Gogle ‘ın büyük çekirdek algoritma güncellemesi 1 Ağustos 2018 – Güncelleme ile ilgili detaylar geliyor
Geçen haftadan itibaren sitenizde olumsuz etkiler görmeye başladı iseniz, bugün tam etkisini gösteren algoritma güncellemesi resmi olarak doğrulandı ve halen devam etmekte.
Google bir algoritma güncellemesi yaptığında botlar yeni bir sıralama için SERP sonuçlarını etkilemektedir. Bu süreçlerde sıralamalarınızın değişmesi çok normaldir. 100 katlı bir bina düşünün ve her katının yeniden yapıldığını aklınızdan çıkarmayın. Sitenize ve Google’a bir şans verin. Kimi zaman bu durum haftalarca süreceği için sabırsız ve gereksiz hamlelerde bulunmamanızı tavsiye ederim.
Kaynak: https://twitter.com/searchliaison/st…ate-26141.html
Google arama sonuçlarındaki dalgalanmayı takip edebileceğiniz analiz siteleri :
Semrush Signal Serp Takibi : https://www.semrush.com/sensor/
RankRanger: https://www.similarweb.com/serp/
Algoroo : https://algoroo.com/
Accuranker: https://www.accuranker.com/grump/
Serp Metrics: http://serpmetrics.com/flux/
Conitive Signals : https://cognitiveseo.com/signals/
Adwenced Web Ranking Google Algoritma Monitoru : https://www.advancedwebranking.com/g…rithm-changes/
————————————————— 01 Ağustos 2018 ————————–
Aşırı hızın bırakın zarar vermeyi fayda sağladığı mecra neresidir?
Elbette google arama sonuçlarıdır 🙂 Google sitelerin mobil hızlarını artık 1 ile 10 arasında bir puanla derecelendirmeye başlayacak. Bu mobil hız puanlama metriği hem organik arama sonuçlarında hem de reklam performasına etki edecek. (Bu kriterlerin hiçbiri seo’ da başarılı olmak için tek başına yetmez. Arama sonuçları oluşturulurken iki yüzden fazla metrik kullanılmakta. Buda demek oluyor ki bu koşulların ne kadarı yerine getirse ki o kadar iyi. Net anlatmak gerekirse içeriği zayıf bir site sadece hızlı diye içerik kalitesi yüksek bir sitenin önüne geçemez )
Hadi artık sitelerinizi dahada hızlandırın. Hiç korkmadan aşırı hız yapmanın tadını çıkarın. Böylelikle artık mobil arama sonuçlarının bir ön koşulu gibi sayabileceğimiz kısa sürede sitenizin açılması ile birlikte iyi bir kullanıcı deneyimi yakalayın. [[Bu cümlenin yeniden düzenlemeye ihtiyacı var]]. 😊
Peki sorgulamayı nerden yapabiliriz diyorsanız : https://www.thinkwithgoogle.com/feature/mobile/
Bu konuda sizlerin görüşlerini çok merak ediyorum. Görüşlerinizi ve sorularınızı yorum olarak ekleyebilirsiniz.
KAMU SPOTU :
Madem hız konusunu açtık bu vesileyle değerli okuyucularıma bir mesaj vermek istiyorum. Lütfen araç kullanırken hız yapmayın . Trafik kurallarına uyun. Kendimiz dahil hiç kimsenin hayatına kast etmeye hakkınız yok. Trafik kuralına uyuyorum ve uyan arkadaşlarımı seviyorum 🙂
————————————————— 10 Temmuz 2018 ————————–
Google mobil öncelikli indexlemeye geçen sitelere Mobile-first indexing enabled for siteniz.com şeklinde uyarılar göndermeye başladı.
Bu Googlebot’ın Smartphone ( akıllı telefonlardan ) aygıtlardan daha fazla trafik görebilirsiniz anlamına gelir. Ayrıca Google Arama sonuçlarında pasajları artık içeriğinizin mobil versiyonunu görebilirsiniz.
Amaç: Mobil öncelikli endeksleme Googlebot artık daha iyi arama sonucu üretmek ve kullanıcıların aradıklarını bulmalarına yardımcı olmak, indeksleme ve sıralama için sitenizin mobil sürümünü kullanacağı anlamına gelir. Google’ın tarama, indeksleme ve sıralama sistemleri tarihsel olarak masaüstü sürümü mobil versiyonu farklı olduğunda mobil arama için sorunlara neden olabilir sitenizin içeriğinin masaüstü sürümünü, kullandık. Bizim analizimiz sitenizin mobil ve masaüstü sürümleri karşılaştırılabilir olduğunu gösterir.
————————————————— 10 Temmuz 2018 ————————–
Bazen google arama sonuçlarındaki tüm linkleri hızlıca almak isterseniz bunu tek tek kopyalamak yerine kolayca yapmak isterseniz size son derece kolay bir yol anlatacağım. Aşağıdaki adımları uygulayarak bir sitede bulunan yüzlerce linki kolayca toplayabilirsiniz.
1. Aşama : Link toplama kısayolunun oluşturulması işlemi :
- Celilcan Link Toplama dosyasını sağ tıklayıp farklı kaydet diyerek masaüstünüze indirin.
- Google Chrome , Yer işaretleri araç çubuğuna her hangi bir kısayol oluşturun
- Kısayola sağ tıklayarak düzenle deyin
- Ad Kısmına Celilcan Link Toplama yazın
- Url kısmına not defterinde yer alan tüm kodu kopyalayıp enter’a basın.
2. Aşama : Her hangi bir sayfadan veya google arama sonuçlarındaki tüm linklerin alınması :
Öncelikle hangi sayfadaki linkleri toplamak istiyorsanız o sayfa açık olsun. Bu google ‘ın arama sonuç sayfası olabilir. Yada bir internet sitesi olabilir Linkleri almak istediğiniz site açık iken Celilcan Link Toplama kısayoluna tıklayın tüm linkler karşınıza gelecektir.
