Bundan 2 yıl önce 2016 yılında google bugün işaret ederek  mobil öncelikli indexlemeye geçeceğini bildirmişti. Bugün 27 Mart ve Google mobil first indexing güncellemesine geçiş yaptığını resmi bloglarından dahil bir çok platformdan duyurmuş bulunmaktadır.

Yeri gelmişken bir siteyi mobil öncelikli indexlemeye almış ise google ‘ın Search Console üzerinden bunu uyarı ile bildireceğini de açıkladığını ekleyelim. Ve hemen merak edilen sorulara geçelim.

mobil trafik orani

Mobile Öncelikli Dizine ekleme nedir ?

Google bugüne kadar arama sonuçlarını listeleme, tarama, indexleme  ( dizine ekleme) , arama sonuçlarını sıralama gibi tüm işlemleri sitelerin masaüstü versiyonlarını baz alarak yapıyordu. Mobil öncelikli indexleme yani  Mobil First Indexing ile birlikte artık masaüstü versiyonların baz alınmasına bir son verilerek masaüstü versiyonları baz alması anlamına geliyor. Eğer sitenin mobil sürümü yada mobil uyumlu versiyonu bulunmuyor ise eski şekilde indexlemeye devam edecektir.

Sadece arama sonuçlarında hızlı görüntüleme sağlayan snippet’lar, google hızlı cevaplar, google önbellek görüntüsü de aynı şekilde mobil versiyonu kullanarak indexleme yapacak. Google mobil siteleri nasıl algıladığı ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıyı okuyarak bulabilirsiniz. Yine google webmaster türkçe blogunda yayınlanan Fatih Özkösemen ‘in şu yazısını da severek okuyacağınızdan eminim.

Google neden mobil first indexing güncellemesine ihtiyaç duydu ?

Peki google neden böyle bir karar almak gereksinimi duydu derseniz cevabını tahmin ettiğiniz gibi . Artık internet trafiğinin büyük kısmının mobil aygıtlar üzerinden gerçekleşmesidir. Böylelikle artık mobil uyumlu tasarımın önemi ortaya çıkmaktadır.

Responsive sitelerin bir şey yapmasına gerek var mı ?

Siteniz hem mobil aygıtlarda hemde masaüstü aygıtlarda aynı görünüme sahip responsive ( duyarlı tasarım ) sistemi kullanıyorsa her hangi bir ek çalışma yapmanıza gerek bulunmamaktadır.

Zira mobil ve masaüstü tasarımı ayrılmış siteler için çalışma gerekmektedir. Her ne kadar responsive sitelerin mobil öncelikli indexleme ile ilgili bir şey yapmasına gerek bulunmamaktadır demiş isekte, kullanıcı deneyimi ve mobil uyumluluk açısından şu kriterlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

  1. Daha küçük html boyutu ile sitenizin hızlı yüklenmesini sağlayın
  2. Daha az request sonucu sitenizi hızlı yükletin
  3. Js ( javascript ) dosyalarını minify edin
  4. Css dosyalarını minify ederek küçültün
  5. Sitenizde yer alan resim dosyalarını tinypng tarzı optimizerler aracılığı ile optimize ederek daha hızlı yüklenmesini sağlayın.

Mobil site için ayrı url kullanan siteler nelere dikkat etmeli ? 

Masaüstü ve mobil versiyon için ayrı url ( m.site.com ) kullanan siteler mobil ve desktop siteleri her açıdan karşılaştırarak bir eksikleri olup olmadığını test etmelidir. Karşılaştırma esnasında önceleikli olarak şu kontrol listesini baz alabilirsiniz.

