Her tasarımcının kendi özel alet çantası olmakla birlikte , genel olarak  web tasarımcıların en çok tercih ettiği program isimlerini eksilerini ve artılarını burada sizlerle paylaşacağım.

İnternet sitesi tasarlamayı öğrenmek isteyenler bu yazıdan faydalanabilirler. Ben hala notepad ile yazıyorum sıfırdan diyenlere pek itibar etmeyin. Günümüzde bunun için ne vakit var nede gerek var. Görsel dizayn kodlama programları ile her şey çok daha pratik ve kolay bir hal almıştır.

Web tasarım araçları :

  • Microsoft Front Page 2003

Ms office ailesinden ve yıllardır kullandığım, olmazsa olmaz pratik işlerini halledebileceği html bilgisi olmayan birinin bile rahatlıkla web sayfası yapabileceği program.

  • Dream Weaver

Yine Front Page benzeri ancak çok daha gelişmiş görsel web sitesi oluşturma ve dizayn etme programıdır.

  • Fireworks

Daha çok grafiker kökenle kişilerin kullandığı ve isterseniz tamamen grafik arayüzlü siteler isterseniz kısmen grafik kısmen text arayüzlü siteler yapabileceğiniz grafik yönü gelişmiş program

  •  Edit Plus ( Ücretsiz )

Asp, Php, Css ve daha onlarca dili bu küçük editörle yazabilirsiniz. Benim sıklıkla kullandığım bir araç

  • FileZilla ( Ücretsiz )

Sitemizi yaptık dosyalarımızı ftp ye upload edeceğiz. İşte bunun için kullandığım programda açık kaynak kodlu file zilla. Herkese tavsiye ederim.

  • Adobe Photoshop

İnternet sitesinin grafik arayüzünü tamamlayabileceğimiz en güzel grafik programı olan photoshop, Her uzmanın alet çantasında ki yer alması gereken programlar arasında yer alıyor.

  • Notepad++

Bu yazılım gerçekten harika bir not editörü. Windows’un klasik not defterine taş çıkartır. Kodlarınızı da rahatlıkla düzenleyebilirsiniz. Şiddetle tavsiye ediyorum.

  • Po editor

Eğer wordpress tabanlı bir site oluşturuyorsanız po editör WPML destekli temalarda sitenizi Türkçeleştirmeye yarayacaktır. Gerek program ile otomatik çeviri yapabileceğiniz gibi gerekse de manüel olarak kendiniz çeviri yapabilir .po ve .mo dosyalarını kayıt edebilirsiniz.

Macintosh için web tasarım programları

Bugüne kadar hep windows kullanıcıları için makaleler yayınladık. Aslında bir çok grafiker mac (macintosh) bilgisayarlar kullanıyor. Malum hiç çökmeyen işletim sistemi ve taş gibi donanımı sebebiyle özellikle grafikerler tarafından tercih ediliyor. Gerek sistem çökmesinin az yaşanması gerekse daha profesyonel kullanım için tercih edilen Mac bilgisayarlar gerçekten de bu unvanı hak ediyorlar.

Bu yazımızda macintoshta web tasarım yapmak için kullanabileceğimiz bazı programları tanıtacağız. Daha doğrusu sadece isim ve web sitesi adreslerini vereceğiz.

1- Smultron , daha çok windowsda kullanılan editplus ve notepad2 türevi programların mac için yapılmış hali. Smultron bir text editör ve bu editörle html , asp, php gibi kodlar yazabilirsiniz.

smultron

2- Kompozer, bu program hem text editör olarak kullanılabilir hemde dahili ftp si sayesinde site yazıldıktan sonra sunucunuza upload etme imkanına sahipsiniz.

3- Gimp , macintosh için adobe photosoh benzeri grafik uygulamasıdır. Gimp ile resim düzenleyebilir vektörel çalışabilirsiniz.

4- Cyberduck, tamamen açık kaynak kodlu mac için yazılmış bir ftp programıdır.

5- Incscape , yine mac kullanıcıları için açık kaynak kodlu ve daha çok internet kökenli tasarımlar için kullanılan grafik programıdır.

6- Skitch , ekran görüntüsü alma ve düzenleme programı , yalnızca MacOs işletim sistemlerinde çalışan bir uygulamadır.

7- Dreamweaver for mac , çok kullanılan programın mac için sürümleri mevcut.

