Google analytics incelemelerinde görülen “Bounce Rate” hemen çıkma oranı değeri çoğu site sahibinin karşısına çıkmıştır. Peki hemen çıkma oranı metriği nedir , ne değildir, ideal oran nedir, seo ‘ya zarar ve faydaları nelerdir. Bunları detaylı bir şekilde bu yazımızda incelemek istedik. Umarız hoşunuza gedecek bir yazı olmuştur.
Hemen çıkma oranı nedir ?
Ziyaretçilerin arama motorlarından ulaştığı alt sayfadan diğer sayfalara ulaşıp ulaşmadığı ve ne kadar alt sayfa gezdiği ile alakalıdır. Eğer sadece girdiği sayfada kalıyor ve sonrasında sitenizi dolaşmadan çıkıyorsa bu oranın yüksek olacağı anlamına gelmektedir. Bu google için değerli bir metriktir. Tek başına ve diğer metrikler ile değerlendirilen google kullanıcı etkileşimini bu değerler üzerinden değerlendirir.
Google, hemen çıkmayı tek sayfalık bir oturum olarak tanımlar. Dolayısıyla, Google Analytics’in kullandığı hemen çıkma oranı formülü, tek sayfalık oturumların sayısının toplam oturumlara bölünmesidir veya basitçe HEMEN ÇIKMA / OTURUM = HEMEN ÇIKMA ORANI formülü ile hesaplanır.
Web sitenizdeki hemen çıkma oranı nasıl öğrenilir ?
Artık hemen çıkma oranının aslında ne olduğunu bildiğine göre, size bir sonraki adımda bu değeri okuyabileceğiniz bir sonraki adımda açıklayacağım. Bunu yapmak için web sitenizin Google Analytics verilerine bakmanız gerekir. Google Analytics, hemen çıkma oranına ek olarak, kullanıcı davranışını yorumlamanıza yardımcı olacak diğer heyecan verici ölçümler de sağlar. Ayrıntılı olarak bu gitmek için ne yazık ki bu noktada kapsamı dışında olacaktır.
Google Analytics aracılığı ile rahatlıkla öğrenilebilir. Bunun için şu adımları izleyin Google Analytics > “Davranış” >”Site İçeriği” > “Site İçeriği” ve sonrasında hemen çıkma oranını öğrenmek istediğiniz sayfayı veya hemen çıkma oranını azdan çoğa yada çoktan aza olacak şeklinde görüntüleyebilirsiniz.
Hemen çıkma oranı önemli bir metriktir. Kullanıcı etkileşimini değerlendirmek ve izleme kurulumunuzda bir sorun olabileceğini belirtmek için oldukça önemlidir. Ama aynı zamanda abartılan ve sıklıkla yanlış kullanılan bir ölçüttür.
Dwell time ( bekleme süresi ) nedir ?
Bekleme süresi anlamına gelir. Google arama sonuçlarında siteye tıkladıktan sonra kullanıcının toplam ne kadar süre ile ilgili sitede kaldığı anlamına gelir. Ortalama oturum süresinden farkı ise google arama sonuçlarından siteyi bulup tıkladıktan sonra tekrar google serp ( arama ) sonuçlarına dönmesi arasında geçen süreyi ifade etmesidir. Tıpkı hemen çıkma oranı ve sitede dolaşılan sayfa sayısı ve bekleme sürelerinde olduğu gibi tek başına değerlendirmek yerine bir kaç metriği bir arada değerlendirmek mantıklı olacaktır.
Sitede bekleme süresi nasıl artırılır ?
Sitede kalma süresinin ne olduğunu ve neden muhtemelen bir sıralama sinyali olarak düşünmemiz gerektiğini belirlediğimize göre, sitenizde kalma süresini nasıl artırırsınız? Dürüst olmak gerekirse, kalma sürenizi artırmaya çalışsanız da çalışmasanız da, bu dört şeyden en az üçünü zaten yapıyor olmalısınız. Artan bekleme süresi söz konusu olduğunda sihirli bir değnek yoktur, ancak bu teknikleri benimsemek içeriğinizin daha “yapışkan” olmasına yardımcı olabilir.
- Daha iyi içerik üretin
Bekleme süresini artırmanıza yardımcı olacak ilk öneri, daha iyi içerik üretmektir. Ne de olsa, saçmasa kimse senin yazılarını okumak için etrafta dolaşmayacak, değil mi?
