Bir çok forumda , seo blogunda tekrarlayan, duplicate, yinelenen içerik kavramlarına yer verildiğine şahit olmuşsunuzdur. Seo için oldukça önemli olan bu konuyu detaylıca sizlere anlatmak istedim. Umarım keyifle okuduğunuz bir yazı olur.
Yinelenen içerik nedir?
Yinelenen ve kopya içerik yeni google güncellemelerinden ceza almanızı sağlayan temel etkenlerden bir tanesidir. Bu yüzden düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Google güncellemeleri sonrasında yaşanan hit ve trafik kaybından sonra ilk etapta akla gelmesi gereken problemlerdendir.
Yinelenen içerik site içi ve site dışı olacak şekilde ikiye ayrılır. Bunu içeriğinizin başka sitelerdeki içerikle benzeşme oranı, içeriğinizin diğer alt sayfalar ile benzeşme oranı şeklinde özetleyebiliriz. Başka siteleler benzeşme ( kopya kontrolü ) için şu yazımıza bakabilirsiniz. Bu yazımızda ise site içi yani dahili tekrarlayan ( yinelenen ) içerik ile ilgili bilgiler bulacaksınız.
Site içinde birbirine benzeyen içerikler anahtar kelime yamyamlığınada sebep olur. Birden fazla URL aynı içeriği gösterdiğinden, arama motorları arama sonuçlarında hangi URL’nin daha üstte listeleneceğini bilemez. Bu nedenle, her iki URL’yi de daha düşük sıralayabilir ve diğer web sayfalarını tercih edebilirler.
Google, yinelenen içerik için sitemizi cezalandırıyor mu?
Anahtar kelime yamyamlığı nedir?
Anahtar kelime yamyamlığı , sitenizde Google’da aynı arama sorgusu için sıralanabilecek çeşitli blog yayınlarınız veya makaleleriniz olduğu anlamına gelir . Ya kapsadıkları konu çok benzer olduğu için ya da onları aynı anahtar kelime için optimize ettiğiniz için. Gönderileri veya makaleleri benzer arama sorguları için optimize ederseniz, birbirlerinin sıralama şansını kaybederler.
Yinelenen içerik sorunları ve sayfaları nasıl bulunur?
Sitenizde veya içeriğinizde yinelenen içerik sorunu olup olmadığını bilmiyor olabilirsiniz. Google’ı parametrelerini kullanmak, yinelenen içeriği tespit etmenin en kolay yollarından biridir.
Bu gibi durumlarda çok yardımcı olan birkaç arama operatörü vardır. Sitenizde anahtar kelime makalenizi içeren tüm URL’leri bulmak isterseniz, Google’a aşağıdaki arama ifadesini yazarsınız:
site:celilcan.net başlık:"örnek anahtar kelime"
Google daha sonra size sitenizde bulunan bu anahtar kelimeyi içeren tüm sayfaları gösterecektir.
Yinelenen içerik sıralamanızı etkiler mi?
Yinelenen içerikle ilgili yanılgılardan biri, özellikle Google Arama sonuçlarında olumsuz bir sıralama faktörü sunmasıdır. Ancak Ocak 2021’de Google’dan John Mueller, yinelenen içeriğin bir sitenin sıralama fırsatlarını etkileyecek bir şey olmadığını belirtti.
Bu durum, aynı konuyu kapsayan iki sayfanız varsa, Google’ın bir kullanıcı için hangisinin en alakalı olduğuna karar vereceği ve onlara SERP’de o sayfayı sunacağı anlamına gelir.
Ancak bu, Google’ın tercih ettiğiniz sayfa olmayan bir sayfayı kullanıcılara sunmasına neden olabilir; bu, özellikle hizmet verilmeyen sayfanın ticari değeri olduğunda acı vericidir.
Ne kadar kopya içerik kabul edilebilir?
Web sitenizin boyutuna bağlı olarak, sayfalar arasında en azından bazı yinelenen içeriği önlemek neredeyse imkansızdır. Ancak gerçek şu ki, Google dışında hiç kimse ne kadar kopya içeriğin kabul edilebilir olduğundan tam olarak emin değil.
Aynı konuyu kapsayan bazı makaleler bir yüzde belirtebilir, ancak yüzde, Google’ın hiçbir zaman onaylamadığı bir şeydir, bu nedenle doğru bir cevap vermek imkansızdır. Genel bir kural olarak, içeriğinizin Arama’da iyi performans göstermesi için yüksek kalitede, kullanıcılarınız için değerli ve benzersiz olması gerekir.
Yinelenen ve tekrar eden içerik kontrolü nasıl yapılır ?
