2003 yılında kullanıma açılan Google Alerts servisi aslında Google’da çalışan bir mühendisin Amerika – Irak arasındaki savaşın haberlerini merak etmesiyle başladı. Hindistanlı bir mühendis olan Naga Kataru belirli anahtar kelimelerle ilişkili kaynakları kendisine mail olarak gönderen bir uygulama geliştirdi.
Google’ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page uygulamayı gördüklerinde çok beğendiler ve servis 2003 yılının Ağustos ayında kullanıma sunuldu. Bu tarihten sonra gelişmeye ve detaylanmaya devam eden uygulama ile günümüzde belirli bir konudaki aramalar hakkında bilgi almak mümkün.
Günümüzde Google Alerts, özellikle markanın gelişimini takip etmek amacıyla kullanılan mükemmel bir araç olarak görülmektedir. Alerts servisi ile aynı sektörde yer alan diğer işletmelerin internette nasıl bir varlığa sahip olduğunu takip etmek ya da hedef kitlenin marka hakkındaki düşünceleri hakkında bilgi almak konforlu bir farkındalık sağlamaktadır.
Arama Ayarları ve Gelişmiş Operatörler dahil olmak üzere, sonuçlarınızı özelleştirmenize yardımcı olacak birkaç farklı seçenek vardır .
Google Alerts Nasıl Çalışır?
Google Alerts kullanıcıya istediği konuda bilgi göndermek için çeşitli parametreler kullanmaktadır. Bu parametreler bildirim gönderim sıklığı, kaynak olarak kullanılacak site türleri, arama dili, arama bölgesi, arama miktarı ve sonuçların gönderileceği mail adresidir.
Google Alerts kişisel olarak merak edilen konuların takibinden internet kullanıcılarının bir işletme hakkındaki düşüncelerine kadar birçok farklı amaç için kullanılabilmektedir. Bir kullanıcı hesabı için 1000 adet alert oluşturmak mümkündür.
Günümüzde bireysel kullanıcılardan, politikacılara kadar büyük bir kesim tarafından da bu servisin kullanıldığı bilinmektedir. Üstelik son derece kolay kullanıma sahip bir arayüzü bulunmaktadır.
Google Alert Nasıl Ayarlanır?
Google Alert ile bir konuda bildirim almak için yapılması gerekenler oldukça basittir. Google hesabıyla giriş yaptıktan sonra arama yapılacak terimi arama alanına girmek gerekmektedir. Terimi girdikten sonra direkt olarak “Uyarı Oluştur” butonu tıklandığında varsayılan seçenekler ile bildirim oluşturulmaktadır. “Seçenekleri Göster” bölümüne tıklandığında ise bildirim parametreleri gelmektedir.
İşletmeniz hakkında yapılan olumsuz yorumları izlemek istediğinizi varsayalım. Genellikle kaba olan belirli anahtar kelimelerin yanı sıra marka adınızı da içeren bireysel uyarılar oluşturabilirsiniz:
- “Marka” + işe yaramaz
- “Marka” + bozuk
- “Marka” + kötü
Buradan sıklık, kaynak, dil, bölge ve sonuç sayısı seçilebilmektedir. Bildirimlerin gönderileceği mail adresi girildikten sonra “Uyarı Oluştur” butonuna tıklandığında ise belirlenmiş parametrelere bağlı olarak uyarı oluşturulmaktadır. Oluşturulan uyarılar alt bölümde yer alan uyarı listesinde yer almaktadır.
Kurulan alarm nasıl iptal edilir?
Eklediğniiz uyarıları daha sonra bir uyarının parametreleri bu listeden “Düzenle” butonuna tıklayarak değiştirilebilmekte ya da tamamen silinebilmektedir.
Google Alert hangi amaçlarla kullanılabilir?
Google Alerts en basit şekilde bir konu hakkında internette olan biteni takip etmektir. Ancak farklı kullanım senaryoları ile birçok kişinin ve işletmenin vazgeçilmez araçlarından biri haline gelmektedir.
- Hedef Kitle Görüşleri: Hedef kitlenin bir işletme ya da marka hakkında internette yayınladığı görüşleri takip etmek son derece önemlidir. Özellikle olumsuz görüşler hakkında fikir sahibi olmak ve bu görüşlere anında müdahale edebilmek için Google Alerts son derece kullanışlı bir araçtır.
- Blog Fikirleri: Blog gönderileri markalar için hedef kitle ile önemli bir iletişim aracıdır. Sektörel gelişmeleri takip etmek ve bununla ilgili blog fikirleri üretmek için bildirimler kullanılabilmektedir.
- Önemli isimlerin takip edilmesi
- Şirketi yada markayı takip etmek
- Anahtar kelimeleri izlemek
- Rakipleri Takip Etmek: Sektörde yer alan diğer markaların nasıl bir çevrim içi varlığa sahip olduğunu görmek için Alerts kullanmak son derece doğru bir davranıştır. Rakip işletmelerin internet siteleri, isimleri ve kullanıcı yorumları ile ilgili bildirimler oluşturmak diğer firmaların neler yaptığı konusunda fikir sahibi olmaya yardımcı olmaktadır.
- Ürün Fikirleri: Özellikle e-ticaretin yaygınlaşması ile beraber kullanıcılar sadece ilgi alanlarını değil aynı zamanda ihtiyaçlarını da internette aramaya başlamıştır. Hedef kitlenin ihtiyaç analizini yapmak bu ihtiyaçlara göre yeni bir ürün ortaya koymak ya da mevcut üründe geliştirmeler yapmak için Alerts oldukça avantaj sağlamaktadır.
- Kullanıcı İncelemeleri: Medyanın zenginleşmesi ile beraber kullanıcılar ve özellikle influencer’lar internette çeşitli ürün ya da servisler hakkında fikirlerini de paylaşmaya başladı. Influencer’ların ürün ya da hizmet hakkında yaptığı incelemeleri takip etmek ve takipçilerinin bu incelemelere verdiği tepkileri görmek için Alerts son derece kullanışlıdır.
Google alerts kullanımı ile ilgili gelişmiş ipuçları
- Arama terimlerinizin yaygın yazım hatalarını ekleyin
- Çok kelimeli arama terimlerinin etrafında tırnak işaretleri kullanın ve sonuçlarınızın yalnızca tam olarak bu ifadeyi içermesini istiyorsanız uyarınızı sınırlayın. Aramanızı daraltmak için diğer yaygın arama simgelerini de kullanabilirsiniz . Örneğin, sonuçlara dahil edilen o kelimeyle Google uyarılarını almak için belirli bir kelimenin önüne “+” operatörünü koyun.
- Yaygın arama sorgularının farklı varyasyonlarını kapsayacak şekilde birden çok uyarı oluşturun. Sahip olduğunuz tüm gmail hesaplarıyla 1.000’e kadar uyarı oluşturabilirsiniz, bu yüzden dikkatli olun.
- E-posta dağınıklığını önlemek amacıyla uyarılarınızı toplu halde toplamak için Google Gelen Kutusu’nu kullanın. https://inbox.google.com/ adresine giderek gelen kutunuza erişin . Uyarılarınızın her biri, genişletilebilir tek bir başlık altında görünecektir. Arama teriminizi içeren tek tek sayfalarla ilgili ayrıntıları görmek için başlığa tıklayın.
- Brandwatch
- Agorapulse
- Keyhole
- Sprout Social
- Awario
- Talkwalker
- Mention
Siz de fikrinizi belirtin