Yeni açılan siteler için seo çalışması yaparken daha çok dikkat etmek gerekir. Henüz bir otorite sahibi olmadan yapılacak yanlışlıklar sitenize çok zarar verebilir. Aslında bütün konu boyunca işleyeceğimiz temel felsefe doğal olmaktır. Doğal olduğunuz sürece genellikle bir sorun yaşamazsınız. Çoğu internet sitesinde 10 yıl önceki yöntemler güncel seo yöntemleri imiş gibi anlatılıyor. Bu yüzden doğal çalışma yapmak sabır ve ciddi araştırma gerektirir bunu unutmamak gerekiyor.
Yeni site için hangi SEO çalışmaları yapılır ?
-
Domain seçimi doğru yapılmalıdır.
Domain seçimi seo için çok önemlidir. Anahtar kelimelerin domain içerisinde bulunması arama motorları açısından oldukça değerli bir etkendir.Eğer arama motorları açısından uygun bir site ile kaliteli bir domain bir araya gelirse mükemmel sonuçlar ortaya çıkabilir.
-
Sektördeki rekabeti inceleyin ve Rakip siteleri iyi analiz edin
Rakip siteleri analiz ederek hangi seo tekniklerini kullanmışlar inceleyin. Anahtar kelime yoğunluklarına ve içerik kalitelerine göz atın. Google ve Yandex ‘te başarılı olmanın en basit yollarından biri rakibinin yaptıklarını ve daha fazlasını yapmaktır. Rakip analizi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu kounda yazmış olduğumuz şu yazıyı okuyabilirsiniz.
-
Domainin yaşı ve geçmişteki seo izlenimi
Domaini eğer yeni aldı iseniz bu seçeneği görmezden gelebilirsiniz. Ancak bilgi olarak vermek isterim ki google sitenin yaşını çok önemsiyor. Seo açısından gerçekten önemli bir etken. Tabi faydası olabilecği gibi zararı olacağınıda unutmamamız gerek. Sadece çok yıllık bir domaini sırf bu sebeple alıyorsanız o sitede neler yapıldığı , ne tür seo çalışmları yürütüldüğü, zararlı backlinkler, adult içerik olup olmadığı gibi faktörleride incelemeniz gerekir.
Peki SEO çalışmaları için süresi dolmuş veya eski bir alan adı mı satın almak ve bu domaini var olan domainimize 301 ile yönledirerek direkt olarak olumlu bir etki beklemeli miyim ? Yukarıda özetlediğim gibi, eski alan adları, daha fazla backlinke sahip oldukları için doğal olarak daha fazla PageRank’e sahip olacaktır. Peki bu yeterli mi ? Google’ın web spam ekibi, bu sitelerdeki içerik eski siteye benzer değilse, bu eski alanlara verilen geri bağlantıların artık sayılmaması için çeşitli algoritmalar ekliyor. Temelde, Google bir domainin kaç yaşında oludğunu ve ne zaman satıldığını bilir ve PageRank’i değiştirmek için kullanılıp kullanılmadığını belirleyebilir. Bir sitenin ilk ne zaman açıldığnı öğrenmek ve domain geçmişini öğrenmeki için whoisrequest.com, dnshistory.org, archive.org gibi siteleri kullanabilirsiniz.
Görünüşe göre birisi eski bir alan adı satın aldı ve eski alan adının PageRank’inden yararlanmak için onu yeni bir alana yönlendirdi ve bu tam olarak planlanmayacaktı. Google, 301 yönlendirmelerini kullanırken site taşımaları için mevcut bağlantıları sayar, ancak John Mueller, içeriğin kendisinin ne zaman taşındığını bildiği için Google’ın bunun gerçek bir site taşıması olduğunu bildiğini söyledi. Bu örnekte, hiçbir içerik taşınmamıştır.
-
Google Search Console ‘a ( Webmaster Tools ) sitenizi ekleyin.
Google’ın bir hizmeti olan ve daha önce Google Webmaster Tools adı ile anılan Google Search Console ‘a sitenizi mutlaka eklemelisiniz. Böylece google gözü ile sitenizi inceleme şansınız olacaktır. Bunun yanı sıra sitenizdeki site içi seo problemleri , sitenize gelen bağlantılar, hangi anahtar kelimelerden sitenizin ziyaretçi aldığı , tarama hataları, site haritası, robots.txt dosyası analizi gibi imkanlarınız olur. Google Site Yöneticileri için geliştirdiği bu araç ücretli bir çok seo aracına kafa tutacak kalitedir. Bu konuda yazdığımız sSearch Console rehberi ve kullanımı yazımızı okuyabilirsiniz.