Google Search Console > Arama görünümü > HTML geliştirmeleri sekmesine tıklayarak siz de siteleriniz için rapor edilmiş açıklama, başlık ve içerik kısımlarındaki uyarılarına göz atabilirsiniz. Bu kriterler google tarafından önemsendiğine göre bizde site içi seo ayarlarında aşağıdaki problemlerin oluşmamasına dikkat etmeliyiz. Bu yazıda anlatılanlar wordpress ve normal siteler için gelişmiş site içi seo faktörleri içerir. Bu yüzden lütfen işlemleri yaparken yazıyı tekrar tekrar okuyun. Bu daha sağlıklı ve net sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
- Eksik başlık etiketleri
- Tekrar eden başlık etiketleri
- Uzun başlık etiketleri
- Kısa başlık etiketleri
- Bilgilendirici olmayan başlık etiketleri
- Dizine eklenemez içerik sayfa sayısı
Duplicate content birden fazla sayfanın aynı içeriğe yönlendirilmesi olarak düşünülebilir. Google HTML geliştirmeleri bölümünde yer alan yinelenen meta açıklamalar, kısa meta açıklamalar ve yinelenen başlık etiketleri kısmında ki sorunlar hızla giderilmesi gereken problemlerdir.
İİnternette arama yaptığımızda sürekli tekrar eden içeriklerin ve başlıkların çözümüne dair detaylı bir Türkçe makaleye rastlamadık ( Şubat 2014 ). O yüzden bu yazıyı oluşturmanın uygun olduğunu düşündük.
CopyScape yinelenen içerik denetleyicisi
Yinelenen içeriği bulmak için birçok araç var. En iyi bilinen yinelenen içerik denetleyicilerinden biri muhtemelen CopyScape.com sitesidir. Bu araç oldukça kolay çalışır. Ana sayfadaki kutuya site adresinizi yazın ve CopyScape, Google’ın arama sonucu sayfalarına benzeyen bir dizi sonucu size gösterecektir. Daha fazlası için ücretli abonlelik gerektirir.
Siteliner ile dahili yinelenen içerik kontrolü nasıl yapılır?
Siteliner, CopyScape gibi harici siteler ile kopya kontrolü sağlamaz bunun yerine site çinde dahili yinelenen içeriği arar . Bu yinelenen içerik denetleyicisi, kendi sitenizdeki yinelenen içerikleri bulacaktır . Siteliner ayrıca site içindeki kırık link kontrollerini de yapar.
Siteliner site içi yinelenen içerik kontrolü size pek çok şey gösterecek, ancak ücretsiz sürüm için belirli bir sayfa tarama özelliği ile sınırlıdır . Sitede tarama yapınca genel bakış sayfasına ulaşacaksınız. Sol üstte dahili yinelenen içeriğin yüzdesini göreceksiniz. Yüksek sayılar gördüğünüzde panik yapmayın, çünkü bu yinelenen içerik kontrolü, alıntıları yinelenen içeriği de dikkate alır.
-
Problem : www non www tercihi ile ilgili sorunlar
Bazı siteler hem www ile hem de www koymadan açılır. Bu problem çözülmezse mükerrer indexlenmeye ve içerik kaydedilmesine sebep olur. bu yüzden siteyi tek bir versiyonda toplamalısınız. Örneğin sadece www ile çalışması gibi.
- site.com/konu
- www.site.com/konu
- site.com/konu/
- www.site.com/konu/
Google web yönetici araçları ile tercih edilen etki alanı seçimi oldukça önemlidir. Hangi tipi tercih ederseniz edin bunu bir kez yapmanız ve yineleme sorunlarını çözmek için diğer açılma yöntemlerini tercih ettiğiniz yönteme yönlendirmeniz gerekir.
siteismi.com
- www.siteismi.com
www.siteismi.com/
A) Çözüm 1 : 301 yönlendirmesi ile peki bu yönlendirme nasıl yapılır ?
.htacess ile www yönlendirmesi çözümü ve örnekleri :
Sitenizin www.siteismi.com şeklinde açılmasını istiyorsanız ( 301 yönlendirme )
# Redirect www li
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.siteniz\.com
RewriteRule (.*) http://www.siteniz.com/$1 [R=301,L]
Sitenizin siteismi.com şeklinde açılmasını istiyorsanız ( 301 yönlendirme )
# www olmadan açılsın - Celilcan
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.siteniz\.com [NC]
RewriteRule (.*) http://siteniz.com/$1 [R=301,L]
Sayfanıza aşağıdaki kodu ekleyerek www li olan sayfaya yönlendirme yapabilirsiniz
## www ile açılsın - Celilcan RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.|siteniz\.|www\.siteniz\.)?siteniz\.com$ [OR] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteniz\.com$ RewriteRule ^siteniz\.co\/?(.*)$ http://www.siteniz.com/$1 [R=301,L] Sayfanıza aşağıdaki kodu ekleyerek ana sayfanızı alt klasöre yönlendirebilirsiniz.
