Backlink bir internet sitesine diğer internet sitelerinden verilen bağlantıdır. Otoriter ve kaliteli sitelerden alınan doğal bağlantılar siteniz için pozitif katkılar sağlayabilir. Doğal olmayan şekilde yapılan link çıkışları veya illegal sitelerden yapılan bağlantı çıkışları uzun vadede kesinlikle zararlıdır. Seo başarısını artırmak bir yana manuel yada algoritmik olarak arama motorları tarafından yaptırımlar uygulanmasına sebep olabilir.
Sıklıkla aratılan bir konu olduğu için bu konuda mecburen makaleler yazmaktayız. Ancak SEO çalışmasını backlink almaktan ibaret görmek son derece sorunlu bir bakış açısıdır. Örneğin google arama motoru 200 ‘ün üzerinde faktörü baz alarak arama sonuçlarını üretir.
Backlink örnekleri
Backlinkler nofollow , dofollow etiketi ile etiketlenebilir. Doğal bir backlink çalışmasında her iki etiketi de kullanmak gerekebilir. Yanlış bir algı olsa da nofollow bağlantılar da ciddi manada katkılar sağlayabilir. Nofollow backlink çoğu zaman daha doğal algılanabilir bu nedenle faydalıdır diyebiliriz. Bu doğrultuda tüm backlink örneklerini şu şekilde sıralayabiliriz
- Dofollow anahtar kelime ile backlink
- Dofollow çıplak url ile backlink
- Nofollow anahtar kelime ile backlink
- Nofollow çıplak url ile backlink
- Şu, bu , git gibi kelimelerden alınan diğer bağlatnılar
Backlink kalitesini belirleyen unsurlar ?
- Backlink aldığınız siteden yapılan link çıkış oranları
- Backlink aldığınız site ile sitenizin içerik uyuşması
- Link aldığınız siteden sürekli olarak doğal olmayan şeklide link çıkışı yapılıp yapılmadığı
- İllegal yada legal bir siteden gelip gelmediği
- Backlink satışı yaptığı aşikar bir siteden link alınıp alınmadığı
- PBN denilen Private Blog Network sistemlerinden yapılıp yapılmadığı
- Site dillerinin farklı olması doğal olmayan bir görünüm arzedecektir
- Link alınan siteye gelen bağlantı kalitesi
- Link alınan sitetin cezalı olup olmadığı
Backlink nasıl alınır ?
Önemli olan sitenize ne kadar backlink geldiği değildir. Size katkı sağlayacak olan backlink türü trafik sağlayan, otoriter ve doğal backlinklerdir. Bu nedenle sayı yerine kaliteye yönelmek en doğrusu olacaktır. Hatta paylaşılabilir kaliteli içerikler üretirseniz insanlar sizi daha kolay refere edeceklerdir.
- Sosyal Medya
- İmleme Siteleri
- Haber siteleri
- Blog siteleri
- Lokal Dizinler
Backlink analiz ve sorgulama araçları
Bir siteye verilen bağlantıları ücretli, ücretsiz sorgulayacak bir çok araç bulunmaktadır. Bunların belli başlı olanlarını şu şekilde sayabiliriz.
- Ahrefs
- Moz
- Seo Spy Glass
- Webmeup
- Link Research Tool
- Majestic
- Google Search Console
Backlink seo çalışmalarında önemli bir yere sahiptir. Sitenize gelen doğal ve kaliteli backlinkler arama motorlarında ciddi anada sıralama yükselmesi sağlar. Özellikle rekabeti yüksek bir çok anahtar kelimede yükselmek için diğer faktörlerin yanı sıra backlink etkisini de kesinlikle kullanmak gereklidir.
Backlink alırken dikkat edilmesi gerekenler :
- Site DMOZ kayıtlımı
- OSE Authority değerleri önemlidir.
- Sitedeki link çıkış sayısı ve oranları
- TrustFlow ve Citation Flow puanları
- Sitenin sosyal medya popülaritesi
- Link aldığınız makalenin kalitesi , okunma sayısı ve sosyal sinyalleri
- Sitenin hangi dilde yayın yaptığı
- Anchortext ‘in varyasyonel şekilde alınması
- Salt ana sayfaya değil alt safyalara da link çalışması yapılması
- Sitenin virüs veya malware içerip içermediği ( black list kaydı olup olmadığı )
- Otoriter sitelerden link almaya gayret edin
- Sadece otoriter sitelerden link almakta yanlış olacaktı link çıkışı az ve kaliteli sitelerden de link alabilirsiniz
- Backlink alacağınız sitenin cezaya girip girmediğini trafik takip araçlarından analiz etmelisiniz
- Backink almak istediğiniz sitenin backlink profili de önemlidir
- Yine aynı şeklide link almak istediğiniz sitedeki link çıkışları da önem arzetmektedir.
