Bir çok forumda , seo blogunda tekrarlayan, duplicate, yinelenen içerik kavramlarına yer verildiğine şahit olmuşsunuzdur. Seo için oldukça önemli olan bu konuyu detaylıca sizlere anlatmak istedim. Umarım keyifle okuduğunuz bir yazı olur.

Yinelenen içerik nedir?

Yinelenen ve kopya içerik yeni google güncellemelerinden ceza almanızı sağlayan temel etkenlerden bir tanesidir. Bu yüzden düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Google güncellemeleri sonrasında yaşanan hit ve trafik kaybından sonra ilk etapta akla gelmesi gereken problemlerdendir.

Yinelenen içerik site içi ve site dışı olacak şekilde ikiye ayrılır. Bunu içeriğinizin başka sitelerdeki içerikle benzeşme oranı, içeriğinizin diğer alt sayfalar ile benzeşme oranı şeklinde özetleyebiliriz. Başka siteleler benzeşme ( kopya kontrolü ) için şu yazımıza bakabilirsiniz. Bu yazımızda ise site içi yani dahili tekrarlayan ( yinelenen ) içerik ile ilgili bilgiler bulacaksınız.

Site içinde birbirine benzeyen içerikler anahtar kelime yamyamlığınada sebep olur. Birden fazla URL aynı içeriği gösterdiğinden, arama motorları arama sonuçlarında hangi URL’nin daha üstte listeleneceğini bilemez. Bu nedenle, her iki URL’yi de daha düşük sıralayabilir ve diğer web sayfalarını tercih edebilirler.

Google, yinelenen içerik için sitemizi cezalandırıyor mu?

Google, yinelenen içerik için sizi cezalandırıyor mu? Evet, yinelenen içerikler için bir ceza var . İyi haber şu ki, yalnızca nadir durumlarda normal siteler için arama motoru sıralamalarını etkiler. Ancak bir google çalışanı sitenizi algoritmanın uyarısı sonucu manuel olarak incelerse işler manuel yaptırıma kadar gidebilir.

Anahtar kelime yamyamlığı nedir?

Anahtar kelime yamyamlığı , sitenizde Google’da aynı arama sorgusu için sıralanabilecek çeşitli blog yayınlarınız veya makaleleriniz olduğu anlamına gelir . Ya kapsadıkları konu çok benzer olduğu için ya da onları aynı anahtar kelime için optimize ettiğiniz için. Gönderileri veya makaleleri benzer arama sorguları için optimize ederseniz, birbirlerinin sıralama şansını kaybederler.

Yinelenen içerik sorunları ve sayfaları nasıl bulunur?

Sitenizde veya içeriğinizde yinelenen içerik sorunu olup olmadığını bilmiyor olabilirsiniz. Google’ı parametrelerini kullanmak, yinelenen içeriği tespit etmenin en kolay yollarından biridir.

Bu gibi durumlarda çok yardımcı olan birkaç  arama operatörü vardır. Sitenizde anahtar kelime makalenizi içeren tüm URL’leri bulmak isterseniz,  Google’a aşağıdaki arama ifadesini yazarsınız:

site:celilcan.net başlık:"örnek anahtar kelime"

Google daha sonra size sitenizde bulunan bu anahtar kelimeyi içeren tüm sayfaları gösterecektir.

Yinelenen içerik sıralamanızı etkiler mi?

Yinelenen içerikle ilgili yanılgılardan biri, özellikle Google Arama sonuçlarında olumsuz bir sıralama faktörü sunmasıdır. Ancak Ocak 2021’de Google’dan John Mueller, yinelenen içeriğin bir sitenin sıralama fırsatlarını etkileyecek bir şey olmadığını belirtti.

Bu durum, aynı konuyu kapsayan iki sayfanız varsa, Google’ın bir kullanıcı için hangisinin en alakalı olduğuna karar vereceği ve onlara SERP’de o sayfayı sunacağı anlamına gelir.

Ancak bu, Google’ın tercih ettiğiniz sayfa olmayan bir sayfayı kullanıcılara sunmasına neden olabilir; bu, özellikle hizmet verilmeyen sayfanın ticari değeri olduğunda acı vericidir.