İster blog gönderileri, ister infografikler veya videolar üretiyor olun, iyi içerik şunlar olmalıdır:
- Faydalı (eyleme yapılabilir veya eğitici)
- Eğlenceli (komik, sıradışı/sıradışı, şaşırtıcı)
- Erişilebilir (kayma, konuşma, iyi tasarlanmış)
İçerik hakkında pek çok harika içerik yazdık, bu nedenle blogunuzun olması gerektiği kadar iyi performans göstermediğinden endişeleniyorsanız, muhteşem içerik oluşturmaya yönelik kaynaklarımızdan bazılarına göz atın . İçeriğiniz ne kadar iyi olursa, ziyaretçilerin sitede kalma olasılığı o kadar yüksek olur, bu da kalma sürenizi artırır.
- Güçlü, mantıksal dahili bağlantı kullanın
Bekleme süresi, bir sayfaya varma ile SERP’lere geri dönme arasındaki süre ile ölçüldüğünden, kullanıcılara içeriğinizi okumayı bitirdiğinde, esasen olası bir ikinci sorguyu önleyerek veya başka bir soruyu yanıtlayarak ek eylemler sağlamak mantıklıdır. Bu, ziyaretçi için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar, bu nedenle dahili bağlantı çok önemlidir.
Elbette, SEO’yu en üst düzeye çıkarmak için dahili bağlantı gereklidir. Güçlü ve mantıklı bir dahili bağlantı stratejisi olmadan, arama motorlarının örümcekleri sitenizin tamamını tam olarak dizine ekleyemeyebileceğinden, siteniz sıralamalarda zarar görebilir.
Diğer makalelere ve sayfalara verilen dahili bağlantılar, ziyaretçilerinizi sitenizde daha uzun süre kalmaya ikna edebileceği gibi, içerik önerileri gibi etkileşim teknikleri de öyle olabilir.
Okuyucularınıza alakalı makaleler önererek, onlara sitenizde kalmaları için güçlü bir teşvik sağlamış olursunuz. Bu taktik, doğru bir şekilde uygulandığında oldukça etkili olabilir ve önerilen makaleler okuyucunun görüntülediği içerikle ne kadar yakından ilgiliyse, tıklayarak sitenizde kalma olasılıkları o kadar artar. Sonuçta, bir ziyaretçi SERP’lere dönmeden ilgilerini çeken başka bir konu hakkında daha fazla bilgi edinebiliyorsa, neden olmasınlar?
Bounce rate ( hemen çıkma ) nasıl hesaplanır ?
Hemen Çıkma Oranı = (Bir sayfa gösterimi sonraki ziyaret/ Toplam Ziyaret Sayısı) ×100
Sayfa Görüntüleme (Pageview) oranınız ne kadar yüksek olursa çıkış sayıları o kadar düşecektir. Kullanıcıyı daha fazla sitede tutmak , daha çok sayfa dolaştırmak, yazıların okunma sayısını artırmak bu oranı düşürmede en büyük çözümdür.
Google arama sonuçlarında çıkan bir siteye ulaşıp sonrasında geri butonuna basarak arama sonuçlarına geri dönüş sayısının çok olduğu siteleri arka sayfalara atabilmektedir. Önemli site içi seo faktörleri arasında yer alan bounce rate ‘i tek başlık altında incelemeyi uzun zamandır düşünüyordum. Lüzumsuz bilgiler yerine gerçekten işe yarayan ve çözüme dayalı bilgiler vermeye çalışacağım.
Bounce rate neden yükselir ?
- Sitenizi ziyaret edenler aradığını buluyor ve sonrasında sitenizi dolaşma gereği duymadan çıkıyor olabilir.
- Kullanıcıya kötü bir deneyim yaşatıyor olabilirsiniz
- Site ziyaretçileriniz sitenizde aradığını bulamıyor olabilir.
- Tasarımınız sevilmiyor olabilir. A/B testleri yaparak en başarılı tasarımı kullanabilirsiniz.
- Kötü reklam yerleşimleri ziyaretçiyi sitenizden kaçırır
- Sayfa yüklenme hızı yavaş olabilir. Yapılan analizlere göre 3 saniyenin üzerinde yüklemelerde ziyaretçileriniz kaçabilir
- Mobil cihazlarda sayfanız düzgün görüntülenmiyor olabilir.
- 404 hata sayfalarındaki artış.
- Aşırı link çıkışı
- Güven vermeyen bir site yapısı
- Kullanıcı deneyiminin zayıf olması
Hemen çıkma oranı nasıl düşürülür ?
