Bu yazımız özellikle joomla kullanan ve wordpress ‘e geçmek için kıvranan ama ya sorun olursa , ya anahtar kelimelerde sıralama kaybı yaşarsam diyenler için bir can simidi olacaktır diye düşünüyoruz. Sadece Joomla ‘dan Wordress ‘e geçmek için değil url yapısı kötü olan siteler için bu yapıyı nasıl etsem de değiştirsem, bir kontrol listesi var mı diyenler içinde aynı şekilde faydalı olacaktır.

Yani çoğu tasarımcı siteyi yeniden tasarlayıp daha profesyonel hale getirmek ve daha güncel standartlara uygun hale getirmenin kötü bir yanı olmayacağını düşünür. Fakat yeniden eski siteyi yeniden tasarlarken eğer standartlara uyulmaz ise ciddi trafik kayıpları yaşanacağının bilinmesi gerekir.

Tasarımı değiştirdim sitem sıralamalardan gitti gibi yakınmaların cevabı aslında tasarımı değiştirmeniz değil url yapısında yapılan değişiklikler sonrası olmaktadır.

Seo için en iyi link (url) yapısı nedir ?

Bu sorunun cevabı aslında sektöre göre değişir. Yani bir eticaret sitesi için farklı öneri, kurumsal site için farklı önerilerde bulunmak mümkündür. Ancak genel olarak şunları söyleyebiliriz. En iyi link yapısın belirlemek için aşağıdaki maddelerden faydalanabilirsiniz. Tabi burada anahtar kelimelerde ilk 3 sırada çıkan sonuçları incelemenizde son derece yararlı olacaktır.

  1. Çok fazla içeriğe sahip değilseniz id yapısı kullanmanıza gerek yoktur. Haber siteleri ve e-ticaret sitelerinde yinelenen içeriğin önüne geçmek için id sistemi kullanılır.
  2. Link yapısı olabildiğince temiz olmalı
  3. Okunabilirliği yüksek ve mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Örn. php?id=5445455 bir yapı yerine istanbul-sosyal-medya-uzmani.html gibi
  4. Eticaret sitelerinde kategori bazlı link yapısı kullanabilirsiniz.
  5. Her url içinde 1-2 kelimeden fazla anahtar kelime kullanmayın.
  6. Link yapısında spam yapmayın siteniz.com/bilgisayarlar/kalitelibilgisayar/eniyibilgisayar.html gibi.
  7. Aynı yada benzer içeriğe sahip sayfalarda canonical kullanın. Örneğin seo-araclari.html , en-iyi-seo-araclari.html /etiket/seo-araclari/ şeklinde üç ayrı link var. Bunların tümüne otoriter olanı canonical olarak belirleyecek şekilde meta kodu eklemelisiniz.
  8. Mümkünse siteyi yayına almadan SSL ( HTTPS ) kullanın. Böylece sonradan yönlendirme yapmak zorunda kalmazsınız. Https kullanımının seo ‘ya etkisi kanıtlanmış bir sonuçtur.

Bu konu kimlere faydalı olur ?

  • Joomla ‘nın kötü url yapısından ( k2blog, itemlist vs.) kurtulmak için WordPress sistemine geçiş yapmak isteyenler
  • WordPress ‘de kötü bir kalıcı bağlantı yapısı belirleyip bunu daha seo uyumlu bir yapıya dönüştürmek isteyenler
  • Özel yazılım sitesi olup url yapısında sorun olup bu yapıyı değiştirmek isteyenler
  • Sitesinin tasarımını yada yazılımını yenilemek isteyip trafik kaybı yaşamaktan korkanlar

WordPress kalıcı bağlantı ve link yapısı değiştirme

WordPress sitenizde tarih bazlı url kullanıyorsunuz yada eski yapıyı beğenmiyorsunuz. Ancak değişiklik yaparsanız google sonuçlarından düşeceğinden korkuyorsunuz. Bu durumda size yardımcı olacak bir eklenti var. WordPress kalıcı bağlantı değiştirme işlemini hızlı ve sorunsuz bir şekilde bu eklenti ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu eklentinin adı change permalink helper ve şu adresten indirebilirsiniz.

