Günümüzde domain ve sayfa otoritesi değerleri oldukça önem kazanmaya başlamıştır. Kalite puanı ne kadar yüksek ise bir site arama sonuçlarında o kadar iyi sonuçlar elde edebilir. Arama motorları sitelerimize trafik sağlayan kaynaklarının en başında yer alır.
Google gibi arama motorları siteleri listeleyip bir kelimede sitenin hangi sırada çıkacağını belirlerken belirli kriterlere dayanarak siteleri puanlandırır. Bu puanlamanın adı kimi zaman pagerank , kimi zaman authorrank kimi zamanda arama motoru harici seo sitelerin kalite puanlaması ile Page Authority ( PA ) , Domain Authority ( DA ) gibi isimler almıştır.
Moz, Ahrefs, Majestic gibi firmalarının bir siteye kendi algoritmaları ile vermiş oldukları otorite puanlarının google için hiç bir geçerliliği yoktur. Sıklıkla etrafımızda duyduğumuz benim alexa değerim şu, ahrefs otorite puanım şu gibi değerler asla bir sıralama metriği değildir. Kısa vadede hızlı sonuçlar vadeden tekniklerden kesinlikle uzak durmanızı öneriyorum. Doğal çalışmalar zor ve uzun sürüyormuş gibi görünsede , uzun vadede size en fayda sağlayacak getirisi yüksek tekniklerdir.
Domain ve sayfa otoritesi nasıl sorgulanır ?
- https://linkgraph.io/bulk-da-checker/ Toplu olarak sorgulama yapar. Hemen domain hem sayfa authority sorgular.
- http://www.seoweather.com/bulk-metrics-checker/
- https://www.3xindir.com/da-pa-degeri-sorgulama – Bir Türk arkadaşımız tarafından yapılmış site test edebilirsiniz
- https://www.bulkdachecker.com/ – Toplu olarak moz domain ve sayfa otoritesi sorgulama aracı
- https://www.robingupta.com/bulk-domain-authority-checker.html
- https://smallseotools.com/domain-authority-checker/
- https://websiteseochecker.com/bulk-check-trust-flow-citation-flow/ – Çoklu olarak Trust flow ve Citation flow değerlerini sorgulayabilirsiniz
- https://www.prepostseo.com/bulk-website-authority-checker
- https://megritools.com/bulk-da-checker
Domain otoritesi nasıl hesaplanır ?
Pagerank arama motorlarının çeşitli algoritmaları ve sitenize gelen giden bağlantılar değerlendirilerek hesaplanır. Aynı şekilde alan adı otoritesi de ( Mozrank, Moztrust ) aşağıdaki veriler baz alınarak hesaplanır.
- Siteden verilen bağlantılar önemli bu yüzden kaliteli sitelere link çıkışı yapın( External Link )
- Gelen bağlantılar çok önemli
- Site içi bağlantı yapısı
- Site içi seo kalitesi
- Google algoritmalarına uyumluluk
- Siteye gelen backlinklerin kalitesi ve doğallığı
- Sosyal medya başarısı ( paylaşma, beğeni, yorum )
- Google haritalardaki başarı ( yorum, tavsiye , beğeni )
- Otoriter sitelerde isminizin, markanızın geçip geçmediği
- Site hızı etkisi
- Tüm pozitif etkilere ilaveten domain yaşıda eklenmesi ( Tek başına bir metrik değildir )
- Google kalite yönergelerine uyma oranı
- Yahoo Local, Google Benim İşletmem, Yelp gibi kaliteli yerel dizinlerdeki durumunuz ve yerel seo başarınız
Domain otoritesi nasıl yükseltilir ?
Sosyal medya paylaşımları
Google Benim İşletmem, Instagram, Pinterest Facebook, Twitter ve Youtube gibi sosyal mecralarda içeriklerinizin paylaşılmasını , beğenilmesini ve yorum yazılmasını sağlayarak sitenizin otoritesini arttırabilirsiniz.
Harika içerikler yazın
Her şeyden önce, içeriğinizi o kadar iyi hale getirmeye odaklanın ki, diğer siteler onu keşfedip doğal olarak bağlantı kursun (Google EAT algoritmasını düşünün ). Sıralanan harika bir anahtar kelime hedefli gönderi yazın ve bu konu hakkında yazmak isteyen bir blogcu veya işletme, araştırmalarında gönderinizi keşfedecek ve umarım gönderilerinde sitenize geri dönecektir. Umarım diyorum çünkü sağladığınız bilgiler genel bilgiyse ve yazarın bu bilgiyi sayfanızdan aldığını kanıtlamanın bir yolu yoksa, alıntı alma olasılığınız o kadar düşük olur.