Ziyaretçiyi sitede daha uzun süre tutmak ve alt sayfaları dolaştırmak için ne yapılmalıdır. Temel soru bu olmalıdır. Bu soruların cevabını bir ziyaretçi gibi siteyi inceleyerek gerekli değişiklikleri yapmak gerekir. Ziyaretçiye olabildiğince çok sayfa gezdirmek ve sitede daha uzun süre tutmanın yolları aranmalıdır.
- Rahat ve kullanışlı menü yapısı kullanılmalı.
- Mobil uyumlu olun ve mbil cihazlarda 3 saniyenin altında sitenizi yükletmeye çalışın
- WordPress gibi sitelerin oluşturduğu lüzumsuz alt sayfalar kullanıcı tarafından aniden terk ediliyor olabilir. ( site.com/yazi/feed, replytocom sayfaları, attachment sayfaları vs gibi boş içerik görünen sayfalar. )
- Site mobil uyumlu olarak tasarlanmalı.
- Ziyaretçileri yorum yapmaya teşvik edin.
- Gereksiz popup reklamlar , ısrarcı öneriler ziyaretçiyi bezdirebilir.
- İçeriklere ve siteye genel olarak ziyaretçi gözü ile bakılmalı olumsuz unsurlar ortadan kaldırılmalı. İçerik kalitesi çok önemli
- Ne çok uzun ( arama motorları için oluşturulmuş ) ne çok kısa ( yetersiz bilgi ) içerik sunmaktan kaçınmalı.
- Sitenizde canlı destek uygulamaları kullanarak etkileşimi artırabilirsiniz
- Arama motorları için değil kullanıcılar için içerik üretin
- Harekete geçirici mesajları kullanmayı düşünün
- İçerik video, resim gibi materyallerle zenginleştirilmeli.
- İçerik uzunluğunda her hangi bir kısıtlama veya çok uzun olması gibi bir kriter yerine kullanıcının bilgiyi hızlı bir şeklide yorulmadan elde edebilmesi amaçlanmalı.
- Site görsel olarak göz yormamalı. ( Renk , tasarım, Yazı fontu vs. )
- Sunucu ve içerik kaynaklı yavaş yüklenme sorunları giderilmeli. Bunun için cache, gzip, resim sıkıştırma, uygun resim biçimi kullanma gibi seçenekleri deneyebilirsiniz.
- Güncel Analytics kodu kullanın.
- Diğer yazılarınızı ziyaretçiye önermek için ilgili yazılar gibi çekici bir şekilde tasarlanmış bölümler oluşturun. ( Popüler yazılar, çok okunan yazılar, Önerdiğimiz yazılar vs. gibi )
- Hakkımızda ve iletişim sayfalarınız mutlaka olsun.
- Sitenizden yapılan link çıkışları ayrı safyada target=”_blank şeklinde olsun. Böylece başka sayfaya gitmiş olsalar bile sizin sekmeniz’de açık kalacaktır.
- Yazı içinde aşırıya kaçmadan site içi linkler vererek , kullanıcıları başka yazılarınıza yönlendirin.
- Hitap ettiğiniz kitle hangi ülkede ise , sunucuyu o ülkede kiralayın.
- Genel içeriğiniz ile alakalı bir kelimede google ‘dan hit alıyorsanız. Diğer yazılarınız bu ziyaretçinin dikkatini çekmeyecek ve aradığını bulamayacaktır. Bu durumun iyi analiz edilmesi gerekir. +++ Es geçmeyin.
- Ziyaretçi analizi detaylı bir şekilde yapılmalıdır. ( Dil, yaş, kültürel özellikler ) Bir Türk resimli sayfada daha fazla kalırken , bir Alman yazı ağırlıklı bir sayfada daha uzun durabilir veya bir İngiliz SSL sertifikası olup olmadığına göre çıkış yapabilir.
İdeal hemen çıkma oranı kaç olmalı ?
E-ticaret sitesi, haber sitesi, kurumsal site, video sitesi vs. hepsinin ortalama çıkma oranı farklıdır. Bu nedenle ideal bir rakamdan veya standart bir değerden söz edilemez. Video ve görsel ağırlıklı sitelerde ideal oran %10 iken , makale ve blog sitelerinde % 50 -60 aralığı olabilir. Genel olarak sıfıra ne kadar yakınsanız o kadar başarılısınız denilebilir. Rakip sitelerin bounce rate tahmini için alexa gibi siteleri kullanabilirsiniz.