Yapacağınız en büyük hata url değişikliği ( kalıcı bağlantı değişikliği ) ‘ni hiç bir yönlendirme yapmadan değiştirmek olacaktır. Böylece eski otoritenin ve arama sıralamalarının tümünü kaybedersiniz. Yeni yapının otorite kazanması zaman alacak belkide asla eski seviyesine ulaşamayacaktır.

Oysa 301 yönlendirmelerini planlayarak pagerank geçirgenliğini %90 – 95 sağlayabilir ve bu sorunu zarar görmeden yahut en az zararla atlatabilirsiniz. Matt Cutts ‘ın dediğine göre az da olsa bir kayıp yaşayabilir veya hiç kayıp yaşamayabilirsiniz.

Seo ve organik trafik kaybı yaşamadan url yapısı değiştirme adımları

  • Zamanlama
    Öncelikle yeni siteyi aktif edeceğiniz zamanı planlayın. Bu tarihe kadar aşağıda bahsedilen tüm hazırlıkları yapın. Ayrıca sektörünüzdeki en cansız, hareketsiz dönemi tercih etmeniz olası hit kaybı sürecinde minimum zarar görmenize yarayacaktır. Örneğin yazın iş alan bir otelin sitesinde kışın bu değişikliği yapmak en makul seçim olacaktır.
  • Esik yapıdaki tüm url leri alın
    Xenu ‘s Link Sleuth ( Kırık link bulma ve site crawl yazılımı ) , Screaming Frog , Google Önbelleği ve Site haritanızdan faydalanarak sitenizde var olan tüm linlkeri atlamadan alın.
  • Değerli sayfaları kaçırmayın
    Analytics den en çok girilen sayfalarınızın listesini alın yine ahrefs gibi seo araçları ile top page sekmesinden listesini alın ve bunları da tüm url listesine dahil edin.
    moz-top-page
  • Birleştirin ve tek liste yapın
    Excel listesinde bu linklerin hepsini birleştirin ve mükerrer olanları silin. Bu işlemi http://textmechanic.com/text-tools/basic-text-tools/remove-duplicate-lines/ adresindeki araç ile kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
  • Yeni yapıyı alt klasöre kurun.
    Sitenizde bir alt klasör kurarak yeni kalıcı bağlantı etkin olacak şeklide kurun. Bu yapıyı geçiş zamanınıza kadar sürekli olarak manuel ve crawl analizi araçları ile test edin. Buradaki sayfalara noindex, nofollow etiketini eklemeyi unutmaynı. Bu şekilde google önbelleğe alınması sizin için hiç hayırlı olmayacaktır.
  • Yönlendirmeleri planlayın
    Eski yapıdan aldığınız tüm url leri , yeni url lere bir excel sayfasında yönlendirecek şekilde planlayın. Bulk redirect generator araçları ile htacess yönlendirme kodunu önceden hazırlayarak bir kenara koyun. Eğer siteniz wordpress ise redirection eklentisi ile kolayca yönlendirme işlemlerini excel dosyasından aktarabilirsiniz.
  • Analytics ve Search Console kontrolü
    Google Analytics ve Google Search Console doğrulamalarını .html sayfası yükleyerek yapmışsanız. Ana dizindeki bu sayfaları sakın silmeyin. Eğer meta kodu ile doğrulama yapmışsanız bu kodları kenara not edin ve yeni siteye aynen ekleyin. Verilerde kesinti olmaması için bu işlem önemlidir.
  • Ana dizindeki eski siteyi silin
    Ana klasörde yer alan eski siteyi silin. Tabi öncesinde tüm url leri aldığınızdan ve yeni sitede tüm içerikleri aktif ettiğinizden emin olun.
  • Alt klasördeki siteyi ana dizine taşıyın
    Ana dizinin altında bir klasöre kurduğunuz siteyi ana dizine taşıyın. Site WordPress ise SQL içinde arama yaptırarak alt klasöre dair her şeyi silin. Örn. site.com/altdizin şeklinde kurduysanız SQL içine altdizin şeklinde arama yaparak hepsinin ana url ile değiştiğinden emin olmalısınız.
