Kaliforniya eyaletine bağlı San Fransisco’da şehrindeki Sunnyvale ilçesinde bulunan Google ofisinde gerçekleşti.
Sunnyvale bizim bidiğimiz ismi ile Silikon Vadisi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Santa Clara ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu son ABD nüfus sayımında 140.000 civarında çıkmıştır. Kaynak ( Vikipedi )
Geçen sene Google ‘ın Dublin ‘de ofisinde düzenlenen etkinliğin adıda bu yıl değiştirildi. En çok katkıda bulunanlar zirvesi ( Top Contributor Summit 2017 ) olarak geçen programın ismi 2018’de google ürün uzmanları zirvesi ( Google Product Expert -PE- ) olarak değişti.
Program her sene olduğu gibi yine nefes kesici ve heyecanlıydı. Türkiye’den uzman arkadaşlar ile beraber dünyanın diğer ülkelerinden gelmiş ürün uzmanları ile tanışma şansı bulduk.
Google‘ın Almanya Ofisindeki Z Berlin zirvesi 2019
Google Pes@Home 2020 – ABD programı
Google Ofisindeki İrlanda’da Zirvesi 2022
———————–
Google Ürün Uzmanları Programı nedir ?
Ürün uzmanları programı, Google şirketi tarafından uzun zamandır sürekli bir şekilde düzenlenmektedir. Ürün uzmanları programı, çeşit çeşit Google ürünleri için destek sağlayan ve bu ürünü kullanan kullanıcıların sorunlarına çözümler aranan bir programdır.
Bu programa her sene tüm dünyadan alanında uzman kişiler sadece Google’ın özel davetiyle katılım gösterebilir. Google tarafından düzenlenen bu program ile birlikte ürün uzmanları her sene programın gerçekleştirildiği ülkelerde programlara katılım sağlamaktadır. Programdaik seviyeler Bronz, Gümüş, Altın, Platin ve Elmas Ürün Uzmanlığı şeklindedir.
Türkçe’ye en çok katkıda bulunanlar olarak çevrilmiştir. Resmi Google Forum sayfalarında insanlara ürün uzmanı olarak destek veren kişilerin belirli bir aşamadan sonra geldikleri statüdür. Yardımsever insanlar öncelikle Normal Üye, RS, sonrasında TC programına dahil olabilirler. Daha fazla bilgi için resmi Google site https://productexperts.withgoogle.com/ adresi ziyaret edilebilir.
İrlanda vizesi nasıl alınır ?
- Başvuru için istedikleri belge sayısı oldukça fazla.
- turkiye.gov.tr üzerinden çıkarılan belgeleri kabul etmiyorlar.
- Islak imzalı ve mühürlü resmi belgelerin bile ( nüfus kaydı ) İngilizce’ye çeviri yapılmasını istiyorlar
- İşlemleri genellikle aynı gün içinde gerçekleştirebiliyorsunuz ama genel olarak hizmetlerinden memnun kalmadığımı söylemek isterim.
- Vize başvurusu yapacağınız tarihten itibaren en az 1 yıllık süresi olan pasaportunuz olmalı.
- Eğer devlet memuru iseniz yurt dışına çıkışınızda bir engel olmadığına dair resmi yazı almalısınız.
- Fotoğraf boyutu dahil Vfs Global’ın internet sitesinde yazan belgeleri istenildiği şekilde tamamlayın.
- Hangi tarihler arasında Dublin’de ya da İrlanda’nın başka bir yerinde kalacaksanız o tarihlere ait uçak biletleriniz ya da randevunuz olmalı. THY sitesinden online olarak randevu olarak sorunu hızlı bir şekilde çözebilirsiniz.
- İrlanda‘da hangi tarihler arasında kalacaksanız kesinlikle o tarihler için otel rezervasyonunuz bulunmalı. Eğer yoksa yine hızlı bir şekilde Booking üzerinden randevu alarak çıktısını ibraz edebilirsiniz. Booking üzerinden yapılan başvurular ücretsiz iptal edilebildiğinden hızlı bir şekilde işinizi görmüş olursunuz.