Ancak konuyla ilgili orijinal bir araştırmayı veya bir düşünce liderliği parçasını paylaşırsanız bu geri bağlantıyı alma olasılığınız o kadar artar. Bu yaklaşımı yüksek hacimli anahtar kelimeler veya süper niş konular için kullanabilirsiniz. Sadece daha fazla dikkat çekmek için sosyal medyada tanıtım yaptığınızdan emin olun.
Sık aranan anahtar kelimeleri kullanın
Anahtar kelime bulma araçlarını kullanarak sık aranan anahtar kelimeleri bulun ve içeriklerinizin içinde bu anahtar kelimeleri abartmadan kullanın. Anahtar kelime bulma aracı olarak http://ubersuggest.org/ adresini öneririm.
Çok dilli site oluşturun
Sitenizin çok dilli olması örneğin Türkçe, İngilizce , Almanca gibi, ziyaretçi odaklı ve bir çok ülkeden ziyaret çekmesi sebebi ile hem arama motoru başarınızı hem de seo değerinizin artmasını sağlayacaktır.
Otoriter dizinlerde listelenmeye çalışın
Sektörünüzle ilgili veya genel otoriter yerel dizinlere sitenizi ekleyerek görünürlüğünüzü ve otoritenizi artırmaya çalışın.
Site haritasını arama motorlarına gönderin
Google, Bing, Yandex webmasters bölümünden site haritanızı bu arama motorlarına gönderin. Eğer html bir site kullanıyorsanız xmlsitemaps.org adresinden manuel olarak site haritanızı hazırlayabileceğiniz gibi eğer wordpress gibi bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız xml site haritaları hazırlayan eklentiler ile site haritanızı rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Site haritanızın gönderilmesi arama motorunun işini çok daha kolaylaştıracak ve kullanıcı dostu bir siteniz olacaktır.
İnternet siteniz sürekli açık olsun !
Sitenizin bulunduğu sunucunun kaliteli olması ve site uptime sürenizin yüksek olması sürekli ulaşılabilir olması arama motorları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle sitenizin açık olup olmadığını tespit eden monitor sistemlerini kullanın.
İllegal seo tekniklerini kullanmayın
Piyasada blackhat yada illegal seo teknikleri diye tabir edilen google tarafından cezalandırılan ve filtreye sebep olan seo tekniklerini kesinlikle kullanmayın. Blackliste girerseniz çıkmanız oldukça zor olacaktır.
Kaliteli forum sitelerini kullanın
Google tarafından sevilen forum sitelerindeki imzalarınıza sitenizin liknini koyarak ziyaret edilme sayınızı artırabilirsiniz. Bu pagerank değerimize de etki edecektir.
Kısa ipuçları :
- Domain tarihini uzatırken +5 yıl olacak şeklide uzatın
- Doğal ve çeşitli link profili ile varyasyonel backlink alın
- Kaliteli sunucu kullanın
- Zaralı ve kötü backlikleri kaldırın
- Özgün ve popüler içerik girişini düzenli hale getirin
- Sosyal medya beğeni, takip ve yorum sayısı son derece önemlidir.
- Marka bilinirlik seviyesini artırmak için çalışmalar yapın
Sayfa otoritesi nedir ?
Page authority (PA) Seomoz tarafından PR ‘a alternatif olarak düşünülebilecek bir puanlandırma sistemidir. Domain ve sayfa otoritesini birbirine karıştırmamak kaydı ile bunların hepsinin genel kalite puanlaması olduğunu söyleyelim. Domainin genel PA sı 40 iken safya PA sı 1 ise bu sayfalar için kalite artırma çalışması yapmanız gerekir.
Sayfa otoritesi nasıl artırılır ?