Ne kadar kopya içerik kabul edilebilir?

Web sitenizin boyutuna bağlı olarak, sayfalar arasında en azından bazı yinelenen içeriği önlemek neredeyse imkansızdır. Ancak gerçek şu ki, Google dışında hiç kimse ne kadar kopya içeriğin kabul edilebilir olduğundan tam olarak emin değil.

Aynı konuyu kapsayan bazı makaleler bir yüzde belirtebilir, ancak yüzde, Google’ın hiçbir zaman onaylamadığı bir şeydir, bu nedenle doğru bir cevap vermek imkansızdır. Genel bir kural olarak, içeriğinizin Arama’da iyi performans göstermesi için yüksek kalitede, kullanıcılarınız için değerli ve benzersiz olması gerekir.

Yinelenen ve tekrar eden içerik kontrolü nasıl yapılır ?

Google Search Console  > Arama görünümü > HTML geliştirmeleri sekmesine tıklayarak siz de siteleriniz için rapor edilmiş açıklama, başlık ve içerik kısımlarındaki uyarılarına göz atabilirsiniz. Bu kriterler google tarafından önemsendiğine göre bizde site içi seo ayarlarında aşağıdaki problemlerin oluşmamasına dikkat etmeliyiz. Bu yazıda anlatılanlar wordpress ve normal siteler için gelişmiş site içi seo faktörleri içerir. Bu yüzden lütfen işlemleri yaparken yazıyı tekrar tekrar okuyun. Bu daha sağlıklı ve net sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

  • Eksik başlık etiketleri
  • Tekrar eden başlık etiketleri
  • Uzun başlık etiketleri
  • Kısa başlık etiketleri
  • Bilgilendirici olmayan başlık etiketleri
  • Dizine eklenemez içerik sayfa sayısı

Duplicate content birden fazla sayfanın aynı içeriğe yönlendirilmesi olarak düşünülebilir. Google HTML geliştirmeleri bölümünde yer alan yinelenen meta açıklamalar, kısa meta açıklamalar ve yinelenen başlık etiketleri kısmında ki sorunlar hızla giderilmesi gereken problemlerdir.

yinelenen-icerik-google-webmasters

İİnternette arama yaptığımızda sürekli tekrar eden içeriklerin ve başlıkların çözümüne dair detaylı bir Türkçe makaleye rastlamadık ( Şubat 2014 ). O yüzden bu yazıyı oluşturmanın uygun olduğunu düşündük.

CopyScape yinelenen içerik denetleyicisi

Yinelenen içeriği bulmak için birçok araç var. En iyi bilinen yinelenen içerik denetleyicilerinden biri muhtemelen CopyScape.com sitesidir. Bu araç oldukça kolay çalışır. Ana sayfadaki kutuya site adresinizi yazın ve CopyScape,  Google’ın arama sonucu sayfalarına benzeyen bir dizi sonucu size gösterecektir. Daha fazlası için ücretli abonlelik gerektirir.

Siteliner ile dahili yinelenen içerik kontrolü nasıl yapılır?

Siteliner, CopyScape gibi harici siteler ile kopya kontrolü sağlamaz bunun yerine site çinde dahili yinelenen içeriği arar . Bu yinelenen içerik denetleyicisi, kendi sitenizdeki yinelenen içerikleri bulacaktır . Siteliner ayrıca site içindeki kırık link kontrollerini de yapar.

Siteliner site içi yinelenen içerik kontrolü size pek çok şey gösterecek, ancak ücretsiz sürüm için belirli bir sayfa tarama özelliği ile sınırlıdır . Sitede tarama yapınca genel bakış sayfasına ulaşacaksınız. Sol üstte dahili yinelenen içeriğin yüzdesini göreceksiniz. Yüksek sayılar gördüğünüzde panik yapmayın, çünkü bu yinelenen içerik kontrolü, alıntıları yinelenen içeriği de dikkate alır.

siteliner dahili yinelenen icerik tarama

  • Problem : www non www tercihi ile ilgili sorunlar

Bazı siteler hem www ile hem de  www koymadan açılır. Bu problem çözülmezse mükerrer indexlenmeye ve içerik kaydedilmesine sebep olur. bu yüzden siteyi tek bir versiyonda toplamalısınız. Örneğin sadece www ile çalışması  gibi.

