404 veren ulaşılamayan sayfalarınız genellikle bilinçsizce yapılan link yapısı değiştirme , içerik silme gibi işlemler sonrasında Google Search Console tarama hataları bölümünde gözükür. Burada tarama hatalarının artması genellikle site sahiplerini tedirgin eder.
Bu bölümde yüzlerce bazen binlerce ulaşılamayan sayfa ve ulaşılamayan url ile karşılaşabiliriz. Kullanıcı etkileşimi için zararlı olan bu durum seo açısından da son derece kritik bir sorun oluşturmaktadır. Bulunamadı hatalarının önüne geçmek için içeriğe neden ulaşılamadığı sorusu en önemli sorudur. Her duruma göre çözüm tekniğini siz geliştirmelisiniz.
Eğer tarama hataları sizin sildiğiniz ve tamamen kasıtlı olarak 404 ulaşılamadı hatası vermesini istediğiniz sayfalardan oluşuyorsa bir aksiyon almanıza gerek yoktur. Bırakın tarama hataları biriksin ve zamanla yok olsun. Ancak bunun dışında hacklenme veya yanlışlıkla url yapısı değiştirme gibi bir sebeple hatalar birikmiş ise o zaman bu hatanın kaynağını bulmanız ve çözmeniz gerekmektedir. Google indexlemesi ile ilgili detaylı rehbar yazımızı okumanızı öneririm.
404 not found hatası nedir ?
Sitedeki bir sayfanın arama motoru robotları ( crawler ) tarafından bulunamadığını gösteren 404 bir http statü kodudur. Not found error ( bulunamadı hatası ) diye tabir edilir ve sunucudan o url nin silindiğini gösterir. Silme işlemi tarafınızca gerçekleşmiş ise sorun yoktur. Ancak hacklenme ve diğer durumlara ait şüpheler durumunda müdahale edilmesi gerekir.
404 bulunamadı hatası neden olur ?
Silinmiş bir url nin statü kodu olarak 404 vermesi son derece doğal bir durumdur. Silinen sayfalara google, yandex botlarının ulaşamaması sonucu tarama hataları birikir. Konu ile ilgili detaylı bilgi için https://support.google.com/webmasters/answer/35120?hl=tr
- Yanlış yapılan 301 yönlendirmeleri
- WordPress ‘te kalıcı bağlantı ayarlarının değiştirilmesi sonrası 301 ile yönlendirme yapmama. Url yapı değişikliği yapmadan önce mutlaka 301 yönlendirme planlamasını yapın.
- Yönlendirme yapmadan kesinlikle kalıcı bağlantı ( url yapısı ) değişikliği yapmayın.
- Site haritasında hala eski linklerin yer alması
- Anti seo çalışmaları
- İçerik silinmesi
- Yazılımsal hatalar
- Sitenin hacklenmesi
- WordPress sitelerde warez tema veya eklentilerin kullanımına bağlı olarak oluşan lüzumsuz alt sayfalar ( Örneğin /plugins/feedback.php? )
Bu hatalarının google tarafından sevilmediğini ve bazen kendi başına bir ceza sebebi olduğunu bilmenizi isterim. Bununla ilgili İngilizce otoriter sitelerden araştırma yaparak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Url kaldırma nedir?
Sitenizde var olmayan bir şekilde kaldırdığınız bir sayfayı google arama sonuçlarındanda kaldırmak istemeniz gayet doğal. İşte google url kaldırma aracı tamda burada devreye giriyor. Url kaldırma aracını kullanabilmeniz için sitenizi google search consoleda doğrulamış olmanız gerekmektedir. Böylelikle arama sonuçlarından bir yada birden fazla url yi geçici olarak gizleyebilirsiniz.
Bir sayfayı google dizininden kaldırma yolları
- Noindex etiketi (şeklinde kullanılır )
- Robots.txt ile engelleme
- İçeriği ulaşılamaz yapmak, silmek ve 404 vermesini sağlamak
- Google Search Console Url kaldırma aracını kullanmak
- Canoical etiketini kullanarak sayfaları birleştirme
- 301 yönlendirme yapmak
Google Search Console tarama hatalarını toplu olarak kaldırma
Tarama bölümünde biriken sayfaları URL KALDIR sekmesinden tek tek kaldırmaya çalıştığınızda haftalarınızı alabilir. Genel bir sorun olan google önbelleğinden toplu url kaldırma ile google ön belleğinden ulaşılamayan sayfaları kolayca silerek bu sıkıntıyı kolayca aşabilirsiniz. Eklenti içine eklenmiş makrolar kısa sürede bu hatalardan kurtulmanızı sağlar.
404 sayfalarındaki artış siteiçi seo önemlidir. Ayrıca soft 404 , 500 , xmlrpc 405 hatası da aynı şekilde hızlı bir şeklide müdahale edilmesi gereken problemler arasında yer alır.
Not : Google kalite politikalarına göre 404 hatası veren sayfaların url kaldır ile kaldırılmasına gerek yok denilmektedir. Bunu bir kenarda not olarak değerlendirmenizi öneririm.
Önemli not : Url kaldır aracı ile işlem yaparken yanlışlıkla ana sayfayı kaldırırsanız. Siteniz google önbelleğinden geçici olarak kalkabilir. Bu yüzden listeyi doğru bir şekilde inceleyip içinde site ana sayfanızın olmadığıdan ve sadece / ( slash ) olmadığından emin olmalısınız.
