Yeni açılan siteler için seo çalışması yaparken daha çok dikkat etmek gerekir. Henüz bir otorite sahibi olmadan yapılacak yanlışlıklar sitenize çok zarar verebilir. Aslında bütün konu boyunca işleyeceğimiz temel felsefe doğal olmaktır. Doğal olduğunuz sürece genellikle bir sorun yaşamazsınız. Çoğu internet sitesinde 10 yıl önceki yöntemler güncel seo yöntemleri imiş gibi anlatılıyor. Bu yüzden doğal çalışma yapmak sabır ve ciddi araştırma gerektirir bunu unutmamak gerekiyor.

Yeni site için hangi SEO çalışmaları yapılır ?

  • Domain seçimi doğru yapılmalıdır.

Domain seçimi seo için çok önemlidir. Anahtar kelimelerin domain içerisinde bulunması arama motorları açısından oldukça değerli bir etkendir.Eğer arama motorları açısından uygun bir site ile kaliteli bir domain bir araya gelirse mükemmel sonuçlar ortaya çıkabilir.

  • Sektördeki rekabeti inceleyin ve Rakip siteleri iyi analiz edin

Rakip siteleri analiz ederek hangi seo tekniklerini kullanmışlar inceleyin. Anahtar kelime yoğunluklarına ve içerik kalitelerine göz atın. Google ve Yandex ‘te başarılı olmanın en basit yollarından biri rakibinin yaptıklarını ve daha fazlasını yapmaktır. Rakip analizi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu kounda yazmış olduğumuz şu yazıyı okuyabilirsiniz.

  • Domainin yaşı ve geçmişteki seo izlenimi

Domaini eğer yeni aldı iseniz bu seçeneği görmezden gelebilirsiniz. Ancak bilgi olarak vermek isterim ki google sitenin yaşını çok önemsiyor. Seo açısından gerçekten önemli bir etken. Tabi faydası olabilecği gibi zararı olacağınıda unutmamamız gerek. Sadece çok yıllık bir domaini sırf bu sebeple alıyorsanız o sitede  neler yapıldığı , ne tür seo çalışmları yürütüldüğü, zararlı backlinkler, adult içerik olup olmadığı gibi faktörleride incelemeniz gerekir.

Peki SEO çalışmaları için süresi dolmuş veya eski bir alan adı mı satın almak ve bu domaini var olan domainimize 301 ile yönledirerek direkt olarak olumlu bir etki beklemeli miyim ? Yukarıda özetlediğim gibi, eski alan adları, daha fazla backlinke sahip oldukları için doğal olarak daha fazla PageRank’e sahip olacaktır. Peki bu yeterli mi ? Google’ın web spam ekibi, bu sitelerdeki içerik eski siteye benzer değilse, bu eski alanlara verilen geri bağlantıların artık sayılmaması için çeşitli algoritmalar ekliyor. Temelde, Google bir domainin kaç yaşında oludğunu ve ne zaman satıldığını bilir ve PageRank’i değiştirmek için kullanılıp kullanılmadığını belirleyebilir. Bir sitenin ilk ne zaman açıldığnı öğrenmek ve domain geçmişini öğrenmeki için whoisrequest.com, dnshistory.org, archive.org gibi siteleri kullanabilirsiniz.

Görünüşe göre birisi eski bir alan adı satın aldı ve eski alan adının PageRank’inden yararlanmak için onu yeni bir alana yönlendirdi ve bu tam olarak planlanmayacaktı. Google, 301 yönlendirmelerini kullanırken site taşımaları için mevcut bağlantıları sayar, ancak John Mueller, içeriğin kendisinin ne zaman taşındığını bildiği için Google’ın bunun gerçek bir site taşıması olduğunu bildiğini söyledi. Bu örnekte, hiçbir içerik taşınmamıştır.

  • Google Search Console ‘a ( Webmaster Tools )  sitenizi ekleyin.

