404 veren ulaşılamayan sayfalarınız genellikle bilinçsizce yapılan link yapısı değiştirme , içerik silme gibi işlemler sonrasında Google Search Console  tarama hataları bölümünde gözükür. Burada tarama hatalarının artması genellikle site sahiplerini tedirgin eder.

Bu bölümde yüzlerce bazen binlerce ulaşılamayan sayfa ve ulaşılamayan url ile karşılaşabiliriz. Kullanıcı etkileşimi için zararlı olan bu durum seo açısından da son derece kritik bir sorun oluşturmaktadır. Bulunamadı hatalarının önüne geçmek için içeriğe neden ulaşılamadığı sorusu en önemli sorudur. Her duruma göre çözüm tekniğini siz geliştirmelisiniz.

Eğer tarama hataları sizin sildiğiniz ve tamamen kasıtlı olarak 404 ulaşılamadı hatası vermesini istediğiniz sayfalardan oluşuyorsa bir aksiyon almanıza gerek yoktur. Bırakın tarama hataları biriksin ve zamanla yok olsun. Ancak bunun dışında hacklenme veya yanlışlıkla url yapısı değiştirme gibi bir sebeple hatalar birikmiş ise o zaman bu hatanın kaynağını bulmanız ve çözmeniz gerekmektedir. Google indexlemesi ile ilgili detaylı rehbar yazımızı okumanızı öneririm.

404 not found hatası nedir ?

Sitedeki bir sayfanın arama motoru robotları ( crawler ) tarafından bulunamadığını gösteren 404 bir http statü kodudur.  Not found error ( bulunamadı hatası ) diye tabir edilir ve sunucudan o url nin silindiğini gösterir. Silme işlemi tarafınızca gerçekleşmiş ise sorun yoktur. Ancak hacklenme ve diğer durumlara ait şüpheler durumunda müdahale edilmesi gerekir.

404 bulunamadı hatası neden olur ?

Silinmiş bir url nin statü kodu olarak  404 vermesi son derece doğal bir durumdur. Silinen sayfalara google, yandex botlarının ulaşamaması sonucu tarama hataları birikir. Konu ile ilgili detaylı bilgi için https://support.google.com/webmasters/answer/35120?hl=tr

  • Yanlış yapılan 301 yönlendirmeleri
  • WordPress ‘te kalıcı bağlantı ayarlarının değiştirilmesi sonrası 301 ile yönlendirme yapmama. Url yapı değişikliği yapmadan önce mutlaka 301 yönlendirme planlamasını yapın.
  • Yönlendirme yapmadan kesinlikle kalıcı bağlantı ( url yapısı ) değişikliği yapmayın.
  • Site haritasında hala eski linklerin yer alması
  • Anti seo çalışmaları
  • İçerik silinmesi
  • Yazılımsal hatalar
  • Sitenin hacklenmesi
  • WordPress sitelerde warez tema veya eklentilerin kullanımına bağlı olarak oluşan lüzumsuz alt sayfalar ( Örneğin /plugins/feedback.php? )

Bu hatalarının google tarafından sevilmediğini ve bazen kendi başına bir ceza sebebi olduğunu bilmenizi isterim. Bununla ilgili İngilizce otoriter sitelerden araştırma yaparak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Url kaldırma nedir?

Sitenizde var olmayan bir şekilde kaldırdığınız bir sayfayı google arama sonuçlarındanda kaldırmak istemeniz gayet doğal. İşte google url kaldırma aracı tamda burada devreye giriyor. Url kaldırma aracını kullanabilmeniz için sitenizi google search consoleda doğrulamış olmanız gerekmektedir. Böylelikle arama sonuçlarından bir yada birden fazla url yi geçici olarak gizleyebilirsiniz.

Bir sayfayı  google dizininden kaldırma yolları

  • Noindex etiketi (şeklinde kullanılır )
  • Robots.txt ile engelleme
  • İçeriği ulaşılamaz yapmak, silmek ve 404 vermesini sağlamak
  • Google Search Console Url kaldırma aracını kullanmak
  • Canoical etiketini kullanarak sayfaları birleştirme
  • 301 yönlendirme yapmak

Google Search Console tarama hatalarını toplu olarak kaldırma

Tarama bölümünde biriken sayfaları URL KALDIR sekmesinden tek tek kaldırmaya çalıştığınızda haftalarınızı alabilir. Genel bir sorun olan google önbelleğinden toplu url kaldırma ile google ön belleğinden ulaşılamayan sayfaları kolayca silerek bu sıkıntıyı kolayca aşabilirsiniz. Eklenti içine eklenmiş makrolar kısa sürede bu hatalardan kurtulmanızı sağlar.

404 sayfalarındaki artış siteiçi seo önemlidir. Ayrıca soft 404 , 500 , xmlrpc 405 hatası da aynı şekilde hızlı bir şeklide müdahale edilmesi gereken problemler arasında yer alır.

Not : Google kalite politikalarına göre  404 hatası veren sayfaların url kaldır ile kaldırılmasına gerek yok denilmektedir. Bunu bir kenarda not olarak değerlendirmenizi öneririm.

Önemli not : Url kaldır aracı ile işlem yaparken yanlışlıkla ana sayfayı kaldırırsanız. Siteniz google önbelleğinden geçici olarak kalkabilir. Bu yüzden listeyi doğru bir şekilde inceleyip içinde site ana sayfanızın olmadığıdan ve sadece / ( slash ) olmadığından emin olmalısınız.

404 hatası veren arama hataları nasıl düzeltilir ?

404 veren sayfaların tespit edilmesi ve düzeltilmesi işlemleri için size yardımcı olacak en önemli araç yine google tarafından üretilen Search Console diğer adıyla Google Webmaster Araçları aracıdır. 404 hatalarını bulmak ve düzeltmek için aşağıdaki adımları uygulayın.