404 hatası veren arama hataları nasıl düzeltilir ?
404 veren sayfaların tespit edilmesi ve düzeltilmesi işlemleri için size yardımcı olacak en önemli araç yine google tarafından üretilen Search Console diğer adıyla Google Webmaster Araçları aracıdır. 404 hatalarını bulmak ve düzeltmek için aşağıdaki adımları uygulayın.
- Google Search Console giriş yapın
- Tarama başlığı atındaki , tarama hataları bölümünde bulunamadı olarak gözüken sayfalara gelin. Bunu yaparken masaüstü, akıllı telefon, özellikli telefon sekmelerinin tümünü kontrol edin.
- Tüm url işaretleyip, indirme butonuna tıklayın. Dosyayı CSV uzantılı olarak kaydedin.
- İndirdiğiniz belgeyi Excel ile açıp listeye göz atın ( Maddeler altında yer alan ipucuna geçiniz )
- Toplu kaldırma eklentisini indirin. ( Tarafımızca yazılan eklenti Google Chrome tarafından maalesef mağazadan kaldırıldı )
- Google chrome uzantılar bölümüne gelerek sıkıştırılmış dosyayı uzantılar sayfasına sürükleyin.
- Eklentiyi etkinleştirin.
- Google webmaster araçları > Google dizini başlığı altında Url kaldır sekmesine tıklayın.
- Eğer eklentiyi doğru olarak kurmuşsanız gözat butonunu görüyor olmalısınız.
- Gözat butonuna tıkladıktan sonra kaldırmak istediğiniz 404 ulaşılamayan sayfaları içeren tüm linklerin olduğu .txt dosyasını seçin. ( Dikkat : Bu dosyanın içerisinde / yada ana sayfanın bulunmadığını çok dikkat edin , yanlışlıkla çalışan sayfayı yada ana sayfayı kaldırmanız durumunda siteniz geçici olarak arama sonuçlarından kaldırılacaktır )
- Arkanıza yaslanın ve tadını çıkarın.
- İşlemler bittikten sonra tüm sayfaları seçip ‘düzeltildi olarak işaretle‘ seçeneğini seçmelisiniz.
- Eğer sorunları çözmezseniz düzeltildi olarak işaretleseniz bile sürekli olarak tarama problemleri artmaya devam edecektir.
İpucu : Tüm problemli sayfaları veya silmek istediğiniz içerikleri kaldırmadan önce sayfalar arasında otorite puanı yüksek olan sayfa varsa bunları tespit etmelisiniz.
Sonrasında sildiğiniz otoritesi yüksek alt sayfaları 301 yönlendirmesi yöntemi ile ilgili başka bir alt sayfanıza yönlendirin. Böylece alan adının genel otorite puanına ilaveten alt sayfalarında otoritesini artırmış olacaksınız. Peki bunu nasıl yapabilirim diyorsanız anlatalım.
Google ‘dan otorite kaybetmeden tarama hataları nasıl düzeltilir ?
- Tarama hataları bölümündeki adreslerin 50 tanesini kopyalayın
- http://tools.mercenie.com/seo/bulk-pa-da-checker/ çoklu otorite sorgulama aracı ile sorgulayın.
- Sayfalar arasında otorite puanı 5 üzeri çıkanlar var ise bunları listenizden silin.
- 301 redirect yönlendirmesi ile bu linkleri ilgili bir alt sayfanıza yönlendirin.
Google’dan index nasıl kaldırılır ?
Var olan önbelleği google’dan silmek için https://www.google.com/webmasters/tools/url-removal adresinde yer alan adımları uygulayabilirsiniz. Böylece sitenizde var olmayan ve google arama sonuçlarında gözükmesini istemediğiniz sonucu kısa süre içinde arama sonuçlarından gizleyebilir ve kaldırabilirsiniz. Bir sitenin veya sayfanın google ‘dan kaldırılması şartı sitenin size ait olması ve google search console hesabınızda ekli olmasıdır.
2021 güncellemesi :
Yeni Search Console ile birlikte urlleri geçici olarak teker teker kaldırmak için şu adresi kullanabilirsiniz. https://search.google.com/search-console/removals
Ancak tek tek kaldırmanın zor olabileceği durumlarda yazımızın devamındaki adımları takip etmelisiniz.
Yazımızın kısmen güncelliğini yitirdiğini bir ziyaretçimizin uyarısı üzerine fark ettim. Ve hızlı bir güncelleme yapmak isedim. Test ettiğimde toplu url kaldırma özelliğinini çalıştığınıg ördüğüm bir chrome eklentisini şimdilik buraya eklemiş olayım. Geniş zamanda detaylı bir güncelleme yaparım
https://chrome.google.com/webstore/detail/webmaster-tools-bulk-url/pmnpibilljafelnghknefahibdnfeece
Bu uzantı, daha önce Google’ın Web Yöneticisi araçları olarak bilinen Google’ın arama konsolu aracılığıyla bir URL listesini tek tıklamayla Google’dan kaldırabilir.