Dublin’e doğru yolculuk…
Dublin Uluslararası Hava Alanı’ndan iner inmez pasaport kontrol birimine girdik. Havaalanı küçük ve gösterişten uzak bir yerdi. Vize kontrol aşamasında hiç bir zorluk çıkarılmadı. İşlemler hızlı şekilde gerçekleşti. İrlanda insanlarının güler yüzlü ve nazik olduğunu araştırdığımdan dolayı az çok biliyordum. Zaten daha ilk karşılaşmada yani vize kontrolünde bu durumu bizzat yaşadım. Kontroldeki sorumlu polis oldukça nazikti. Gereksiz sorular olmadı. Neden geldiğimiz, ne zaman gideceğimiz, nerede kalacağımız soruldu. Sonrasında ise iyi tatiller denilerek ülkeye girişimize müsaade etmiş oldular.
Tcsummit 2017 Etkinliğin 1. günü, 25 Ekim 2017
O günümüz genel olarak dinlenme havasında geçti, program detaylarına bakacak olursak aşağıdaki gibiydi. Karşılama esnasında bir Google çantası içerisinde Google Home Mini ( Türkiye’de henüz satışa sunulmadı ) ve Google Chrome Cast, Tişörtler, Google Pasaportu gibi hediyeler bulunuyordu. Akşam karşılama resepsiyonunda John Mueller dahil tüm yöneticiler vardı. Koyu sohbet ve devamla hatıra fotoğrafı çektirmeler vs.
- 14:00 – 17:00 kullanıcı deneyimi araştırmaları
- 14:00 – 20:00 kayıt işlemleri
- 20:00 – Karşılama Resepsiyonu
Tcsummit 2017 Etkinliğin 2. günü, Gordon House Google Dublin Ofisi
- 7:30 – Servis araçlarına biniş
- 07:40 – 08:00 Google‘a transfer
- 08:00 – 09:00 Kahvaltı
- 09:00 – 09:30 Welcome, Karoline O’sullivan, Administrative Business partner
- 09:30 – 09:50 Google Teşekkürler !, Google Marketing solutions
- 09:50 – 10:20 TC programı güncellemeleri , Natallia Mitrofanova , Community Program Manager
- 10:20 – 11:20 Made By google, Kathleen Garrity, Davide Barberi
- 11:50 – 12:30 Güven , Kontrol ve şeffalık: Google‘ın veri geçmişi, Caityln Toombs, Product Support Manager
- 12:30 – 14:00 Öğle Yemeği
- 14:00 – 14:30 Help on Social ve bunu şekillendiren TC geri bildirimleri, Kevin Forcet, Julian Schleret
- 14:30 – 15:15 Project Tailwind, Heidi Bramlet, Samantha Markovich
- 15:15 – 15:45 Dinlenme arası
- 15:45 – 16:30 Machine Learning, Google’da makine öğrenimi Padraig Hough, Get Data Ops
- 16:30 – 17:00 STK lar ile çalışıyoruz, Google.org ‘a bir bakış, Stuart McLaughlin, Dernek Başkanı
- 17:00 – 17:15 Kapanış, Karoline O’sullivan, Adminstrative Business Partner
- 17:15 – 17:30 Grup Resmi
- 17:30 – 20:30 Akşam Sosyal Etkinliği – Garage Cafe
- 20:30 – 21:00 Servis araçları ile otele transfer
Tcsummit 2017 Etkinliğin 3. günü, Gordon House Google Dublin Ofisi
John Mueller ile başlayıp çok değerli Google yöneticileri ile devam eden oturumlar gerçekten çok faydalı oldu. Sorulan tüm sorular cevap buldu. Türkiye ekibi cidden çok kaliteli sorular sordu. Güzel geri bildirimler yapıldı. Genel olarak çok faydalı bir gün oldu. Tabi ücretsiz Google tişörtleri de yüzümüzü güldüren küçük sürprizlerden bir tanesiydi. Atriumda kurulmuş büyük bir ekran üzerinden #tcsummit hashtag’ı kullanılarak yapılan paylaşımlar canlı olarak gösteriliyordu. Önceki günde olduğu gibi bugün de molalarda, boş zamanlarda takip ettiğiniz Google yöneticileri ile rahatça sohbet etme imkanı bulabilmek de bizi mutlu etti. Hepsinin gerçekten mütevazi ve sorulan sorulara ciddiyetle yanıt verdiklerine şahit oldum.