Google’ın bir hizmeti olan ve daha önce Google Webmaster Tools adı ile anılan Google Search Console ‘a sitenizi mutlaka eklemelisiniz. Böylece google gözü ile sitenizi inceleme şansınız olacaktır. Bunun yanı sıra sitenizdeki site içi seo problemleri , sitenize gelen bağlantılar, hangi anahtar kelimelerden sitenizin ziyaretçi aldığı , tarama hataları, site haritası, robots.txt dosyası analizi gibi imkanlarınız olur. Google Site Yöneticileri için geliştirdiği bu araç ücretli bir çok seo aracına kafa tutacak kalitedir. Bu konuda yazdığımız Search Console rehberi ve kullanımı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Google Analytics ile sitenizi takip edin

Sitenize giren kişilerin sayısını takip etmenin çok daha gelişmiş bir aracı olan Google Analytics ile çok fazla analiz yapabilirsiniz. Bu analytics için çok basit bimr özelliktir analytics bunun çok daha üzernide olan metrikleri ölçmek için kullaınılır Örneğin hemen çıkma oranı, sitede kalma süresi, ayrıntılı içerik incelemesi, kullanıcı deneyimini etkileyene yüzlerce metriği kolayca analiz edebilirsiniz.

  • Seo dostu url yapısı kullanın

Google kendi yaptığı açıklamada bile sef link yapısını kullanmanız gerektiğini sizi daha iyi anlayabileceğinizi söylüyor.

celilcan.net/123.asp?abc gibi bir adres yerine – celilcan.net/seo-nedir.html yada celilcan.net/seo-nedir.asp gibi bir uzantıyı google takdir ediyor. Bu link yapısına da sef link deniyor. WordPress için kalıcı bağlantı ayarları olarak geçer. Url yapısını illaki değiştirmeniz gerektiğeinde mutlaka eski alt sayfaları yeni urllere 301 ile yönlendirme yapmalısınız.

  • Makalelerde anahtar kelime yoğunluk oranına dikkat edin

Siteni ana sayfasında ve alt sayfalarında anahtar kelimelerinizin abartılmadan Min. %4 Max. %6 gibi bir oranla kullanılmasına dikkat ediniz. Bu rekabeti yüksek kelimelerde %3 oranında kullanılmalıdır. Yoksa spam tehlikesi oluşabilir. Fakat rekabeti düşük kelimelerde % 6 ya kadar çıkabilirsiniz. Ayrıca anahtar kelimeleri kalın, h1, h2 etiketleri ile kullandıklarınızı da sayıya dahil etmelisiniz.

  • Heading etiket nasıl kullanılır ve neden önemlidir ?

Abartmadan H1 , H2, H3, H4, H5 vs. etiketlerini anahtar kelimelerinizde kullanmak size son derece fayda sağlayacaktır. Google bu etiketleri önemsemektedir. Hatta meta keyword etiketi yerine heading etiketlerini kullanın. Bir sayfada birden fazla h1 bulunmamalı. Ana başlığı h1 yapmanız daha doğru olacaktır. Ana başlığa bağlı alt başlıkları h2 h2 lere bağlı alt başlıkları da h3 olarak ayarlayabilirsiniz. Yan bir örnek vermek gerekirse Türkiye konusu h1 Türkiyenin bölgeleri olan Karadeniz, Akdeniz, Marmara bölgeleri h2 , bölgelere bağlı iller h3, illere bağlı ilçeler h4 mantığı olayı en doğru özetleyen tanımlama olacaktır.  Yine aynı şekilde heading tag kullanımınını bir kitabın içindekiler , index bölümüne benzetebilirsiniz.

  • Yerel seo çalışmalarını tercih edin

Hizmet verdiğiniz il ve ilçeler ile ilgili makale yazmak sizi yerel arama sonuçlarında yukarılara taşıyacaktır. Spame kaçmadan sadece hizmet veren bölgeleri içerecek şekilde içerikler üretin. Ancak bu sayıyı belirli bir sınırın üstüne çıkarırsanız google dan ceza alırsınız. Ayrıca bölgesel dizinlere sitenizi ekleyin. Google business ve google+ sayfalarını yapılandırın.

  • Google Harita sonuçlarında çıkmak için GMB hesabınızı optimize edin

Google, Yandex ve Bing haritaları arama motorları tarafından indexlenmektedir. Eğer haritalara ( google benim işletmem) firmanızı eklerseniz özellikle bölgesel seo sonuçlarında başarı elde edebilirsiniz.

  • Özgün ve popüler olabilecek içerikler üretin

Sitenizde kullandığınız dökümanar, içerikler , makaleler size özgü olsun. Basit olsun ama size özgü olsun, Kısa olusn ama sizin yazdığınız bir metin olsun. Alıntı metinden yeni yaptığınız sitelerde kaçının. Biraz emek verin ve kendiniz yazın. Düzenli aralıklarla site içi ve site dışı içerik benzerlik oranlarını analiz edin.

