
Sosyal medyadan gelen verileri analiz etmek son derece önemlidir. Bu veriler sayesinde hedef kitlenizi tanıyabilir, rakip analizleri yapabilir ve nasıl bir yol izleyeceğinize karar verebilir iyi bir plan hazırlayabilirsiniz. Sosyal medyayı etkin şekilde kullanmak sitenize daha fazla ziyaretçi çekmek ve arama motoru başarısını artırmak için en güvenilir yöntemlerden biridir. İşletmeler ve kurumların facebook, linkedin, twitter, youtube, twitter, instagram gibi dünyada en fazla kullanılan araçlarında yer almamaları çok büyük eksikliktir.
Bu tür hesaplara sahip olan kurumsal firmalar içinde sosyal medya çalışması oldukça zorlu bir süreçtir. İşte burada yönetim araçları devreye giriyor. Bu kargaşa ile uğraşmak istemiyor ve bir personeli de bunun için istihdam etmek istemiyorsanız sosyal medya danışmanlığı hizmetimize göz atmanızı öneririz.
Yazıda neler var ?
Sosyal medya nedir ?
İnternet üzerinde geniş kitlelere hitap eden ve paylaşım esasına dayalı sistemlerdir. Video, resim, içerik gibi paylaşımlar yaparak bunu etkileşimde olduğunuz kişilerin görmesini sağlayan sistemlerdir. En büyük ve gelişmiş olan sosyal medya siteleri instagram, facebook, youtube, twitter , linkedin, swarm, forsquare, google ‘dır.
Sosyal medya araçları ne işe yarar ?
Manuel olarak çok yavaş bir şeklide hazırlanacak raporları bu tür araçlar ile hızlı ve daha doğru ber şeklide gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal medya kanallarını iyi bir şeklide analiz etmek size doğru bir yol haritası hazırlama noktasında yardımcı olacaktır. En çok kullanılan sosyal medya araçlarını hangi amaçlarla kullanabilirsiniz sorusunun cevabı nedir ?
- Raporlama
- Marka izleme
- Rekabet Analizleri
- Geçmişe dönük sektörel analizler
- Hızlı raporlama
- Hakkında konuşanlar ve etkileşimler
- Trend ve Takipçi Artış Grfikleri
- Genel Ölçümlemeler
- Takipçi Sayısı
- Etkileşim Sayıları
- Karşılaştırma
- Sosyal Medya istatistikleri
- Lokasyon bazlı veriler
- Sosyel Medya Hesapları Analizi
Çok kullanılan 6 sosyal medya yönetim aracı
Bu yazımızda bahsettiğimiz ücretli, ücretsiz en iyi araçlar ile ister kendi firmanızı veya markanız hakkında neler yazılıyor, ne tür yorumlar yapılıyor ve bilinirlik düzeyi ne aşamada bunu araştırın. Online programlar ile isterseniz de rakip firma, ürün, marka hakkında sosyal medya platformlarında yapılan yorum, paylaşım ve yazıları takip edebilirsiniz.
Buzzsumo
sosyal medya sitelerinde trend olan konuları tespit etmek için mükemmel bir araçtır. Her hangi bir konu hakkında en çok hangi sitelerdeki yazılar paylaşılıyor ve beğeniliyor. Bu analizleri hem site bazlı hemde kelime bazlı yapabiliyorsunuz. Böylece sosyal platformlarda en çok aranan, trend olmuş tartışılan konuları rahatlıkla analiz edebilirsiniz.
Ayrıca rakip site analizi, bir anahtar kelimeyi takip ederek düzenli olarak o kelime hakkında yapılan paylaşımlar, beğeniler olduğunda size mail gönderilmesi gibi hizmetleri de mevcuttur. Bu özelliği ile ölçümleme, raporlama, izleme işlemlerini tek çatı altında halledebilirsiniz.
Buffer
Sosyal medya hesapları üzerindeki tüm hesaplarınızın içeriklerini yönetmek, planlamak için en kaliteli araçlardan birisi Bufferdir. Bu aracın en güzel özelliklerinden bir tanesi bir süre boyunca yayınlanacak içerikleri bir görev listesi hazırlayarak belirli bir zamanlama çizgisinde yayınlamasını sağlamaktır.
