Bu yazımız özellikle joomla kullanan ve wordpress ‘e geçmek için kıvranan ama ya sorun olursa , ya anahtar kelimelerde sıralama kaybı yaşarsam diyenler için bir can simidi olacaktır diye düşünüyoruz. Sadece Joomla ‘dan Wordress ‘e geçmek için değil url yapısı kötü olan siteler için bu yapıyı nasıl etsem de değiştirsem, bir kontrol listesi var mı diyenler içinde aynı şekilde faydalı olacaktır.
Yani çoğu tasarımcı siteyi yeniden tasarlayıp daha profesyonel hale getirmek ve daha güncel standartlara uygun hale getirmenin kötü bir yanı olmayacağını düşünür. Fakat yeniden eski siteyi yeniden tasarlarken eğer standartlara uyulmaz ise ciddi trafik kayıpları yaşanacağının bilinmesi gerekir. Tasarımı değiştirdim sitem sıralamalardan gitti gibi yakınmaların cevabı aslında tasarımı değiştirmeniz değil url yapısında yapılan değişiklikler sonrası olmaktadır.
Seo için en iyi link (url) yapısı nedir ?
Bu sorunun cevabı aslında sektöre göre değişir. Yani bir eticaret sitesi için farklı öneri, kurumsal site için farklı önerilerde bulunmak mümkündür. Ancak genel olarak şunları söyleyebiliriz. En iyi link yapısın belirlemek için aşağıdaki maddelerden faydalanabilirsiniz. Tabi burada anahtar kelimelerde ilk 3 sırada çıkan sonuçları incelemenizde son derece yararlı olacaktır.
- Çok fazla içeriğe sahip değilseniz id yapısı kullanmanıza gerek yoktur. Haber siteleri ve e-ticaret sitelerinde yinelenen içeriğin önüne geçmek için id sistemi kullanılır.
- Link yapısı olabildiğince temiz olmalı
- Okunabilirliği yüksek ve mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Örn. php?id=5445455 bir yapı yerine istanbul-sosyal-medya-uzmani.html gibi
- Eticaret sitelerinde kategori bazlı link yapısı kullanabilirsiniz.
- Her url içinde 1-2 kelimeden fazla anahtar kelime kullanmayın.
- Link yapısında spam yapmayın siteniz.com/bilgisayarlar/kalitelibilgisayar/eniyibilgisayar.html gibi.
- Aynı yada benzer içeriğe sahip sayfalarda canonical kullanın. Örneğin seo-araclari.html , en-iyi-seo-araclari.html /etiket/seo-araclari/ şeklinde üç ayrı link var. Bunların tümüne otoriter olanı canonical olarak belirleyecek şekilde meta kodu eklemelisiniz.
- Mümkünse siteyi yayına almadan SSL ( HTTPS ) kullanın. Böylece sonradan yönlendirme yapmak zorunda kalmazsınız. Https kullanımının seo ‘ya etkisi kanıtlanmış bir sonuçtur.
Bu konu kimlere faydalı olur ?
- Joomla ‘nın kötü url yapısından ( k2blog, itemlist vs.) kurtulmak için WordPress sistemine geçiş yapmak isteyenler
- WordPress ‘de kötü bir kalıcı bağlantı yapısı belirleyip bunu daha seo uyumlu bir yapıya dönüştürmek isteyenler
- Özel yazılım sitesi olup url yapısında sorun olup bu yapıyı değiştirmek isteyenler
- Sitesinin tasarımını yada yazılımını yenilemek isteyip trafik kaybı yaşamaktan korkanlar
WordPress kalıcı bağlantı ve link yapısı değiştirme
WordPress sitenizde tarih bazlı url kullanıyorsunuz yada eski yapıyı beğenmiyorsunuz. Ancak değişiklik yaparsanız google sonuçlarından düşeceğinden korkuyorsunuz. Bu durumda size yardımcı olacak bir eklenti var. WordPress kalıcı bağlantı değiştirme işlemini hızlı ve sorunsuz bir şekilde bu eklenti ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu eklentinin adı change permalink helper ve şu adresten indirebilirsiniz.