  • Görseller için seo ayarlarını yapın

Resimlerinizin hem isimlerini google in algılayabileceği şekilde yapın. Hemde alt etiketi ile etiketleyerek anlam bütünlüğü kazandırın. Örneğin seo çalışması konusunda bir resim ekleyecekseniz makaleye resmin adı seo-sureci.jpg olsun. Ve alt etiketi ile resme aynı kelime ile etiket tanımlayın. Bu konuda yazmış olduğumuz https://www.celilcan.net/resimler-icin-seo/ yazısını okumanızı öneririm.

  • Seo araçları ile sitenizi düzenli analiz edin

Majestic; ahrefs gibi gelişmiş rakip analizi araçlarını kullanın. Sektörde neler yapıyor. Google nasıl tepki veriyor bunları analiz edin. Rakiplerin hatalarını yapmayın, artılarını yapın böylece onların önüne geçin. Daha önce seo araçları ile ilgili yazdığımız yazı eminiz çok yararlı olcaaktır.

  • Site haritası kullanın

Google Webmaster araçlarına eklediğiniz siteniz için mutlaka bir site haritası gönderin. Eğer xml ile site haritası hazırlamayı bilmiyorsanız . xml-sitemaps.com adresinden ücretsiz olarak yapabilirsiniz.

  • Kalitesiz backlink almayın

Sitelerin size referans olması yani backlink vermesi önemlidir. Ancak emin ve kararlı bir şekilde bu yöntemi uygulayın. Bir aylık site için iki tane Pagerank 3 backlink yeterlidir. Bir ay sonra iki tane daha almayı deneyin. Siteniz oturduktan sonra bu sayıyı ayda dörde yada beşe çıkarabilirsiniz. Eğer çok hızlı giderseniz google dan sandbox, pagerank düşürme cezası yada filtre cezası gibi cezalar alabilirsiniz.

  • Domain otoritesini yükseltmek için çalışma yapın

Domain ve page authority Türkçe karşılık olarak domain ve sayfa otoritesi MOZ firması tarafından oluşturulan bir seo metriğidir. Saygınlık ve otoriteyi ifade eden bu kavram bir zamanlar google pagerank neyi ifade ediyorsa ondan daha fazlasını içeriyor. Domain authority sorgulamak için opensitexplorer adresini kullanabilirsiniz.

  • Sitem neden google ‘da çıkmıyor?

Henüz çok yeni siteler her şey doğru yapılmış olsa bile hemen google da indexlenmeyebilir. Google bazı sayfaları indexlese bile arama sonuçlarına listelemeyebilir. Bu konuda yazmış olduğumuz detaylı yazı olan https://www.celilcan.net/google-indexleme-rehberi/ yazısını okuyabilirsiniz. Google internet sitelerini 200 den fazla kriteri kullanarak listeler bu nedenle her noktaya baktığınızdan emin olmalısınız.

Seo otorite faktörleri

Sitenin otoritenin puanı bazı temel puanlama ( metrik) sistemlerine bağlıdır. Bunları genel olarak saymak gerekirse aşağıdaki şekilde maddelendirebiliriz.

  1. Backlink kalite ve çeşitliliği
  2. Kod kalitesi
  3. Site içi faktörler
  4. Kaliteli içerik
  5. Ziyaretçi metrikleri
  6. Sosya medya başarısı
  7. Marka bilinirliği
  8. Yazar otoritesi ( Özellikle YMY ve EAT tarzı olan sağlık, ekonomik, fitness, medikal sitelerinde )

Eğer arama motoru optimizasyonu konusunda kendiniz yapacak bilgiye sahip değilseniz seo çalışması yapan firmalar aracılığı ile sitenizi google, yandex gibi arama motorlarında üst sıralara çıkarma çalışması yaptırmanızı öneririz.

Site dışı seo nedir ?

Site içi seo daha çok yazılımsal ve içerik faktörlerine bağlıdır. Site dışı seo yani off page seo ise genel olarak harici etkileri içerir. Marka bilinirliğini ve firma kalitesini yükseltmek günümüzdeki en bilinen seo stratejisidir. Marka bilinme düzeyini artırmak ve yapılan pazarlama çalışmalarını bu doğrultuda yapmak son derece önemlidir.