  • Eski Url listesini test edin
    Eski yapıdan kalma tüm url leri manuel olarak çalışıp çalışmadığını, yönlenip yönlenmediğini test edin. Manuel tarama bittikten sonra Screaming Frog programında Mode kısmından List seçin. Tüm url yi programa .txt dosyasından yükleyin. Aynı şeklide programın sonuçlarından da yönlendirmelerin tümünün gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edin. Tarama hatası veren sayfalar var ise bunların da gerekli ise yönlendirmesini gerçekleştirin.
  • Site içi linklerin kontrolü 
    Site içinde verilen linklerde kırık link var mı bunları takip edin. Site içi linkler navigasyonu ve kullanıcı deneyimini artırır. Eğer hala eski yapıdan kalma ite içi linkler mevcutsa bunları yeni yapı ile değiştirin ve hata vermemelerini sağlayın.
    301-yonlendirme-kontrolu
  • Güzel bir hata sayfası (404 ) oluşturun 
    Yönlendirme yapmadığınız alt sayfalar için güzel bir hata sayfası oluşturun. İnsanlar ulaşamadığı sayfa çıksa bile sitenizde başka sayfaları dolaşabilsin. Böylece kullanıcı deneyimini olumsuz etkilememiş olursunuz.
  • Site haritasını güncelleyin
    Yeni yapıdaki site haritasını güncelleyin ve google search console aracılığı ile google ‘a gönderin. Aynı şeklide bu işlemleri yandex ve bing arama motorlarının webmaster bölümünden de gerçekleştirin.
  • Siteyi bir süre göz hapsinde tutun,
    Özellikle ilk on gün boyunca siteyi sürekli crawl analizi ile hem manüel hem de programlar ile tarayın. Xenu ve Screaming Frog yazılımlarını bu işlem için kullanabilirsiniz. Yolunda gitmeyen bir şey varsa hızlı bir şeklide müdahale edin.
    xenu-crawl-analizi
  • Google anahtar kelime pozisyonlarını takip edin
    Google ve diğer arama motorlarındaki anahtar kelime pozisyonlarını takibe alın. Düşüş ve yükselişleri değerlendirin. Yönlendirme işlemi sonrası google sıralamalarında bazı kayıplar yaşanacaktır. Sitenin otoritesini kazanmasının ardından bu sonuçlar muhtemelen eski sırasına tekrar yükselecektir.
  • Organik trafiği takip edin
    Url yapısını değiştirdikten bir iki gün sonra muhtemelen bir miktar trafik kaybı ( %10 ) başlayacaktır. Bu kaybın çok fazla olması durumunda gözden kaçan bir durum var mı bunları tekrar tekrar kontrol edin.

Sonuç olarak ; Tüm aşamaları tekrar tekrar gözden geçirip güzel bir planlama yapın. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise şudur ; gerekirse geçiş sürecini erteleyin ancak hataya sakın mahal vermeyin. Tüm maddeleri tekrar tekrar gözden geçirin. Yapacağınız bir hata müşterinizin sitesinde ciddi oranda organik trafik kaybı ve anahtar kelimelerde sert düşüş şeklinde sonuçlar verecektir. Umarım faydalı bir makale olmuştur.

Teşekkür

Bu makaleyi oluşturmamda emeği olan Sayın Oğuz Erkara hocama teşekkür ederim. Kendisi ile bir internet sitesini joomla ‘dan wordpress ‘e taşıma işlemini gerçekleştirdik. Tabi bunu yapmaktaki amacımız joomla da var olan bir sürü lüzumsuz url üretme işlemini durdurmak ve daha temiz bir yapıya geçmekti. Yönlendirme planını oluşturmak ve yeniden tasarlama işlemi toplamda 1.5 ayımıza mal oldu :) Sürekli gözden geçirmeler ve sağlamcı bir politika izlerseniz süreç biraz uzayabiliyor.