-
Google Analytics ile sitenizi takip edin
Sitenize giren kişilerin sayısını takip etmenin çok daha gelişmiş bir aracı olan Google Analytics ile çok fazla analiz yapabilirsiniz. Bu analytics için çok basit bimr özelliktir analytics bunun çok daha üzernide olan metrikleri ölçmek için kullaınılır Örneğin hemen çıkma oranı, sitede kalma süresi, ayrıntılı içerik incelemesi, kullanıcı deneyimini etkileyene yüzlerce metriği kolayca analiz edebilirsiniz.
-
Seo dostu url yapısı kullanın
Google kendi yaptığı açıklamada bile sef link yapısını kullanmanız gerektiğini sizi daha iyi anlayabileceğinizi söylüyor.
celilcan.net/123.asp?abc gibi bir adres yerine – celilcan.net/seo-nedir.html yada celilcan.net/seo-nedir.asp gibi bir uzantıyı google takdir ediyor. Bu link yapısına da sef link deniyor. WordPress için kalıcı bağlantı ayarları olarak geçer. Url yapısını illaki değiştirmeniz gerektiğeinde mutlaka eski alt sayfaları yeni urllere 301 ile yönlendirme yapmalısınız.
-
Makalelerde anahtar kelime yoğunluk oranına dikkat edin
Siteni ana sayfasında ve alt sayfalarında anahtar kelimelerinizin abartılmadan Min. %4 Max. %6 gibi bir oranla kullanılmasına dikkat ediniz. Bu rekabeti yüksek kelimelerde %3 oranında kullanılmalıdır. Yoksa spam tehlikesi oluşabilir. Fakat rekabeti düşük kelimelerde % 6 ya kadar çıkabilirsiniz. Ayrıca anahtar kelimeleri kalın, h1, h2 etiketleri ile kullandıklarınızı da sayıya dahil etmelisiniz.
-
Heading etiket nasıl kullanılır ve neden önemlidir ?
Abartmadan H1 , H2, H3, H4, H5 vs. etiketlerini anahtar kelimelerinizde kullanmak size son derece fayda sağlayacaktır. Google bu etiketleri önemsemektedir. Hatta meta keyword etiketi yerine heading etiketlerini kullanın. Bir sayfada birden fazla h1 bulunmamalı. Ana başlığı h1 yapmanız daha doğru olacaktır. Ana başlığa bağlı alt başlıkları h2 h2 lere bağlı alt başlıkları da h3 olarak ayarlayabilirsiniz. Yan bir örnek vermek gerekirse Türkiye konusu h1 Türkiyenin bölgeleri olan Karadeniz, Akdeniz, Marmara bölgeleri h2 , bölgelere bağlı iller h3, illere bağlı ilçeler h4 mantığı olayı en doğru özetleyen tanımlama olacaktır. Yine aynı şekilde heading tag kullanımınını bir kitabın içindekiler , index bölümüne benzetebilirsiniz.
-
Yerel seo çalışmalarını tercih edin
Hizmet verdiğiniz il ve ilçeler ile ilgili makale yazmak sizi yerel arama sonuçlarında yukarılara taşıyacaktır. Spame kaçmadan sadece hizmet veren bölgeleri içerecek şekilde içerikler üretin. Ancak bu sayıyı belirli bir sınırın üstüne çıkarırsanız google dan ceza alırsınız. Ayrıca bölgesel dizinlere sitenizi ekleyin. Google business ve google+ sayfalarını yapılandırın.
-
Google Harita sonuçlarında çıkmak için GMB hesabınızı optimize edin
Google, Yandex ve Bing haritaları arama motorları tarafından indexlenmektedir. Eğer haritalara ( google benim işletmem) firmanızı eklerseniz özellikle bölgesel seo sonuçlarında başarı elde edebilirsiniz.
-
Özgün ve popüler olabilecek içerikler üretin
Sitenizde kullandığınız dökümanar, içerikler , makaleler size özgü olsun. Basit olsun ama size özgü olsun, Kısa olusn ama sizin yazdığınız bir metin olsun. Alıntı metinden yeni yaptığınız sitelerde kaçının. Biraz emek verin ve kendiniz yazın. Düzenli aralıklarla site içi ve site dışı içerik benzerlik oranlarını analiz edin.
-
Görseller için seo ayarlarını yapın
Resimlerinizin hem isimlerini google in algılayabileceği şekilde yapın. Hemde alt etiketi ile etiketleyerek anlam bütünlüğü kazandırın. Örneğin seo çalışması konusunda bir resim ekleyecekseniz makaleye resmin adı seo-sureci.jpg olsun. Ve alt etiketi ile resme aynı kelime ile etiket tanımlayın. Bu konuda yazmış olduğumuz https://www.celilcan.net/resimler-icin-seo/ yazısını okumanızı öneririm.