Mesela elinizde yedi tane yazı var bu yazıların her gün bir tanesinin yayınlanmasını istiyorsunuz buffer bunu sizin yerinize yapıyor. Her gün makalenizin birini yayınlayarak size hiç iş bırakmıyor. Sonrasında sunduğu analiz ve ayrıntılı raporlarda oldukça etkilidir.
Hootsuite
Facebook, twitter, linkedin, reddit gibi onlarca hesabınızı tek çatı altından yönetmeye yarayan en popüler araçtır. Sizin hakkınızda yazılanları, sizin yazdıklarınızı ve diğer verileri güzel bir şekilde analiz ederek size raporlar. Google analytics ve diğer sosyal platformlardaki hesaplarınızla entegre olarak çalışarak sizi bir çok sıkıntıdan kurtarır.
Ücretsiz ve profesyonel seçenekler sunan hootsuuite ile buffer bu anlamda ki en büyük rakip diyebiliriz. İkisi arasından seçim yapmak tamamen sizin tercihinize kalmış diyelim. Gerçek zamanlı takip ve harika bir heyecan yaşamak için tavsiye edilir.
Sprout Social
Firmalar için güçlü bir analiz ve yönetim aracıdır. Çok kullanılan popüler bir çok site ile entegre olarak çalışır. Ayrıca analiz ve raporlaması da oldukça güçlüdür.
Klear
Sosyal medyada her hangi bir sektörde fenomen kişileri bulmanızı sağlar.Ayrıca istediğiniz twitter, facebok ve instagram profilinin analizini yaparak popülarite sıralamasını analiz eder.
Boom Social
Türkçe arayüzü ile göz dolduran sosyal medya yönetim ve analiz aracı. Facebok, Twitter, Google+, Youtube, Instagram sosyal medya platformları üzerinde harika analizler sunuyor. En iyi sosyal medya analiz araçlarından biridir.
Sosyal medya yönetim araçları nasıl çalışır ?
Twitter, Facebook, Linkedin, Youtube , Pinterest gibi hesaplarınızı tek bir merkezden yöneterek paylaşım yapmanıza yarayan araçlar sizi bir çok sıkıntıdan kurtarır. Sizler için en sık kullanılan ve faydalı olan sosyal medya yönetim araçlarını inceledik. Bu yazıdan sonra kurumsal yada kişisel hesaplarınızı yönetmeniz çok daha kolay olacaktır. Bu araçlar ile onlarca hesabınızda otomatik olarak paylaşımlar yapabilirsiniz. Sitenizde yayınlanan bir yazı istediğiniz zaman diliminde sosyal medya hesaplarınızda yayınlanır.
Sonuç: Günümüzde sosyal medyanın gücünün farkına varmamış olmak internet anlamında oldukça geri kalmış olmanın göstergesidir. Vizyon sahibi kurumsal yönetimi güçlü firmalar interaktif mecranın bu etkisinden yararlanıyorlar. Sizde geç kalmadan bu imkanlardan yararlanmak istiyorsanız sosyal medya sorumlusu ne iş yapar ve diğer yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca tanıttığımız üç araçtan hangisinin size uygun olduğunu deneyerek kendiniz karar verebilirsiniz. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.
Bonus : Kullanıcı adı kayıtlımı değilmi bulan site
Tek tek tüm siteleri inceleyerek kullanıcı adınızın alınıp alınmadığınızı kontrol etmek uzun zamanlar alabilir. Knowem bunu sizin yerinize yapıyor. Üç yüzden fazla sitede kullanıcı adınızın alınıp alınmadığını tek tıkla öğrenebilirsiniz
Site :http://knowem.com
celilcan
20 Kasım 2017 at 09:22Merhabalar,
Yorum sistemlerinin SEO üzerindeki etkisi yıllardır konuşulagelen bir konudur. Disqus, Facebook yorum sistemi mi SEO açısından faydalıdır yoksa Wordperss, Blogger sistemlerinin kendi yorum sistemleri mi bu sorulara sürekli cevap aranır. Ben kısaca meseleyi özetlemeye çalışayım ;
WordPress veya Blogger sistemin kendi yorum modüllerini kullanmanız durumunda içerik muhtemelen sitenizin içeriğine dahil olarak görünecektir. Böylece sayfanız sürekli güncelleniyor ve veya etkileşim alıyor iması uyandırabilir. Yani bence bu tercih edilmesi gereken bir sistemdir.