## Siteyi alt klasöre yönlendirme - Celilcan RewriteCond %{HTTP_HOST} ^altklasör.siteniz.com$ [OR] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.altklasor.siteniz.com$ RewriteRule ^(.*)$ "http\:\/\/www\.siteniz\.co\.uk\/$1" [R=301,L]
B) Çözüm : Canonical url kullanarak
rel=”canonical” etiketi ile çözüm Arama motorlarının sayfa1.html sayfa2.html veya etiket-a, etiket-b gibi sayfalar ile yorum sayfalarınızı yinelenen içerik gibi görmesini istemiyorsanız. Mutlaka canonical url seçeneğini kullanmalısınız.
Kanonik bağlantı kullanmayı bilmiyor iseniz All in one seo ve Yoast gibi eklentiler de bulunan canonical url enable seçeneğini kullanarak sitenizde kullanabilirsiniz. Standart url ile ilgili google tarafından oluşturulan mükemmel bilgi kaynağı için lütfen kaynakçaya bakınız.*
-
Problem 2 : Sayfalama sorunu ( Pagination ) problemleri
Sayfalama ile ilgili yineleme sorunlarını bir kaç ayrı alt başlıkta sayabiliriz.
- sayfa1, sayfa2 olarak devam eden sayfalamadan kaynaklanan kopya içerik problemi ,
Çözümü All in one seo eklentisinin
Çözüm :
Arama motorlarının sayfa1.html, sayfa2.html veya etiket gibi sayfalar ile yorum sayfalarınızı mükerrer içerik gibi görmesini istemiyorsanız. Mutlaka canonical url seçeneğini kullanmalısınız. Bu etiketi kullanmayı bilmiyor iseniz All in one seo ve Yoast gibi eklentiler de bulunan canonical url enable seçeneğini kullanarak sitenizde kullanabilirsiniz. Yada kolay bir şekilde Yoast Seo eklentisinde Başlıklar ve metalar – Diğer – arşivlerin alt sayfaları noindex demeniz yeterlidir.
-
- Aşağıdaki kodları da robots.txt ekleyerek tekrarlanan içerik sorununu çözebilirsiniz.
Sitemap: http://www.siteniz.com/sitemap.xml
User-agent: *
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /wp-admin/
Disallow: /wp-includes/
Disallow: /wp-content/plugins/
Disallow: /wp-content/themes/
Disallow: /trackback
Disallow: /comments
Disallow: /feed
User-agent: Googlebot
Disallow: /tag/*
Disallow: /category/
Disallow: /archives/
Disallow: /comments/feed/
Disallow: /trackback/
Disallow: /index.php
Disallow: /xmlrpc.php
Disallow: *?wptheme
Disallow: ?comments=*
Disallow: /search?
Disallow: /?p=*
Disallow: /*page/*
Disallow: */trackback
Disallow: *?replytocom – Yorumlarda Replytocom gibi oluşan sayfaları engeller
Disallow: /*/feed – Feed sayfalarının indekslenmesini engeller.
Disallow: /category/*/*
Disallow: /*?*
Disallow: /*?
-
- Aşağıdaki kodları da robots.txt ekleyerek tekrarlanan içerik sorununu çözebilirsiniz.
Arşiv sayfalarında, yazar sayfalarında ve etiket sayfalarında noindex etiketini kullanarak bu sayfaların google tarafından indekslenmesini engelleyin. Böylece sıkıntı sayısını en az indirgemiş olursunuz. All in on seo eklentisinde noindex seçeneği altında bu saydıklarımızı bulabilirsiniz.
-
Problem 3 : Url sonundaki trailing slash kullanımı
Sayfanız hem www.siteniz.com/alt-sayfa hem de www.siteniz.com/alt-sayfa/ şeklinde indekslenmiş ise buda tekrarlanan içerik sıkıntısı doğurabilir.
Çözüm
- Url sonunda slash olacak yada olmayacak şekilde tek versiyon tercihi yapın
- htaccess ayarlarında tercihe göre sonu / olan url tercih etmişseniz , sonunda slaş olmayan url yi sonunda / olan url ye yönlendirin. ( sona / koymak isterseniz htaccess dosyasına şu kodları ekleyin. )
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-fRewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-dRewriteRule ^(.*)/$ %{HTTP_HOST}/$1 [L,R=301]
- Google gibi getir yaparak, sitenizin bu hali ile indekslenmesini sağlayın.
- Yoast Seo eklentisi ile sayfaların sonuna / koyarak çözebilirsiniz.