- Kaliteli ve doğal backlink alımı
- Benzersiz ve popüler içerik ( KBP )
- Sayfanıza ( sitenize değil ) gelen link adedi
- Alt sayfanızda bulunan resimlerin kalitesi uyumu
- Güncelliğini yitirmiş yazıların veya paragrafların güncellenmesi/silinmesi
- Alt sayfanızın sosyal medyada paylaşılma popülaritesi
Sonuç : Google senede bir kaç defa düzenli olarak pagerank güncellemesi yapar. Bu değişiklikleri sitenize uyarlarsanız hem arama motoru sıralamanız yükselmiş olur hem de ilk pagerank güncellemesinde sitenizin pagerank değerinin yükselmesi yüksek ihtimaldir. Başarılar ( Yazı 2015 tarihinde oluşturulmuştur )
Güzel Bir Paylaşım Emeginize Sağlık
açıklamalarınız güzel hocam ama birde farklı bir sorum var. pr 0 olan bir site aynı katogori deki pr 5 olan siteyi google sıralamasında nasıl geçebiliyo
Celilcanın cevabı : PR tek kriter olmadığından geçmesi doğaldır. Athority Rank, Trustrank gibi değerler daha da önemlidir.
yazı ıcın tesekkur ederım, çok faydalı olmuş emeğinize sağlık.
Gayet başarılı bir açıklama olmuş. Yeni yeni seo ile ilgilenir oldum. Ancak bu sayfadaki bilgiler çok açıklayıcı olmuş.
Tam da aradığım bir konuydu. Pegarenk hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim ve bu makaleden sonra mantığını çözdüm sayılır. İnşallah benim de bir gün pegarengim olur :)
bilgiler için çok teşekürler yanız her tanıtım yaptım tiste beni banlıyor bununla ilgili napacağız
Blog yorumlarını sadece backlink kaynaklı olarak kullanmak istemeniz yarardan çok zarar getirir öncelikle bunu belirtmek isterim. Sorunuzu biraz daha detaylı yazabilir misiniz lütfen.
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
Teşekkürler iyi çalışma
gayet kapsamlı bir yazı olmuş, incelediğim siteler arasında en detaylı bilgiyi burada buldum, teşekkürler.
Bilgi İçin Teşekkürler.. :) Gerçekten Faydalı Bir Açıklama Oldu
Faydalı bir paylaşım. Teşekkürler.
Açıklayıcı bir yazı olmuş. Teşekkürler
MerhabaMerhaba. Üniversite son sınıf öğrencisiym ve mimarlıktan mezun olacağım. Birkaç sene içinde bir mimarlık ofisi açmayı planlıyorum ve şimdiden hem portfoliomu yayımlamak hem de birkaç sene sonra ofisim için kullanmak üzere bir domain satın alacağım. yalnız .pro , .center, .info.tr ve .gen.tr uzantılarından hangisini seçeyim karar veremedim. Sizce en mantıklısı hangisi olur bi sıralama yaparsanız?
Teşekkürler.
Merhabalar bu güzel soru için teşekkürler
Öncelikle belirtmek isterimki domain uzantılarının seo açısından bir farkı bulunmamaktadır. bu yüzden bu sorunun cevabını kullanım ergonomisi, kolay akılda kalma gibi unsurlar bakımından değerlendirebilirsiniz. Benim size tavsiyem .com uzantılı bir domain olacaktır. Ancak bu mümkün değilse .pro , .info.tr seçeneklerini değerlendirmenizi öneririm. Anlaşılmayan bir husus varsa aynı başlık altından devam edebiliriz.
Ek Bilgi için : https://www.celilcan.net/domain-uzantisi-seoyu-etkiler-mi/
Sevgiler
Celilcan
peki .pro uzantısı kurumsal olarak iyi bir tercih midir bir ciddiyeti var mıdır yoksa genelde kişisel siteler için mi kullanılır? Bunun dışında tr uzantısı yurtdışı aramalarında bir sıkıntı yaratır mı? gen.tr nin tr içinde daha popüler olduğu doğru mu?
.pro uzantısını kullanan kurumsal müşterim hiç olmadı. Veya ben görmedim. Ancak tabiki tercih meselesi. Benim görüşümü yukarda .com , .net veya o ülkenin .com.tr gibi yerel uzantısını tercih etmeniz şeklinde olacaktır. Sevgiler
yurtdışı aramalarında tr uzantısı olumsuz etkiler mi? gen.tr nin eğer com.tr alınamıyorsa daha önde olduğu söyleniyor popülerlik anlamında bu doğru mu? ayrıca .pro ve .center uzantıları bir mimarlık ofisi için bir ciddiyetsizlik yaratır mı yani kurumsal kimliğe uygun mudur?