-
Seo araçları ile sitenizi düzenli analiz edin
Majestic; ahrefs gibi gelişmiş rakip analizi araçlarını kullanın. Sektörde neler yapıyor. Google nasıl tepki veriyor bunları analiz edin. Rakiplerin hatalarını yapmayın, artılarını yapın böylece onların önüne geçin. Daha önce seo araçları ile ilgili yazdığımız yazı eminiz çok yararlı olcaaktır.
-
Site haritası kullanın
Google Webmaster araçlarına eklediğiniz siteniz için mutlaka bir site haritası gönderin. Eğer xml ile site haritası hazırlamayı bilmiyorsanız . xml-sitemaps.com adresinden ücretsiz olarak yapabilirsiniz.
-
Kalitesiz backlink almayın
Sitelerin size referans olması yani backlink vermesi önemlidir. Ancak emin ve kararlı bir şekilde bu yöntemi uygulayın. Bir aylık site için iki tane Pagerank 3 backlink yeterlidir. Bir ay sonra iki tane daha almayı deneyin. Siteniz oturduktan sonra bu sayıyı ayda dörde yada beşe çıkarabilirsiniz. Eğer çok hızlı giderseniz google dan sandbox, pagerank düşürme cezası yada filtre cezası gibi cezalar alabilirsiniz.
-
Domain otoritesini yükseltmek için çalışma yapın
Domain ve page authority Türkçe karşılık olarak domain ve sayfa otoritesi MOZ firması tarafından oluşturulan bir seo metriğidir. Saygınlık ve otoriteyi ifade eden bu kavram bir zamanlar google pagerank neyi ifade ediyorsa ondan daha fazlasını içeriyor. Domain authority sorgulamak için opensitexplorer adresini kullanabilirsiniz.
-
Sitem neden google ‘da çıkmıyor?
Henüz çok yeni siteler her şey doğru yapılmış olsa bile hemen google da indexlenmeyebilir. Google bazı sayfaları indexlese bile arama sonuçlarına listelemeyebilir. Bu konuda yazmış olduğumuz detaylı yazı olan https://www.celilcan.net/google-indexleme-rehberi/ yazısını okuyabilirsiniz. Google internet sitelerini 200 den fazla kriteri kullanarak listeler bu nedenle her noktaya baktığınızdan emin olmalısınız.
Seo otorite faktörleri
Sitenin otoritenin puanı bazı temel puanlama ( metrik) sistemlerine bağlıdır. Bunları genel olarak saymak gerekirse aşağıdaki şekilde maddelendirebiliriz.
- Backlink kalite ve çeşitliliği
- Kod kalitesi
- Site içi faktörler
- Kaliteli içerik
- Ziyaretçi metrikleri
- Sosya medya başarısı
- Marka bilinirliği
- Yazar otoritesi ( Özellikle YMY ve EAT tarzı olan sağlık, ekonomik, fitness, medikal sitelerinde )
Eğer arama motoru optimizasyonu konusunda kendiniz yapacak bilgiye sahip değilseniz seo çalışması yapan firmalar aracılığı ile sitenizi google, yandex gibi arama motorlarında üst sıralara çıkarma çalışması yaptırmanızı öneririz.
Site dışı seo nedir ?
Site içi seo daha çok yazılımsal ve içerik faktörlerine bağlıdır. Site dışı seo yani off page seo ise genel olarak harici etkileri içerir. Marka bilinirliğini ve firma kalitesini yükseltmek günümüzdeki en bilinen seo stratejisidir. Marka bilinme düzeyini artırmak ve yapılan pazarlama çalışmalarını bu doğrultuda yapmak son derece önemlidir.
Bir bütün olarak bakıldığında daha çok dışarıdan müdahele ile olabilecek optimizasyon işmleridir. Tanıtım yazıları alınması, sosyal medya çalışması, pr çalışması, viral reklam bu tekniğe örnek olarak gösterilebilir. Eğer etkin şekilde kullanılırsa ve site içi seo teknikleri ile fonksiyonel şekilde bir arada kullanılırsa son derece başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.
Site dışı seo nasıl yapılır ?
- Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanın.
- Marka ismini öne çıkaracak şekilde backlink alın.
- Lokal rehber sitelerine kayıt olun. ( Yelp, Google Business, Yahoo Directory )
- Aynı sektörde yer edinmiş haber sitelerinden tanıtım yazısı alın.
- Sevdiğiniz bir dostunuzun sitesinden size backlink vermesini isteyin
- Aldığınız baclinklerin sitelerin sizin sitelerinin konuları ile uyumlu olmasına dikkat edin.
- Otorite ve kaliteli doğal backlinkler alın
- Yerel dizin listelerine kaydolun ( Google Rehber, Bing Local, Yelp vs. )
- Misafir yazarlığını abartmadan kullanın
- Kaliteli haber sitelerinden tanıtım yazısı alın
- Anahtar kelime ile alınmış yorum backlinkler almayın
- Doğal ve doğal olmayan backlink kavramına hakim olun.