Yapacağınız en büyük hata url değişikliği ( kalıcı bağlantı değişikliği ) ‘ni hiç bir yönlendirme yapmadan değiştirmek olacaktır. Böylece eski otoritenin ve arama sıralamalarının tümünü kaybedersiniz. Yeni yapının otorite kazanması zaman alacak belkide asla eski seviyesine ulaşamayacaktır.
Oysa 301 yönlendirmelerini planlayarak pagerank geçirgenliğini %90 – 95 sağlayabilir ve bu sorunu zarar görmeden yahut en az zararla atlatabilirsiniz. Matt Cutts ‘ın dediğine göre az da olsa bir kayıp yaşayabilir veya hiç kayıp yaşamayabilirsiniz.
Seo ve organik trafik kaybı yaşamadan url yapısı değiştirme adımları
- Zamanlama
Öncelikle yeni siteyi aktif edeceğiniz zamanı planlayın. Bu tarihe kadar aşağıda bahsedilen tüm hazırlıkları yapın. Ayrıca sektörünüzdeki en cansız, hareketsiz dönemi tercih etmeniz olası hit kaybı sürecinde minimum zarar görmenize yarayacaktır. Örneğin yazın iş alan bir otelin sitesinde kışın bu değişikliği yapmak en makul seçim olacaktır. - Esik yapıdaki tüm url leri alın
Xenu ‘s Link Sleuth ( Kırık link bulma ve site crawl yazılımı ) , Screaming Frog , Google Önbelleği ve Site haritanızdan faydalanarak sitenizde var olan tüm linlkeri atlamadan alın. - Değerli sayfaları kaçırmayın
Analytics den en çok girilen sayfalarınızın listesini alın yine ahrefs gibi seo araçları ile top page sekmesinden listesini alın ve bunları da tüm url listesine dahil edin.
- Birleştirin ve tek liste yapın
Excel listesinde bu linklerin hepsini birleştirin ve mükerrer olanları silin. Bu işlemi http://textmechanic.com/text-tools/basic-text-tools/remove-duplicate-lines/ adresindeki araç ile kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. - Yeni yapıyı alt klasöre kurun.
Sitenizde bir alt klasör kurarak yeni kalıcı bağlantı etkin olacak şeklide kurun. Bu yapıyı geçiş zamanınıza kadar sürekli olarak manuel ve crawl analizi araçları ile test edin. Buradaki sayfalara noindex, nofollow etiketini eklemeyi unutmaynı. Bu şekilde google önbelleğe alınması sizin için hiç hayırlı olmayacaktır. - Yönlendirmeleri planlayın
Eski yapıdan aldığınız tüm url leri , yeni url lere bir excel sayfasında yönlendirecek şekilde planlayın. Bulk redirect generator araçları ile htacess yönlendirme kodunu önceden hazırlayarak bir kenara koyun. Eğer siteniz wordpress ise redirection eklentisi ile kolayca yönlendirme işlemlerini excel dosyasından aktarabilirsiniz. - Analytics ve Search Console kontrolü
Google Analytics ve Google Search Console doğrulamalarını .html sayfası yükleyerek yapmışsanız. Ana dizindeki bu sayfaları sakın silmeyin. Eğer meta kodu ile doğrulama yapmışsanız bu kodları kenara not edin ve yeni siteye aynen ekleyin. Verilerde kesinti olmaması için bu işlem önemlidir. - Ana dizindeki eski siteyi silin
Ana klasörde yer alan eski siteyi silin. Tabi öncesinde tüm url leri aldığınızdan ve yeni sitede tüm içerikleri aktif ettiğinizden emin olun. - Alt klasördeki siteyi ana dizine taşıyın
Ana dizinin altında bir klasöre kurduğunuz siteyi ana dizine taşıyın. Site WordPress ise SQL içinde arama yaptırarak alt klasöre dair her şeyi silin. Örn. site.com/altdizin şeklinde kurduysanız SQL içine altdizin şeklinde arama yaparak hepsinin ana url ile değiştiğinden emin olmalısınız. - Eski Url listesini test edin