Bir bütün olarak bakıldığında daha çok dışarıdan müdahele ile olabilecek optimizasyon işmleridir. Tanıtım yazıları alınması, sosyal medya çalışması, pr çalışması, viral reklam bu tekniğe örnek olarak gösterilebilir. Eğer etkin şekilde kullanılırsa ve site içi seo teknikleri ile fonksiyonel şekilde bir arada kullanılırsa son derece başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.

Site dışı seo nasıl yapılır ?

  • Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanın.
  • Marka ismini öne çıkaracak şekilde backlink alın.
  • Lokal rehber sitelerine kayıt olun. ( Yelp, Google Business, Yahoo Directory )
  • Aynı sektörde yer edinmiş haber sitelerinden tanıtım yazısı alın.
  • Sevdiğiniz bir dostunuzun sitesinden size backlink vermesini isteyin
  • Aldığınız baclinklerin sitelerin sizin sitelerinin konuları ile uyumlu olmasına dikkat edin.
  • Otorite ve kaliteli doğal backlinkler alın
  • Yerel dizin listelerine kaydolun ( Google Rehber, Bing Local, Yelp vs. )
  • Misafir yazarlığını abartmadan kullanın
  • Kaliteli haber sitelerinden tanıtım yazısı alın
  • Anahtar kelime ile alınmış yorum backlinkler almayın
  • Doğal ve doğal olmayan backlink kavramına hakim olun.
  • Kalitesiz içeriklerin yeniden düzenleyin
  • Kopya içerik kaldırın ve kullanmayın
  • Yazılarınızı popüler hale getirmek için sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanın.
  • İmleme siteleri abartılması halinde zarar verir,
  • Google, Bing, Yandex webmaster tools ile sitenizi ekleyin.
  • Döküman paylaşım sitelerinde paylaşım yapın . ( Pdf paylaşımı vs. )
  • Video promosyon tekniği ile viral reklam yapın.
  • İlan sitelerini kullanarak marka bilincini artırın
  • Soru cevap sitelerini reklam amaçlı kullanabilirsiniz.
  • Ek olarak penguen algoritması ile ilgili yazılarımızı okumanızı öneririz.

Yıllar geçse de etkili olacak seo faktörleri

  • Site hızı önemli bir faktördür.
  • Mobil uyumluluk çok önemlidir. Bunun için mümkünse Responsive tasarımlar kullanın. Amp ( Hızlandırılmış mobil sayalar ) zamanla Responsive tasarımın daha da önüne geçebilir.
  • SSL sertifikası  (Https) kullanan siteler için daha hızlı olan Https2 ye geçişler önerilir.
  • Orjinal içerik tek başına yeterli değildir. O içeriği popüler hale getirmek de sizin görevinizdir.
  • Site içi seo başarısı düşükse site dışı seo çalışmaları size çok bir fayda sağlamayacaktır.
  • Sosyal sinyaller çok önemlidir. Sosyal medya başarısı deyince her içeriği sosyal medyada paylaşmak olarak düşünmeyin. Paylaşımlarınız beğenilip, yorum yapıldığı sürece popülerdir.
  • Sözlük sitelerinden , haber sitelerinden alınan tanıtım yazıları etki sağlayacaktır.
  • Girilen içeriklerin okunabirlik seviyesine dikkat etmeniz gerekir. ( Kurulan cümlelerin uzun olmaması, imla kuralları, noktalama işaretleri vs. )
  • Ziyaretçi sinyalleri ve kullanıcı deneyimi hala çok önemli olacaktır. ( Hemen çıkma oranı, Sitede kalma süresi, Sosyal medyada yapılan paylaşımlar, Yeni oturumlar, Yeniden oturumlar vs. )
  • Rankbrain yapay zeka algoritmasının bir sonucu olarak bölgesel seo da dahil olmak üzere tüm arama sonuçlarında çok değişiklik görebiliriz.
  • Gerçek zamanlı panda ve penguen güncellemeleri ile girilen içeriğin yada alınan bir backlink’in sonuçları hızlı bir şeklide görülecek.
  • Her ne kadar backlinklerin artık önemi kalmamıştır tezleri ortaya sürülüyor ise de ; Biz backlink egemenliğinin bir süre daha devam edeceğini ve kademeli olarak bu etkinin azalacağını düşünüyoruz.

Yazımız ilk olarak 2016 tarihinde yazılmış ve 2021 yılında revize edilmiştir. Umarız faydalı bir içerik olmuştur. Bir seo uzmanı ile çalışmak istereniz iletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.