- Kalitesiz içeriklerin yeniden düzenleyin
- Kopya içerik kaldırın ve kullanmayın
- Yazılarınızı popüler hale getirmek için sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanın.
- İmleme siteleri abartılması halinde zarar verir,
- Google, Bing, Yandex webmaster tools ile sitenizi ekleyin.
- Döküman paylaşım sitelerinde paylaşım yapın . ( Pdf paylaşımı vs. )
- Video promosyon tekniği ile viral reklam yapın.
- İlan sitelerini kullanarak marka bilincini artırın
- Soru cevap sitelerini reklam amaçlı kullanabilirsiniz.
- Ek olarak penguen algoritması ile ilgili yazılarımızı okumanızı öneririz.
Yıllar geçse de etkili olacak seo faktörleri
- Site hızı önemli bir faktördür.
- Mobil uyumluluk çok önemlidir. Bunun için mümkünse Responsive tasarımlar kullanın. Amp ( Hızlandırılmış mobil sayalar ) zamanla Responsive tasarımın daha da önüne geçebilir.
- SSL sertifikası (Https) kullanan siteler için daha hızlı olan Https2 ye geçişler önerilir.
- Orjinal içerik tek başına yeterli değildir. O içeriği popüler hale getirmek de sizin görevinizdir.
- Site içi seo başarısı düşükse site dışı seo çalışmaları size çok bir fayda sağlamayacaktır.
- Sosyal sinyaller çok önemlidir. Sosyal medya başarısı deyince her içeriği sosyal medyada paylaşmak olarak düşünmeyin. Paylaşımlarınız beğenilip, yorum yapıldığı sürece popülerdir.
- Sözlük sitelerinden , haber sitelerinden alınan tanıtım yazıları etki sağlayacaktır.
- Girilen içeriklerin okunabirlik seviyesine dikkat etmeniz gerekir. ( Kurulan cümlelerin uzun olmaması, imla kuralları, noktalama işaretleri vs. )
- Ziyaretçi sinyalleri ve kullanıcı deneyimi hala çok önemli olacaktır. ( Hemen çıkma oranı, Sitede kalma süresi, Sosyal medyada yapılan paylaşımlar, Yeni oturumlar, Yeniden oturumlar vs. )
- Rankbrain yapay zeka algoritmasının bir sonucu olarak bölgesel seo da dahil olmak üzere tüm arama sonuçlarında çok değişiklik görebiliriz.
- Gerçek zamanlı panda ve penguen güncellemeleri ile girilen içeriğin yada alınan bir backlink’in sonuçları hızlı bir şeklide görülecek.
- Her ne kadar backlinklerin artık önemi kalmamıştır tezleri ortaya sürülüyor ise de ; Biz backlink egemenliğinin bir süre daha devam edeceğini ve kademeli olarak bu etkinin azalacağını düşünüyoruz.
Yazımız ilk olarak 2016 tarihinde yazılmış ve 2021 yılında revize edilmiştir. Umarız faydalı bir içerik olmuştur.
Abi başarıların devamını diliyorum ALLAH yolunu açık eylesin.
ÇOK FAYDALI BİR MAKALE OLMUŞ. ELLERİNİZE SAĞLIK
Hocam Webmaster Tools’a ilk etapta Coğrafi Bölge Hedeflemesi olarak Türkiye’yi ayarlamak gerekir mi? Bazı arkadaşlar coğrafi hedeflemeyi ayarladıktan sonra hitlerinin düştüğünü söylüyorlar da.
çok güzel yazmışsın bu makaleden bir şey anlamadım diyen seo işiyle uğraşmasın. eline sağlık..
İlgine çok teşekkür ederim sayın Seyitoğlu.
gercekten işime çok yarayan bir bilgi oldu teşekür ederim hocam her zaman sitenizi ziyaret edecem
Merhaba,
sitede 302 sorgusu nasıl yapılıyor? SSL yönlendirmesinin 301 mi 302 ile mi yapıldığı nasıl kontrol edilebilir?
Teşekkürler.
Merhabalar Mustafa,
Bir sayfanın hangi statü kodunu verdiğini sorgulamak için httpstatus.io/ sitesini kullanabilirsin. Sevgiler
Merhaba yeni site açtım anahtar kelime li domainede sahip ancak iki hafta oldu yukselme olmadı yardımcî olur musunuz.