Eski yapıdan kalma tüm url leri manuel olarak çalışıp çalışmadığını, yönlenip yönlenmediğini test edin. Manuel tarama bittikten sonra Screaming Frog programında Mode kısmından List seçin. Tüm url yi programa .txt dosyasından yükleyin. Aynı şeklide programın sonuçlarından da yönlendirmelerin tümünün gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edin. Tarama hatası veren sayfalar var ise bunların da gerekli ise yönlendirmesini gerçekleştirin. - Site içi linklerin kontrolü
Site içinde verilen linklerde kırık link var mı bunları takip edin. Site içi linkler navigasyonu ve kullanıcı deneyimini artırır. Eğer hala eski yapıdan kalma ite içi linkler mevcutsa bunları yeni yapı ile değiştirin ve hata vermemelerini sağlayın.
- Güzel bir hata sayfası (404 ) oluşturun
Yönlendirme yapmadığınız alt sayfalar için güzel bir hata sayfası oluşturun. İnsanlar ulaşamadığı sayfa çıksa bile sitenizde başka sayfaları dolaşabilsin. Böylece kullanıcı deneyimini olumsuz etkilememiş olursunuz. - Site haritasını güncelleyin
Yeni yapıdaki site haritasını güncelleyin ve google search console aracılığı ile google ‘a gönderin. Aynı şeklide bu işlemleri yandex ve bing arama motorlarının webmaster bölümünden de gerçekleştirin. - Siteyi bir süre göz hapsinde tutun,
Özellikle ilk on gün boyunca siteyi sürekli crawl analizi ile hem manüel hem de programlar ile tarayın. Xenu ve Screaming Frog yazılımlarını bu işlem için kullanabilirsiniz. Yolunda gitmeyen bir şey varsa hızlı bir şeklide müdahale edin.
- Google anahtar kelime pozisyonlarını takip edin
Google ve diğer arama motorlarındaki anahtar kelime pozisyonlarını takibe alın. Düşüş ve yükselişleri değerlendirin. Yönlendirme işlemi sonrası google sıralamalarında bazı kayıplar yaşanacaktır. Sitenin otoritesini kazanmasının ardından bu sonuçlar muhtemelen eski sırasına tekrar yükselecektir.
- Organik trafiği takip edin
Url yapısını değiştirdikten bir iki gün sonra muhtemelen bir miktar trafik kaybı ( %10 ) başlayacaktır. Bu kaybın çok fazla olması durumunda gözden kaçan bir durum var mı bunları tekrar tekrar kontrol edin.
Sonuç olarak ; Tüm aşamaları tekrar tekrar gözden geçirip güzel bir planlama yapın. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise şudur ; gerekirse geçiş sürecini erteleyin ancak hataya sakın mahal vermeyin. Tüm maddeleri tekrar tekrar gözden geçirin. Yapacağınız bir hata müşterinizin sitesinde ciddi oranda organik trafik kaybı ve anahtar kelimelerde sert düşüş şeklinde sonuçlar verecektir. Umarım faydalı bir makale olmuştur.
Teşekkür
Bu makaleyi oluşturmamda emeği olan Sayın Oğuz Erkara hocama teşekkür ederim. Kendisi ile bir internet sitesini joomla ‘dan wordpress ‘e taşıma işlemini gerçekleştirdik. Tabi bunu yapmaktaki amacımız joomla da var olan bir sürü lüzumsuz url üretme işlemini durdurmak ve daha temiz bir yapıya geçmekti. Yönlendirme planını oluşturmak ve yeniden tasarlama işlemi toplamda 1.5 ayımıza mal oldu :) Sürekli gözden geçirmeler ve sağlamcı bir politika izlerseniz süreç biraz uzayabiliyor.
