rocket
  • Fast Velocity Minify
  • Cachify
  • LiteSpeed Cache
  • Autoptimize
  • W3 Total Cache
  • Hyper Cache
  • Pagespeed Nninja
  • Autoptimize

Bir sitedeki tüm sayfaların site hızı toplu olarak nasıl sorgulanır ?

https://www.sanitycheck.io/ adresine üye olarak sitenizde yer alan tüm alt sayfaların hızlarını tespit edebilirsiniz. Böylece sadece ana sayfanın performansını ölçerek alt sayfaları es geçme yanlışını yapmamış olursunuz.

Sonuç

Siteniz ne kadar hızlı olursa, o kadar çok sayfa taranabilir. Ne kadar çok sayfa taranırsa, o kadar çok dizine eklenebilir. Ne kadar çok indekslenirseniz, sıralama şansınız o kadar artar. Sıralamanız ne kadar yüksek olursa, trafik almak için o kadar fazla fırsatınız olur. Site hızı seoya etki eder minin cevabı :)