-
Problem : Yinelenen başlık ve metaların düzenlenmesi
Sorun yalnızca başlık ve açıklama etiketlerinden kaynaklanıyor ise tek tek elle düzelterek bu sorunu düzeltebilirsiniz. Yada fix duplicates eklentisini kullanarak otomatik olarak çözebilirsiniz. Eğer wordpress kullanıyorsanız seo eklentileri ile bunu kolayca yapabilirsiniz.
-
Problem : Url’de büyük küçük harflerin gelisi güzel kullanımı
Özellikle özel yazılım sitelerde bir url ye büyük ve küçük harflerlede erişilebilir. Bu durumda da duplike durumu oluşacaktır. Çözüm yöntemi olarak yine tek bir şeklinde çalışmasını sağlamalısınız. Yani url ‘de sadece küçük harfleri tercih ederek bu sorunu çözebilirsiniz.
-
Problem : Etiket, kategori ve arama sayfalarının aşırı benzeşmesi
Etiket kullanımı genellikle genel seo kurallarına aykırı şekilde kullanılır. Ve sürekli birbirine benzeyen etiketler oluşturularak seo çalışmasında başarıya gidileceği düşünülür. Ancak bu tamamen yanlıştır. Yine kategori kurgulaması yaparkende tekrara düşülmektedir. Bu problemi çözmek için spame yol açacak tüm etiketleri temizlemenizi önererim. Yine arama sayfaları ile ilgili problemi çözmek içinde arama sayfasına noindex koymayı deneyebilirsiniz.
Özel yazılım siteler için yinelenen içerik önerileri :
- Sitenizi sürekli olarak crawl testinden geçirin.
- Sitemap.xml dosyanızın tercih ettiğiniz URL yapısının gerçek bir yansıması olduğundan emin olun.
- İndex.html / htm veya index.php sayfalarında yinelenen giriş sayfalarını bir düzene bağlayın.
- Mobil sürümü oluştururken yanlış kullanım sonucu oluşan tekrarın önüne geçin
- Http – https, URL durumu, sondaki eğik çizgi ve www / non www yönlendirme ayarını yapın
- Dizinde güncellendiğini görmek istediğiniz eski içerik URL’leri için her zaman 301 yönlendirmeleri kullanın.
- Fix duplicates eklentisini kullanabilirsiniz. ( https://wordpress.org/plugins/fix-duplicates/ )
- Canonical Url yi kullanmak gerekir. rel=”canonical” ( daha fazla bilgi için https://support.google.com/webmasters/answer/139394?hl=tr ) Örnek kullanımı
- Tutarlı olun Örn. bazen siteniz.com/sayfa/ , bazen siteniz.com/sayfa şeklinde site içi linkleme yapmayın. ( Trailing slash problem )
- Sub domain yerine sub directory kullanın. Alt klasör özellikle çok dilli bir site yapmışsanız en.siteniz.com ru.siteniz.com şeklinde alt klöserleme yapın. Google böylelikle sitenizin çok dilli olduğunu ve tutarlı olduğunu algılayacaktır. Bu bizatihi google dokümanlarında yazmaktadır.
- Kopya içerik olduğunu düşündüğünüz bir içeriği illa yayınlayacak isenız noindex etiketini kullanın.
- www veya non www şeklinde tercihinizi google web araçlarında mutlaka seçin.
- Genel kelime ve kelime öbeği tekrarlarından kaçının veya en aza indirin. siteniz.com/p=123 gibi. Eğer bu şekilde bir durum söz konusu ise google webmasters url parametre ayarlarını yapmalısınız.
- Boş sayfa yayınlamayın. Örneğin xyz başlığı ile sayfayı oluşturup içeriğini boş bırakmayın.
- Birbirine benzeyen çok sayfanız varsa, her sayfayı genişletmeyi veya sayfaları birleştirmeyi göz önünde bulundurun. Örneğin, iki şehir için ayrı sayfalar içeren bir seyahat siteniz varsa, ancak her iki sayfa da aynı bilgileri içeriyorsa bu iki şehirle ilgili sayfaları birleştirebilir veya sayfaların her birini genişleterek söz konusu şehirler hakkında benzersiz bilgiler içermelerini sağlayabilirsiniz. ( alıntı google.com.tr )
- Şunu aklınızdan çıkarmayın mükerrer içerik yüzünden panda güncellemesi ile başınız ciddi belaya girebilir.
- Aşırı seo konusunda araştırma yapın.
- Mutlaka site haritası barındırın.
- Alışveriş siteniz varsa ve ürün özellikleri kopya ise bu içerikleri yazı olarak değil resim olarak atın ( örnk. hepsiburada.com )
- Kod yazı oranını artırmak için , çok fazla kod yazmak yerine temiz kod yazmaya gayret edin.