————————————————— 8 Temmuz 2018 ————————–
————————————————— 10 Haziran 2018 ————————–
WordPress alt yapısını kullanan sitelerin büyük kısmında seo eklentisi olarak Yoast eklentisi kuruludur. Ancak Yoast 7. sürüm güncellemesi ile birlikte radikal bir arayüz ve ayar değişikliğine gitti. Site haritası ayarlarından tutun bir çok alanı sadeleştirdi ( bana göre batırdı ) . Muhtemelen ücretli sürüme geçişi artırmak istedi. Fakat bunu yaparken hayati bir hata yaptığını itiraf etti. Bu hata normalde Yoastı yoast yapan ayarlardan biri ile ilgili. WP nin handikaplarından biri olan attachment ( resim ekleri ) sayfaları için ayrı url oluşturma olayını çözüyordu. Resim ek sayfalarını ( attachment ) resmin fiziksel adresine yönlendirerek çözdüğü bu problemi 7. sürümden sonra evet seçilmiş bazı kullanıcılarda hayır olarak güncellendi. Hal böyle olunca bir çok Wp sitenin attachment sayfalarını google hızla indexledi. Bu da ince içeriği ve kalitesiz sayfaların oranını artırarak arama performanslarını etkiledi. Trafik kaybı ve anahtar kelimelerde düşüş yaşamayan sitelerde oldukça şanslıydı. Yoast’ın konu ile ilgili resmi açıklamasını https://yoa.st/2r8 linkinden okuyabilirsiniz.
Gerekli ayarı kontrol etmek yada düzenlemek için Yoast SEO menüsünden , Search Appearance kısmına oradan da Media kısmına gelin. Ve burada yer alan Media & attachment URLs kısmındaki Redirect attachment URLs to the attachment itself? bölümünü YES olarak seçin.
WordPress sitelerinde Seo eklentisi olarak Yoast kullanıyorsanız ve site haritası ayarlarına ulaşamıyorsanız Yoast ‘ın ücretli sürüme geçirmek için yaptığı süreçten rahatsızsınız demektir :) Yeni sürümde XML Site haritası ayarlarına ( ayar falan hiç bir seçenek bırakmamışlar ) Yoast Menüsü altından Genel sekmesine sonra da Features bölümüne gelin. Burada yer alan XML Sitemap sekmesinin yanındaki soru işaretine tıklayın.
Eğer Yoast eklentisinin site haritası özelliğini pasif hale getirmek istiyorsanız General sekmesinin altında yer alan Features ve sorasında XML Sitemap bölümünde bulunan ayarı Off yapmalısınız. Görüldüğü üzere artık sadece site haritasının yolunu görüntüleyebiliyorsunuz. Detaylar için https://kb.yoast.com/kb/enable-xml-sitemaps-in-the-wordpress-seo-plugin/
Ocak ayında bahsetmiştim Google Temmuz 2018 ayında hız güncellemesi yapmayı planlıyor diye. Nihayet oldu, iyide oldu artık site hızının mobil aramalar için bir sıralama faktörü olacağını google resmi olarak duyurdu. Google resmi blogunda resmi duyurunun linki https://webmasters.googleblog.com/2018/01/using-page-speed-in-mobile-search.html henüz Türkçe içerik yayınlanmadığını belirtmek isteriz. Google algoritmaları hakkında daha detaylı bilgi için http://www.celilcan.net/google-algoritmalari/ sayfamı ziyaret edebilirsiniz.
25 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe girecek Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Düzenlemesi (General Data Protection Regulation, kısaca GDPR) gereğince bir çok dijital pazarlama aracı peş peşe yeni veri koruma düzenlemesine uygunluk iletilerini mail olarak bizlere göndermeye başladı.
Bu platformlardan bir tanesi de Google Analytics. Ajansların, Dijital işlerle uğraşanların hayatının önemli bir bölümünü etkileyen Analytics verilerinizin bir süre sonra silinmesini istemiyorsanız aşağıdaki ayarları yapmanızı öneririm.
Yönetici > Mülk > İzleme Bilgileri ‘nin altında, mülkün Kullanıcı ve Olay Veri Saklama ayarlarını gelerek “Otomatik olarak Sona Ermesin” ayarını seçip sonrasında “Kaydet” seçeneğini tıklamalısınız.
( Bu bildirim, Veri Saklama ayarlarınızı henüz inceleyip kaydetmediğiniz için gönderilmektedir. Bu ayarlar, çerezler ve reklam kimlikleri de dahil olmak üzere kullanıcı tanımlayıcılarıyla ilişkilendirilen, gönderdiğiniz verileri saklama süresini kontrol etmenize olanak tanır. En kısa sürede ayarları inceleyip kaydetmenizi öneririz. Kolaylık sağlamak amacıyla ayarları sizin için buraya ekledik. Toplu verilere dayalı olan standart raporlama modellerinin çoğu bu kontrollerden etkilenmez. )
————————————————— 8 Şubat 2018 ————————–
Google Türkçe Resmi Webmaster Blogunda yayımlanan yazıda Chrome Lighthouse Eklentisine seo hataları tarama bölümü getirildiğiduyuruldu. Basit ve başlangıç seviye site içi seo kontrollerini google kaynaklı bu eklenti ile yapabilirsiniz. Google Chrome Lihgt House eklentisini https://chrome.google.com/webstore/detail/lighthouse/blipmdconlkpinefehnmjammfjpmpbjk?hl=tr adresinden indirebilirsiniz.
————————————————— 2 Şubat 2018 ————————–
Sitelerde favicon olması bile tab’ lar arasında unutulup kalmayı engelliyor. Ve favicon kullanan sayfaların daha fazla açık kalmasına sebep oluyormuş. Zira bu uyarıyı google artık resmi olarak sitelere göndermeye başlamış. 192×192 ebatlarında olan favicon içeren sitelerin google chrome ve android cihazlarda 2 kat fazla tık ( click ) alıyormuş.
