Seo çalışmalarında sıralamayı etkileyen en temel faktörleri ele alıyoruz. Başta Google olmak üzere Yandex, Bing gibi arama motorları tarafından arama sonuçlarındaki en önemli sıralama faktörlerini bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sıradan teknikleri zaten bir çok forumda ve sitede bulabilirsiniz. Burada az değinilen veya sıradışı tekniklere yer vermeye gayret ettik.
Ziyaretçi davranışları ( Kullanıcı deneyimi )
Kullanıcı etkileşimi her geçen yıl daha fazla önem kazanmaktadır. Girilen içerikler ziyaretçiyi memnun edecek düzeyde ise bu size seo başarısı olarak geri dönecektir. Bu yüzden içerik oluştururken kendinizi kullanıcı yerine koymalısınız. Buna bir çeşit niyet okuma diyebiliriz. Bunları yaparken şu soruların cevabını vermelisiniz.
- Ben olsam hangi cümle yada kelime ile arama yapardım ? Ve kullanıcılar yazıda aradıklarını bulabilyior mu ?
- İçerikte hızlı bir şekilde görmek istediğim nedir ?
- Ziyaretçinin bu aramada temel amacı nedir ?
- İçerikte gereken temel bilgiler nelerdir.
- Ziyaretçinin yapmakta zorlanacağı şeyleri görsel öğeler ile anlatabilir miyiz ?
- Hemen çıkma oranı
- Sayfada kalma süresi ( Sitede geçirilen süre )
- Oturum başı toplam sayfa ziyareti ( Pages Per Session )
- Doğrudan site ziyaretleri
- Sitenizi ziyaretçilerin refere etmeleri
- Alt sayfaları dolaşma oranı analiz edilerek negatif durumlar giderilmelidir.
Bu hususlara dikkat edildiğinde en iyi anahtar kelimeler belirlenmiş olacaktır. Sonuç olarak siteye gelen ziyaretçi aradığını bulup sitenizde kalma süresi ve sitenizi dolaşma süresi belirli bir ortalamanın üstüne çıkmış ise bu dakikadan sonra semantik seo yada başka şeyler ile ilgilenmenize hiç gerek kalmayacaktır.
İçerik uzunluğu ve kalitesi !
Arama motorları ve en başta google hala içeriği en büyük sıralama faktörlerinden biri olarak görmektedirler. Bu doğal bir sonuçtur zira hem kullanıcılar hem de arama motorları için değer ifade eden en temel şey içeriktir.
İçerik benzersiz ve yüksek kaliteli olursa o zaman tabiri caizse tadından yenmez. Bunların üzerine bir de yazının ziyaretçiyi sitede uzun süre tutmaya yetecek kadar akıcı ve uzun olması da eklenirse harika bir deneyim olacaktır. Her orjinal içerik kaliteli olacak diye bir durum yoktur. Bu yüzden hem kaliteli , hem orjinal yazı oluşturmak temel hedefimiz olmalıdır.
- Sayfa hızının optimize edilmesi
- Açıklamanın ( Meta Description )benzersiz ( unique ) bir şekilde manuel yazılması
- Sayfa başlığının ( Meta Title ) güzel bir şekilde belirlenmesi
- Anahtar kelimenin başlıkta yer alması
- H1 ve H2 etiketleri ( Heading Tag )
- Video ile zenginleştirme
- Url içinde anahtar kelimenin yer alması
- Akıcı bir yazım tekniği ile içerik oluşturma
- Ziyaretçiyi sıkmayan orjinal görseller
- İçerikte yeterli anahtar kelime kullanma
- İçerikte Semantik Seo kurallarına uygun bir şeklide LSI keyword kullanılması
- Yazıların içinde video kullanılması
Google ve Yandex güncellemelerini takip etmek
Her ne kadar genel geçer seo teknikleri değişmiyor olsa da , yinede güncel seo algoritmalarını takip ederek bu konuda bilgilenmelisiniz. Böylece kimi zaman doğru bildiğiniz seo tekniklerinin yanlış ve zararlı hale geldiğini görüp önlem alabilirsiniz.
Tanıtım yazısı ve Basın Bülteni
Haber sitelerinden alınan tanıtım yazısı değerlidir. Unutmamanız gereken haber sitelerinden gelen backlinklerin normal backlinklere oranla daha faydalı olduğudur. Katma değeri yüksek içerikler yayınlayarak haber sitelerinin alıntı yapmasını sağlayabilirsiniz. İşi garantiye almak için ilgilendiğiniz haber sitesine özel bir tanıtım yazısı hazırlayarak bir ücret karşılığında bunu yayınlatma imkanına sahip olabilirsiniz.
Https ( SSL ) etkisinden faydalanın
Bu konuda daha önce https ve seo üzerine makale hazırlamıştık isterseniz okuyabilirsiniz. Kısaca sadece şunu söyleyelim google ve diğer arama motorları artık SSL sertifikasını sıralamaya etki eden değerli bir seo faktörü olarak görmektedir.
Sosyal medya sinyalleri
Sosyal medyadan gelen sinyaller arama motorları açısından değerli bir kriter olarak kabul edilmektedir. Peki google hangi sosyal medya sitesini ne kadar önemsemektedir. Kaliteli bir sosyal medya uzmanı ile çalışarak sosyal medya sinyallerini artırabilirsiniz.