Tek tek URL’leri manuel olarak kopyalayıp yapıştırmanız ve birer birer kaldır düğmesini tıklamanız gerekmez. Bunun yerine, içinde kaldırılacak tüm URL’lerinizi içeren bir CSV dosyası oluşturun, yükleyin ve ‘kaldır’ı tıklayın. Toplu kaldırma işini başlatmak üzere CSV dosyanızı yüklemek için yeşil çöp kutusu simgesine tıklayın. Bunu yaptığınızda hiçbir şey olmazsa, lütfen sayfayı yenileyin ve tekrar yapın.
Eklentide her hangi bir sorunla karşılaırsanız lütfen github’ üzerinden bildirim gönderin: https://github.com/noitcudni/google-webmaster-tools-bulk-url-removal/issues
Umarım faydası olmuştur
Sevgiler
İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederiz. Faydalı olabildiysek ne mutlu.
tek kelime süpersin kardeşim. bu hataları kaldırana kadar anam ağlıyordu. artık kolayca hallediyorum.
Teşekkür ederim, En kısa zamanda yayınlayacağım inşallah.
muhteşem bir eklenti, kesinlikle çalışıyor.. insanlık adına size teşekkür ederim :D
İlginiz için bizde size çok teşekkür ederiz. Bizi sosyal medyadan takip etmenizi bekleriz :)
Teşekkürler. Kullandım. Sorunsuzca url leri kaldırdım. Elinize sağlık.
selam, txt dosyasına kendi oluşturduğum linkleri, php ile yazdırıyorum. her linki ayrı ayrı alması için sonuna virgül mü koymam gerek? veya noktalı virgül veya tırnak içine mi almam gerek. txt deki linklerin yapısınıda açıklarmısınız? teşekkürler.
Bildiğimiz alt alta satır şeklinde olması yeterli, araya her hangi bir ayraç koymanıza gerek yoktur.
ayrı bir soru daha belli bir kalıbı olan url leri kaldırmak mümkün mü? örneğin domain.com/*page/* kalıbına uyan url leri kaldırma talebinde bulunuyorum hem dizin, hem url kaldır 2 sinide yapmama rahmen istediğim gibi o kalıba uyan tüm url ler kaldırılmıyor. varmı bunun bir başka yolu?
domain.com/page/ gibi kalıpları kaldır dediğinizde bir hatamı alıyorsunuz ?
Peki bu URL’leri robots.txt’den Disallow yapmak gerekir mi? Google bir daha ki taramasında tekrar indexlemez mi bu URL’leri? Benim sitemde varolan yazıların bazılarının link yapıları falan yanlış olabiliyor çünkü. Linkte noktalama işaretleri falan oluyor bazen o da sıkıntı yaratıyor.
Robots.txt ye ekleyerek veya eklemeyerek de denedik. Çok reel bir fark göremedik. Eklediğiniz url ler bu sefer engellenmiş url ler kısmında görünüyor. Bu yüzden düzenli olarak url kaldırmak daha mantıklı gibi görünüyor.
Her hangi bir sorun görünmüyor. Lütfen tekrar kontrol eder misiniz ?
Merhaba eklentiyi kurup gözat diyip sectikten sonra işleme basladı fakat 2-3 url den sonra BU URL İÇİN KALDIRMA İSTEGİNDE ZATEN BULUNULDU seklinde kırmızı bir yazı cıkıyor cok fazla url var 1600 civarı ama sanırımn devam etmiyor nedeni ne olabilir
Zaten kaldırma talebinde bulunmuşsunuz :)) Çok açık. Bekleyen kaldırma taleplerinize bakın. Mutlaka orada yer alıyordur. Listenizi tekrar indirin kaldırma talebinde bulunduklarınızı kaldırın ve yeniden yükleyin.
23k hitli sitemde çok fazla 404 hatam vardı dediklerini uyguladım elimde kahvem , 11. “Arkanıza yaslanın ve tadını çıkarın.” Maddeyi uyguluyorum. Emeğine sağlık kardeşim, sağolasın.
Afiyet olsun :)) Bol hatasız günler dileriz.
10 numara bir eklenti. tek tek elle kaldırmak sorundu. Allah razı olsun kardeşler.
Merhaba. “Toplu olarak tarama hatalarını düzeltme eklentisini indirmek için tıklayın.” ifadesindeki link çalışmıyor. Bir göz atabilir misiniz?
eklenti sitesi açılmıyor indiremiyoruz yardım
Ufak bir güncelleme yapıyorum. Buradan ve Facebook sayfasından bilgi vereceğim. Teşekkürler
Merhaba, güncelleme ne oldu acaba?
merhaba hocam güncelleme yaptınız mı acaba ? yada eski sürüm için bi url vermeniz mümkünmüdür?
Ne zaman gelecek?
Sanırım henüz eklenti Google mağazasında aktif değil?
Aktif ettim.
Adamın dibisin diyorum başka da birşey demiyorum :)
Acayip mutlu oldum kara kara düşünüyordum sitemin link yapısını değiştirdim napıcam şimdi teker teker eski indexleri nasıl silcem diye düşünüyordum Allah razı olsun.
arkadaşlar yalvarıyorum yardım edın ben bu google web sitesine bi türlü giremiyorum ve bı porgram bile kurumaıyorum lütfen
Kontrol ettim google eklentiler sayfası açılıyor , bir sıkıntı yok. Tekrar dener misiniz ?
hocam eklentiizi kurdum gözat dosya seç açıldı aynende yaptım fakat 30 40 işlemden sonra you have exceeded your quota limit! uyarısı veriyor ve bi işe yaramıyor çok acil ne yapabiliriz üstad !!!!
you have exceeded your quota limit hatasi bizdede veriyor Ustad bu eklentiye soyle birsye ekleyemezmisiniz 10 saniye arayla felan yapsa islemi ozman belki bu hatayi vermez ?