————————————————— 27 Ocak 2018 ————————–
Google yapısal veri test aracını yeniledi. https://search.google.com/test/rich-results adresinden girerek Google Rich Result denilen Google Zengin Sonuçlar için sitenizin uygun olup olmadığını denetleyebilirsiniz. Sistemin hala beta olarak çalıştığını ekleyelim. Zengin sonuçların doğru şekilde kullanımı sıfırıncı sıra, akıllı cevaplar gibi arama sonuçlarında çıkan zengin sonuçlarda çıkma şansınızı artırmış olursunuz. Benim sitemde yıldız sistemi hariç zengin snippet bulunmadığından sitemi uyumlu olarak göstermiyor. Siz zenin sonuçlara sitenizi bir an önce adapte etmek için bu aracı kullanabilirsiniz. Ayrıca yapısal verileri kullanırken yaptığınız hataları tespit ederek düzeltebilirsiniz.
Zengin sonuçların ne olduğuna google ın resmi sitesinde şu şekilde yer verilmiş. https://developers.google.com/search/docs/guides/search-gallery . Türkçe olarak saymak gerekirse aşağıda google zengin arama sonuçlarının tam listesi yer almaktadır.
- BreadCrump ( Ekmek kırıntısı )
- Corporate contact ( Firma )
- Carousel
- Logo
- Site Linkleri
- Search Box Arama Kutusu
- Sosyal Profil
- İçerik tipi
- Kitap
- Kurs
- Event ( Etkinlik )
- Job Posting ( Kariyer ve İş Yazısı)
- Local Business ( Yerel İşletme )
- Müzik
- Podcast
- Review ( Oylama )
- Tv ve Film
- Video
————————————————— 21 Aralık 2017 ————————–
Google My Business (Google Benim İşletmem) yönetim panelinde yayınlar bölümünü kullanmıyorsanız mutlaka kullanmalısınız. Firma ismi yazıldığında çıkan harita sonuçlarının altında bu haberlerde yer alıyor. Böylece benim işletmem hesabınızı hem güncel tutabilir hem de daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz.
————————————————— 18 Aralık 2017 ————————–
Birkaç yetersiz girişimden sonra insanların yerli arama motoru kelimesine karşı maalesef antipati geliştirdiklerini görüyorum. Buna rağmen yerli arama motoru için geç değil. Fakat özellikle bazı şeylerin farkında olmak lazım. Örneğin Google’ın sadece bir arama motoru olmadığını arkasında devasa bir hizmet yığını bulunduğunu görmek lazım. Arama motoru bu hizmetlerden sadece bir tanesidir. Google’ın tekelci yapısı verdiği hizmetlerin kalitesinden ve çokluğundan kaynaklanmaktadır. Bu anlamda arama motoru geliştiren Türk firmalarının Bir çok alanda danışmanlık hizmeti alması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin cloud hizmeti verecekse o alanda iyi bir uzmandan, Ve arama motoru hizmeti için arama motorlarını yakından tanıyan bir seo uzmanından danışmanlık almalıdır. En önemlisi de şudur zaten çok güçlü bir arama motoru var ve bunun muadili olan daha güçsüz arama motorları da var. Nasıl bir fark oluşturmalıyım ki bu özelliğimle adımı duyurabilmeliyim mantığı egemen olmalı.
Yoksa ! siteleri tarayacak ve belli metrikler de bunları listeleyecek robot ( crawler ) yazmak tek programcının bile yapabileceği bir çalışmadır.
————————————————— // ———————————–
Searchmetrics gibi firmalara göre Mobil first indexing deneme yayınına başlamış olabilir. #Google Ofisinden yapılan açıklamalara bakacak olursak geçişin tamamlanması 2018 ilk çeyreğini bulacak görünüyor.
Kısa bilgi : Google halen arama sonuçlarını oluştururken sitelerin masaüstü versiyonunu baz alıyor. Mobil first indexing ise bu durumu tersine çevirecek uygulamadır. Yani artık Google arama sonuçlarını sıralarken mobil siteyi baz alacak. Google bu algoritmaya
tam olarak geçtiğinde Masaüstü ve mobil sürümdeki farklılıklardan dolayı #seo başarısında ciddi dalgalanmalar olabilir. Ancak responsive siteler muhtemelen hiç etkilemeyecektir.
Sözün Özü : bu güncelleme geldiğinde sıralama kaybı yaşarsanız masaüstü görünüm ile mobil göre Arasındaki farklılıkları gözden geçirmemiz gerekecek.
————————————————— // —————————————————
Amp doğrulama sayfasını hızlı bir şekilde açmak için google ‘a amp validator yazın. Aşağıdaki gibi bir snippet çıkacaktır. Buraya adresi girerek hızlı bir şeklide amp hatalarını tespit edebilirsiniz.
————————————————— // —————————————————
Google Dublin ofisi tarafından İrlanda Dublinde düzenlenen Google ürünleri yardım platformuna En çok katkıda bulunanlar programı kapsamında Google Dublin Ofisine davet edildim.
Konu ile ilgili detaylı bir makale hazırlamakla birlikte güncel haber niteliğinde bu sayfada paylaşmak istedim. Konu ile ilgili basında çıkan haberler aşağıda yer almaktadır.
- http://www.ensonhaber.com/googlein-etkinligine-turk-uzmanlar-da-katildi.html
- http://www.yeniakit.com.tr/haber/googlein-etkinligine-turk-uzmanlar-da-katildi-390046.html
- http://milatgazetesi.com/bilim-teknoloji/google-etkinligine-turk-uzmanlar-damga-vurdu-h126181.html
- https://theworldnews.net/tr-news/google-in-etkinligine-turk-uzmanlar-da-katildi.html
- http://haberseyret.com/haber/79239/googlein-etkinligine-turk-uzmanlar-da-katildi
- http://kamudanhaberler.net/googlein-etkinligine-turk-uzmanlar-da-katildi/
- http://www.gunimedya.com/googlein-etkinligine-turk-uzmanlar-da-katildi/
————————————————— // —————————————————
Google Yerel İşletmeler ( Google My Business ) son zamanlarda harika işler çıkarıyor. Yandex bu anlamda oldukça geri kalmıştı. Firma doğrulamaları, harita yönetimi vs. telefonla arayarak doğrulama gibi uzun yöntemlerle oluyordu. Artık yandex rehber hizmetini genişletti ve google yerel işletmeler gibi yönetilebilir hale getirdi. Daha önce sadece hataları düzelt diye geri bildirim gönderebiliyordunuz. Artık telefon numaranıza SMS alarak veya arama göndererek hızlı bir şeklide firmanızı Yandex Haritalarda yönetebilirsiniz.
https://yandex.com.tr/rehber/companies adresinden yönetim paneline ulaşabilirsiniz. Rehber panelinde Bilgi
Hizmetler, Fotoğraf, Yorumlar, Reklam, İstatistik, Site haritası gibi bölümler bulunmaktadır. Gelişerek daha iyi bir konuma geleceğini düşündüğümüz Yandex Rehber sistemine mutlaka firmanızı eklemenizi veya eklemişseniz kurumlarınızı düzenlemenizi öneririz.