En son not olarak şunu belirtmek isteriz, asp uygulamaları için Macintosh çok mantıklı bir seçim değildir. Eğer php ile yazıyorsanız sorun yok Macintosh’u rahatlıkla kullanabilirsiniz.  Asp kodlamalarında macintosh karakter problemi çıkarmaktadır. Bu durumda bootcamp kullanmanız tavsiye olunur.

Web tasarım ‘ı bir meslek olarak tercih edecek genç arkadaşlara yol göstermek ve yeni tasarımcılar ‘ın kullanabileceği ve pratik araçları sizler için bir yazı dizisi şeklinde sunmak istedik. Sıklıkla kendi kullandığımız ve sizinde işinize yarayacağını düşündüğümüz web tasarım araçları sizlerle paylaşacağız.

Aralarında font araçlarından tutun, css , grafik ile ilgili araçlardan tutun video düzenleme araçlarına kadar bir çok ücretsiz yazılımın bulunacağı yazı dizimizin ilk yazısı olan bu yazımızda tanıtacağımız araçlara geçelim.

Psd dosyasını Html ve CSS e döken ücretsiz online araçlar

  • http://www.psdtoweb.de 800 Megabayta kadar olan PSD dosyalarını online olarak ücretsiz CSS ve HTML ye çeviren araçtır.
  • http://css3ps.com/ adresinden indireceğiniz Photoshop eklentisi ile PSD den HTML ve CSS çevirmesini yapabilirsiniz.
  • Adobe Air eklentisi ile çalışan http://psdbreaker.com/psdbreaker.air uygulaması ile Photoshopta düzenlediğiniz web sitelerini hiçbir programlama bilgisine sahip olmadan Xhtml ve CSS dönüştürme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Diğer web tasarım araçları

  • Notepad++

Ufak tefek kod yazma ve düzeltme işlemleri için kullanabileceğiniz bu metin düzenleyici Windows ‘un not defteri programının daha dagelişmiş hali diyebiliriz.

  • Online renk yönetim ve renk uyum aracı 

http://www.colorschemer.com/online.html

Yapılan tasarımlarda renk uyumu için kullanabileceğiniz bir sistem. Hangi rengin hangi renk yoğunluğu ile uyumlu olduğun ve bunları Rgb , Cmyk kodlarını alabileceğiniz küçük ama çok kullanışlı araçlar sınıfında yer almaktadır.

  • HTML Entity Character Lookup

http://leftlogic.com/lounge/articles/entity-lookup/

Karakterlerin, sayıların tümünün HTML karşılıklarını verir. Böylece dil kodlamasında sıkıntı yaşadığınız harflerin html karşılıklarını yazarak bu sorunu çözebilirsiniz.

  • Firefox Web yöneticisi eklentisi

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/60

Web developer tool bir firefox eklentisidir. Firefox içinde css ve html ile ilgili ve kodlarla ilgili bir çok işlevi yerine getirir.

  • Resimdeki yazının fontunu bulma aracı

http://www.myfonts.com/WhatTheFont/

Bu online araç ile her hangi bir resmi siteye upload ederek o resmin içindeki yazı fontun ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Böylelikle grafiklerde kullanılan fontları rahatlıkla tespit edebilirsiniz.

  • Css framework

http://www.blueprintcss.org/

Türkçe olarak tabir etmek gerekirse css alt yapısı , css çatısı olan css frameworkler css uzmanlarının hayatını kolaylaştıran sistemdir.  Blueprint css de bu imkanı sunan online bir kaynak. CSS tasarımcısı yada css geliştiricisi iseniz çok işinize yarayacak.

  • Typetester

( Online font görünümü ve karşılaştırması ) – http://www.typetester.org/

Kısacası font karşılaştırma sistemi diyebileceğimiz bu sistem hangi yazı fontun, hangi yazı büyüklüğünün sitenizde nasıl durduğunu çok fazla uğraşmadan test etmenize yarıyor.

  • Em Calculator

http://riddle.pl/emcalc/

Css siteler tasarlarken ölçeklerle ilgili size yardımcı olacak küçük ama müthiş bir araçtır.

  • Zopim ücretsiz online destek yazılımı

Tamamen ücretsiz web siteniz üzerinden online destek hizmeti vermenize yarayan profesyonel bir yazılım. Web üzerinden resmen müşteri hizmetlerini interaktif olarak sunabildiğiniz bu online yardım masası yazılımı tekrar ediyoruz tamamen ücretsiz. Açık kaynak kodlu yazılımların gözünü seveyim.