  • site.com/konu
  • www.site.com/konu
  • site.com/konu/
  • www.site.com/konu/

Google web yönetici araçları ile tercih edilen etki alanı seçimi oldukça önemlidir. Hangi tipi tercih ederseniz edin bunu bir kez yapmanız ve yineleme sorunlarını çözmek için diğer açılma yöntemlerini tercih ettiğiniz yönteme yönlendirmeniz gerekir.

  • siteismi.com
  • www.siteismi.com
  • www.siteismi.com/

A) Çözüm 1 : 301 yönlendirmesi ile peki bu yönlendirme nasıl yapılır ?

.htacess ile www yönlendirmesi çözümü ve örnekleri  :

Sitenizin www.siteismi.com şeklinde açılmasını istiyorsanız ( 301 yönlendirme )
# Redirect www li
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.siteniz\.com
RewriteRule (.*) http://www.siteniz.com/$1 [R=301,L]

Sitenizin siteismi.com şeklinde açılmasını istiyorsanız ( 301 yönlendirme )
# www olmadan açılsın - Celilcan
RewriteEngine on 
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.siteniz\.com [NC] 
RewriteRule (.*) http://siteniz.com/$1 [R=301,L]

Sayfanıza aşağıdaki kodu ekleyerek www li olan sayfaya yönlendirme yapabilirsiniz
## www ile açılsın - Celilcan
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.|siteniz\.|www\.siteniz\.)?siteniz\.com$ [OR] 
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteniz\.com$ 
RewriteRule ^siteniz\.co\/?(.*)$ http://www.siteniz.com/$1 [R=301,L]

Sayfanıza aşağıdaki kodu ekleyerek ana sayfanızı alt klasöre yönlendirebilirsiniz.
## Siteyi alt klasöre yönlendirme - Celilcan
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^altklasör.siteniz.com$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.altklasor.siteniz.com$
RewriteRule ^(.*)$ "http\:\/\/www\.siteniz\.co\.uk\/$1" [R=301,L]

B) Çözüm : Canonical url kullanarak

rel=”canonical” etiketi ile çözüm Arama motorlarının sayfa1.html sayfa2.html veya etiket-a, etiket-b gibi sayfalar ile yorum sayfalarınızı yinelenen içerik gibi görmesini istemiyorsanız. Mutlaka canonical url seçeneğini kullanmalısınız.

Kanonik bağlantı kullanmayı bilmiyor iseniz All in one seo ve Yoast gibi eklentiler de bulunan canonical url enable seçeneğini kullanarak sitenizde kullanabilirsiniz. Standart url ile ilgili google tarafından oluşturulan mükemmel bilgi kaynağı için lütfen kaynakçaya bakınız.*

 canonical-url
  • Problem 2 : Sayfalama sorunu ( Pagination ) problemleri

Sayfalama ile ilgili yineleme sorunlarını bir kaç ayrı alt başlıkta sayabiliriz.

  • sayfa1, sayfa2 olarak devam eden sayfalamadan kaynaklanan kopya içerik problemi ,

Çözümü All in one seo eklentisinin


wordpress-duplicate-description

Çözüm :

Arama motorlarının sayfa1.html, sayfa2.html veya etiket gibi sayfalar ile yorum sayfalarınızı mükerrer içerik gibi görmesini istemiyorsanız. Mutlaka canonical url seçeneğini kullanmalısınız. Bu etiketi kullanmayı bilmiyor iseniz All in one seo ve Yoast gibi eklentiler de bulunan canonical url enable seçeneğini kullanarak sitenizde kullanabilirsiniz. Yada kolay bir şekilde Yoast Seo eklentisinde Başlıklar ve metalar – Diğer – arşivlerin alt sayfaları noindex demeniz yeterlidir.

    • Aşağıdaki kodları da robots.txt ekleyerek tekrarlanan içerik sorununu çözebilirsiniz.