Taleplerin onaydan geçerek bir süre sonra onaylandığını da belirtelim. Bu da suistimalin önüne geçmek için kullanılan bir taktik gibi görünüyor.
————————————————— // —————————————————
Yazı tarihini değiştirerek tekrar arama sonuçlarında yükselmek. Kimine göre Google ‘ı manipüle etmek için en kolay yoldu .Kimilerine göre ise önceden faydalı olan bu uygulama artık doğal olmayan bir teknik haline gelmiş gibi görünüyor. Üstelik bunu uygulayan sitelerin seo başarısına zarar vereceğine dairde bilgiler yer alıyor.
Organik Google arama sonuçlarında blog veya haberlerle alakalı içerikler gösterildiğinde, arama sonuçları snippet’lerinde genellikle tarihler görürüz. Bu kullanıcı deneyimi açısından oldukça iyidir. Yazının hangi tarihte azaldığı insanların okuma algısı üzerinde etkilidir.
Bahsettiğimiz teknik Google ‘ı kandırmak için yazıda ufak bir değişiklik yapmak ve yazının yayınladığı gerçek tarihi değiştirmekti. Bu işlem sitelerinde deneyimleyenlerin sıralamalarda çoğu zaman pozitif yönde değişiklikler gördüklerini bildiriliyordu. Bizzat bende bu durumu defalarca teyid etmiştim. Artık bu tekniğin sizi üst sıralara yükseltmesini bırakın arama sonuçlarında gösterilme durumunu olumsuz yönde etkileyeceğini biliyor muydunuz? Bu yüzden Ekim 2017 den sonra bu işlemi temkinli olarak kullanın veya hiç kullanmayın.
————————————————— // —————————————————
Google ‘da link:site.com şeklinde aratma yaptığımızda o siteye gelen backlinklerin bir kısımını arama sonucu olarak görüntülüyorduk. Link operatoru artık google tarafından bir süredir desteklenmiyor.
————————————————— // —————————————————
Google business ( Benim işletmem ) yönetimin bugün gelen bir özellik var. Bu özellik ile birlikte artık firmaların business.site uzantılı internet sitelerini kısa sürede oluşturabileceksiniz. Böylece google firma ismi yazıldığında sağ tarafta çıkan harita, telefon, adres, yorumlar, sosyal medya hesapları, açılış kapanış saatlerinin yanı sıra bu yeni özelliği ile bakalım arama sonuçlarında nasıl bir değişiklik getirecek.
Size de şu şekilde bir mail her an gelebilir.
Google, xxxxx firması için kolayca bir web sitesi oluşturabilir. Bu site, ürün ve hizmetlerinizi müşterilerinize sergilemenize yardımcı olacaktır. Google, web sitenizi girişinizde yer alan bilgileri kullanarak oluşturur. Böylece sitenizi sadece birkaç dakikada özelleştirip yayınlayabilirsiniz. Üstelik yeni web siteniz telefonlarda ve dizüstü bilgisayarlarda da harika görünür.
Gelmezse bile https://business.google.com/manage/ sayfasına girerek şirketi secerek sol taraftaki menüden web sitesi bölümünden basit arayüzlü sitenizi oluşturabilirsiniz.
————————————————— // —————————————————
17 Mayıs tarihinde bir google güncellemesi olmuş gibi görünüyor. 2017 yılı google ‘ın en çok güncelleme yaptığı yıllardan biri oldu. 17 Mayıstan sonra yaşadığınız bir trafik kaybı varsa kullanıcı deneyimine odaklanmalısınız.
- Sadece kaliteli içerikler üretin ve eskiden var olan kalitesiz içerikleri güncelleyin
- Daha da önemlisi sitenize gelen arama sorgularında vaat edilen sonuçların sağlanıp sağlanmadığını mutlaka gözden geçirin. Örneğin yurt dışına işçi götüren firmalar yazısının içinde firma ismi vermemek gibi. Zira insanlar firma ismi görmek için o yazıya geleceklerdir.
- Reklam sayısını kullanıcı deneyimini düşürmeyecek şekilde ayarlayın.
- Bu algoritmadan etkilenmişseniz trafiğin eski haline gelmesi ve anahtar kelimelerde eski konuma yükselmek ciddi bir zaman alacaktır.
————————————————— // —————————————————
Dijital Karga sordu biz cevapladık dijitalkarga.com/ceviz/dijital-zirve-1/
Bir sitenin mobil uyumlu olması artık standartlaşmış bir SEO kriteridir. Buna ilaveten mobil aygıtlarda sitenin daha hızlı açılmasını sağlayan AMP teknolojisi giderek standart haline gelecek gibi görünüyor. İnternet trafiğinin büyük bir kısmının mobil trafik olduğu düşünülürse bu konuya ne kadar önem verilmesi gerektiğini detaylı anlatmaya gerek bile yok.
Yine günümüzde kullanıcı deneyimi hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir. Bu yüzden tasarımdan başlayarak kullanıcı deneyimini artırmak temel hedefler arasında yer almalıdır. Ziyaretçi siteyi severse arama motorları da sevecektir. Burada baz alınması gereken metrikler genel olarak organik toplam ziyaret, direk girişlerin sayısı, global otorite, sitede kalma süresi, hemen çıkma oranı, sayfa dolaşma oranıdır.