Not : Google tarafından bize imzalatılan gizlilik sözleşmesi nedeni ile özellikle web yöneticisi oturumunda gerçekleşen genel bilgiler hariç diğer bilgilere yer verme imkanı bulunmamakta.
- 07:20 Servis araçlarına biniş
- 07:40 – 08:00 Google Ofisine servis araçları ile transfer
- 08:00 – 09:00 Google ofisinde kahvaltı
- 09:00 – 12:00 Google Ürün oturumları , Google Search Console ( Web Yöneticisi )
- 16:30 – 17:30 Dublin ofisi Kampüs Turu
- 17:30 – 18:00 Otele transfer
- 18:00 – 19:00 Ara
- 19:00 – 19:30 Kapanış törenine transfer
- 19:20 – 22:00 Kapanış Töreni
- 22:00 – 22:30 Servis araçları ile otele transfer
Who has a question for our Webmaster TCs? #TCSummit https://t.co/I8goxkI67e pic.twitter.com/2O678JScDV
— Google TC Program (@GoogleTCProgram) 27 Ekim 2017
İrlanda ve Dublin gezilecek yerler nereler ?
- Dublin Phoenix Parkı, Merkeze yürüme mesafesinde oldukça büyük bir park
- Guiness Store House, İşin açığı çok çekici bulmadım bildiğin bira fabrikasını size 45 Eruo ücretle gezdiriyorlar
- St Stephen’s Garden
- Dublin Kalesi
- Temple Bar, Dublin şehrinin en ünlü bölgesi buradır herhalde. Barlar sokağı diyebiliriz.
- Christ Church Cathedral (Kiliseye Para ile giriliyor)
- Kilmainham Gaol
- National Botanic Garden
- Chester Beatty Kütüphanesi
- İrlanda National Galeriy Müzesi
- Dublin Zoo Hayvanat Bahçesi
- National Museim of Ireland
- National History Müzesi
- Malahide Şatosu
- Aviva Stadyumu
- Powerscourt Şelalesi
İrlanda turu yapacak olanlara kısa kısa notlar
- İrlanda Avrupa’nın en yüksek asgari ücretine sahiptir. Minimum tam zamanlı çalışma ücreti aylık 2000 Dolar yani 8000 TL civarındadır.
- Ekonomik konaklama tercihleri için hostelleri tercih edebilirsiniz. Hosteller kalabalık ama temizini bulursanız sorun yaşamazsınız.
- İrlanda Avrupa’nın en pahalı ülkesi ve Dublin’in de İrlanda’nın en pahalı şehri olduğunu okumuştum; görerek teyit ettim. Bir dürüm bile yeseniz yaklaşık 40 TL’cik. Onlara göre ucuz görünebilir çünkü Euro üzerinden para kazanıyorlar.
- Bizdeki camiler gibi irili ufaklı adım başı kilise mevcut
- Yemek kültürü pek bize uygun değil. Hatta Türk lokantası diye geçen yerlerde bile ağız tadımıza uygun yemek bulamadığımı söyleyebilirim.
- Yerel halk ile yaptığımız görüşmelerde halkın hastane ve sağlık hizmetlerinden memnun olmadığını gördüm. Basit muayeneler için bile aylar sonrasına gün verilebiliyormuş.
- Tuvaletlerde taharet musluğu yok. Bunu açıklamaya gerek bile görmüyorum. Yine tuvaletten sonra pek el yıkama alışkanlığı yok.