En kıa zamanda bakalım inşallah
selam bu uygulamayı bing için nasıl kullanabiliriz bing te 500 tane hatalı linkim var toplu kaldıramıyorum va rmı bir çözümü ? saygılar..
Merhabalar sevgili caner şimdilik Bing için bir çözüm bulunmamaktadır. Bunun için bir eklenti yazacak olursak , haberiniz olacaktır. İlgine teşekkürler.
Celilcan,
Eklenti harika fakat yukarı da arkadasın da bahsettiği gibi quota limit hatası veriyor ve sayfa goruntulenemiyor. Cok hızlı bir şekilde calıstıgı için google blokluyor anlaşılan.
Ne zaman bu sorunu giderebilirsin? (ya da güncelleme düşünüyorsan tabi.) Bu durumda tamamen kullanılmaz bir hal alıyor.
Emeğin için teşekkür ederiz.
Sevgili Kuan,
Eklentinin işinize yaramasına sevindim. Limit hatası google ile alakalıdır. Hız ile alakası yok. Bir günlük kaldırma limiti geçildiği zaman eklenti çalışmaz.
Eline sağlık üstad gerçekten işime yaradı
Hocam eklentiyi kurdum aktifleştirdim. CSV olarak listeyi de indirdim. Ama eklenti ile ilgili herhangi bir buton görünmüyor URL karldırma sayfasında?
Hocam, indirdiğim CSV dosyasını sadece URL’leri içeren hale nasıl getirebilirim=? İndirilen dosyayı uplaod edince saçma url’ler için istek gönderiyor. Sadece url’leri içermesi gerek.
Google dökümanlara yükleyip oradan kopyalayarak notepad ile açabilirsiniz.
işte bu neredeyse bine yaklaşmıştı ve sende tam aradığım bir fonksiyondan bahsetmişsin…. Çok işe yaradı.
uygulama kalkmış sanırım baska nerden ulaşabilirim?
Uygulamayı ücretli hale getirdim erkan bey.
Eklentiyi bulamıyorum
Pardon dün yoktu bu gün buldu. Denemedim ama umarım çalışıyordur.
Emeklerinize ve aklınıza sağlık hocam. Ceza alan bir sitemdeki yüzler url’yi önbellekten kaldırmam gerekiyordu. Chrome uzantınız sayesinde tek işlemde yapıyorum şu anda :)
Not: R10’da controller81 rumuzlu üyeyim. Yapabileceğim bir şey olursa yazabilirsiniz.
Bir teşekkürü size borç bilirim :) Teşekkürler
Nezaketiniz için biz teşekkür ederiz
Bende sanki tüm url’ler birleşik gibi hata veriyor. Bunun sebebi ne olabilir ? yaklaşık 100 URL var hepsini tek satır gibi okuyor. (halbuki ayrı)
Teşekkürler,
Tüm url leri excele atıp oradan tekrar notepada almayı deneyin.
Çok Teşekurler firefox için yapsarsanız iyi olurdudu hocam
Hocam peki bu yöntem yeterli gelecekmi 90 gün sonra tekrar hataların geldiyi söyleniyor gecici bi önbelekten kaldırıldığı söyleniyor böle bişey doğrumu hocam?
Robots.txt ye disallow olarakta listeyi eklemeniz haricinde yapacak bir şey yok sevgili Özgür
Çok Teşekkür Ederim Uygulama İçin.Elinize Sağlık
harikasınız hocamm çok sağolun bu eklenti için
Celilcan Hocam Bu url hatalarından kurtulamıyorum 3 aydır bıktım usandım lütfen bana yardımcı olurmusun ?
Makalemde anlattığım hususların dışında takıldığınız durum nedir ?
Harika bir makale !!1
Teşekkür ederim hocam şuanda url kaldırma işlemini yaptım beklemeden umarım faydalı olur
Tanrı sizinle olsun teşekkürler:)
selamlar bu otorite puanı için hangisini baz almamız gerekiyor sorguda
Page Authority Domain Authority die 2 şey var
DA Domain otoritesi
PA Sayfa otoritesi
Her ikisi de birlikte değerlendirilmelidir. Yani ana domainin gücü sitenin genel otoritesini belirler. Alt sayfanın otoritesi de aynı şekilde alt sayfanın gücünü gösterir.
hocam benim sitem seo aktif edilmemiş bir şekilde kuruldu ve baya bir ürün girildi. Daha sonra seo yu aktifleştirip devam etmek istedim. Ama google eski indexlerinde aktif olmayan seo lu url leri görüyor ve 404 hatası veriyor. bunu için neler yapabilirim. Bu konular hakkında pek bilgim yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
seo den önçeki url lerim (index.php?route=product/product&product_id=26) bu şekildeydi
seodan sonra (fiat-stilo-16-16v-motor-beyni-iaw-5nf-55189591-1) böyle oldu.
bu yeni url leri tanıtıp eskileri googlenin indexsinden nasıl kaldıracam
Url değişikliğini ne zaman yaptınız bunu yazmamışsınız. Aradaki süre uzun bir süre değilse. Url yapısını eski haline alın. Sonrasında Change Permalink Helper
eklentisini kullanarak kalıcı bağlantı yapısını değiştirmek için sağlıklı bir şekilde ayarları yapın. Böylelikle yeni URL yapısına geçişiniz en az sorunsuz şekilde gerçekleşecektir.