Sitenizde mutlaka sıkça sorulan sorular bölümleri oluşturun. Kullanıcının aklına gelebilecek tüm sorulara cevap vermeye çalıştığınızın bir sonucu olarak kullanıcı deneyimi en üst seviyeye çıkacaktır Aradığını sitede bulan ziyaretçi de sitenizde daha uzun süre kalacak ve daha fazla alt sayfa dolaşacaktır. Sitenizi sesle aramaya uygun hale getirin. İnsanlar sesle ararken daha rahat, daha uzun sorular sorabilirler. Neden, kim, nasıl gibi soruların cevabını arayabilirler. Sizde sitenizde yer alan içerikleri bu cevaplara uygun hale getirin. Rakip analizini doğru bir şekilde gerçekleştirirseniz başarıyı elde etmeniz çok zor olmayacaktır. Slogan basit; rakibinin doğrularını yap yanlışlarını doğruya çevir. Rakip sitenin uygulamayı unuttuğu doğal teknikleri uygulayarak bir adım öne geçebilirsiniz.
Bonus: Screaming Frog yazılımıyla sitenize Google gözüyle bakabilirsiniz. Böylece sitenizdeki tarama hatalarını, gereksiz yönlendirmeleri ve kırık linkleri tespit edebilirsiniz.
————————————————— // —————————————————
Fotoğrafların içindeki nesneler artık sıralama sinyali
Google ‘ın resimleri tanıyabildiğini biliyoruz. Ancak Google Cloud Platformu tarafında görüntüleyebileceğiniz Cloud Vision Api ile resimleri tanımanın daha da ötesinde resimlerin içinde hangi nesnelerin bulunduğunu belirleyebildiğini duymamış olabilirsiniz. Hadi bunu da duyduğunuzu düşünelim. Artık resimlerin i indeki nesnelerin bir sıralama sinyali olduğunu muhtemelen duymadınız. Google artık bu yeni teknoloji ile fotoğraf veya her hangi bir imaj içinde yer alan nesneleri ayrı ayrı gruplandırır ve neler olduğunu belirler. Arama sonuçlarını da buna göre listeler.
Örneğin deniz, yelken, logo,yazı, araba, maymun gibi tek tek nesneleri belirleyebilir. Bu algoritmanın daha da kaliteli hale gelmesi ile birlikte arama sonuçlarına direkt olarak etki edeceğini düşünüyoruz. Resimlerin birebir aynı olup olmadığını, ufak tefek hilelerle resim özgünleştirmesi yapılamayacağı gayet açık gözüküyor. 19 Nisan 2017
————————————————— // —————————————————
En kaliteli seo araçlarından biri olan #Ahrefs ‘e 26 Mart 2017 tarihi itibarı ile Türkçe desteği geldi. Sitenin büyük bir kısmının Türkçeye çevrilmiş olması Türkiye seo sektörünün ve kapasitesinin artık kabul edilebilir oranda yükseldiği anlamına da geliyor. Bu gelişmenin semrush, moz, sistrix gibi diğer seo araçlarına da yol göstermesini bekliyoruz. 26 Mart 2017
————————————————— // —————————————————
indir.com KISA VAKA ANALİZİ ve Google Fred güncellemesi
indir.com bilindiği üzere manuel işlem görerek google ‘an indexleri silindi. Google bir sitenin indexlerini hangi durumlarda siler bunu daha önce yazılarımda bir çok kez anlatmıştım.
Site özelinde anlatmak gerekirse indir.com site yönetiminin kendisine negatif seo yapmayacak kadar kaliteli bir ekip diye düşünüyorum. Bu nedenle siteye gelen backlinklerin bir çoğu antiseo kapsamında değerlendirilmelidir. Sitenin uğradığı manuel işlemin de kesinlikle site içi problemler ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelen gözden kaçan farklı bir durum var. çok özel manuel işlem uygulamaları var örneğin yapısal veri, reklam yerleşim ve yönlendirme sorunları veya 3. parti yazılım kaynaklı problemler olabilir. Aynı şekilde url yapığı değişikliğinde yapılan hatalara ‘da detaylı olarak göz atmak gerekir. Hasan bey ile yaptığım görüşmede de kendilerinin bu sorunu kısa bir süre içinde çözebilecek bilge ve birikime sahip olduğunu ve kısa süre içinde olumu haber beklediğimi ilettim.
————————————————— // —————————————————
Google 8 Şubat tarihinde çıkadığı Phantom5 güncellemesi henüz hazmedilmemişken yeni bir güncelleme ile mi karşımızda ? 9 Mart tarihinde bir çok trafik takibi izleyen sitelerden takip ettiğimiz kadarı ile ciddi bir hareketlilik görünüyor. Bir çok seo forumunda yapılan güncellemenin BlackHat Seo teknikleri uygulayan siteler ve bağlantı düzeni ( PBN ) kullananlar ile ilgili olduğu konuşuluyor. Güncellemeye bir isim bile verildi ismi Fred :) Adwords reklamlarını öne çıkarıp seo ‘yu öldürmeye yönelik diyenlerin sayısı da bir hayli fazla gözüküyor.
Özellikle onlarca siteyi bir arada barındırmaya çalışanlar bugün ciddi şeklide sorunlar yaşadılar. Örnek olarak vermek gerekirse İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Antalya, Mersin, Erzurum, Tekirdağ diye domainler açmış olanlar işi bir adım daha ileriye götürerek ilçe isimleri ile domainler açanlar üstelik bu sitelerdeki içerikleri de sadece rewrite ile oluşuranlardan bahsediyoruz. İşte bu tür sitelerden ve haber sitelerinden bugün manuel ceza aldıklarına dair geri bildirimler aldık.
Google fred güncellemesinden sonra trafik kaybı yaşayanlar çözüm için
Eğer 8 Şubat 2017 tarihinden sonra internet sitesinde trafik kaybı yaşamışsanız aşağıdaki önlemleri alarak durumu kurtarmaya çalışabilirsiniz.