Sektöre göre ideal görülen hemen çıkma oranları
- Kurumsal Site % 30- 50
- Hizmet Sunan Siteler için % 25 -30
- Alışveriş sitesi %25 – 35
- Ulusal ve Yerel Haber Sitesi %45 -65
- Blog Siteleri için %80 – 85
- İçerik Siteleri için % 50
- Forum siteleri %75- 85
Yüksek hemen çıkma oranı her zaman kötü mü?
Hayır, bazı durumlarda yüksek hemen çıkma oranı olumlu bir sinyal olabilir. Örneğin, bu makaleye sadece yukarıdaki soruya hızlı bir cevap arıyorsanız geldiyse, daha yeni anladınız ve nedenini öğrenmek için etrafta dolaşmadan geri düğmesine yönelebilirsiniz. Bu, blog yayınımızın sorunuzu yanıtlamakta başarılı olduğu anlamına gelir ve Google’ın istediği de budur.
Sayfa eğer yeterince bilgilendiriciyse ve iletişim sayfaları, fiyatlandırma, menüler, hizmetler ve daha fazlası gibi kullanıcının bilmek istediği başka bir sayfaya yönlendirebilir.
Sonuç olarak ;
Neyin işe yaradığını görmek için performansı ölçmeye ve izlemeye devam etmenizi her zaman ve sonsuza kadar savunacağız. Yukarıdaki stratejileri uygulayan ve her birinin hemen çıkma oranınızı nasıl etkilediğini ölçen 4 aylık bir test yapmayı düşünün.
Hemen çıkma oranınızın boyutu konusunda kendinize güveniyorsanız, dönüşüm oranı gibi diğer önemli metriklerin önemini ve bunlara güvenmeyi muhtemelen anlıyorsunuzdur . Trafik kaynağınız öncelikli olarak ücretli reklamlarsa, organik trafiğe kıyasla daha yüksek bir hemen çıkma oranına karşı daha toleranslı olmalısınız.
Düşük bir hemen çıkma oranı, ziyaretçilerin web sitenizle etkileşimde olduğunun ve onlara alakalı içerik sunduğunuzın iyi bir göstergesidir. Bu makalenin ipuçları ve püf noktaları ile, sadece geçerli sıçrama oranı gibi ne olduğunu öğrenemezsiniz. Ben de sitemde genel olarak size seo başarı oranını artırmak için pratik önlemler vermek istiyorum. Seo danışmanlığı almak için iletişim sayfamızdan benimle irtibat kurabilirsiniz.
Eline sağlık faydalı bir yazı olmuş. Şunu sormak istiyorum. Hemen çıkma oranını düşürmek amacıyla bazı siteler çıkış linki veriyor ama çıkış linkinden önce bir sayfaya yönlendiriyorlar. Yönlendirdikleri sayfa kendi sayfaları ve “dışarı çıkmak istiyor musunuz?” şeklinde bir yazı çıkıyor. Sen de alttaki evete tıklayarak siteden ayrılıyorsun. Böyle olduğu zaman hemen çıkma oranı düşer mi? Düşerse bu link yönlendirmesini yapmalı mıyız ya da nasıl yapabiliriz?
Ziyaretçi sayfayı kapatırken bu sayfayı kapatmak istiyor musunuz gibi bir mesajın ona gönderilmesi bana göre son derece sakıncalıdır. Asıl olan ziyaretçiyi doğal bir şeklide sitede tutmaktır. Bunun yolu da daha güzel içerik ve daha iyi bir menü hiyerarşisinden geçer. Kısa vadede hemen çıkma sorununu çöçse bile uzun vadede kullanıcıların siteye girmesini engelleyecektir.
3 Aylık bir İngilizce Eğitim Sitem var. Hemen Çıkma oranım %49 ortalama oturum sürem 4 dakikanın üzerinde bana az geliyordu ama anladığım kadarıyla yazınıza göre baya iyiymiş. Teşekkürler
Kurumsal bir site için makul sayılabilir. Ancak bu oranı düşürmek için strateji geliştirmenizi tavsiye ederim.
blog site için %9 bounce rate nasıl oran celil bey ?
Bu bounce rate oranı gayet iyi tebrik ederim.
Merhaba çok faydalı bir yazı olmuş. Benim de hemen çıkma oranım %32 blog oranlarını görünce gözüme iyi göründü :)
Hemen çıkma oranınız gayet normal görünüyor tebrik ederim. Kullanıcı odaklı çalışmanın sonucu ziyaretçi sitede daha uzun süre kalır ve alt sayfalarınızı da dolaşır. Bu da google için çok olumlu bir değerlendirme puanıdır.