- Şehirde adım başı yer alan Starbucks’un tuvaletleri genellikle çok pis ve sıra bekliyorsunuz. On dakika sıra beklediğimi biliyorum.
- Trafiğin soldan akması durumuna kolay kolay alışamıyorsunuz. Ancak buna rağmen araba kiralamak isteyenler bir iki antrenmandan sonra sorun yaşamazlar diye düşünüyorum.
- Dublin sokakları çok düzgün ve modern. Beton yığını ve bina karmaşası yok. Sadece merkezi yerler mi çok düzenli diye şehir dışına yakın yerleri de gezdim. Oraların da aynı şekilde düzenli ve sistemli olduğunu gördüm.
- Dublin’de bulunan en yüksek bina Google binası. O bile 11 katlı.
- Marketlerde pek Türk ürünü görmek mümkün değil. Ancak sınırlı sayıda olan Asya ya da Türk marketlerinde görebilirsiniz.
- Etrafta çok fazla polis yok. Bu size bir güven havası veriyor. Muhtemelen güvenlik sorunu olmayan bir ülke olmasından kaynaklanıyor.
- Sokak tabelaları İngilizce ve yerel dil olan Keltçe olarak düzenleniyor.
- Bir İrlandalı size yanlışlıkla dokunsa bile özür diliyor. Aynı şekilde bisiklet yoluna yanlışlıkla giren siz bile olsanız gelen bisikletli sürücü özür diliyor. Acayip derecede saygılı, nazik ve güler yüzlü insanlar.
- Kafaları her Avrupalı gibi basit çalışıyor ne soruyorsanız onu cevaplıyorlar. Bizim gibi detaya girmiyorlar.
- Kaldığım süre boyunca neredeyse korna sesi ve gürültülü egzoz sesleri duymadım. Bu durum kültür seviyesi ile alakalı bir durum gibi görünüyor.
- Türkiye’deki gibi kasap kültürü bulunmakta. Et çok ucuz, kıymanın kilosu 5 Euro. Türkiye’ye göre ucuz, kendilerine göre çok çok ucuz. Çünkü parayı da Euro olarak kazanıyorlar.
- Kahvaltı kültürleri bizimkine benzemiyor. Kahvaltıda tatlı, kurabiye tarzı şeyler yeniyor. Kuru fasulye yeniyor. Bizdeki gibi zeytin-peynir ağırlıklı bir kahvaltı yok.
- Merhaba dediğiniz herkesten kesinlikle merhaba karşılığını güleryüzlü bir şekilde alıyorsunuz.
- Asfaltlar sanki dün yapılmış gibi. Bizim yollarımız da güzel tabiki.
- Ağırlıklı araba marka modelleri Türkiye’deki ile aynı. Yoğunlukla Ford, Opel, Toyota vs.
- Her evin önünde 3 ayrı çöp tenekesi var. Ekolojik atık, genel atık ve plastik gibi
- Sigara kullanalar için Türkiye’den sigara getirmeleri uygun olur. Çünkü burada içenler bir paket sigaraya 50 TL ( 12 Euro ) vermek zorunda kaldılar.
- Avrupa’nın en büyük Katolik ülkesidir.
- Ülkenin en yüksek rakımlı yeri 1038 metre ile Carrauntohill Bölgesidir.
- Tren istasyonlarında hiç bir şekilde bilet kontrolü vs. yok tamamen güvene dayalı olarak seyahat ediyorsunuz. Örneğin HowtH kasabasına aldığınız bir bilet ile dilediğniz kadar gidebilirsiniz.
- Kaldırımlarda görme engelliler için takip çizgisi göremedim
- Mahalle aralarında büfe, market gibi şeyler görmek mümkün değil. Alışveriş yapmak için merkezlere doğru yol almak durumundasınız. Yaşlı insanlar ne yapıyor bilmiyorum. Yine marketlerin servis çekme gibi hizmetleri yok gibi görünüyor. Marketlerde güvenliğin oldukça zayıf olduğunu da söyleyebilirim. Bu da yine hırsızlık olaylarının minimum olduğunu gösteriyor.