- Yine de google webmasters panelinde yinelenen içerik görüyorsanız ilgili sayfaları tek tek 301 yöntemi ile gerek ana sayfaya gerek ilgili sayfalara yönlendirme yapın.
Yinelenen içerik araştırması ile ilgili işe yarar seo araçları :
Site içi ve site dışı tekrarlnan içaerik kontrol araçlarını aşağıda bulabilirsiniz.
- Siteliner (site içi)
- Ahrefs
- Copyscape
- Copyleaks
- Google Search Console
- Screaming Frog
- Ryte
- Xenu
- SiteBulb
- Oncrawl
- RavenTools
Mutlu kalın.
Kaynaklar :
- https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/mobile-seo/separate-urls?hl=tr
- https://support.google.com/webmasters/answer/66359?hl=tr
- https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=tr&ref_topic=4617741
- https://webmasters.googleblog.com/2009/02/specify-your-canonical.html
- https://webmasters.googleblog.com/2011/05/more-guidance-on-building-high-quality.html
- https://webmasters.googleblog.com/2009/10/reunifying-duplicate-content-on-your.html
Yenilenen içerik sorunları son zamanlarda başımı ağrıtan bir olaydı. Buradaki bilgiler sayesinde bu sorunumu çözdüm. Daha önce bu yazıyla karşılaşsaydım eminim bu kadar uğraşmayacaktım bu tür sorunlarla. Teşekkürler.
çok güzel bir anlatım olmuş gerçekten tebrik ederim.
Detaylı ama öz açıklamalar için teşekkürler. Bu arada yeni farkettim sitenizi. Çok şık ve çok flat bir tasarımı var. Ellerinize sağlık.
Celilcanın cevabı : Çok teşekkürler ilginize, her zaman bekleriz :)
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim, elinize sağlık.
Çok güzel paylaşımlarınız var. Yalnız, sitenizde videolar görüntülenmiyor. Yinelenen içerikle ilgili video da aynı şekilde görüntülenmiyor.
Merhabalar ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederiz. Bizi sosyal medyada da takip ederseniz memnun oluruz. Video ile ilgili uyarınız üzerine sorun çözüldü. Video izlenebilir hale getirildi. Sitemizde izleyemediğiniz başka video var ise lütfen bildirin.
gerçekten iyi bir kaynak. herşeyi iyi anlatmış. Trailing slash sorununu yazmışsın ama htacces de çözümünü yazmamışsın. Oda benden gelsin.
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)/$ %{HTTP_HOST}/$1 [L,R=301]
Hi! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Kudos!
Teşekürler detaylı bir kaynak.
Tek Kelimeyle Mükemmel Böyle Yararlı Bilgilerin kiymetini Bilmek Lazım :)
İyi günler üstadım WordPress ile ilgili müsaitseniz 2 sorum olacak;
1-Önceden yazılarda 4-6 arası etiket kullanıyordum ve bu etiketler her yazı için birbirinden bağımsız oluyordu. İnternet araştırmasında etiketleri yanlış kullandığım anlaşılıyor yani site içinde birden fazla yazıda benzer içerik veya etiket oluşacaksa ya da ileride o etiketi tekrar kullanma ihtimali varsa o koşulla eklemenin doğru olduğu belirtiliyor onun dışında etiket kullanılmaması öneriliyor örneğin; e-posta ile ilgili 3 tane yazım olsun bu 3 yazıda da e-posta etiketinin kullanımının doğru olduğu belirtiliyor bu nedenle önceden her yazıda 4-6 arası etiket kullanırken artık çoğu yazıda neredeyse hiç, bazı yazılarda 1 veya en fazla 2 etiket oluşuyor. Sizce eski kullandığım yaklaşım mı doğru yoksa yenisi mi veya başka bir şekilde mi olmalı?
2-İnternet araştırmasında etiketlerin ve kategorilerin noindex şeklinde ayarlanması ve sitemap.xml içinde olmaması gerektiği çünkü asıl yazılara zarar verildiği belirtilmiş bende bu nedenle kategoriler,etiketler ve ortam dosyalarını noindex olarak ayarladım ve sitemap.xml içinde göstertemiyorum. Önceden ise yazı ve sayfaların yanında kategoriler ve etiketleri de indexletiyor ve sitemap.xml içide göstertiyordum. Sizce eski kullandığım yaklaşım mı doğru yoksa yenisi mi veya başka bir şekilde mi olmalı?
Bu konularda farklı sitelerde farklı açıklamalar okuduğum için kafam çok karıştı, sizin bilgi ve deneyiminize güvenerek kısa da olsa cevaplarsanız çok memnun olurum.
