Tarama bütçesi, arama motorlarının sitenize verdiği ilgi düzeyi ve ayırdığı zaman olarak tanımlanabilir. Bu dikkat düzeyi, ne sıklıkta taramak istediklerine ve bir web sitesinin ne sıklıkta taranabileceğine bağlıdır.
Tarama bütçesi ( Crawl budget ) nedir ?
Tarama bütçesini boşa harcıyorsanız, arama motorları web sitenizi verimli bir şekilde tarayamaz ve bu da SEO performansınıza zarar verir.
Tarama bütçesi, SEO uzmanları tarafından, arama motorlarının kaç sayfanın ve hangi sayfanın taranacağına karar verirken kullandığı bir dizi ilgili kavram ve sistemi belirtmek için icat edilen bir terimdir. Temelde arama motorlarının web sitenize ayırdığı emek ve zaman olarak düşünülebilir.
Tarama bütçesini neden önemsemelisiniz?
Arama motorlarının indekslenebilir sayfalarınızı olabildiğince çabuk tarama yapmalarını istiyorsunuz. Yeni sayfalar eklediğinizde ve mevcut olanları güncellediğinizde, arama motorlarının bunları mümkün olan en kısa sürede önbelleğe almasını istersiniz. Sayfaları ne kadar erken indekslerlerse, onlardan o kadar çabuk yararlanabilirsiniz.
Tarama bütçesini etkili şekilde kullanmıyor ve boşa harcıyorsanız, arama motorları web sitenizi verimli bir şekilde tarayamaz. Sitenizin önemli olmayan bölümlerinde zaman geçirirler ve bu da web sitenizin önemli bölümlerinin keşfedilmemiş kalmasına neden olabilir. Sayfalarınız bilinemez , bulunamaz durumda ise onları taramazlar ve dizine almazlar ve arama motorları aracılığıyla ziyaretçileri onlara getiremezsiniz.
Tarama bütçesinin genellikle büyük bir web siteniz varsa endişelenmeniz gereken bir şey olduğunu lütfen unutmayın, örneğin 5.000 sayfa ve üstü …
Tarama bütçesi sadece html sayfalarla mı ilgili?
Aslında, kolaylık olsun diye sayfalardan bahsediyoruz aslında değil, ama gerçekte bu, arama motorlarının taradığı herhangi bir belgeyle ilgilidir. Diğer belgelerin bazı örnekleri: Resim Dosyaları, JavaScript ve CSS dosyaları, mobil sayfa çeşitleri ve PDF dosyaları.
Tarama talebi ve zamanlaması pratikte nasıl çalışır?
Tarama talebi veya tarama zamanlaması, URL’lerin yeniden taranmasının değerini belirlemekle ilgilidir. Yine, tarama talebini etkileyen birçok faktör arasında şunlar bulunur:
- Popülerlik: Bir URL’ gelen dahili ve harici bağlantı sayısı ve bu sorguların miktarı
- Yenilik: URL’nin ne sıklıkla güncelleniyor olduğu.
- Sayfa türü : değişmesi muhtemel sayfa türüdür. Örneğin bir ürün kategorisi sayfasını ve şartlar ve koşullar sayfasını ele alalım. Siz hangisinin daha sık değiştiğini ve daha sık taranmayı hak ettiğini düşünüyorsunuz?
Google Search Console tarama bütçesi
Web sitenizi Google Search Console’da doğruladıysanız, web sitenizin Google için tarama bütçesi hakkında biraz fikir edinebilirsiniz.
Şu adrese girin https://www.google.com/webmasters/tools/crawl-stats ve sonrasında ilgili domaini seçin. Böylelikle aşağıdaki ekrana erişmiş olacaksınız. Bu sayfada günlük taranan sayfa sayısı, günlük indirilen kilobayt cinsinden miktar ve bir sayfayı indirirken milisaniye cinsinden harcanan zaman verilerini bulabilirsiniz.
Tarama bütçenizi nasıl optimize edilirsiniz?
Tarama bütçenizi optimize etmenin birinci yolu hiçbir tarama bütçesinin boşa harcanmamaktır. Karşılaştığımız, boşa harcanan tarama bütçesinin yaygın nedenleri:
- Parametreli erişilebilir URL’ler: parametresi olan URL’ye bir örnek
https://www.site.com/oyuncak/araba?renk=beyaz
Bu durumda parametre, bir ziyaretçinin seçimini bir ürün filtresinde saklamak için kullanılır. - Yinelenen içerik: Oldukça benzer veya tamamen aynı olan sayfalara “yinelenen içerik” diyoruz. Örnekler: kopyalanan sayfalar, dahili arama sonucu sayfaları ve etiket sayfaları.
- Düşük kaliteli içerik: Çok az içeriğe sahip veya hiçbir değer katmayan sayfalar. Çok az içeriğe sahip sayfalar arama motorları için ilgi çekici değildir. Bunları minimumda tutun veya mümkünse tamamen önleyin. Düşük kaliteli içeriğe bir örnek, her soru ve cevabın ayrı bir URL üzerinden sunulduğu, soruları ve cevapları gösteren bağlantıların bulunduğu bir SSS bölümüdür.