  1. Google Search Console giriş yapın
  2. Tarama başlığı atındaki , tarama hataları bölümünde bulunamadı olarak gözüken sayfalara gelin. Bunu yaparken masaüstü, akıllı telefon, özellikli telefon sekmelerinin tümünü kontrol edin.
  3. Tüm url işaretleyip, indirme butonuna tıklayın. Dosyayı CSV uzantılı olarak kaydedin.
  4. İndirdiğiniz belgeyi Excel ile açıp listeye göz atın ( Maddeler altında yer alan ipucuna geçiniz )
  5. Toplu kaldırma eklentisini indirin. ( Tarafımızca yazılan eklenti Google Chrome tarafından maalesef mağazadan kaldırıldı )
  6. Google chrome uzantılar bölümüne gelerek sıkıştırılmış dosyayı uzantılar sayfasına sürükleyin.
  7. Eklentiyi etkinleştirin.
  8. Google webmaster araçları > Google dizini başlığı altında Url kaldır sekmesine tıklayın.
  9. Eğer eklentiyi doğru olarak kurmuşsanız gözat butonunu görüyor olmalısınız.
  10. Gözat butonuna tıkladıktan sonra kaldırmak istediğiniz 404 ulaşılamayan sayfaları içeren tüm linklerin olduğu .txt dosyasını seçin.  ( Dikkat : Bu dosyanın içerisinde / yada ana sayfanın bulunmadığını çok dikkat edin , yanlışlıkla çalışan sayfayı yada ana sayfayı kaldırmanız durumunda siteniz geçici olarak arama sonuçlarından kaldırılacaktır )
  11. Arkanıza yaslanın ve tadını çıkarın.
  12. İşlemler bittikten sonra tüm sayfaları seçip ‘düzeltildi olarak işaretle‘ seçeneğini seçmelisiniz.
  13. Eğer sorunları çözmezseniz düzeltildi olarak işaretleseniz bile sürekli olarak tarama problemleri artmaya devam edecektir.

google-webmaster-toplu-url-kaldirma

İpucu : Tüm problemli sayfaları veya silmek istediğiniz içerikleri kaldırmadan önce sayfalar arasında otorite puanı yüksek olan sayfa varsa bunları tespit etmelisiniz.

Sonrasında sildiğiniz otoritesi yüksek alt sayfaları 301 yönlendirmesi yöntemi ile ilgili başka bir alt sayfanıza yönlendirin. Böylece alan adının genel otorite puanına ilaveten alt sayfalarında otoritesini artırmış olacaksınız. Peki bunu nasıl yapabilirim diyorsanız anlatalım.

Google ‘dan otorite kaybetmeden tarama hataları nasıl düzeltilir ?

  1. Tarama hataları bölümündeki adreslerin 50 tanesini kopyalayın
  2. http://tools.mercenie.com/seo/bulk-pa-da-checker/ çoklu otorite sorgulama aracı ile sorgulayın.
  3. Sayfalar arasında otorite puanı 5 üzeri çıkanlar var ise bunları listenizden silin.
  4. 301 redirect yönlendirmesi ile bu linkleri ilgili bir alt sayfanıza yönlendirin.

Google’dan index nasıl kaldırılır ?

Var olan önbelleği google’dan silmek için https://www.google.com/webmasters/tools/url-removal adresinde yer alan adımları uygulayabilirsiniz. Böylece sitenizde var olmayan ve google arama sonuçlarında gözükmesini istemediğiniz sonucu kısa süre içinde arama sonuçlarından gizleyebilir ve kaldırabilirsiniz. Bir sitenin veya sayfanın google ‘dan kaldırılması şartı sitenin size ait olması ve google search console hesabınızda ekli olmasıdır.

2021 güncellemesi :

Yeni Search Console ile birlikte urlleri geçici olarak teker teker kaldırmak için şu adresi kullanabilirsiniz. https://search.google.com/search-console/removals

Ancak tek tek kaldırmanın zor olabileceği durumlarda yazımızın devamındaki adımları takip etmelisiniz.

Yazımızın kısmen güncelliğini yitirdiğini bir ziyaretçimizin uyarısı üzerine fark ettim. Ve hızlı bir güncelleme yapmak isedim. Test ettiğimde toplu url kaldırma özelliğinini çalıştığınıg ördüğüm bir chrome eklentisini şimdilik buraya eklemiş olayım. Geniş zamanda detaylı bir güncelleme yaparım

https://chrome.google.com/webstore/detail/webmaster-tools-bulk-url/pmnpibilljafelnghknefahibdnfeece

Bu uzantı, daha önce Google’ın Web Yöneticisi araçları olarak bilinen Google’ın arama konsolu aracılığıyla bir URL listesini tek tıklamayla Google’dan kaldırabilir.

Tek tek URL’leri manuel olarak kopyalayıp yapıştırmanız ve birer birer kaldır düğmesini tıklamanız gerekmez. Bunun yerine, içinde kaldırılacak tüm URL’lerinizi içeren bir CSV dosyası oluşturun, yükleyin ve ‘kaldır’ı tıklayın. Toplu kaldırma işini başlatmak üzere CSV dosyanızı yüklemek için yeşil çöp kutusu simgesine tıklayın. Bunu yaptığınızda hiçbir şey olmazsa, lütfen sayfayı yenileyin ve tekrar yapın.

Eklentide her hangi bir sorunla karşılaırsanız lütfen github’ üzerinden bildirim gönderin: https://github.com/noitcudni/google-webmaster-tools-bulk-url-removal/issues

Umarım faydası olmuştur

Sevgiler