Merhaba Celil Hocam,
9 aylık çalışma yaptığım bir sitem var, sitenin 6. ayında SSL ‘ye geçtim htaccess yönlendirmesini yaptım. google ssl için webmaster’den bir bildirim istemiyor. Fakat SSL ‘ye geçtikten sonra inanılmaz bir dalgalanma var 3 aydır sitemde ve şu an oldukça gerileme yaşadım. Neden olabilir ?
Merhabalar sevgili Tamay,
http den https ye yönlendirmelerinde her hangi bir problem gözükmüyor. Ayrıca yeni ssl li hali indexlenmiş onda da sorun yok. Sorunu başka yerlerde araman gerekiyor gibi gözüküyor. Yönlendirme sonrasında backlink, otorite ve diğer kaynaklar büyük oranda yeni hale aktarılır. Ancak siz eğer sitenize zarar verme ihtimali olan çalışmalar yaptıysanız yada ssl sonrası sitede bir yavaşlama olduysa durum bununla alakalı olabilir.
Sonuç olarak : Sitenizi içerik açısından detaylı olarak analiz edin. Sitenize gelen bağlantıları doğallık ve kalite yönünden analiz eden. Backlink kalitesi ve doğal olmayan şekilde linkler olması sitenize zarar verecektir. Son olarak sosyal medyayı aktif şeklide kullanarak bu sorunların önüne geçebilirsiniz diye düşünüyorum.
Sevgiler
Merhaba,
Bir wordpress sitem var. Temasını değiştirdim. Yeni tema ile url yapısı değişti. Ayrıca tüm içerik silindi. Oluşacak 404 hataları için Change permalink helper eklentisi işimi görür mü? Google search console ‘da 404 crawl hataları çıkmaya devam eder mi? Ayrıca 301 redirect yönlendirmesi de yapmam gerekli mi?
Merhabalar,
WordPress siteler için kullanılan Change Permalink Helper eklentisinin yaptığı şey hata veren sayfayı ilgili başka bir sayfaya otomatik olarak 301 ile yönlendirmektir. Bu yöntemin seo açısından çok da mantıklı olduğunu söyleyemeyeceğim. Çünkü en mantıklı olan seçim eski url lerin listesinin alınarak yönlendirilecek yeni sayfaların manuel olarak belirlenmesidir. Eğer yönlendirmeleri doğru şekilde yaparsanız. Tarama hatası sorunları oluşmayacaktır.
Outstanding post, you have pointed out some fantastic points, I as well think this is a very great website.
Hocam teşekkür ederim
Celilcan hocam maşallah döktürmüşsün. Çok güzel bir anlatım, konuyla ilgili bir içerikte ben yazmayı planlıyordum blogumda fakat şu saatten sonra bir önemi kalmadı. Eline sağlık.
Ömer kardeşim gözlerine sağlık. Beğenmene de çok sevindim. Özellikle joomla ‘dan WordPress ‘ e yada özel yazılıma geçerken sıklıkla yaşanan bazı sorunlar vardı. Bunları iyice tecrübe ettikten sonra eksiksiz olarak yazıma aktarmaya çalıştım. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Senin gibi kardeşlerimin güzel iltifatlarını görünce şevke geliyorum arada bir yazıyorum böyle :)
Hocam url yönlendirme ile ilgili çok büyük bir sorun yaşıyorum. Sorunumu bazı webmaster forumlarında sordum ama bir türlü çözüm bulamadım. Son çare size sorayım. Umarım yardımcı olursunuz.