Doğru çalışmaları yaparak bir süre daha beklemeniz gerekir . Bu aşamada sitemizde yer alan kaliteli makaleleri okumaya devam edebilirsiniz. Örneğin celilcan.net/rakip-site-analizi/
Selamun aleyküm
Bursa’da güvenlik kamera sistemleri üzerine bir işletmem var¸ bu sektör de olan ve google’da ilk sayfa da bulunan diğer firmaların sayfalarını incelediğim de içerik olarak (bence) kayda değer bir şey göremedim. Tasarım olarak ilk sayfa da bulunan firmaların tabloları iç içe girmiş mobil uyumluluğu olmayan ve kullanıcı gözüyle aradığını bulması imkansız halde olduklarını gördüm.
Hemen her firma ana sitesi dışın da bir ya da iki isim daha kullanıyor. xguvenlik + yguvenlik olarak domainler almış aynı tasarım aynı içerikler kullanılmış. Bu duruma karşılık ben de aynı şekil de 3 isim aldım. Asıl kullanmam gereken dortelguvenlik. com firma ismimiz. Alt site olaraksa bursaguvenlikamera. com ve bursaguvenlik16. com adreslerini wordpress tabanlı farklı tasarım ve farklı içeriklerle doldurdum.
Kullanım olarak sade aradığını bulabileceği ve mobil uyumlu temalarla tasarladım. Google index sayısını diğer firmalarla kıyasladığım da daha fazla indexli sayfam olmasına rağmen ve içerik olarak daha doluyken ilerleme olmuyor.
Öğrenmek istediklerim şunlar;
1. Domain seçimin de üst sıralar da olabilecek isimler (yukarıda belirttim) hangisidir?
2. Seo tam olarak üst sıra da olmak istenilen kelime ile ilgili bir konu başlığı açıp bırakmak mı?
3. Tasarım sadeliği ve Google Sayfa hız ölçüleri önemli mi? ( rakip siteler %40 – benim sayfam %68 )
4. Diğer firmaların içerikleri yok ve sadece konu başlığı açılmış çokça tag yazılmış bu doğru yol mudur.
5. Kullandığım 3 sayfa için de aynı adres ve telefon numaralarını kullanıyor olmam da sakınca var m?
Son olarak benim tam olarak ne yapmam gerekiyor? Adım adım dikkat etmem gerekenler nelerdir bu konu da bir başlığınız varmı?
Not : ( bu kısmı yayımlamak istemezseniz silebilirsiniz)
Neden işin de uzman bir tasarımcı ve seo hizmeti almadığımı söyleyeyim. Bir laf vardır “kötü komşu ev sahibi yapar” seo uzmanıyım diyerek ödeme alan ve ardından türlü bahanelerle ortalardan kaybolan çok kişiyle uğraştım. Bu iş nasıl bir emekse seo uzmanına verilen para sa başka bir emekle toparlanıyor. Kimse kendi emeğini çöpe atmak istemez.
Merhabalar,
Detaylı sorularınıza elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.
Cevap 1 , Domain seçiminin seo üzerinde artık çok fazla etkisi bulunmadığı bilinen bir durumdur.Ancak domain seçimi akılda kalıcılık noktasında marka bilinirliğine etki edebilir.
Cevap 2, Seo kesinlikle dediğniz şey değil. Detaylı bir makale okumak ister misiniz , Seo https://static.googleusercontent.com/media/www.google.com/tr//intl/tr/webmasters/docs/arama-motoru-optimizasyon-baslangic-rehberi.pdf bu dökümanda anlatınlardır.
Cevap 3, Site hızı , kullanıcı deneyimi açısından son derece önemlidir. 4 saniyenin üzerinde yüklenen bir siteye sahipseniz ziyaretçiler sitenizi terk etme oranı daha yüksek olacaktır. Ggoogle ‘ın kullanıcı deneyimini çok önemli kriter aldığı düşünüldüğünde bu oldukça olumsuz bir durumdur. Yani site hız önemlidir.
Cevap 4, Her 3 sitenizde de kullanıcılara değer katan içerikler var ise, spam yapmıyorsanız her sitenizde aynı iletişim bilgilerinin bulunmasının bir zararı bulunmaktadır. Bu anlamda google kalite politikalarını gözden geçirmenizi öneririm https://support.google.com/webmasters/answer/35769?hl=tr
Olabildiğince net cevaplar vererek kafanızı karıştırmamaya çalıştım. İnşallah sorularınıza cevap olabilmişimdir. Anlaşılmayan şeyler var ise sorularınızın devamını bekliyorum.
Bir seo uzmanı veya seo ajansı ile çalışıp çalışmamanız tamamen sizin tercihiniz. Bu konuda her hangi bir telkinde bulunma ihtiyacı hissetmiyorum. Buradan her zaman sorularınızı iletebilirsiniz:)
Sevgiler
Hocam cevaplarınız için teşekkür ederim, merak ettiğim bir konuyu gözden kaçırmışsınız. Diğer rakip firmaların site hız ortalamasına baktığım da önde görünüyorum. PageSpeed Insights Google kendi sayfasından bakıyorum ve yine diğer firmaların içerikleri spam olarak algılanması gerekir.