Sitemap: http://www.siteniz.com/sitemap.xml

User-agent: *
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /wp-admin/
Disallow: /wp-includes/
Disallow: /wp-content/plugins/
Disallow: /wp-content/themes/
Disallow: /trackback
Disallow: /comments
Disallow: /feed

User-agent: Googlebot
Disallow: /tag/*
Disallow: /category/
Disallow: /archives/
Disallow: /comments/feed/
Disallow: /trackback/
Disallow: /index.php
Disallow: /xmlrpc.php
Disallow: *?wptheme
Disallow: ?comments=*
Disallow: /search?
Disallow: /?p=*
Disallow: /*page/*
Disallow: */trackback
Disallow: *?replytocom – Yorumlarda Replytocom gibi oluşan sayfaları engeller
Disallow: /*/feed  – Feed sayfalarının indekslenmesini engeller.
Disallow: /category/*/*
Disallow: /*?*
Disallow: /*?

    • Aşağıdaki kodları da robots.txt ekleyerek tekrarlanan içerik sorununu çözebilirsiniz.

Arşiv sayfalarında, yazar sayfalarında ve etiket sayfalarında noindex etiketini kullanarak bu sayfaların google tarafından indekslenmesini engelleyin. Böylece sıkıntı sayısını en az indirgemiş olursunuz. All in on seo eklentisinde noindex seçeneği altında bu saydıklarımızı bulabilirsiniz.

  • Problem 3 : Url sonundaki trailing slash kullanımı

Sayfanız hem www.siteniz.com/alt-sayfa hem de www.siteniz.com/alt-sayfa/ şeklinde indekslenmiş ise buda tekrarlanan içerik sıkıntısı doğurabilir.

Çözüm

  1. Url sonunda slash olacak yada olmayacak şekilde tek versiyon tercihi yapın
  2. htaccess ayarlarında tercihe göre sonu / olan url tercih etmişseniz , sonunda slaş olmayan  url yi sonunda / olan url ye yönlendirin. ( sona / koymak isterseniz htaccess dosyasına şu kodları ekleyin. )
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule ^(.*)/$ %{HTTP_HOST}/$1 [L,R=301] 
  3. Google gibi getir yaparak,  sitenizin bu hali ile indekslenmesini sağlayın.
  4. Yoast Seo eklentisi ile sayfaların sonuna / koyarak çözebilirsiniz.
  • Problem : Yinelenen başlık ve metaların düzenlenmesi

Sorun yalnızca başlık ve açıklama etiketlerinden kaynaklanıyor ise tek tek elle düzelterek bu sorunu düzeltebilirsiniz. Yada fix duplicates eklentisini kullanarak otomatik olarak çözebilirsiniz. Eğer wordpress kullanıyorsanız seo eklentileri ile bunu kolayca yapabilirsiniz.

  • Problem : Url’de büyük küçük harflerin gelisi güzel kullanımı

Özellikle özel yazılım sitelerde bir url ye büyük ve küçük harflerlede erişilebilir. Bu durumda da duplike durumu oluşacaktır. Çözüm yöntemi olarak yine tek bir şeklinde çalışmasını sağlamalısınız. Yani url ‘de sadece küçük harfleri tercih ederek bu sorunu çözebilirsiniz.

  • Problem : Etiket, kategori ve arama sayfalarının aşırı benzeşmesi

Etiket kullanımı genellikle genel seo kurallarına aykırı şekilde kullanılır. Ve sürekli birbirine benzeyen etiketler oluşturularak seo çalışmasında başarıya gidileceği düşünülür. Ancak bu tamamen yanlıştır. Yine kategori kurgulaması yaparkende tekrara düşülmektedir. Bu problemi çözmek için spame yol açacak tüm etiketleri temizlemenizi önererim. Yine arama sayfaları ile ilgili problemi çözmek içinde arama sayfasına noindex koymayı deneyebilirsiniz.