WordPress ile yeni bir web sitesi kurdum. Kurar kurmazda cloudflare ücretsiz ssl sinide kurdum. Böylece https ön ekli bir site oluşturmuş oldum. Fakat cloudflare sitemi fazlasıyla yavaşlatıyordu. Bende bu yüzden cloudflare sslsini ve yönlendirmeleri iptal ettim. Tabi bunun sonucunda yeni linklerim http ile başlar oldu. Ama linklerim Google’de bir kere https ile indexlendi. Şimdi googleden sitemi bulanlar ssl hatası ile karşılaşıyorlar. Devam et deyince ise 404 hatası veriyor. Benim bu ssl hatasından kurtulma ve https linkleri http ye yönlendirme imkanım var mı? Yönlendirme için aşağıdaki kodları denedim fakat hiç bir işe yaramadı:
RewriteCond %{SERVER_PORT} ^430$ [OR]
RewriteCond %{HTTPS} =on
RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteadresi.com/$1 [R=301,L]
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} on
RewriteRule (.*) http://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}
RewriteCond %{HTTP:X-Forwarded-Proto} =https [NC]
RewriteRule (.*) http://www.example.com/$1 [R=301,L]
Merhabalar https yi http ye yönlendirmek için şunu dener misiniz
RewriteCond %{HTTPS} on
RewriteRule (.*) http://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
Birde şuna dikkat edin siteniz daha öcne www li olarka indexlendi ise http den sonra www koyun eğer www siz indexlenmiş ise yukarıdaki hali ile kullaabilirsiniz. Yoksa otoriteyi toparlayamaz google da hep sıralama kaybı yaşar ziyaretçileri kaybedersiniz.
İşe yaramadı, sanırsam başka bir sorun var ama bir türlü çözemedim. w3 total cache kuruluydu siteme, onuda kaldırdım ama olmadı. Muhtemelen sslyi kurmak için kurduğum eklentilerden biri dosyalarda değişiklik yaptı ama wordpress konusunda o kadar bilgili olmadığım için yapamıyorum.
Kaliteli Bir Paylasim Olmus Basarilarin Devamini Dilerim
Selamlar zamanınız varsa çok ufak bir soru soracağım.
Yapay bağlantılar nedeniyle manuel spam gelmiş siteyi tüm linkleri reddedip çıkartırsam ve 301 çekersem yeni sitede reddedilen linkleri google aynen kullanır mı yoksa tekrar mı reddetmek gerekir.
Kolay gelsin.
Yönlendirme işlemi sonrasında hem linklerin kalite / kalitesizlik durumu hemde ceza durumu aynen ( %95 oranında ) aktarılacaktır.
merhaba hocam cok guzel makale olmus…bi konuda sorum olucak hocam..yeni bir is aldim..5 adet edu site 1 adet de gov site acicam..site sahipleriyle konustum link saglicaklar bana.bu siteler facebookda sponsorlu reklam olunacak.bi kac ay sonra eski mp3 sitemi acmayi dusunuyorum. gecen yil mp3 sitesi actim gunluk 500 hitim vardi aniden 5 kisiye dustu gunluk.hocam simdi bu edu gov siteleri kurdukdan bi kac ay sonra mp3 sitemi acsam bloglardan tanitim yazisi alsam bide bu edu ve gov sitelerden link versem footer link sitemin hiti yukselirmi?mp3 sitemin scripti seo uyumludur..benim sitemin kopyasini bi arkadasim kurmustu gunluk hiti 70k ya cikmisti hic backlink ve ya seo calistirmasi yaptirmadi bile…ben simdi bu sitelerden footer link versem bide bloglardan tanitim alsam hiti 50-70k arasina cikarmi hocam?
Bu edu ve gov siteler devlet siteleri olacak ve siz tasarımlarını yapacaksınız sanırım değil mi ?
evet hocam..tasarimlarini ben yapicam..aynen devlet siteleri olucak….bu istelerden link vericem bide seo uzmani birisinden tanitim yazilari alicam..bu durumda herhalde mp3 sitem googlenin gozunde kalkar dimi?