- Sitenizdeki agresif reklam yerleşimi varsa kaldırın
- İnce ve zayıf içerik diye tabir edilen kullanıcıya değer katmayan ve ahahtar kelimelerden veya bir kaç cümleden ibaret makaleleri sitenizden kaldırın
- İçeriği olabildiğince görünür kısma taşıyın
- Mobil aygıtlarda ki kullanım sorunlarını çözün
Sonuç olarak google kalite politakalarına uygun siteler yaparsanız bu tür sorunlarla başınız belaya girmez . 9 Şubat 2017
8 Mart itibaiıyle blackhat teknikler uygulayan siteler ciddi şekilde manuel işlem görmeye başladılar https://t.co/c5ovEMmZgm pic.twitter.com/BZEwWR5agI
— Celilcan Seo Uzmanı (@celilcan) 9 Mart 2017
————————————————— // —————————————————
AMP SAYFALARDA ADSENSE REKLAMI YAYINLAMA
Hızlandırılmış Mobil Sayfaları WordPress Sitelerinde kolayca aktif etmek için Amp eklentisini kullanabilirsiniz. Amp eklentisi kullanan sitelerde reklam gelirleri düşer çünkü amp içinde adsense reklamı yayınlamak için eklentiler ekstra para istiyor. Yani wordpress eklentisinin paralı sürümünü satın almak zorundasınız. Peki bu ücreti ödemeden amp sayfalarda adsense ve diğer reklamları yayınlamak ister misiniz ? Yapmanız gerekenler çok basit aşağıdaki basit adımları uygulayarak bu sorunu çözebilirsiniz. Amp nedir, nasıl kurulur gibi soruların cevabı için sitemizdeki diğer makaleleri okuyabilirsiniz.
- Öncelikle /wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/design-manager/design-2/elements/content.php yolundaki dosyayı bilgisayarınızda editplus, notpead++ gibi bir program ile açın.
- Bu bölümü tamamen silin
- Sildiğiniz bölüm yerine bunu ekleyin. Aşağıdaki kod yazının 1. ve 3. parağrafından sonra adsense reklamı yayınlanmasını sağlayacaktır. Tabiki ca-pub yazan yeri ve data-ad-slot yazan yerdeki değişiklkileri yapmayı unutmamalısınız.
WordPress sayfalarınızın mobil aygıtlarda çok daha hızlı açılmasını sağlayan AMP ile arama sonuçlarında çok daha başarıl elde edebilirsiniz. Yukarıda anlattığımız çözüm ile amp sayfalarda reklam yayınlama sorunu da çözmüş olursunuz. 08 Mart 2017
————————————————— // —————————————————
SSL ‘e geçiş yaptığınız halde Google Chrome , Firefox ile gezinti yaparken kimi sayfalarda güvenli değil iletisi mi alıyorsunuz? Muhtemelen temanın içinde bulunan bir resmin Javacsript veya css dosyasının https ye geçişini sağlamamış olabilirsiniz. WordPress kullanıyorsanız Really Simple SSL eklentisini kullanmanızı öneririm. Bunun dışında https://www.whynopadlock.com/check.php sitesinden sorunlu dosyayı tam olarak tespit edebilirsiniz. Çok fazla alt sayfanız var ve bütün sayfaları tarayarak aralarında güvenli olmayan olarak işaretlenmiş sayfalar var mı bulmak istiyorsanız semrush aracının yeni özelliğinden faydalanabilirsiniz. 06 Mart 2017
————————————————— // —————————————————
SEO GÖRÜNÜRLÜK ANALİZİ
Seo Visibilty Türkçe karşılığı olarak Seo görünürlüğü bir internet sitesinin google ve diğer kaynaklardan ne kadar trafik aldığının 3. parti seo araçları ile analiz edilmesidir. Daha çok rakip analizi yaparken bu tür bilgiler çok işe yarar.
Bilindiği üzere Algoroo, Mozcast gibi araçlar google ‘ın arama sonuçlarını düzenli olarak inceleyerek dalgalanma, algoritma değişikliği gibi konularda bize bilgiler veriyorlar. Ancak bu araçlar global verileri analiz ettiği için genellikle Türkiye için doğru bilgilendirmeler olmuyor. Rank Ranger tam da bu noktada kalbimizi kazanmayı başaracak görünüyor : http://beta.rankranger.com/google-serp-features adresinden yayın yapan ve google.com.tr detaylı analiz ederek google ‘daki dalgalanmalar ve algoritma değişikliklerini anlık olarak takip etmenizi sağlar. Üstelik bilinen Algoroo , Mozcast gibi araçlardan çok daha kapsamlı veriler sunar.
Rank Ranger 500.000 anahtar kelime ve site veri kümesini kullanarak şu verileri değerlendirir.
- Arama motoru sonuçlarındaki her türlüğü değişiklikler
- Organik sonuçlardaki değişimleri ( Mobil, Masaüstü , Amp -Hızlandırılmış mobil sayfalar- ayrı ayrı )
- Arama trendleri
- Google answer box verileri
- Google Adwords reklamları
- Featured snippet verileri
- Related Keywords ( ilgili aramalar )
- Haritalar
15/02/2017
————————————————— // —————————————————
GOOGLE PHANTOM5 ALGORİTMA GÜNCELLEMESİ
Google tarafından doğrulanmamış olsa da PBN ( Private Blog Network ) güncellemesi yapıldı. PBN ağlarını kullananların bildirimleri ciddi manada Sıralama kayıpları ve ziyaretçi kaybı yaşadıkları anlaşılıyor. Bu güncellemenin adına SearchMetrics Phantom5 adını verdi. Yaşanan büyük dalgalanmalar , anahtar kelimelerdeki sıralama kayıpları ve ciddi trafik kaybı yaşayan siteler algoritmadan olumsuz olarak etkilenmiş kabul ediliyor.
Bu algoritma sonucu sorun yaşamayan internet siteleri doğal çalışma yapan, kaliteli ve otoriter içerikler paylaşan, doğal olmayan bağlantılar satın almayan sitelerdir. Sürekli aynı anahtar kelime başlığını içeren konu başlıkları, anahtar kelime doldurma, birbirine benzer köprü siteler açma gibi doğal olmayan seo teknikleri kullananlar ise ciddi manada kayıplar yaşadılar . Google Phantom 5 güncellemesi den etkilenen siteler için kurtuluş yollarını facebook üzerinden yaptığımız canlı yayında anlamaya çalıştık.