3-4 gün anca oldu. benim sitem wordpress değil. verdiğiniz eklenti wordpress için galiba. sitem opencart kullanan apache serveri.
hocam şimdi eskiye döndün. dönmeden önceki aldı index url leri ne olacak. 2 li olan url ler.
O halde .htaccess ile yönlendirmeleri ister tek tek ister toplu olarak yapmalısınız. Eski tip url leri yeni şekle yönlendirmezseniz otorite kaybınız olacaktır.
Çoklu url kaldırma eklentisi çalışmıyor. İndirme linki tekrar paylaşır mısınız
Hocam eklenti bulunamıyor. Adresi yazar mısınız?
Bİr sebep üzerine bir süreliğine kaldırdık kısa süre sonra tekrar 404 hatalarını kaldırma eklentisini aktif edeceğiz.
Elinize sağlık
merhaba limit doldu diye uyarı aldım tüm linkleri işlem yapmadı hocam.. 293 adet linkim var
Merhabalar Nur hanım,
293 Linkte limit hatası vermemesi lazım. Günlük google limiti 1000 dir. Acaba başka bir durum mu var. ?
Elinize kolunuza sağlık. Saldırı sonucu sitede yuzlerce 404 hatası meydana geldi. Şu eklentiniz olmasa inanın kaldırmakla ugrasmıcaktım. Hakkınızı helal edin. Çok sağlun
Helal olsun. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bizlere :)
hocam kaldırdığım 404 hataları belli bir süre sonra tekrar gözüküyor kalıcı olarak kaldırmıyor sanırım bugün kaldırdığım 404 hatalı linkler bir kaç hafta yada ay sonra tekrar aynı şekilde karşıma çıkıyor
Ercan bey,
404 tarama hataları Google Search Console arcılığı ile yapılıyor. Yani eklenti sadece bu sayfaya url leri toplu olarak gönderiyor. Bu gayet normal bir süreç. Tarama hatalarının tekrar tekrar karşınıza çıkma sebebi tamamen google ile ilgilidir. Zaten url kaldırma işlemi geçici olarak url gizlemeyi ifade eder. Yani kalıcı olarak kalkmasını istiyorsanız sayfaların 404 statü kodu vermesini sağlayın. Ve süreç içinde tarama hataları bölümünü takip ediniz.
hocam bilgilendirme için çok tşk ederim ama şunu anlıyorum dediğinizden dediğiniz gibi eklentiyi kuruyorum tek tek uğraşmaktansa birden hepsini tarama hatalarından kaldırıyor ama komple googleden kaldırmadığı için belli bir süre sonra tekrar aynı hataları aldığımızdan tabii bu sizin yada eklentinin bir hatası değil googlenin çünkü google url kaldır diyor belli bir süre sora ayı hataları aynı şekilde görüyorsunuz bunun bir yararı olmadığının farkındayım o anda tamam kaldırıyor ama belli bir süre sonra yine karşınıza çıkıyor tekrar seo ya ters etki ediyor tşk ederim buda benim görüşüm yanlışım varsa şimdiden özür dilerim
Allah razi olsun derim başka söze gerek yok.
süpersiniz dizi müzikleri sitmde eskiden kalma tonlarca geçersiz linki bu sayde kaldırdım teşekkürler
Helalin var 10 numarasın. Allah razı olsun. Sürekli bir ziyaretçi kazandın.
Ayrıca kırık linklerin Bulk PA DA Checker değerlerini öğrenebileceğiz limiti yüksek bir site var mı? hemen hemen bütün sitelerde limit var. limitlerde çok az 10-25 gibi.
Çok teşekkür ederim Serkan bey. Facebookta Seo Rehberi grubuna ve Celilcan Seo Danışmanlığı sayfamıza da arada uğrayın. Oralarda da güzel bilgiler paylaşıyoruz. PA , Da değerini sorgulayan siteler buldukça paylaşmaya devam ediyoruz.
you have exceeded your quota limit Hatası olan arkadaşlar bu hatayı gördünüzde yaklaşık 3-5 dakika beklesin sayfayı değiştirmeden daha sonra tarayıcınızdan geri sekmesine basarak geri geliniz eklenti eklemeye devam edecektir.
selam
Video izledim fakat linkleri indir dedimde dosya cvs olarak iniyoor google dokuman diye birsey yok
yardim ederseniz cok sevinirim simdiden cok tesekkur ederim.
Csv dosyasını notpead++ ile düzenleyebilirsiniz.
Robots.txt engelledim
url kaldır yaptım
ama yine tarama hataları devam ediyor
Sayfalar fiziksel olarak sunucuda duruyor mu yani adres çubuğuna yazdığımız zaman çalışıyor mu ?