Bence riskli bir hareket siteden link çıkışlarını devlet siteleri yöneticileri fark ederse ciddi manada hukuki soru yaşayabilirsiniz. Bu şeklide illegal bir çalışmaya etik olarakta uygun demem mümkün değildir.
siteadı.com/%postname% adresini siteadı.com/%postname%-%post_id% adresine en basitinden nasıl yönlendiririm
WordPress kalıcı bağlantı ayarlarını değiştirmek ve yönlendirme işlemleri için yapmanız gereken WordPress Change Permalink Helper eklentisini yüklemektir. wordpress[.]org/plugins/change-permalink-helper/ sayfasından yükleyeceğiniz eklenti sayesinde önceki url yapınızdaki tüm sayfalar yeni url yapınıza 301 ile yönlenmiş olacaktır. Böylece varsayılan olarak ayarladığınız kalıcı bağlantı ayarlarını özgürce değiştirme şansına sahip olabilirsiniz.
Sevgiler
Hocam SubDomain’in SEO Açısından Bir Zarar Olur Mu?
Yeni bir proje üzerinde çalışıyorum ve sitede bulunan kategorileri subdomain şeklinde ayarlamak istiyorum. Bu işlemin SEO açısından bir zararı olur mu? Ayrıca yararlarını da yazabilirseniz çok mutlu olurum.
Bu yıllardır tartışılan bir konudur. https://www.celilcan.net/seo-icin-subdomain-mi-klasor-mu/ Şurada daha önce değinmiştim okur musunuz. Kafanıza takılan şeyler olursa tekrar sorabilirsiniz.
Celilhan Bey Selamlar,
6 aylık Web sitemde 3 defa url yapısı değişikliğine gittim. Günlük ziyaretçi sayım 900 kişilerden 120’ye düştü. Yalnız bundan ziyade genelde cevabını bulamadığım bazı sorunlar oluştu. Sonuçta 3 url indexi söz konusu olduğu için gerek 301 yönlendirmesinde gerekse canonical etiketini nasıl ayarlayacağım. Örneğin; ben yoast eklentisi ile canonical ayarı yapıyorum. Fakat ilgili yazıya 1 eski link ekleme şansı veriyor. 3 farklı URL’den diğerini ne şekilde eklemek gerekiyor?
Birde eski hiti yakalamam ortalama ne kadar zaman sürer?
Desteğinizi rica ederim,
Url Bu yapısı değiştirme rehberini okudunuzmu
Bende url yapı değişikliği yapmak isiyordum sayenizde kafamdaki soru işaretlerine cevap buldum teşekkürler.
Merhaba Celil Bey,
Sitemi farkli bir server`a tasiyorum ve yeni serverda bazi linkler ve tasarim degisecek bunlar icin 301 yonlendirme yapmak istiyorum.
Ayni domain adresini yeni serverda kullanacagim. abc.com/link1 -> abc.com/link2 (yeni serverda eski link1 artik link2 olacak).
Bu yonlendirme islemini nereden yapacagim, eski serverdan mi, yeni server`dan mi ? Bunun icin eski sitemi yeni servera da tasimam gerekecekmi (Artik kullanmadigim ama redirect edecegim sayfalari) ?
Ayrica bu durumda eski servera ihtiyacim kalacak mi ? Ordaki uyeligimi bitirmek istiyorum
Yardimlariniz icin tesekkurler.
Yönlenme işlemini yeni serverdan yapacaksınız. Daha doğrusu htaccess ile eski serverda yönlendirmeleri gerçekleştirip , yeni sunucuya aynı htaccess dosyasını aktaracaksınız. Problem olmayacaktır. Çünkü bir domain değişikliğiniz bulunmuyor.
Kafanıza takılan bir şey olursa yine yazın.