Çünkü sadece başlık atılmış örnek olarak Bursa Kamera Servisi başlığının altın da sadece şu yazı var. Bursa kamera servisi kamera servisi bursa 0224 xxx xx xx ve bu yazı üç satır şeklin de tekrarlanmış. İçerik olmamasıyla birlikte meta tag kullanılmış. “bursa kamera, bursa kamera servisi, kamera servisi bursa, kamera bursa” gibi gibi en az 5 tag var.
Son olarak backlink mi yapılmış bilmiyorum. Pek anlamasam da bu işten kendi gözlemlediğim kadarıyla profesyonel bir seo uzmanından faydalanılmamış kopyala yapıştır içerikler ve zannımca backlink alınmış diye düşünüyorum. Bana önereceğiniz şey nedir?
Aslında gözden kaçırmadım site hızı tek başına yeterli bir faktör değildir. Diğer tüm faktörler ile birlikte birleştiğinde bir anlam taşır. Elbette sitenin 3 saniyenin altında yüklenmesi kullanıcı deneyimi için çok önemlidir.
Rakip siteler ile ilgili bahsettiğiniz durumlar sizin söylediğinize göre kopya içerik yada kalitesiz içerik diyorsunuz. O halde orada fazla kalamayacaklarını söyleyebilirim. Arama sonuçlarının altında yer alan geri bildirim gönder menüsünden bildirim yapmayı denediniz mi ?
Firmamız gereği bizde ciddi seo çalışmaları yapıyoruz, ayakta kalmak için Celil Can gibi arkadaşlara her zaman ihtiyacımız var, teşekkürler.
Celilcan hocam hayirli aksamlar.
Oncelikle calismalarinizda basarilar dilerim.
Kime sorduysam hangi firmaya kisilere mail attiysam onlar da beni basindan atti.
Artik son carem sizsiniz
Hocam size sormak fikir almak ve verecegnz cevaba gore sizinle yada yapabilirsem tek yoluma cizmek istiyorm.
sitemizde gitar akorlari ve gitar ile ilgili makaleler yayinliyorum henuz makale sayilari az ve taze.
Wp de yoast seo ile onun yonergelerine uyarak makalelerimi yayinliyorm
Ancak paylastigim akorlar kisa ve kelime analizi icin yeterli olmadigindan sadece
focus keyword meta etiket ve basliklari birbirine uyumlu hale getirerek yayinliyorum.
Bunun haricinde baska bir calisma yapamiyorum o sayfa icin.
1. Bu akor makalelerini daha iyi duruma nasil getirir ve yukselmesini saglarim.
2. Diger benzer sitelerde de ayni akorlar ayni sarkici isimleri ayni sarki isimleri bulunuyor.
ki zaten daha farkli sekilde yazilmasi da imkansizken bu sitelerle nasil rekabete girebilirim bunu dusuuyorum
Tek dusuncem yavas yavas yukselir herhalde demek.
Simdiden tesekkurler.
muzikveyasam[.]com
Merhabalar,
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Öncelikli olarak celilcan.net/icerik-kalitesi-ve-seo/ yazımı ve celilcan.net/kategori/icerik-pazarlama/ kategorisi altında bulunan yazıları okuduğunuzu varsayıyorum.
Seo ‘nun artık kullanıcı deneyimini artırmak olduğunu varsayarsak. Aynı verileri sunsanız bile bunu kullanıacı deneyimini artırarak sunmalısınız. örneğin kullanıcının hızlı bir şeklide içeriği görmesi, sitenizin 3 saniyenin altında yüklenmesi, reklamlarla boğulmaması vs. Bir de rakiplerinizin üzerine şöyle bir katkı sağlayabilirsiniz. İlgili içerikte sorulması erken soruları sorarak cevaplar verebilirsiniz. Böylece kullanıcıların dikkatini çekebilirsiniz.
Sevgiler
Abi valla nirmalde yeni makaleye girer akoru sarkiyi yazarim
Altta yoast bana baslik yeni meta etiketinde geciyo h2 tag kullanilmis vs 3 4 yesil yakar focus keyword olarak sarki adini girerim o kadar.
Farkli ne yapiliyor iste problem orda cahillik basa bela valla
Google indexliyor ee tamam bekle ki ziyaretci beni bulsun.
Ben buraya kadar varim daha teknik ne çalışmalar yapilabilir gercekten kafam cok karıştı.
Aynı içeriği sunsan bile ne şekilde sunduğun önemli. Bir şeklide diğer sitelerden öne çıkacak bir farkın olmalı.
