Dünyada e-ticaret endüstrisi yaklaşık 2.3 trilyon dolarlık bir hacme sahip ve önümüzdeki yıl bu hacmin iki kat artması bekleniyor. Bu da e-ticareti dünyanın en hareketli sektörlerinden biri haline getiriyor. Günümüzde küçük işletmeler bile e-ticaretin getirdiği avantajlardan yararlanarak kendilerine yeni kapılar açmayı hedefliyor.
Bu da beraberinde e-ticaret yazılımlarının çeşitlenmesine ve sayısının artmasına yol açıyor. Günümüzde ücretli, ücretsiz binlerce farklı e-ticaret platformu bulunuyor. Bu platformlardan arasından seçim yapmadan önce iyi bir araştırma yapmak ve belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda bir karar vermek ise oldukça önemli.
Çünkü ilk başta yanlış yapılan bir seçim gelecekte çok daha büyük olumsuzluklara neden olabiliyor. Ayrıca belirli bir hacme ulaştıktan sonra sistemin merkezinde değişiklik yapmak da bir hayli maliyetli hale geliyor.
Bu nedenle e-ticaret platformuna karar vermeden önce ne gibi özelliklere ihtiyaç duyulduğunu belirlemek ve bu özellikler doğrultusunda hareket etmek için e-ticaret yazılımları ile ilgili bilgi sahibi olmak büyük bir farklılık anlamına geliyor.
Eticaret yazılımı nedir?
Online ticaret yapabilmek için öncelikli gerekli olan ihtiyaçlar listesinde bir eticaret yazılımınız olması bulunuyor. İster özel yazılım olsun ister hazır paketlerden satın alın ama yazılım bu işin olmazsa olmazı. Bizde bu yazımızda zaten eticaret yazılımı seçmeniz konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Eticaret yazılımları online satış yapabilmek için gerekli olan kullanıcı tarafında ürün listeleme, sepete ekleme, ödeme yöntemleri gibi süreçlerin takip edildiği sistemdir. Kullanıcı tarafından kullanılan önyüz ve sistemi güncellemek içinde arka taraftada bir yönetim panelinden oluşur.
Ücretsiz eticaret yazılım tavsiyeleri
- WooCommerce, WooCommerce , diğer e-Ticaret çözümlerinden biraz farklıdır. WordPress üzerine kurulu, özelleştirilebilir, açık kaynaklı bir alışveriş sepeti eklentisidir. Ancak WooCommerce, dünyadaki en popüler e-ticaret platformudur , tüm çevrimiçi mağazaların yaklaşık üçte biri bu CMS tarafından desteklenmektedir .
- Magento, Magento, Adobe’ye ait, kendi kendine barındırılan bir e-Ticaret İçerik Yönetim Sistemidir
- Opencart,OpenCart dünyanın en popüler, açık kaynak kodlu ve dolayısıyla ücretsiz olan e-ticaret platformlarından bir tanesi. Tüm bu özellikleri ile beraber OpenCart aynı zamanda en eski platform olma özelliği taşıyor. Bir işletmenin e-ticaret varlığını oluşturup yönetmeyi sağlayacağı birçok modüle varsayılan olarak sahip. Bununla beraber ücretsiz olması nedeniyle aynı zamanda internette birçok modülü bulunan uygulamalardan bir tanesi. Ücretli ve ücretsiz on binlerce modül sayesinde OpenCart tabanlı e-ticaret sitelerine çok farklı özellikleri kolayca eklemek mümkün hale geliyor.
- Prestashop, Çok çeşitli ücretsi ücretsiz modüller ve temalar içeren geleceği çok parlak bir platform. Kolay kullanım ve ekstra seo araçlarıda göz dolduruyor. Avrupa’nın en popüler içerik yönetim sistemlerinden biri haline geldi. Platform muhtemelen WooCommerce ve Magento’dan daha az bilinir, ancak işletme sahiplerinin işlerini e-ticaret dünyasına ölçeklendirmesinin harika bir seçenek olmadığını söylemek doğru olmaz.
- Shopify, Türkiyede kullanımı çok fazla olmasada yurt dışında oldukça çok kullaınlan eticaret sistemi
Yerli eticaret yazılım önerileri
-
Ticimax
Yerli platformlardan bir tanesi olan Ticimax, eksiksiz bir deneyim sunan platformlardan arasında gösteriliyor. Kullanıcılar hazır mobil site, hazır telefon uygulamaları ve özel tasarım mobil site seçeneği ile e-ticaret altyapısı ile beraber aslında bir de arayüz sahibi oluyor.
Sistemin sahip olduğu çeşitli modüller sayesinde farklı kampanya uygulamaları gerçekleştirmek ya da kargo firmaları ile entegre bir şekilde çalışmak mümkün hale geliyor. Ücretsiz demo sayesinde kullanıcılar sistemi satın almadan önce sistemi deneyerek bilgi sahibi olabiliyor.