Merhabalar Mevlüt bey sorunuz için teşekkürler
Sitelerde doğru etiket kullanımı nasıl olmalıdır. Önce bunun cevabını vermeye çalışalım.
Soruna cevap vermeye “Etiket (tag) kullaniminin esas amaci nedir?” sorusuna cevap vererek başlamak gerekir . Etiket sistemi, fazla sayıda içerik barındıran sitelerde, kullanicilarin birbiri ile ilgili iceriklere kolayca ulasmasina yardimci olan site ici bir linkleme sistemidir. Ornegin bir kullanici olarak ben, girdigim haber sitesinde Google hakkinda bir haber okuyorsam, yuksek ihtimalle Google hakkında yakin zamanda çıkmış diğer haberleri de okumak isteyebilirim. Eger bu haberlerin hepsi “Google” kelimesi ile etiketlenmis ise bu benim icin buyuk bir kolaylık olacaktır.
Bu etiketlerin ne olacagina karar verirken de kriterin su olmali: Acaba bu etiketi koymam, sitemi ziyaret eden kullanicinin bu konuyla ilgili baska bir habere ulasmasina yardimci olacak ve arti bir deger katacak mi?
Verdigin orneklerden gidersek: Patlama ile ilgili bir haber yaptin diyelim. Bunu tabii ki “Patlama” olarak etiketleyebilirsin. Boylece bu haberi okuyan bir kullanici sitende yakin zamanda yayinlanmis diger patlama haberlerine de kolayca ulasabilecektir. Ya da bu haberi, patlamanin gectigi sehir ya da ilce ismi ile ilgili etiketleyebilirsin. Boylece okuyucu, bu olayin yasandigi yerde yakin zamanda baska ne tur haberler yayinlanmis ona ulasabilir.
Fakat “patlamayi kim yapti” seklinde bir etiket kullanirsan, bu demektir ki “patlamayi kim yapti” konusu ile ilgili baska haberlerin var ve bunu ziyaretçilerine göstermek istiyorsun. Takdir edersin ki “Patlamayi kim yapti” bir konu olarak biraz garip duruyor :) Zira bunlar kullanicilarin arama motoru uzerinde bazi cevaplara ulaşmak için sorduğu sorulara benziyor :)
İşte tam da bu noktada isler biraz kötüleşiyor. “patlama nerede, patlamayı kim yaptı, patlamanın ayrıntıları, patlama hakkında gelişmeler” gibi etiketler, kullanicilarina ilgili diger haberleri buldurmaktan ziyade, arama motorundan trafik çekmeye odaklanan anahtar kelimelere haline gelmeye basliyor.
Sayfanda bulunan anahtar kelimeler, bize sitenizin ne hakkında olduğunu anlamamız için yardimci olmaktadir. Fakat sayfaya yapay olarak yerlestirilmis, sadece arama motorundan trafik çcekmeye yönelik, çok sayıda, kullaniciya değer katmayan anahtar kelimeler, webmaster yonergelerimize aykiridir.
Bunu yapman sitenin arama performansini düşüreceği gibi, aşırı kullanımı durumunda manuel işlem görmene de neden olabilir.
Kategorileri noindex olması veya site haritasında olup olmaması da yukarıdaki kapsamda değerlendirebileceğin konulardır. Şahsi fikrim kategorilerin noindex olması veya site haritasında olup olmaması ekstra bir fayda yada zarar sağlamayacaktır. Fakat etiketler için durum böyle değil. Yukarıdaki açıklama bu konuda tekrar yol gösterici olacaktır. Ortam dosyalarını redirect etmen yada noindex yapman faydalıdır.
Umarım sorularına cevap olabilmişimdir.
Saygılarımla
Celilcan
Hızlı cevap için çok teşekkürler. Makaleniz de oldukça faydalı ve aydınlatıcı.
selamlar,
bir blog sitem var ve vakti zamanında yayınladığım bir yazının adresi örneğin www[.]blogsitem[.]com/xxx-zzz-yyy/ olsun. ben daha sonra permalinki değiştirip www[.]blogsitem[.]com/zzz/ şeklinde güncelledim. eski link sitemaps de geçmiyor. lakin google webmasters da “Yinelenen meta açıklamalar içeren sayfalar” ve
“Yinelenen başlık etiketleri içeren sayfalar” kısımlarında /xxx-zzz-yyy/ ve /zzz/ şeklinde görünüyor. eski linklerin kalkması için ne yapabilirim?