Hosting değişiminden sonra oldukça fazla sorun yaşamıştım. Sayenizde kısa yoldan kurtuluyorum. Harika bir araç. Ellerinize sağlık.
Faydalanmanıza sevindim :) Ben teşekkür eder iyi günler dilerim.
eklentiyi kurdum, düzgün bir şekilde de aktardım ancak durumla ilgili “beklemede” diyor. Silinme işlemi tamamlandıktan sonra mı “düzeltildi” işaretlemesi yapmam gerekiyor? Bir de ne kadar beklemem gerekir silinmeleri için?
Silinme işlemi için net bir süre vermek mümkün değil. Biraz zamana bırakmak daha doğru olacaktır Remziye hanım
Celilcan bey eklentiyi geliştiren ve sizi tebrik ediyorum. İnsanların48-60 saatte yapacağı işi nerdeyse 1 saatte bitiriyor.
Ben teşekkür ederim :)
Celilcan Bey,
Toplu kaldırma yapıyorum. Fakat bazı URL’ler için “süresi dolmuş” uyarısı alıyorum. Fakat bu URL’ler bir süre sonra tekrar “bulunamadı” hatası olarak geri geliyor. Bu sorunu nasıl çözebiliriz?
Kolay gelsin
Merhabalar Celilcan kardeşim,
Ben dediğiniz şeyleri yapıyorum. Bir zaman sonra tekrar çıkıyor anlamıyorum ki
Sit içi linklemelerde aynı linklere link çıkılıyor olabilir mi
başka bir sitede üyelik açtım ve Google sayfamda sitemin altına index almış ama üyeliğimi durdurmuştum . Ulaşılamayan bir link şuan bunu kendi sitemn altında bu boş üyelik kendime ait olan linki web master tools kendi mülküm olmadığı için kaldırmıyor . Başka bir yöntem yok mu
URL
Durum
Kaldırma Türü
İstendi : wmaraci.com/forum/uyeler/78409-atlasresponsive
Reddedildi Daha fazla bilgi
Değişen içerik
16 Eyl 2017
böyle birde red ediyorlar
Adamlarda nüfus cüzdanımın fotokopisini istiyor wm aracı
böyle bir saçmalık mı var
Allah razı olsun hocam sizden çok işime yaradı.
Toplu url kaldırma işlemini uyguladım. Daha sonra kontrollerimde sitenin sitemap.xml dosya eksigi vardı bunuda o ara girmişken manuel olarak ekledim. Yalnız 2 gün sonra baktığımda site haritaları kısmında kırmızı 11 gösteriyordu bi anda 203 e fırladı
Tüm içerik türleri
Gönderildi 500
Dizine eklenen 203
Dikkatimi çeken farklı bir husus daha var. Bu işlemden sonra siteme hiç google botları uğramadı
Merak ettiğim husus bu yaptığım çalışma sitemi kötü etkiler mi ? Hit düşüşleri ve şuanda çalışma halinde olduğum seo çalışmalarını etkiler mi?
Url kaldırma işlemi ile sitenize google bot’un uğramaması arasında bir bağlantı olduğunu düşünmüyorum. Kaldırdığınız url sayfalarını her zaman kontrol edin aralarında işe yarar bağlantılar var mı bakın. Mesela insanlar bazen ANA SAYFA yı bile kaldırabiliyor.
Yok Hocam ANASAYFA kaldırdığımı hiç sanmıyorum. Zamanında bazı sitelerin yapılarını değiştirmiştim. www. siteadı .com/blog/… tarzında url ler vardı onları değiştirdim. Doğal olarak Url çöplüğü oldu biraz. r10 da sizin makalenizi okudum. bu işlemi uyguladık.
google/adsanse ve google analytics hit ve sayfa görüntülemelerinde her şey normal beni kıllandıran husus. ”Site Haritaları” alanında sitemap eklememe rağmen bu kadar hata çıkması. Acaba sitemap ekledim diye böyle bir şey oldu onun merakı içerisindeyim.
Tarama hatalarını tek tek analiz edin eğer işe yaramaz url ler ise sıkıntı etmeniz gereken bir durum yok 404 veriyorsa zamanla bu hatalar zaten yok olacaklardır.
Benim merak ettiğim husus bu url kaldırma işleminden mi oldu bu olay..
Yoksa Sitemap ekledim diemi oldu. Şüphelendiğim husus bu sadece
google analytics ve google/adsense hit ve sayfa görünmelerine baktığımda hitte herhangi bir azalma yok.
zamanında www. siteismi .com/blog tarzında uzantılar yapmıştım onları kaldırdım die biraz fazla url ler vardı ANASAYFA silme ihtimalim pek olacağını sanmıyorum.
Bir süre takip edin tekrar bi bakalım ama dediğiniz durumla alakası olacağına ihtimal vermiyorum.
merhaba, Celil Bey, sorumu senaryo olarak anlatıyorum… Birinci yazım 404 not found nedir, 2.yazım 404 hataları neden kaynaklanır, 3.yazım 404 hataları nasıl temizlenir olsun… Bu 3 yazıdada ilk sıralarda bir sitemiz olsun ana hedef kelimemizde 404 not found olsun bu durumda ne yapardınız taktiğiniz ne olurdu? Bir kategori oluşturup bu yazıları altına taşımak mı, Yeni bir 404 not found yazısı ile diğer yazılardan link almak mı yoksa bu yazıları geliştirmek mi olurdu bu ana kelime için… Çok Teşekkür ederim …
Benim stratejim otoriter içerik geliştirme olurdu. Yani bir makale ile tüm kelimelerde çıkacak şekilde semantik bir içerik hazırlardım. Bu rekabet nedeni ile mümkün değilse daha az rekabet olan içerikleri kalite açısından günceller ve ana yazıya site içi link verirdim.