Merhaba hocam öncelikle yazılarınızı çok beğendiğimi belirtmek isterim. Sizlere 2 soru sormak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
1-) hocam öncelikle bir finans ekonomi güncel piyasalar ile ilgili bir blog portal gibi site açmayı planladım böyle sitelerin anahtar kelimesi ne tür şekilde olabilir örnek verebilirmisiniz en çok kullanılan kelimeler banka, kredi, mevduat olacak ama bir türlü anahtar kelime bulamıyorum burada gidip banka ve krediyi anahtar kelime yapmak biraz saçma olur sanırım sizden bu konuda görüş önerinizi bekkiyorum
2) Hocam ikinci sorum ise; Öncelikle örnek olarak xxxx.com diyerek bir finans haber, blog tarzı bir sitemizin olduğunu varsayalım, bu sitenin anahtar kelimesi banka ve kredi olsun. Şimdi siteye örnek veriyorum “Merkez Bankası Çalışma Alanları” diye bir yazı atıyoruz bu yazının da kendi anahtar kelimesi olacağından bu yazınında anahtar kelimesine merkez bankası diyelim. Şimdi merak ettiğim nokta burası biz yazımızda sitenin ana anahter kelimesinimi(banka ve mevduat) %4-5 oranında kullanıcaz yoksa attığımız yazının anahtar kelimesini (merkez bankası) %4-5 oranında kullanıcaz? bu iki farklı anahtar kelime olayındaki kullanacağımız yer farkı neresidir? sitenin anahtar kelimesini her makalede kullanacakmıyız yani?
Merhabalar yazımı sevmenize sevindim :) Sorunuza gelecek olursak finans sektöründe çok fazla anahtar kelime bulunmaktadır. Bu kelimeleri rekabet ve zorluk derecesine göre hedefleyebilirsiniz. Örneğin faizsiz kredi, düşük kar paylı kredi gibi kelimeleri hedeflediğinizi var sayalım. Bununla ilgili olarak soru/rekabeti-dusuk-kelime-bulmak/yazımı okumak isteyebilirsiniz. Rakip sitelerde olabildiğince az kullanılan niş kelimeleri seçmeniz mantıklı olacaktır.
İkinci sorunuz ile ilgili olarak Her yazıyı kendi içinde değerlendirerek o yazı için gerekli semantik anahtar kelimeleri kullanıcı deneyimini iyileştirecek şeklide girmelisiniz. Taibiki sitenin ana anahtar kelimelerin ide zaman zaman yazılarda geçirmeye dikkat etmelisiniz.
Celil abi kolay gesin her gun sana bir cok soru geliyordur simdiden kusura bakma:)
Gitar dersleri makaleleri ve gitar akorları uzerine bir sitem var.
makalelerimin hepsi seo kurallarına uygun olarak yazıyorum aranma hacimleri dusuk oldugundan cok giriş saglamıyor o konuda sıkıntı yazdıgım sektorde
abazı makalelerim dalında 1. sırada bazıları snippet ile ilk sırada lakin su anda 780 e yakın gitar akorları var bunlar da taktir edersin ki farklı bir yazım sekli olmuyor cunku sarkı sozu aynı akor aynı değişemiyor.
bundan dolayımıdır bilemiyorum benden daha az ugrasmıs kopyalaya kopyalaya duzensiz siteler bile benden onde.
yani 780 tanesinden hiçmi birisi ilk sayfada yer alamaz.
yoast seo ya gore bu yazılar cok uyumlu olamıyor.
akor kelimesi 45-50bin aranma oranlı rekabeti dusuk bir kelime
o kdar emek verip hazırladıgım sitenin yukarılara cıkmaması beni hem uzuyor hem de ogrenme sevkimi kırıyor.
sagda solda yok seo calısması yok ziyaretçi basma vs komik komik seyler var itibar etmiyorum.
Ama eger biraz inceleme sansınız varsa ricamdır bana bir yol gosterirmisiniz.
kime sorsam işin maddi boyutuna bakarak bilgi vermiyor fikir paylasmıyor.
Benim amacım para kazanmak yada sitemi ilk sıralara cıkarıp ego tatmın etmek de degil yaptıgım seyleri yazdıgım bilgileri insanlara biraz olsun verebilmek.
İnceleme sansınız olursa sunları sunları yap eksikler bunlar deseniz ben arastırıp ogrenmeye calıssam eger maddi bir dusum soz konusuysa ne yapmam kime gitmem gerek bilgi verirsen cok sevinirim.
Şimdiden cok tesekkür ederim.
Bir şey sormak istiyorum bu gitar akorları muhtemelen alıntı doğal olarak. Sen bu akorları sunarken rakiplerinden artı ne yapıyosun ki google binlerce aynı içeriğin arasından seni ilk sayfaya getirsin. bu sorunun cevabını araman gerekiyor. ne tür seo çalışmaları yapıyorsun ?