- İrlanda’nın viski ve şarapları çok meşhurmuş. Guiness markalı da birası bulunmakta. Buranın fabrikasını da 40 Euroya gezdiriyorlar
- Akşam 9’dan sonra içki satışı yasaktır.
2018 SEO öngörülerim ve Dublin programından notlar ile ilgili Facebook canlı yayını
Canlı yayında #tcsummit programının yanı sıra 2018’de seo trendlerine değindim. Genel olarak aşağıdaki konularda gerçekleşti.
- Machine Learning (Yapay Zeka) nedir? Seo ile ilgisi nedir?
- Kullanıcı deneyimi seo için neden önemlidir?
- Sesli Arama (Voice Search) ile arama motoru optimizasyonu arasındaki ilişki nasıldır?
- Google Rank Brain algoritmasına sitenin uyarlanması nasıl yapılır?
- Yenilenen Mobil Uyumlu Search Console hakkında bilgiler.
- Otoriter içerik ile ilgili detaylı bilgiler.
- Yapısal veri, Rich snippet, Sıfırıncı sıra ile kısa bilgiler.
- Meta kodları nasıl kullanılmalıdır?
- Heading etiketleri denilen h1, h2, h3 kulllanımı ile ilgili ipuçları.
- Mobil first indexing, mobil öncelikli indexleme ile ilgili bilgiler.
- Yerel seo ile ilgili bulunduğunuz şehirde başarılı olmak ile ilgili detaylı bilgiler.
- Google benim işletmem (Google Business) incelikleri.
- SSL ve seo arasındaki ilişki google tarafından kabul edildi.
- Site hızı ( Amp – Accelerated mobile pages -Acclear, responsive, progresive web app) neden önemli?
- Linksiz backlink ile markanızı öne çıkararak seoda başarılı olabilirsiniz.
- İçerikleri neden süreklio larak güncellemeli?
- Backlink analizi ve takibi nasıl yapılmalıdır ?
Sonuç olarak; başından sonuna kadar heyecanlı bir şekilde geçirdiğimiz bu zirve benim için iyi bir tecrübe oldu. Emeği geçen ve katkıları bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Sizlere de yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim :)
Özgün bir deneyim olmuş, sade ve samimi bir dille anlatmışsınız. Gün gelir bu tarz bir tecrübeye biz de şahit oluruz umarım.
Celil abi bir sey sorucam. Öncelikle rahatsiz ettim özür dilerim. Blogger bi sitem var ve takım olarak iyi yerlere geldik. Büyüyoruz 20 yazarımız falan var. Sence blogger da mı duralım wordpressemi gecelim. Tek kelike cevap vermen yeterli. Ne dersen onu yapıcam. Blogger secme nedenimiz güvenlik ve google olmasi. Suan cok tekil ziyaretci kaybediyoruz. 700 lerden 300 lere dustuk. Sitem muhendisol.com abi wordpress yada blogger desen bana yeter. Tesekkür ederim.
Merhabalar,
İlginiz için öncelikle çok teşekkür ederim. Ayarları düzgün yapıldığı sürece Blogger ve WordPress arasında çok fazla fark olacağını düşünmüyorum. Bence sıkıntıyı başka şeylerde aramalısınız. İçerik kalitesi, backlink kalite ve doğallığı, kodlarla ilgili problemler, yapısal veri kullanımı , site içi seo problemleri bu konulara odaklanın. Detay sorularınız olursa buralardayım :) Sevgiler
Celil bey öncelikle çok tesekkür ederim blogger da şu şekilde bir sorun var optimize olayı hem Gzip hem de resim optimizesi bulunmuyor bu yüzden site notları genellikle düşük. Bunu Bloggerda gerçekleştirme şansım varmı sizce ?
daha önce yazdığım http://www.celilcan.net/tarayici-onbellekleme-nasil-yapilir/ tarayıcı önbellekleme yazısı blogger a uyarmı inanın hiç bilmiyorum.
dil kursu ile irlandaya gitmek istiyordum ama istedikleri şartlar biraz sıkıntılı olduğundan gitme planlarım yattı biraz. Ama çalışma ve yaşam için cidden güzel yer.