-
Tsoft
Tsoft, çok sayıda firma tarafından tercih edilen platformlardan bir tanesi. Sadece e-ticaret altyapısı olarak değil aynı zamanda site tasarımı konusunda da önemli araçlar sunuluyor. Farklı yazılımların entegrasyonları sayesinde ise siteye birçok özelliği kazandırmak mümkün hale geliyor.
Pazar yerlerine sağlanan destek sayesinde kullanıcılar ürünlerini kendi sitelerinde sattıkları gibi aynı zamanda büyük e-ticaret platformlarında da satışa sunabiliyor. Bununla beraber platformda ürün stok bilgisinden IM platformlarından müşteri desteğine kadar birçok konuda önemli çözümler yer alıyor.
-
İdeasoft
Ülkemizde geliştirilen bir diğer önemli e-ticaret platformu da Ideasoft. Farklı ihtiyaçlara hitap eden ve çeşitli ihtiyaçlara yanıt veren e-ticaret paketleri ile geniş yelpazedeki kullanıcılara hitap ediyor. Ideasoft’ta da diğer platformlardakine benzer bir şekilde sadece arka planda çalışan bir panel yer almıyor. Aynı zamanda modern tasarıma sahip internet sitesi, mobil uygulama ya da mobil web sitesi seçenekleri bulunuyor.
Ürün yönetimi, sipariş yönetimi ya da ödeme sistemi gibi e-ticaret platformlarına özgü özelliklerine yanı sıra detaylı SEO özellikleri de platformda yer alıyor.
-
ShopPHP
ShopPHP’de listedeki bir diğer yerli e-ticaret platformlarından bir tanesi.
ShopPHP kullanıcılarına etraflı bir e-ticaret deneyimi sunuyor. Ödeme altyapısı entegrasyonlarından rakip fiyat analizine kadar pek çok farklı özelliği sayesinde birçok ihtiyacı karşılıyor. Ayrıca demo sitesi sayesinde kullanıcılara platform hakkında detaylı bilgiler sunuyor. Kullanıcılar internet siteleri de dahil olmak üzere tüm platformu kullanıma hazır bir şekilde alıyor.
-
Kobimaster
Türkiye’de geliştirilmiş bir diğer e-ticaret platformu da Kobimaster. Bütünleşik ticaret anlayışına sahip olan Kobimaster platformu özelleştirilebilir yönleri sayesinde her kullanıcının ihtiyaç duyabileceği şekle girebiliyor. Kullanıcılar ürün pazarlaması ve reklamı için güçlü medya araçlarıyla sadece satış değil aynı zamanda tanıtım özelliklerine sahip olan araçları da kullanıyor. Kobimaster geniş yelpazeli kullanım senaryolarıyla tüm ihtiyaçlara cevap veriyor.
-
Shopify
Hızlı kurulum seçenekleri ve kolay kullanım avantajlarına sahip eticaret yazılımıdır. Bunu düşündüğümüzde güzel gibi görünüyor ancak yinelenen içerik problemlerinin olması, kodlarından kaynaklanan bir çok seo problemi olması sebebiyle seo çalışmalarını zora sokmaktadır.
Peki seo için hangi eticaret yazılımı?
- Güncelleme listelerini kontrol edin Yeni teknolojiler ile hızlı şekilde adaptasyon sağlayabiliyorlar mı bakın
- Öncelikli olarak ücretli, ücretsiz yazılım hangisini seçecekseniz buna karar vermelisiniz
- Eğer kurumsal bir hizmet almayı düşünüyorsanız mutlaka ücretli yazılmılardan biri olmalı. Yine ürün yelpazesi, hedef kitle gibi durumlarınızıda analiz ederek size en uygun eticaret yazılımına karar vermelisiniz.
- Hangi sistem alacaksanız alın referanslarını kontrol edin, kontrol ederken üç tane rastgele referans seçerek bunları analiz edin. Seçtiğiniz sitelere hız, kod kalitesi, kullanıcı deneyimler açısından göz gezdirin .
- Firma ismi Google’da aratın çıkan sonuçları inceleyin ancak herkesin doğru yorumlar yazmayacağını unutmayın olur mu yazan birisi için de aynı şeyi düşün olumsuz yazan biri içinde..
- Şikayet sitelerindeki şikayetleri okuyun
- Seo başarısının direk olarak e ticaret yazılımı ile ilgili olmayabileceğini unutmayın. Yani şunu demek istiyorum bir tane başarısız referans görürseniz bu sadece yazılımı suç olmayabilir ya da bir tane başarı referans görürseniz bugüne sadece yazılım yönünden pozitif bir şey olmayabilir
Sonuç olarak; Seo için yerli yazılımlar içinde en uygun olanı Tsoft ‘un alt yapısı gibi duruyor. Ücretsiz yazılmılar arasından benim kişisel tercihim, geniş bir yelpazede ücretsiz veya düşük maliyetli eklentiler sunan özelleştirilebilir, açık kaynaklı bir çözüm olan WooCommerce kullanmak olacaktır.
merhabalar halen sitenin seo su için becklink önemlimi