Yararlı bilgileriniz için teşekkür ederiz. Seo yapılacak sitede Google’ı kandırmaktan kaçınmak gerekiyor. Google normal ziyaretçi ne gördüyse onu görmek ister. Normal ziyaretçi siteden zevk alırsa, dolaşmaktan keyif alırsa, aradığını bulursa, hızlı olursa bu nasıl kişide olumlu etki yaratacaksa Google’da da aynı etkiyi yaratacaktır.
Kesinlikle çok teşekkürler paylaşımınız için.
Devamını bekliyoruz…
Hocam öncelikle merhaba. Ben sorum şu sitemde bir ara yazılar çok okundu ondan sonra düşüşler oldu sorunu nedir.
Selamlar
Search Console da bir hata bulunmuyorsa algoritmik bir ceza almış olabilirsiniz.
merhaba ben yine site actım ama google ye ukatamnıyorum hata veriyor
Güzel bir eğitim öğrenmek isteyene
Merhaba, aktardığınız bilgiler gerçekten yararlı bilgiler. Siteniz içerisindeki birçok bilgiden yararlanıyoruz. Google güncellemelerini muhakkak yakından takip etmekte de fayda var. Artık site açmak kolay önemli olan verimli siteler oluşturabilmek. Yazılarınızı takip etmeye devam ediyor olacağım, teşekkür ederim.
Merhaba, Arama Motoru Sitesi için SEO nasıl olmalıdır? Bing, Yaani, Yandex, Rastgelelik, Turtc vb. içerik odaklı değil, Google gibi arama hizmeti sunan sitelerin SEO kriterlerinde en önemli unsurları nelerdir?
Merhabalar
Bu yazıma ilaveten https://www.celilcan.net/en-kral-seo-planlamasi-nasil-yapilir/ yazımı da okumanızı tavsiye ederim.
Sevgiler
Merhaba celil bey, 1 ay’lık siteye kaç tane link eklenmeli
kiralık araba kelimesinde seo çalışması yapıyorum, kiralık araç kategorisindeki kelimeye 1 ay içinde 14 tane link ekledim farklı kategorilerdeki sitelerden site geneline ise 40 tane link ekledim (sağlık, gıda, vs). 30 sıradaydım fakat google kiralık araç kelimesindeki sıralamadan tamamen kaldırdı şimdi. (filtere soktu)
yeni site için nasıl banclink çalışması yapmalıyım teşekkürler.
Merhabalar , böyle bir sayı vermek doğru olmaz, https://www.celilcan.net/link-temizleme/ ve https://www.celilcan.net/seo-nedir/ ve https://www.celilcan.net/seo-kontrol-listesi/ yazılarını okumanızı tavsiye ederim. aralarda güzel bilgiler bulabilirsin.
Hocam Merhaba,
Bir Sorum olacak. Genelde bize google ın wordpress sevdiği vs söylenir ama asp tabanlı siteler için seo yapıldığında wordpress tabanlı siteler kadar verim alabilir miyiz?
Google her hangi bir yazılıma özel ayrıcalı tanımaz. Güncel standartlara uygun bir site yaptıktan sonra bunu ne ile yaptığınızın çok önemi yoktur. Örneğin yapısal verileri sitenize uyarladınız sitenizin ASP yada Php olmasının bir farkı olmayacaktır. Burada önemli olan google kalite politikalarına uygunluk durumudur. WordPress ile bu tarz şeyleri oldukça kolay yapabilmeniz büyük bir artıdır, bunun dışında WP ye özel bir durum bulunmamaktadır
Sevgiler
Uzun süredir seo konusunda bu kadar açık ve yalın bir yazı görmemiştim
Peki DA ve PA sı yüksek bir websitesinden en fazla kaç link almamız doğrudur ? Veya otoritesi yüksek bir sitenin farklı farklı sayfalarından almak suretiyle optimum kaç backlink almak en iyisidir ?
Bu şekilde net bir sayı vermek mümkün değil maalesef.
gerçekten nefis bir yazı. ellerine sağlık olsun dostum
Açıklayıcı ve zengin bir içerik olmuş, teşekkür ederiz..
merhaba celilcan makare okudum yeni sitem için denıcem bakalım bu arada bnde tokat lıyım başarılar dılerim
teşekkürler hemşerim sevgiler:)
Teşekkürler
Hocam kafama takılan bir soru vardı. Türkiye de yayınladığım makaleyi spinleyerek daha sonra ise translate de İngilizce ye çevirerek ve son işlem olarak grammarly uygulamasından gramer hatalarıni duzeltsek ve İngilizce sitemizde yayınlasak Google açısından sorun olur mu?
Eğer içerik ilk başta size aitse ve orjinalse diğer dile çevirdiğinizdede kalite problemi yoksa sorun olacağını düşünmüyorum. Ancak sonuçlarını alarak giderseniz ayağınız yere tam olarak basmış olur.