7 Şubat 2017
————————————————— // —————————————————
Referral spam trafik webmasterların başlarına bela olmaya devam ediyor. Şimdi de reddit ve secret.google.com gibi robotlar analytics verilerini manipule ediyorlar.
Bunu engellemenin tek yolu lokasyon bazlı engellemedir. Ülke bazlı engellemeyi de https://www.ip2location.com/blockvisitorsbycountry.aspx adresinden oluşturacağınız htaccess kodu ile yapabilirsiniz. 1 Aralık 2016
————————————————— // —————————————————
Google ve Bing ortak bir karar ile site haritası için destekledikleri boyutu 50 megabyte ‘a çıkardılar. 30 Kasım 2016
————————————————— // —————————————————
3 Aralık 2016 tarihinde yapmış olduğumuz canlı yayında gelen sorulara verilen cevaplar ve bahsettiğimiz linkleri bir yazı ile paylaşmak istedik.
Site hızlandırma – CEM ÖZKAN
- Htaccess kodu örneğini göndereceğim.
- Resimler için tinypng, smushit vs.
- Js v CSS minimize edilmesi gereksiz olanların deaktif edilmesi
- Cdn kullanımı
- Cache eklenti önerileri : WpfastestCache, Autoptimize, Wp
- Site hızlandırma kullanıcı deneyimini artırır ve hemen çıkma oranını düşürür.
Ziyaretçiyi sitede daha fazla tutmak – FARUK ALIŞKAN
- Yazılara mümkün olduğu kadar video ve görsel eklenmesi , video eklenen içeriklerdi %300 ‘e varan sitede kalma süresi artışı görülmektedir.
- İlk paragrafın ve başlığın önemi ….! ( vurucu ve ilgi çekici )
- Site hızının artırılması dolaylı olarak kullanıcı deneyimini ve sitede kalma süresini artırabilir.
- Sıkıcı olmayacak maximum yazı uzunluğu
- Benzer yazılar sitede dolaşma ve kalma oranını artırabilir
- Site içi linklemenin doğal bir şekilde yapılması da aynı şekilde
- Yazı fontu ve büyüklüğünün seçimi
- Kullanılan dilin çekiciliği
- İlgi çekici ve vurucu alt başlıklar
- Yazının güncel bilgiler içeriyor olması
- Sayfaya girdikten belirli bir süre sona aktif olan mail grubumuza abone olun gibi popup ‘lar ( olumsuz yönleri de düşünülmeli )
- Mobil uyumluluk sorunlarının çözülmesi
- Yorum yapmanın kolaylaştırılması ve teşvik edilmesi
Kelimelerin aranma hacimleri – YUNUS YAVUZ
Google her kelimeyi ayrı olarak değerlendiriyor. Sadece semantik ve birebir eş anlamlı bazı sözcükleri aynı olarak değerlendirebiliyor.
Manuel spam – MURAT YALÇINKAYA
Ünlü bir site nasıl 24 saat içinde manuel spamdan çıkacağız deyip sonra çıkabiliyor demişsiniz. Bu soru bir firma üzerinden sorulduğundan o kısımlara cevap vermeyi uygun bulmuyorum.
Soru cevap sistemi – YUNUS EMRA CEYHAN
Soru cevap sistemleri long tail kelimelerde çıkmak için bir fırsat olarak değerlendirilebilir.
Artıları : Kullanıcıya değer verme, kullanıcı deneyimini artırma , long tail kelimelerde arama sonuçlarında yükselme, siteyi güncel tutmaya katkı
Eksileri : Sürekli tekrar eden sorular olursa yinelenen içerik sorunları oluşur. WP deki soru cevap eklentilerinin bir çoğu boş url ler üretiyor ve başka sorunları var. Aslında soru cevap sistemini kullananların yorum sistemine dönmesinin sebebi de genellikle bundan kaynaklanıyor.
SSL siz site nasıl öne çıkabiliyor – MURAT YALÇINKAYA
Google sıralama sinyali olarak 200 den fazla sinyal kullanır. SSL ise bunlardan sadece bir tanesidir. Her ne kadar aynı içerik kalitesine sahip demişsenizde ben bunun detaylıca incelenesi kanaatindeyim. Ayrıca off page faktörleri de yabana atmamak lazımdır. Yani SSL yükleyen biri hop ilk sayfaya gelecek diye bir kural bulunmamaktadır.
Google vergi ödüyor mu ? MURAT YALÇINKAYA
Adsense ve Adwords ile ilgili olarak google ‘ın Türkiyeye bir vergi ödemediğini biliyorum. Yine aynı şekilde adsense kazancı elde eden ve belirli bir limitin altında kalanların vergi ödemediğini biliyorum.
Yinelenen metalar – CEM ÖZKAN
Yinelenen içerik problemleri sitemizdeki site içi seo sorunlarını gösteren önemli bir kriterdir. Bu nedenle sebeplerinin tespit edilerek çözülmesi önem taşımaktadır.
Semantik kelime bulma – ERDAL TOPRAK
http://keywordshitter.com/ , longtail keyword software , kwfinder, lsigraph.com
AHMET ÖZCÖMERT
En ideal sef yapısı
- Basit ve Sade url yapısı kullanılmalı , url ? , = gibi karakterler içermemeli
- Örneğin elbiseler.com/bayan/hirka.html gibi
- Tarih ve id sistemi çok gerekli değilse kullanılmamalı
- Orta tire kullanılmalı
- Mümkün olduğunca url de geçen kelime sayısı 5 kelimenin üstüne çıkmamalı
Anahtar kelime yoğunluğu
Bu şekilde bir oran ile hareket etmek agresif seo çalışmasına yol açacaktır. Bu tür durumlarda doğal hareket edilmeli. Öneri olarak o kelimede uzun süredir ilk üçte çıkan siteleri analiz edip anahtar kelime yoğunluklarını toplayıp 3 e bölerek kullanılabilir. Ama başta dediğim gibi bu oranları çok sorun etmemek gerekir.
Düzenli içerik girişi
Özellikle kurumsal sitelerde dar konu yelpazesi bulunur. Bu tür durumlarda birbirine benzeyen başlıklarla içerik oluşturma riski varsa sitemizde hali hazırda bulunan yazıları daha otoriter hala getirmek akılcı bir çözüm olacaktır. Yani sürekli içerik girişi yerine daha az içerik girerek var olan içerikleri daha kaliteli hale getirmeyi seçmeliyiz. Tabi bu haber ve blog siteleri için geçerli değildir.