Sevgiler
Yararlı bir içerik olmuş, emeğiniz için teşekkürler :)
Kolay gelsin, hocam sitede ortalama 300 kadar kopya haber ve resim vardı, şimdi ben bunları silerek google search console den url olarak kaldır yaptım ancak kaldırılamadı hatası verdi. robots.txt olarak engelleyin diyor taramamız için ben bunları sildiğimde sizin yöntemi yaptığımda düzelecek mi ? Yada sizin yaptığınız yöntemi yapıp ileride kendi kendine kalkmasını mı bekleyeceğiz?
Özellikle sildiğiniz içerikleri url kaldır ile kaldırmanıza gerek yok. Tarama hatası versin ve google bunu algılasın. 404 gayet normal bir hatadır. Sadece istem dışı ( hacklenme vs ) 404 not found veren url lerde bu işlemi uyglamanıza gerek var diğer durumlarda gerek bulunmamaktadır.
Merhabalar,
Hocam benim önceden kullandığım sonra kaldırdığım bir giriş plugin’i kaynaklı 404 hataları almışım
aşağıdaki gibi bir sürü link sonunda ?snax_login_popup yazıyor.
Bunların silinmesi için wm toolsta çıktıkça kaldırmalı mıyım? Yoksa bir daha hiç çıkmamalarının yolu var mı?
otaku/otaku-makale/kore-ve-cin-yapimi-animeler/?snax_login_popup
Merhabalar,
Bununla ilgili parametre ayarını Google Search Console dan yapmanız yeterli. Bir url kaldırması işlemin gerek yok. Bununla ilgili aramayı google a url parametreleri yazarak hem google dökümanına hem de benim yazıma ulaşabilirsin.
SEvgiler
Chrome mağazasından eklenti kaldırılmış. Yeniden ekleyip buradaki linki yenileyebilir misiniz?
Eklenti store’dan kaldırılmış. Nasıl ulaşabiliriz eklentiye?
Google Search Console politikalarına uymadığı için maalesef kaldırıldı. Yapacak bir şey yok sağlık olsun.
Merhabalar bir sorum olacak.
Search Console’dan bulunamadı listesini almaya çalışıyorum ‘csv’ olarak listeyi verirken ‘excel’ halini bana vermiyor. Sürekli daha sonra tekrar deneyin hatası veriyor. Bunun sebebi nedir? Bir çözümü var mıdır?
Ne kadar süredir bu sorunu yaşıyorsunuz. Google dökümanlara aktarmayı denediniz mil ?
yaklaşık 3 gündür aynı sorunu yaşıyorum. Google Dökümanlar olarak almaya çalışıyorum zaten. Excel olarak ifade etmiştim, pardon.
Aynı sorunu farklı arkadaşlarım da yaşıyor. Farklı mülklerden. Sizler de böyle bir problemle karşılaştınız mı daha önce acaba.
Evet bende böyle bir problemle karşılaştım Search Console ‘da yer alan Arama trafiği verilerini google dökümanlara aktarırken aynı sorunu yaşıyorum. Ve durumu google ‘a ilettim. İnşallah çözüm bulunacaktır diye düşünüyorum.
Sizin kendi eklentiniz mağazadan kaldırılsa da aşağıdaki linkteki eklentiyi yazıya ekleyebilirsiniz. Sizinkiyle birebir benzer bir eklenti.
https://github.com/noitcudni/google-webmaster-tools-bulk-url-removal
Hocam sitemin yazılımı değiştirdim eski yazılım wordpressti şimdiki özel yazılım ve url yapıları tamamen farklı. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim. Url kaldırma aracıyla mı kaldırmalıyım yoksa htacces üzerinden yönlendir me mi yapmalıyım. Teşekkürler
Benim url yapısı değiştirme rehberi yazım var onu kesinlikle okumalısınız.
Hocam kolay gelsin Google bir linki 404 diye bildirdikten sonra bunu illa yönlendirme yapmak mı gerekiyor bu bahsetmiş olduğunuz yöntemi denememe rağmen hala aynı hataları alıyor gibiyim. Mesela durumu iki türlü özetliyeyim:
1. Durum: Bir yazı yayınladık ve bunu o anda sadece google bot gördü hemen ardından o yazıyı sildik veya linkini değiştirdik. aradan bir kaç gün sonra web search console da bu link belirdi ve yukardaki yöntem ile kaldırdık. ve düzeltildi olarak işaretledik. Bu 404 hatası tekrar oluşurmu. bana hala geri geliyormuş gibi geliyor. ben mi yanılıyorum..