- Google+ – 0.30 ( Kendi SM portalına torpil geçiyor )
- Facebook Paylaşımı – 0.25
- Facebook Yorumu – 0.25
- Facebook beğeni – 0,25
- Twittter Retweet – 0,26
- Twitter Favori – 0,25
- Pinterest – 0.27
Google seo kriterleri ve kalite politikası kurallarını okuyun.
Seo kriterleri ile ilgili bilgilerinizi güncelleyin. Google , yandex ve diğer arama motorlarının kalite politikası kriterlerini dikkatlice okuyun. Ve sitenizi bu politikaları uygun hale getirin. Dökümanlara https://support.google.com/webmasters/answer/35769?hl=tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Saydığımız en etkili seo sıralama kriterleri yerli , yabancı seo uzmanlarının ortak görüşlerinden istifade edilerek tecrübelerimiz eklenerek hazırlanmıştır.
Merhabalar Celil Abi :)
Bir içeriğimde H2 VE H3 de anahtar kelimelerim var mecburen cümle gereği hem türkçe hemde ingilizce kelimeler .
Türkçe kelimeler de sıralamaya giriyorum. Anahtar kelime üzerinden ama ingilizce kelimelerde sıralamaya giremiyorum.
Hreflang etiketini Türkiye/Türkçe için eklemiştim ..
Aynı şekilde Türkiye/İngilizce olarak da eklemelimiyim ? Yabancı kelime sonucunda çıkmak için
Bunun bir zararı olur mu hocam ?
Yada ekleyince İngilizce anahtar kelimelerde de sıralamaya girer miyim ?
Merhabalar, İlgin için çok teşekkürler İsmet kardeşim :)
Hreflang’ın doğru kullanımı aşağıdaki gibidir. Fakat şunu net olarak söylemeliyim ki hreflang kullanımının tek başına Seo üzernide direkt etkisi olmaz. Ama yanlış kullanımı Seo ‘ na zarar verebilir. Bu yüzden aşağıdaki şekilde doğru kullanıma dikkat etmelisin.
Ek olarak bir dile veya bölgeye özgü olmayan dil seçicileri belirtmek için, ayrılmış değer olan “x-default” kullanmalısın. Kullanımın doğruluğunu test etmek için ise https:// technicalseo .com/seo-tools/hreflang/ aracını kullanabilirsin. Cevapta anlaşılmayan bir şey varsa yada eksik bir husus varsa tekrar yorum abilirsin.
Sevgiler
Rica ederim :)
ŞUAN SİTEMDEKİ HREFLANG:
Bir alt satırınada bunumu eklemeliyim Celil Abi :
İngilizce / Türkiye :
—
bu mu sizin mahsettiğiniz hocam, peki bu etiketi 2 sinin altınamı yapıştır malıyım..
Örnek :
Sitene uyarlayarak bu şekilde kullanabilirsin ;
Her nedense kodları yoruma yazıyorum ama kayboluyor sanırım html etiketi olduğu için . Örnek kullanımı https://support.google.com/webmasters/answer/189077?hl=tr sayfasından bakabilir misin rica etsem.
Merhaba hocam. Benim bir sorum olacak sordum bir kaç kez bazı platformlarda ancak cevap alamadım. Ben yazılım geliştircisiyim özellikle crm, ödeme sistemleri gibi yazılımlar geliştiriyorum. Bir müşterim için parametreli dil yapısına sahip bir site geliştirdim. Sitenin dil mantığı örnek olarak example.com/tr/ veya example.com/en/ gibi. Burada kullanıcının ülkesine göre dili otomatik açıyor eğer sistemde varsa o dil yoksa default olarak ana dil neyse onu açıyor. Aslında microsofttun aynısı. Klasör şeklinde siteler değil tek site ancak bir sayfada türkçenin urli ile ingilizcenin url farklı. Yani aslında farklı siteler gibi çalışıyor. Şimdi googleye microsoft yazınca sonuçlarda microsoft.com/tr olarak çıkıyor site ve alt index almış sayfalarıda listeliyor. Ben microsoft mantığı gibi olsun diye google consola sitenin her dillerini ayrı ayrı mülk olarak ekledim ve lokasyonlarını dillerin ülkelerine göre seçtim. Örnek example.com/tr/ bir mülk olarak ekledim ve lokasyon türkiye seçtim diğer dillerde aynı mantıkta. Global olan dil yani ingilizcede hiç bir parametre yok example.com direk böyle açılıyor. Bunu da googleye direk ekledim bölge belirtmedim. Bu işlem doğru mu?
Merhabalar
Hreflang yapısını doğru kurmuşsanız şu anda Google Search Console ile ilgili yaptığınız işlemlerde bir sakatlık yok. Tek mülk üzerinden gitmenizde her hangi bir problem oluşturmazdı. Sonuçta sizin için eksi yada artı bir durum söz konusu değil. Sitenizin yapısı ile ilgili olarakta ( domain. com/en/ , domain. com/de/ şeklinde gayet iyi bir karar vermişsiniz diyebilirim.
Detaylı bilgi için : https://support.google.com/webmasters/answer/182192?hl=tr