- Backlink almak istediğiniz sitenin otoritesine moz, ahrefs gibi araçlar ile kontrol edebilirsiniz
- Link alacağınız sitenin sektörel uyumu önem taşımaktadır
Bu güzel makaleniz için teşekürler. Her siteden backlink alınmaması gerektiğini düşünüyorum.
Gayet açıklayıcı bir makale olmuş elinize sağlık bizde firmamız olan kurumsaldata un seo çalışmalarını sayenizde ilerliyoruz. Emeklerinize sağlık.
Merhaba, acaba bir sitenin news kaydı olup olmadığını nasıl anlayabiliriz hocam ? bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhabalar,
Bir sitenin google news kayıtlı olup olmadığını sorgulayan bir sistem yoktur. Ancak siz yinede google haberler bölümüne kayıtlı olup olmadığınızı google ‘ın “site” operatörünü kullanarak test edebilirsiniz. Google ‘da haberler sekmesi altında [site:habersiteniz] . com şeklinde sorgulama yapın sonuç çıkıyorsa news kaydınız var demektir.
Hocam merhabalar; makalelerinizi zevkle takip ediyorum, bir sorum olacaktı, bir yazılım için google gibi sitelerin arama operatörlerinden [link:] backlink sorgulama operatorune ihtiyacım oldu lakin sanırım google artık bu operatörü kullanmıyor. Bu konuda bu operatör yerine kullanabileceğim bir operatör mevcut mu? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Merhabalar,
Google uzun bir süredir artık link: oeratorune destek vermiyor. Ve maalesef bunun yerine kullanabileceğiniz bir operetor da bulunmamaktadır.
Sevgiler
Bu konuda sizin de fikrinizi almak istiyorum, bir sitede örneğin siteadi.com şeklinde text olarak site adresi geçildi. Fakat herhangi bir linkleme yapılmadı. Bu durumda siteadi.com backlink almasa da google nezdinde bir etkisi olur mu? Örneğin 1 milyon sitede siteadi.com yazısını geçirdik diyelim bunun SEO nezdinde bize katkısı olur mu? Fikrinizi merak ediyorum.
Kesinlikle katkısı olur. Çoğu backlinkten daha fazla faydası olur :)
Backlink nedir çok iyi özetlenen bir yazı olmuş çok teşekkür ederiz.
Güzel bir yazı olmuş teşekkürler
Sanayi tipi mutfak makineleri imalatıyla uğraşan bizler için vermiş olduğunuz bilgiler yararlı oldu, emeğiniz için çok çok teşekkürler.
Tasarladığımız sitelerden gelen footer linkler çok yuksek nofollow hacim oluşturuyor. Bu linkler rel=”nofollow, noindex” şeklinde bir kullanılabilir mi?
Evet elbette kullanılabilir. En mantıklı çözüm bu olacaktır.
Benim bir E TİCARET ENTEGRASYON YAZILIM projem var ancak 2020 OCAK ayın’da projeye başlayacağım önümde 75 Günlük bir zaman dilimi var Bu dönemde’de boş durmak yerine BLOG SİTELERİ kurmak ve ileri dönemde bu BLOG SİTELERİM’den ana projeme trafik ve potansiyel müşteri çekmek gibi bir düşüncem var ancak Sizlere bu konunda Bir SORUM olacak Yaptığım E TİCARET ENTEGRASYON tarafının bir çok bileşeni var bu nedenle bende 4 ADET İÇERİSİNDE O ANAHTAR KELİMEYİ barındıran DOMAİN alıp 4 farklı blog site ve içerik hazırlamayı düşünüyorum Mesela EticaretEntegrasyonu.COM alıp e ticaret entegrasyonu ile ilgili firma karşılaştırmaları v.s içerikler paylaşmayı ETicaretRehberi.com’u alıp e ticaret ile ilgili başarılı olmak ile ilgili içerikler oluşturarak paylaşmak istyorum böyle 4 farklı blog ve 4 farklı konu ve 4 farklı içerisinde o konu geçen domain alıp bu şekildemi başlamalıyım yoksa Tek bir BLOG Sitesi kurup sadece ona bütün ürettiğim içerikleri yüklesem ve tek blog üzerinemi çalışma yapsam
Bana kalırsa tek bir site kurup oradan yazarak ilerleyin.
Makaleniz Yeni Başlayanlar Ve İlerleme kaydetmek isteyenler için çok yararlı teşekkür ederiz