2. Durum: Bu durumda da yazıyı yazdık sadece google bot değil başka sitelerde de forumlardada bu yazı bu link ile paylaşıldı diyelim. daha sonra bu yazıyı sildik veya linkini değiştirdik. ardından 301 ile yeni link e yönlendirdik. ve aradan 1 kaç sene geçti ve eski linki kullanmış siteler ortadan kalktı veya o sayfaları iptal ettiler.. Webte eski linkimiz kalmadı varsayalım. bende kalmadığını düşünerekten bu htacces ile yaptığım 301 yönlendirmesine ihtiyaç kalmadı diye yönlendirmeyi artık iptal ettim. Bu durumda bile google tarafından hala 404 linki oluşmaya devam ediyor bunu komple silmenin yöntemi nedir. Bu yukarıda anlattığınız bunu karşılıyor mu. yoksa ilelebet o link için 301 yönlendirmesi durmak zorundamı ? sorum bu kadar teşekkürler.
Merhabalar,
404 veren her sayfayı yönlendirmeniz yapacağınız en büyük hata olur. Bir sayfayı silmiş iseniz ve çöp bir sayfa ise bırakın 404 versin.
1. Durumda yönlendirme yapmanıza gerek yok bırakın 404 versin
3. Durumda ise otoriter bir alt sayfa ise ve çok fazla hit almışsa 301 i korumaya devam etmeyi düşünebilirsiniz. Aksi takdirde bırakın o da 404 versin
Yani özetle sadece otoriter ve sitenizde eksikliği seo açısından belli olacak sayfaları kullanıcı deneyimine uygun olacak şekilde faydalı bir sayfaya yönlendirin.
Hocam kolay gelsin. benim site’de kapsam sorunları var diyor, acaba bu nasıl düzelir.
1.681 sayfada hata var – 258 sayfa geçerli
Google search console Dizin kapsamı sorunu; google botları sitenizi ziyaret ettiğinde anlık olarak ulaşamadığı durumlarda verdiği hatadır. Bu bazen sunucu problemleri, bazın yazılım problemleri sebebi ile olabilir. Eğer yazılımsal yada sunucu bazında bir problem yoksa düzeltildi olarak işaretlemeniz yeterli olacaktır.
Merhabalar.
Google eski webmastertools daki url kaldırmayı yeni webmastertool’a taşımış. Ordanda toplu url kaldıramıyoruz. Bunun içinde bir eklenti yapmayı düşünüyor musunuz? Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar sevgili Cenk daha önce yapmış olduğum eklenti çok fazla rağbet gördü ancak bu aşamada yeni bir eklenti ufukta gözüküyor. İlgin için teşekkürler.
Merhaba. Rica etsem yazıyı günceller misiniz? Yıl 2021 ve inanın çok şey değişti. :)
Merhabalar yazıya 2021 güncelleme notu ekledim, ilginiz için teşekkürler umarım faydası olur.
Teşekkürler güzel insan. +1 Buraya bi baş parmak butonu koy çökerteyim. :)
:) Eksik olma kardeşim
Merhaba. Yine ben :) Benim rahatsız olduğum bir konu var. Şimdi search console de site haritası gönderdiğimde hariç tutulan url ler oluyor hata yok ama hariç tutulan url ler var . Kapsam kısmına baktığımda 0 hata 156 Geçerli 152 hariç tutulan yazıyor. Site haritasında ise keşfedilen url sayısı 199 diyor. Hangisine inanıcaz? :) Asıl sorum şu bu hari tutulan urlleri nasıl tekrar göndericez? toplu bi şekilde yapmanın bir yolu yok mu? çünkü dediğim gibi 152 tane ve her birini bazen 2-4 k arası sürüyor. Bu konuda beni aydınlatırsan sevinirim. Teşekkürler.
Bi yardımcı olun Mehmet Ali bey :))
Search Consoledaki veriler gecikmeli olarak gelebilir bu son derece doğal, Search Console yerine anlık tarayan araçlar kullanarak sorunlarını analiz etmeni öneririm. Örneğin screaming frog
Merhaba ilgili eklenti : WebMaster Tools – Bulk URL Removal
ücretli hale gelmiş aylık 15 dolar istiyor bilginize.
Başkan merhaba şu eklentiyi
nasıl indiririz google mağazalarından kalktı
elimiz ayağımızdı o mahfolduk
nasıl yaparız
bi yardimci olsan
Maalesef chrome galeriden eklentiyi kaldırdı.
niye kaldırdılar ya çok işimi görüyordu benim
nasıl tekrar temin ederiz. alternatif birşey tekrar eklemeyi düşünüyormusunuz çok kişinin işine yarıyordu ücretsiz araç olması avantajdı
keşke kaldırmasalardı
değerli hocam hakkınızı helal edin saçma bir şekilde internet sitemde ideasoft kaynaklı hata oldu sizin bu aracınız çok güzel lakin web mağazasında yok bir sorun mu oldu acaba
Uzun zaman önce kaldırıldı maalesef
404 sayfaları google de sitemiz için – puan mı demek oluyor mesela indexlenmiş bi yazıoyı silersek sitemiz için zararı olurmu
Hayır 404 safyalarının varlığı zarar değil fayadır. İndexlenmiş bir yazıyı silmek ve uygulancak prosedür https://www.celilcan.net/icerik-kalitesi-ve-seo/ yazımda silinecek içeriklere karar verme bölümünü okuyun.
bu eklenti yeni consolede calısmıyor galiba bilginiz olsun
Evet çok uzun süre önce eklneti kaldırıldı dizinden