  1. Search Console ‘da m versiyonun doğrulandığından emin olun
  2. m. site .com şeklinde bir yapı kullanıyorsanız yapısal veriler aynen mobil sürümde de kullanılmalısınız.
  3. Resim alt etiketleri ,title ( başlık ) ,  description ( açıklama ) gibi özellikleri aynen korumalısınız
  4. Kategori açıklaması, kategori isimleri , ürün açıklamaları gibi her türlü içeriğin birebir masaüstü ile yanı şeklide çalıştığındaen emin olun.
  5. Breadcrumb özelliği çoğu mobil sürümde aktif edilmediğni görmekteyiz. Bu yüzden mutlaka gerekli kontrolleri sağlamalısınız.
  6. Çok dilli bir site yapınız var ise hreflang yapınızı doğru şekilde kurgulamalısınız . ( masaüstü sürümde masaüstünü, mobil sürümde ise hreflang olarak mobil sürümü işaret ettiğinden emin olmalısınız )
  7. Yapısal veriler aynen mobil sürümde de kullanılmalısınız.
  8. Masaüstü sürüm ile mobil sürüm arasında yazı, resim, video vs. hiç bir açıdan içerik farkı bulunmamalı
  9. Masaüstü için gösterilen robots.txt nin mobil sürümde de çalıştığından emin olun
  10. Site haritasının m sürümü içinde kullanılır olduğundan emin olun

Mobil versiyonu bulunmayan ve responsive olmayan siteler nasıl etkilenecek ?

Eğer siteniz mobil aygıtlarda düzgün görüntülenmiyor ise google yine aynı versiyonu baz alarak arama sonuçlarını oluşturacaktır. Ama bir an önce mobil uyumlu tasarıma geçmenizi öneririz.

Canonical AMP kullanan siteler nasıl etkilenecek ?

Sitenizin tamamı google tarafından desteklenen AMP ile oluşturulmuş ise hiç bir şey yapmanıza gerek bulunmamaktadır. Google sitenizin AMP versiyonunu kullanarak arama sonuçlarını ve diğer snippetları oluşturacaktır.

Mobil aygıtlar için ayrı url yani m.site.com kullanan sitelerin neler yapması gerekiyor ?

Mobil öncelikli indexleme ile birlikte google artık arama sonuçlarını oluştururken mobil sitenizi yani m.site.com halini baz alacaktır. Bu durumda dikkat etmeniz gereken mobil versiyon ile desktop versiyon arasında içerik, resimler ve link farkı bulunmamasına dikkat etmeniz olacaktır. Alt etiketinden tutun diğer tüm ayrıntılara dikkat ederek mobil versiyonu uyarlamanız algoritmadan trafik kaybı, anahtar kelimelerde sıralama kaybı gibi olumsuz etkilenme durumlarını minimize edecektir.

Sitenizde hem amp hem amp olmayan versiyon kullanılıyorsa ne yapmanız gerekiyor ?

Bu durumda amp olmayan sayfalarınızın mobil aygıtlarda nasıl gözüktüğü önemli olmaktadır. Yani google amp olmayan versiyonun mobil cihazlarda çalışan halini baz alacaktır

İşinize yarayacak araçlar

Mobil öncelikli indexlemede seo için neler değişti ?

Mobil cihazlarda sesli aramaların aktif olması ile birlikte aşağıdaki kriterlere daha çok dikkat edilmesi gerekiyor.

  • Uzun kuyruk anahtar kelime (long-tail keyword ) sorguları ile artık daha uzun kelimeler ile arama yapılabiliyor. Önceleri ucuz gömlek diye arama yapılırken. Artık sesli aramanın gelişmesi ile birlikte en ucuz gömlek nereden bulabilirim şeklinde aramalar yapılıyor.
  • Yerel bölge sorgularının atması ankaradaki en güzel restoranlar , niğde en iyi telefoncu gibi arama sorgularının artması anlamına gelyior.
  • Araştırma odaklı Türkiyenin başkenti neresi ? Kıbrıs harekatı ne zaman oldu gibi direk araştırmaya yönelik sorgularda artış oldu.
  • “Nasıl yapılır?” başlıklı aramalar ciddi artış gösterdi.
  • Konuşma diliyle yapılan arama sorgular yine sesli aramanın gelişmesi ile birlikte ciddi artış gösterdi. Bu da kişiye ve uzun aramalar özel doğal içerikler yazmanın önemini bir kez daha ortaya koydu.
  • Kişisel arama sorguları ile birlikte ….. ihtiyacım varmı ? ….. yapabilir miyim ? ….. yapmalı mıyım ? kalıplı sorular sıklıkla sorulmaya başlandı.