Özel yazılım siteler için yinelenen içerik önerileri :

  • Sitenizi sürekli olarak crawl testinden geçirin.
  • Sitemap.xml dosyanızın tercih ettiğiniz URL yapısının gerçek bir yansıması olduğundan emin olun.
  • İndex.html / htm veya index.php sayfalarında yinelenen giriş sayfalarını bir düzene bağlayın.
  • Mobil sürümü oluştururken yanlış kullanım sonucu oluşan tekrarın önüne geçin
  • Http – https, URL durumu, sondaki eğik çizgi ve www / non www yönlendirme ayarını yapın
  • Dizinde güncellendiğini görmek istediğiniz eski içerik URL’leri için her zaman 301 yönlendirmeleri kullanın.
  • Fix duplicates eklentisini kullanabilirsiniz. ( https://wordpress.org/plugins/fix-duplicates/ )
  • Canonical Url yi kullanmak gerekir. rel=”canonical” ( daha fazla bilgi için https://support.google.com/webmasters/answer/139394?hl=tr ) Örnek kullanımı
  • Tutarlı olun Örn. bazen siteniz.com/sayfa/ , bazen siteniz.com/sayfa şeklinde site içi linkleme yapmayın. ( Trailing slash problem )
  • Sub domain yerine sub directory kullanın. Alt klasör özellikle çok dilli bir site yapmışsanız en.siteniz.com ru.siteniz.com şeklinde alt klöserleme yapın. Google böylelikle sitenizin çok dilli olduğunu ve tutarlı olduğunu algılayacaktır. Bu bizatihi google dokümanlarında yazmaktadır.
  • Kopya içerik olduğunu düşündüğünüz bir içeriği illa yayınlayacak isenız noindex etiketini kullanın.
  • www veya non www şeklinde tercihinizi google web araçlarında mutlaka seçin.
  • Genel kelime ve kelime öbeği tekrarlarından kaçının veya en aza indirin. siteniz.com/p=123 gibi. Eğer bu şekilde bir durum söz konusu ise google webmasters url parametre ayarlarını yapmalısınız.
  • Boş sayfa yayınlamayın. Örneğin xyz başlığı ile sayfayı oluşturup içeriğini boş bırakmayın.
  • Birbirine benzeyen çok sayfanız varsa, her sayfayı genişletmeyi veya sayfaları birleştirmeyi göz önünde bulundurun. Örneğin, iki şehir için ayrı sayfalar içeren bir seyahat siteniz varsa, ancak her iki sayfa da aynı bilgileri içeriyorsa bu iki şehirle ilgili sayfaları birleştirebilir veya sayfaların her birini genişleterek söz konusu şehirler hakkında benzersiz bilgiler içermelerini sağlayabilirsiniz. ( alıntı google.com.tr )
  • Şunu aklınızdan çıkarmayın mükerrer içerik yüzünden panda güncellemesi ile başınız ciddi belaya girebilir.
  • Aşırı seo konusunda araştırma yapın.
  • Mutlaka site haritası barındırın.
  • Alışveriş siteniz varsa ve ürün özellikleri kopya ise bu içerikleri yazı olarak değil resim olarak atın ( örnk. hepsiburada.com )
  • Kod yazı oranını artırmak için , çok fazla kod yazmak yerine temiz kod yazmaya gayret edin.
  • Yine de google webmasters panelinde yinelenen içerik görüyorsanız ilgili sayfaları tek tek 301 yöntemi ile gerek ana sayfaya gerek ilgili sayfalara yönlendirme yapın.

Yinelenen içerik araştırması ile ilgili işe yarar seo araçları :

Site içi ve site dışı tekrarlnan içaerik kontrol araçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

  • Siteliner (site içi)
  • Ahrefs
  • Copyscape
  • Copyleaks
  • Google Search Console
  • Screaming Frog
  • Ryte
  • Xenu
  • SiteBulb
  • Oncrawl
  • RavenTools

Mutlu kalın.

Kaynaklar : 

  • https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/mobile-seo/separate-urls?hl=tr
  • https://support.google.com/webmasters/answer/66359?hl=tr
  • https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=tr&ref_topic=4617741
  • https://webmasters.googleblog.com/2009/02/specify-your-canonical.html
  • https://webmasters.googleblog.com/2011/05/more-guidance-on-building-high-quality.html
  • https://webmasters.googleblog.com/2009/10/reunifying-duplicate-content-on-your.html