Eski sayfalarınız yeni sayfalarınıza yönleniyor mu ? WordPress kalıcı bağlantı ayarlarını değiştirmek ve yönlendirme işlemleri için yapmanız gereken Change Permalink Helper eklentisini yüklemektir. wordpress[.]org/plugins/change-permalink-helper/ adresinden eklentiyi yükleyebilirsiniz. Ayarlarını yaptıktan sonra eski yapıdaki sayfalar yeni yapıdaki alt sayfalara yönlenecek böyle tarama hataları oluşmasının önüne geçilecektir.
Hocam merhaba. Size birşey sormak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim. Sormak istediğim soru Canonical etiketi ile ilgili.
Şimdi ben bir blog sayfası hazırlıyorum ama wordpress yada hazır tema değil kendim oluşturuyorum. Blogda olması gerektiği gibi Anasayfada 7-8 adet haber başlığı, resim ve onun altında yaklaşık 250 karakterlik bir tanıtım içerik yazısı olacak haber ile ilgili. Diyelim haberin devamını okumak isteyen kişi habere tıkladı ve haberin asıl uzun hali olan haber sayfasına geçti. Bu durumda ben haberi tanıtmak için Anasayfada yer verdiğim 250 karakterlik tanıtım yazısı bu sayfadaki asıl haberden çektirildiği için, yani 250 karakteri harfiyen aynı olduğu için canonical etiketini kullanmalı mıyım? Sonuçta canonical aynı içeriğe sahip sayfaları belirtmek için kullanılıyor ya? veya kullansam bile boş yere kullanılan canonical etiketinin sayfaya zararı olur mu?
celilcan.net/soru/canonical-etiketi-nasil-kullanilir/ yazımı okudunuz mu acaba. Bahsettiğim soruya verdiğim cevapta bir çok detay yer almaktadır. Sorunuzun cevabını ilgili linkte bulamadıysanız lütfen tekrar dönüş sağlayın.
Hocam Merhabalar,
Birebir uyan konu bulamadığım için bernzer olan bu başlık altında bir soru sormak istiyorum. Benim, farklı domainde kurulu 2 ayrı sitem var. Aynı yazıyı her iki sitemde de kullanırsam google açısından sorun yaşarmıyım?
Desteğinizi rica ederim,
İyi Çalışmalar
Merhabalar,
Bu işlemi bir kez yaparsanız çok sorun olmaz. Ancak bütün yazıları aynı şekilde yaparsanız kesinlikle sorun yaşarsınız.
Hocam, bunun için analiz yapabileceğimiz herhangi bir analiz sitesi önerebilirmisiniz?
Hocam, bunun için analiz yapabileceğimiz herhangi bir site önerebilirmisiniz?
Sİte içi duplicate analizi için siteliner.com site dışı duplicate analizi çin ise copyscape önerebilirim.
Sevgiler
Merhaba, Sorun üçün çözümü için arkadaşın belirttiği gibi bu kodları kullanmak yeterli olur mu? Ekstra bir şeyler yapmak gerekir mi?
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)/$ %{HTTP_HOST}/$1 [L,R=301]
Bu kodu ekleyip bize dönüş yapın kontrolleri sağlayalım.
Merhaba, ne yazık ki bu kod işe yaramadı. Yinelen içerik sayısı 800 çıktı.
Merhabalar,
Hangi kodu kullandınız tam olarak .
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_URI} !(.*)/$
RewriteRule ^(.*)$ http://example.com/$1/ [L,R=301]
Lütfen sorununuzu tam olarak özetler misiniz size yardımcı olacak yönlendirme kodunu tam olarak verebilmem adına.
Merhaba, Google Html geliştirmelerinde her sayfa için aşağıdaki gibi sonunda / işareti olan bir sayfa görünüyor. Bu da Yinelenen başlık etiketleri ve yinelenen meta açıklamalarına neden oluyor. Benim kullanım tercihim sonunda / işareti olan.
/turk-ailesinde-bayram-gelenekleri/
/turk-ailesinde-bayram-gelenekleri
Canonical kullanımını denediniz mi ?
Html geliştirmelerinde 62 adet “Yinelenen meta açıklamalar” ve 72 adet “Yinelenen başlık etiketleri” hatası var. Bu hataların neredeyse tamamı yorum sayfalarından kaynaklı. Canonical URL kullanmama ve All in one seo’da sayfalı bölüm biçimlendirmesi bölümünü – Sayfa %page% şeklinde kullanmama rağmen 3 aydır hatalar ortadan kalkmadı.
Sayfalandırmalara noindex eklediniz mi?
Hayır eklemedim. Eklersem sayfalanmış yorumlardaki içerik Google tarafından görülemez diye düşündüm yanlış mı düşünmüşüm?