Google domain uzantıları arasında bir farklılık olmadığını söylüyor. Genel kullanıma görede google açısından bir fark olmadığını söyleyebiliriz. Pro ve Centerin ciddiyetsizlik oluşturma mevzusu konusunda evet aynı fikirdeyim. Benim tavsiyem .com, .net, .com.tr şeklinde olacaktır.
paylaşılan linklerden değerlere baktım, teşekkür ederiz.
hocam da pa değeri 2 aylık sitem 24 ve 23 güzel gidiyormu?
gerçekten yararlı oldu
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Peki güncelleme süresi ne kadardır. Hangi aralıklarla sonuçları kontrol etmeliyiz?
Merhabalar, google güncellemelerinden bahsediyorsunuz değil mi?
Teşekkürler çok ayrıntılı bir çalışma olmuş özellikle Domain tarihini uzatırken +5 yıl olacak şeklide uzatın tavsiyenizi dikkate alacağım
Ben teşekkür ederim sevgili Sezgin takipte kalın :)
çok yararlı içerik olmuş elinize sağlık
Emeğinize sağlık. Gerçekten kısa ve öz bir içerik olmuş. Google her zaman kaliteye ve doğallığa önem veriyor. Bunun dışında ne yapılırsa beyhude kalıyor.
Teşekkürler. Sayfa otoritesi ve domain otoritesi için çalışma yapmadan önce incelemelerde bulunuyordum. Sitemdeki bir kaç eksiği makalenizde fark ettim. Güzelce eksik olabilecek alanlara değinmişsiniz.
webde araştırırken aradığım en iyi bilgi bu konuda çok iyisiniz saolun bizleri bu konuda yeterince aydınlattınız
Alexa’nın arama motorları üzerinde ki etkisi tartışılır fakat kıyaslama açısından kesinlikle referans alınması gerektiğini düşünüyorum. Yazınız kıymetli olmuş, ellerinize sağlık.
Güzel bir makale olmuş.
Güzel makale için teşekkürler
Çok detaylı ve güzel bir içerik hazırlanmış ancak keşke spam linkleri nasıl disavow yapacağımız konusunda daha detaylı bir anlatım yapsaymışsınız. O konuda hiçbir sitede detaylı bir içerik bulamadım. Umarım ileride ekleme yaparsınız.
Google Disavow Aracı ile disavow yapma aşamalarını diyorsunuz değil mi?
evet hocam. Şunu anlayamadım ben herkes anlatmış spam skoru yüksek olanları engelleyeceksiniz diye ama hem siteme backlink veren domainleri mi yoksa her backlink linkini mi engelleyeceğiz onu anlayamadım hem de genelde insanlar ücretli analiz araçlarından backlinkleri bulup ekleme yapıyorlar bunu da hiç anlayamadım. Ücretsiz araçlardan varsa nasıl yapabilirim sadece ücretli araçlarla bu spam skoru yüksek olanlar bulunuyorsa nasıl eklenecekler hangi spam skorları yüksek sayılır bunlar kafamı karıştırdı mesela DA PA puanları çok iyi olan ama spam skoru %15 olan siteler var onlar engellenecek mi bunları anlayamadım.
Merhaba, örneğin moz sitesinin spam puanını baz aldığınızı düşünelim, moz bunu spam işaretliyor diye googgle ‘da illa spam olarak görecek diye bir kaide yok. Aslında en doğru incelemeyi manuel yapabilirsiniz. doğal olmadığını vesitenize fayda sağlamadığını düşündüğünüz çöp siteleri gönül rahatlığı ile reddedebilirsiniz.
Merhaba, sayfa kalitesini arttıran faktörler arasında farklı kategorilere yönlendirme fikrim hiç yoktu. Bebek ve çocuk giyim üzerine minipo adıyla faaliyet gösteriyoruz ve backlinklerde hep ana sayfaya yönlendirme yapıyorduk. Sanıyorum ki bundan sonra stratejimiz değişecektir. İçerik icin cok teşekkürler
Faydalı olabildiysek ne mutlu, sevgiler
Eksiklerimi fark ettim teşekkürler
Çok sevindim, fadyamız olabidiyse ne mutlu .