İnşallah bir gün planlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Celil hocam öncelikle değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Bir kaç sorum olacak sizi yoracağım için şimdiden kusura bakmayın.
1- Niche bir sektör de sitem var kelimede 1. sırada olan rakibim var çok fazla rakibim yok desem yeridir. Ben içerik bakımından rakibimi nasıl alt edebilirim? Yani kaliteli içeriğin kriterleri nedir. H1 H2 H3 vb tekniksel olarak kriterleri soruyorum.
2- Ortalama 400-500 kelimelik makaleden kaç kelime çıkışı yapılmalıdır? Kelimelerin hepsi örneğin “seo danışmanlığı” mı olmalı yoksa “ücretsiz seo danışmanlığı”, “garantili seo danımanlığı”, “ucuz seo danışmanlığı” gibi kelimeler mi olmalı?
3-Ahrefs raporu ile rakibimin verileri alıyorum fakat bu aldığım raporda en çok almam gereken bana lazım olan bilgiler nelerdir:?
4- Sitemizdeki ve rakibimizin sitesindeki makalenin seo gücünü ölçebileceğimiz bir araç var mıdır ahrefsde bu mümkünmüdür yada nasıl ölçeriz.
5-Yeni bir site ise eğer sitemiz içeriği güncelleme şansımız olmuyor. Mevcut içeriği güncellemeden bahsediyorsunuz ne kadar sürelik makaleyi güncelleyelim? Bunu google a nasıl bildiririz?
6-Kaliteli backlinkten bahsediyorsunuz yeni 1 haftalık siteye backlink alınması doğrumudur? ve kaliteli backlinkten kastınız nedir? Parasını ödeyerek haber sitelerinden tanıtım yazısı almakmıdır? Yabancı bloglardan türkçe siteye backlink alınmalımıdır?
Şimdilik sorularım bu kadar cevaplarını merakla bekliyor olacağım.
Teşekkür ederim
Sitemden faydalanmanıza sevindim. Ben teşekkür ederim hızlıca sorularınıza geçeyim ;
Cevap 1- Bununla ilgili olarak içerik kalitesi ile ilgili yazılarımı okuyabilir misiniz. http://www.celilcan.net/icerik-kalitesi-ve-seo/ ve http://www.celilcan.net/seo-uyumlu-makale/ yine ek olarak facebook ve youtube da yer alan 2018 Seo videomu izlemenizi öneririm
Cevap 2- Bu şekilde bir ortalama yok doğal olanı yapın yeterli mesela anahtar kelimeler ile link çıkışı bu doğallığı yok edebilir !
Cevap 3- Ahrefs raporlarını alıyorsunuz ancak rakibinizin disavow dosyasını ( reddettiği linkleri ) görmüyorsunuz bunu unutmayın. Linkleri de bu kadar aşırı önemsemeyin.
Cevap 4- Ayrıntılı içerik incelemesi için sistrix, buzzsumo, cognitive seo içerik analizi araçlarını kullanabilirsiniz.
Cevap 5- Makaleyi güncelleme olayında önemli olan kullanıcı deneyimidir. Kullanıcı sitenizde neyi görmek isterse o kadar sıklıkla ve kalitede güncelleme gerçekleştirin. Otoriter ve kaliteli makale candır.
Cevap 6- Bu şekilde bir süre verilmesi doğallığı ortadan kaldıran bir durumdur. Bununla ilgili detaylı backlink yazılarım okumanızı tavsiye ederim. Sitede backlink şeklinde arama yapmanız yetirlidir.
Sevgiler
Özgün ve kaliteli bir anlatım olmus çok teşekkürler tecrübelerinizi aktardığınız için.