Facebook yorum sistemi veya Disqus kullanımı ise sosyal etkileşimi artırma yönünden başarılı olabilir. Örneğin Facebook profili ile yorum yazan birinin profilindeki diğer kişilerde bu mesaj ile etkileşecektir. Sosyalleşmenin artması iyi bir avantajdır. Ancak hem 3 parti bir sistemin verdiği yavaşlık hemde içerik ile ilgili yukarıda değindiğimiz durum dezavantaj olarak düşünülmelidir.
Siz bahsettiğim avantaj ve dezavantajları beraber değerlendirecek kullanıcı deneyimini de göz önünde bulundurun ve kararınızı kendiniz verin. Seo açısından en iyi yorum sistemi sorusuna bu noktadan bakmakta fayda var.
Umarım faydalı olabilmişimdir.
Sevgiler
Efecan
18 Kasım 2017 at 22:29Merhaba Celil Can hocam
Blogger tabanlı bir sitem var, nisan da hit 7-8 kişiyken şuan 150leri görüyorum, bayan kullanımında olan bi site, blogger yorum sistemi sebebiylemi bilmiyorum ancak hiç yorum almıyorum, acaba Facebook yorum sistemini kursam faydası olur mu ve Facebook yorum sisteminin Seo açısından bakış açısı nedir?
Hem yorum alırsam, yorum yazdığı facebook üzerinden de görünür belki şuraya yorum yazdı diye ? öneriniz nedir
aile
12 Mart 2016 at 10:12çok faydalı bir yazı çook teşekkürler.
Duygu Durmaz
20 Kasım 2014 at 13:17Bu siteler gerçekten çok işime yaradı teşekkür ederim. Özellikle planlama, analiz ve raporlama için gerçekten süper sonuçlar çıkıyor.
Kürşad ALTAN
20 Şubat 2014 at 23:27Hay bu yazıyı yazan ellerin bal tutsun :)) Büyük bir dertten kurtardın beni :)) çok teşekkür ederim :)
Yasin
13 Ekim 2013 at 00:41Güzel bir makale olmuş. Ellerinize sağlık. Sol yıllarda sosyal medyanın geldiği nokta düşünüldüğünde; bu tür yönetim araçlarının ne denli gerekli olduğu tekrar gözler önüne serilmiştir.
ersyn_k
4 Ağustos 2013 at 14:31Kapsamlı ve aydınlatıcı yazınız için teşekkür ederim. Sosyal medya yönetimi ile ilgili yazılarınızın devamını bekliyoruz.
MaiHes
31 Temmuz 2013 at 22:05Programlardan birini bu gece kullanmaya başlayacağım, yazınız için çok teşekkür ederiz. :)
aksakal
31 Temmuz 2013 at 21:58Güzel bir bilgilendirme olmuş.Sosyal medyada sitemizi takip etmek için hayli başarılı.teşekkürler
mehmetyabalak
30 Temmuz 2013 at 17:49Uzan zamandır bu tür program arıyordum.Çok üzel bir yazı olmuş.Elinize sağlık.
fatih
30 Temmuz 2013 at 16:16sosyal medyayı bir ekranda takip etmek işlerinizi kolaylaştırır. Ama farklı içerikleri girmeye özen göstermelisiniz. profile özel paylaşım yapılabilir.
brokolicanavarı
30 Temmuz 2013 at 02:27Hootsuite’i kullanmaya başladım. Gerçekten çok fazla seçenek var ve paravan blogların yanında benim gibi social bookmarking siteleri ile beraber çalışanlar için de gerçekten çok yararlı olacaktır. Tavsiye ederim.
mehmet Odabaşı
30 Temmuz 2013 at 01:21Son zamanlarda sosyal medya yönetimi diye bir şey çıktı şuan kadar herkes yöneteceğinden bahsetmişti siz yöntemlerden bahsetmişsiniz . Tebrik ederim.
Metallica
30 Temmuz 2013 at 00:23tek programla tüm hesapları kontrol edebiliyoruz. Hangi programı tavsiye edersiniz.
Adminin cevabı : Ben bufferapp kullanıyorum. Ayrıca wordpress kullanıyorsan Wpsocialposterpro eklentisini ekstradan öneririm.