Hocam merhaba
Hemen çıkma oranı ile ilgili tecrübenize ve bilginize başvurmak istiyorum. sosyal medya da yaptığım çalışma sonucu trafik neredeyse 5 kat arttı ancak hemen çıkma oranı da %40 lardan %70lere çıktı. Bu durum benim sitemin sıralamasına olumlu olarak mı yoksa olumsuz olarak etki eder. Teşekkür ederim şimdiden
Yazımı tam olarak okudunuz mu bilmiyorum. Ancak hemen çıkma oranı tek başına değerlendirmek genellikle yanış olacaktır. Eğer hemen çıkma oranına sitede kalma süresinin düşüklüğü de eklenmişse işte o zaman endişe edebilirsiniz. Yoksa sadece hemen çıkma oranı düşük bir alt sayfada ben şunu söylerim. Adam gelmiş aradığını bulmuş işini bitirmiş ve çıkmış.
Umarım anlatabilmişimdir
Sevgiler
elinize sağlık. Demek kii ideal hemen çıkma siteye göre değişiyor
Sitelerim son 2 haftada %50 ziyaretçi trafiği kaybetti, analistic incelerken, Peru, Amerika, Endonezya kaynaklı aşırı trafik gördüm ve hepside % 100 hemen çıkma oranlı…Bu gösteriyorki sitelere ” hemen çıkma oranı düşürme ” yöntemi ile sıralama kaybettirme saldırısı yapılıyor…
Bunun nasıl önüne geçebiliriz?
Merhabalar,
Sitenize yapılan organik trafik saldırlarının hızlı bir şeklide arama sonuçlarına yansıyacağını düşünmüyorum. Hemen çıkma oranı tek başına bir seo metriği değildir. Bir çok metrik ile birlikte değerlendirildiğinde ancak bir anlam kazanabilmektedir. Net karar verebilmek için organik trafiğinizin iyi şekilde analiz edilmesi gerekir. Belki de bir google algoritmasından farklı şekilde etkilenmişsinizdir.
Bunu çok güzel gostermissiniz 600 TL iyi olmuş
Web sitemde hemen çıkma oranı %80 idi uzun uğraşlar sonucunda %0,70 e kadar düştü. Bu Google tarafından bir sıkıntı olarak algılanabilir mi? Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar hemen çıkma oranı her zaman kötü bir şey değildir. Eğer kullanıcı aradığını bulmuş ve çıkmışsa bir sorun yok. Ancak hemen çıkma oranı örneğin sitede kalma süresinin kısalığı ile birlikte ise bu durumda daha çok sıkıntı olacaktır.
gayet açıklayıcı bir makale. özellikle adsense kullanan kullanıcıların bu oranı düşürmesi gerektirdiğinide vurgulamak isterim. tek başına ban sebebi olmasada banlanmanızı kolaylaştıran bir sebeptir “hemen çıkma oranı”
Merhaba Celilcan Bey,
Öncelikle bu faydalı yazı için teşekkür ederim. Bütün yorumlara da tek tek cevap vermeniz ayrıca takdire şayan. Tebrik ederim.
Benim de bir sorum vardı, müsait zamanınızda yanıtlamanız dileğiyle:
Benim ulusal haber içerikli sitemin ortalama çıkma oranı SimilarWeb’e göre yüzde 63 ancak analitikte genelde yüzde 88 gösteriyor, bu fark neden kaynaklı acaba?
İkinci bir sorum, “Hemen Çıkma Oranı”nı düşürmek için içeriğe eklediğimiz resimleri biraz küçülterek “Büyütmek için tıklayınız” dersek bu tıklama bir etkileşim sayılır mı ve oranı etkiler mi?
Merhabalar Mehmet bey,
Bütn ziyaretçilerime diğer veriyorum ve elimden geldiğince sorulara yetişmeye çalşıyorum geçte olsa cevaplamaya gayret ediyorum. İlginiz için çok teşekkür ederim.
Gelelim sorularınıza : SimilarWeb, Ahrefs, vs gibi siter kendi topladıkları data ile bir değer sunuyorlar ortaya bu google tarafından baz alınan bir değer değildir. Bu nedenle asıl baz almanız gereken veriler Search Console ve Google Analytics verileridir.Bu dediğiniz işlem hemen çıkma oranına çok etki edecek bir durum değil.
Sevgiler