Yorumlar hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Konularınıza yazılan yorumlar tabii ki pozitif bir metriktir. Yazılarınızın ziyaretçiler tarafından beğenildiği, ilgi gördüğü ve otoriter olduğunuzun göstergesi sayılabilir. Organik olduğu sürece yorumlar çok faydalıdır.
Haber sitelerinden makale satın alırken nelere dikkat edilmelidir
Öncelikle google bu tür bir çalışmayı kesinlikle doğal olmayan bir çalışma olarak değerlendirmektedir. Ancak bir yandan da tanıtım yazılarının etkisi yadsınamaz. Bence dikkat etmeniz gereken
- sürekli anahtar kelime ile backlink almamak,
- sürekli ana sayfaya veya sürekli aynı alt sayfaya backlink almamak,
- bir yazı içinden maximum 2 link çıkışı sağlamak,
- anahtar kelime kullanımı ve çıplak url kullanımını varyasyonel şeklide kullanmak.
- tanıtım yazılarını sosyal medyada popüler hale getirmek için çalışmalar yapmak
- tanıtım yazılarına yorum yapılmasını ve okunmasını sağlamak
- tanıtım yazılarını orjinal ve ilgi çekici şekilde yazmak
Sık kullandığınız yabancı seo araçları – CEM ÖZKAN
- Semrush
- Ahrefs
- BuzzSumo
- Webmeup
- Sistrix
- SearchMetrix
- Org
- Screaming Frog
- Xenu
- Seo Spy Glass
Haber sitelerinde içerik girişi – ZAFER YILMAZKAYA
- Kısaca tanımlamak gerekirse, ajanslardan veya kaynaklardan alınan haberler üzerinde herhangi bir bilgi eklemesi yapılmayan veya yorum içermeyen başka kaynağa ait bilgileri bir platform üzerinde sunmakla haber sitesi olunmuyor.
- Sitenize değer katan özgün içerik oranı nedir ?
- Yazar sistemi var mı ve yazarlar düzenli olarak yazı yayınlıyorlar mı ?
- Araştırma yazılarınız var mı ?
- Yayınladığınız haberleri diğer haber sitelerinden ayıran bir unsur var mı ?
- Arama motorlarından trafik çekmek için oluşturulmuş başlıklar kullanıyor musunuz ?
Backlink doğallık ve kalite analizi – MURAT YALÇINKAYA
Google sürekli algoritma güncellemeleri yaparak spam in önüne geçmeye çalışmaktadır. Sitelere verilen backlinkleri Doğallık ve kalite için analiz ederkende penguin algoritmasını kullanmaktadır. Ek olarak geri bildirimler ve şikayetler de manuel şekilde kontrol edilmektedir.
Özetle ,
- Sürekli aynı anahtar kelime kullanımı varyasyon şeklinde kullanılmaması
- Sürekli ana sayfaya yada sürekli bir alt sayfaya link alımı
- Sürekli link satan bir siteden link alımı ( backlink alınan siteden çıkan link sayısı )
- Kalitesiz profil ve forum linkleri
- Otoritesiz sitelerden link alınması
- Ceza almış siteden alınan backlink
- İçerikdaş olmayan sitelerin anlamsız ve makul olmayan bir şeklide sitemize link vermesi ( teknoloji sayfasından saç dökülmesi kelimesinden link çıkılması )
- Backlink alınan sitenin lokasyonu ve dili
- Backlink alınan sitenin sitesinden çıkan linklerin güvenilir sitelere olup olmadığı
- Tanıtım yazılarından çıkılan linklerde ise sürekli aynı tanıtım yazısı içeriğinin veya kalitesiz yazının kullanılması
- Fazla sayıda alt sayfası olan sitelerden sitewide ( footer, sidebar ) backlink alınması
- Otomatik olarak alınan backlinkler
- Ne olduğu belli olmayan backlink paketleri satın alınması ++
- Doğru backlink kullanımı kaliteli içerik üreterek başkalarının size link vermesini sağlar
————————————————— // ————————————————— 11 Ağustos 2020
Google resmi olarak açıklamadan Ggoogle Search Console’a 3 farklı metrik getirdi ve aslında yine kullanıcının hissiyatını önceliklendirdi. Sunucu taraflı geliştirmelerden ziyade kullanıcının tarayıcıda bir site açtığında muhatap olduğu durumu kriter olarak kabul etti. Ne yazık ki JS yükü fazla olan çoğu global CMS’ler bu konuda sınıfta kalıyor ve gerçekten çok ciddi özelleştirmeler gerekiyor.
- İlk Giriş Gecikmesi – İGG (First Input Delay – FID Score ) : Viewport’taki en büyük elementin yüklenme süresi
- İlk Zengin İçerikli Boya (First Contentful Paint – FCP ) : Tarayıcıda sitenize ait ilk elementin
- En Büyük Zengin İçerikli Boya (Largest Contentful Paint – LCP ) : Kullanıcı ilk bir elemente (buton vb) tıkladığında geçen süre
————————————————— // ————————————————— 15 Ağustos 2020
Facebook, koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren Türkiye’de faaliyet KOBİ ’lere toplamda 7 milyon liralık hibe desteği verecek.
Hibe başvurusu çin https://www.facebook.com/business/boost/grants?ref=alias adresinden başvuru yapabilirsiniz.
————————————————— // ————————————————— 23 Ağustos 2020
2024 Yılında SEO Yaparken daha çok Önem Verilmesi Gerekenler
Kullanıcı Deneyimi (UX) Sinyalleri:
Google, kullanıcı deneyiminin önemini bir sıralama faktörü olarak vurgulamıştır. Sayfa yükleme hızı, mobil uyumluluk ve genel kullanıcı memnuniyeti gibi faktörler kritiktir. Pozitif bir kullanıcı deneyimi için optimize etmek, sadece SEO’ya katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi etkileşim ve dönüşümlere de katkı sağlar.