Sevgiler
süper yazı yürekten tebrik ederim
Öncelikle hayırlı Ramazanlar hocam. Yapmak istediğim bir projem var ve şuan sistemini yazıyorum ama alan adı konusunda hala düşünüyorum. Oyunların, programların vb. sistem gereksinimlerini yayınlayacağım bir proje üretmeye çalışıyorum. Sizce alan adı olarak hangisini kullanayım?
1. gereksinimleri.com
2. sistem.gereksinimleri.com (sub domain ile)
3. sistemgereksinim.com
Bence 1 numara daha iyi görünüyor.
Hayırlı olsun
Merhaba Gerçekten Çok Faydalı Bir Paylaşım Olmuş Sitem için Oldukça Yararlı Oldu
Vermiş olduğunuz yararlı bilgiler için teşekkür ederim
merhaba celil hocam benim bir blogum var 3 ay oldu açalı 3 gün önce siteyi ücretli domain alarak yönlendirdim ve google consele’den de link değişimi için ayarları oluşturdum size tam olarak kaç gün içinde sitenin google indexlediği linkler değişime uğrar. Bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.
Muhtemelen ben soruyu cevaplayana kadar indexlenmiştir :) Bir sorun varmı şu anda ?
Kaliteli bir içerik olmuş, elinize sağlık :)
Ben teşekkür ederim sevgiler
Açıklayıcı v bilgilendiri yazı için teşekkürler, ben de 3 yıldır yayında olan sitemin url yapısında değişiklik yapmayı düşünüyorum. Ancak biraz kuşkuluyum değiştirmek gerekiyor mu gerekmiyor mu diye. Seyatahlarimden yazılar paylaşıyorum ve url yapısı şu şekilde:
siteadi.com/kıtadı/ülkeadı/yazı-başlığı
siteyi ilk ayarlarken bu şekilde google aramalarında daha iyi olacağını düşünmüştüm.
Ancak url nin kısa ve basit olmasının google tarafından tavsiye edildiğini yeni öğrendiğim için kategorileri kaldırıp siteadı.com/yazı-başlığı şeklinde değiştirmeyi değerlendiriyorum. Şu ana kadar yayınlanmış 50 civarı yazım var. Böyle bir değişikliği yapmayı tavsiye eder misiniz?
Bir de eklenti kullanmak istemediğimden change permalink helper yerine direk htaccess içinden bütün yazılara 301 yönlendirmesi vermek de aynı görecektir değil mi?
Teşekkür ederim tekrar.
Merhabalar site özelinde detaylı analiz yaparak bu kararların verilmesi gerekir. Sitemdeki hususlara dikkat ederseniz negatif etki yaşamadan bu süreci rahatlıkla götürebilirsiniz diye düşünüyorum.Sevgiler
Merhabalar. Bu sorunun yanıtını hiç bir yerde bulamıyorum. Siz uzun zamandır takip ettiğim bir seocusunuz. Size de bir danışayım dedim. Ben 8000 yazısı olan bir web sitesinin alan adını kalıcı 301 yönlendirme ile değiştirdim. Ancak bu yazılarda site için linklemede hala eski domaine ait sayfalara link gidiyor. Yönlendirme sorunu yok. Yeni domaine yönleniyor. Ancak bu yönlenmenin sürekli olması google açısından sorun olabilir diye düşünüyorum. Sitemde en az 4000 iç linkleme mevcut. Bu linklerin tamamını bir araç kullanarak yeni domainle değiştirsem seo açısından sizce faydası mı olur yoksa zararı mı?
Ayrıca bu işlemi Serach&Replace eklentisi ile database üzerinde wp-postmeta tablosunda yapsam sizce iç linkler değişir mi? Konu biraz riskli olduğundan yapmadan önce bir danışayım dedim. Yönlendirme yapalı 2 ay oldu. Hitler %50-70 arası düştü.
Merhabalr 301 yönlendirmenin oturması zaman alacaktır. Siz eskidomain deki tüm url lerin yeni domaunden 301 ile çalıştığından emin olun yeterli