- Bozuk ve yeniden yönlendiren bağlantılar: Kırık bağlantılar, artık var olmayan sayfalara referans veren bağlantılardır ve yeniden yönlendirilen bağlantılar, diğer URL’lere yeniden yönlendiren URL’lere bağlantılardır. Kırık bağlantıları düzelterek ve bağlantıları yeniden yönlendirerek, boşa harcanan tarama bütçesini hızla kurtarabileceğiniz açıktır. Tarama bütçesini kurtarmanın yanı sıra, bir ziyaretçinin kullanıcı deneyimini de önemli ölçüde iyileştiriyorsunuz. Yönlendirmeler ve özellikle yeniden yönlendirme zincirleri, daha uzun sayfa yükleme süresine neden olur ve dolayısıyla kullanıcı deneyimine zarar verir.
- XML site haritalarına yanlış URL’ler eklemek: dizine eklenemeyen sayfalar ve 3xx, 4XX ve 5xx URL’leri gibi sayfalar XML site haritanıza eklenmemelidir. XML site haritalarına dahil edilen tüm URL’ler dizine eklenebilir sayfalar için olmalıdır. Özellikle büyük web sitelerinde, arama motorları tüm sayfalarınızı bulmak için büyük ölçüde XML site haritalarına güvenir. XML site haritalarınız, örneğin artık mevcut olmayan veya yeniden yönlendirilen sayfalarla dağınıksa, tarama bütçesini boşa harcarsınız. Oraya ait olmayan dizine eklenemez URL’ler için XML site haritanızı düzenli olarak kontrol edin. Bunun tersini de kontrol edin: XML site haritasından yanlışlıkla hariç tutulan sayfaları arayın. XML site haritası, arama motorlarının tarama bütçesini akıllıca harcamasına yardımcı olmanın harika bir yoludur.
- Yüksek yükleme süresi / zaman aşımına sahip sayfalar : Yüklenmesi uzun süren veya hiç yüklenmeyen sayfalar, tarama bütçenizi olumsuz etkiler, çünkü web sitenizin başa çıkamayacağı arama motorları için bir işarettir. istek ve böylece tarama sınırınızı ayarlayabilirler. Sitenizi hız açısından optimize etmelisiniz.
- Çok sayıda dizine eklenemeyen sayfa: Web sitesi, dizine eklenemeyen çok sayıda sayfa içeriyor. Web siteniz arama motorları tarafından erişilebilen çok sayıda dizine eklenemeyen sayfa içeriyorsa, temelde arama motorlarını alakasız sayfaları taramakla meşgul tutuyorsunuz. Yönlendirmeler (3xx), Bulunamayan sayfalar (4xx) , Sunucu hatası içeren sayfalar (5xx) , Dizine eklenemeyen sayfalar (robots noindex yönergesini veya kanonik URL’yi içeren sayfalar)
- Kötü dahili bağlantı yapısı: Dahili bağlantı yapınız doğru ayarlanmamışsa, arama motorları bazı sayfalarınıza yeterince dikkat etmeyebilir.
- Sitenizin hacklenme ve saldırıya uğrama durumu : Web sitenize yapılan sadırılarda aynı şekilde tarama bütçenize zarar verebilir.
- Web site mimarisinin doğru kurgulanmamış oluşu
Tarama bütçemi nasıl artırabilirim?
Google, sayfa otoritesi ile tarama bütçesi arasında güçlü bir ilişki olduğunu belirtir. Bir sayfanın ne kadar otoritesi yüksekse, o kadar fazla tarama bütçesine sahiptir. Basitçe ifade etmek gerekirse, tarama bütçenizi artırmak için sayfanızın otoritesini yükseltin. Bunun yolu ise genel seo tekniklerini uygulamaktan geçiyor.
Tarama bütçemi ne sınırlayabilir?
Web sitesinin durumu ve yüklü olduğu sunucunun yetenekleri gibi birçok faktöre bağlıdır. Arama motoru tarayıcıları, bir web sunucusunun aşırı yüklenmesini önleyecek şekilde ayarlanmıştır. Web siteniz sunucu hataları döndürürse veya istenen URL’ler sık sık zaman aşımına uğrarsa, tarama bütçesi daha sınırlı olacaktır.
Benzer şekilde, web siteniz paylaşımlı bir barındırma platformunda çalışıyorsa, tarama bütçenizi barındırmada çalışan diğer web siteleriyle paylaşmanız gerektiğinden, tarama sınırı daha yüksek olacaktır.
Kanonik URL ve meta robot kullanmalı mıyım?
Evet ve dizine ekleme sorunları ile tarama sorunları arasındaki farkları anlamak önemlidir.
Kanonik URL ve meta robotlar etiketleri onların endeksinde göstermelidir sayfayı arama motorlarına açık bir sinyal göndermek, ama o diğer sayfaları taramasını onları engellemez.
Tarama sorunları ile başa çıkmak için robots.txt dosyasını ve nofollow bağlantı ilişkisini kullanabilirsiniz.
Siz de fikrinizi belirtin