Siz dedikten sonra sayfalandırmalar içüin noindex seçeneğini de işaretledim. Sonrasında SSL sertifikasına geçtim. Ama yeni indekslenen https protokolündeki sayfalara da aynı şekilde yinelenen başlık etiketleri ve meta açıklamaları geliyor.
sayfalandırmalara noindex seçeneğini ne zaman eklediniz. bu işlemden sonra google ‘a site haritasını tekrar gönderdiniz mi ?
Noindex seçeneğini sonradan kaldırmışım emin olamadığım için şimdi fark ettim . Noindex yapınca yorum sayfalarındaki yorumlar google tarafından görülmeyecek mi peki? Yani o yorumlardaki bir cümleyi aratan bir kullanıcı için google benim sitemi önermeyecek mi?Aslında noindexin işlevinin detaylarını tam bilmiyorum sorun bu. Sadece url mi indexlenmiyor yoksa içindeki her şey yok mu sayılıyor?
Merhaba,
Faydalı bilgiler sunup ziyaretçilerinize yardımcı oluyorsunuz, teşekkür ederim.
İçeriklerim yeniden eskiye doğru page2/ page3/ şeklinde görüntüleniyor. Sayfalandırmalar için google search console’de yinelenen başlık ve yinelenen meta açıklamalar uyarısı alıyorum. Ana sayfayı canonical olarak işaretledim sorun çözülmedi,
Yoast eklentisi kullanıyorum.
Başlıklar ve metalar – Diğer – arşivlerin alt sayfaları noindex olarak işaretledim, sorun yine çözülmedi.
İçeriğinizden anladığım kadarıyla Yoast ayarlarından sayfalar (pages) bölümündeki başlık ve meta açıklama şablonu bölümüne bir kod girmem gerekiyor ama ne yazık ki yapamadım. Yardımcı olabilme ihtimaliniz olursa çok memnun olurum.
Çok teşekkürler sevgili Nalan,
noindex ve canonical ayarlarını tam olarak ne zaman yaptınız ? Zira bu değişikliğin google search console’a yansıması zaman alacaktır.
noindex’i 5-6 ay önce, canonical ise 2 ay oldu.
Baya olmuş bu süre içinde hiç mi düzelme sağlanmadı. Yoksa azalma oldu ama bitmedi mi ? İlgili Ekran görüntülerini bana e-mail ile atabilir misiniz lütfen. İNceleme yapınca detaylı cevabı buradan yine paylaşırım.
Azalma olmadı, kaç tane numaralandırılmış sayfa varsa o sayıda hata hep var. Mail adresinize ekran görüntülerini gönderdim. Tekrar teşekkür ederim.
Merhabalar makale için teşekkürler. Emeğinize sağlık. Oprncart Kullanmaktayım. Yinelenen meta açıklamalar içeren sayfalar kısmında yenilenen içerik olarak görünüyor. linkleri kontrol ettiğimde aşağıdaki şeklide bir link yapısı var. Bu konuda ne yapmam gerekiyor.?
/sanli-bayragimiz
/sanli-bayragimiz?limit=25
/sanli-bayragimiz?page=7
/sanli-bayragimiz?sort=p.price&order=ASC&page=15
/sanli-bayragimiz?sort=p.price&order=ASC&page=2
/sanli-bayragimiz?sort=p.price&order=ASC
/sanli-bayragimiz?sort=rating&order=ASC&page=2
Bu arada robots.txt dosya yapım şu şekilde
Disallow: /*&filter
Disallow: /*&limit
Disallow: /*&sort
Disallow: /*?route=account/
Disallow: /*?route=affiliate/
Disallow: /*?route=checkout/
Disallow: /*?route=product/search
Ömer Faruk bey merhabalar,
http://www.celilcan.net/url-parametreleri/ yazımı okumanız işinizi görecektir diye düşünüyorum. Url parametreleri yazımı okuduktan sonra hala bilgi eksikliği oluşursa yine yorum olarak sorunuzu sorarsınız. Sevgiler
İlginizden dolayı çok teşekkür ederim. Aslında uygun kelimelerle aramayı bilsek çok şeyle karşılacağız ama şahsım adına söylüyorum bu konuda yetersiz kalıyorum :( İyi çalışmalar dilerim.
Çok teşekkürler güzel yorumlarda buluşmak üzere :)
domain.com/kategori/page/1/
domain.com/kategori/page/2/
gibi duplicate sorunları ile karşılaşmak istemeyen yoast kullanıcıları
Başlıklar ve Metalar – Diğer – Alt Sayfalar
Kısmını Noindex yapabilirler. Doğru mudur celil bey?
Aynen öyle Yoast Seo eklentisinde sayfalama ile ilgili sorun yaşamak istemiyorsanız bu ayarı yapmanız yeterlidir sevgili kadir bey.
Bir çok sorunumu paylaşımınızı okuyarak çözdüm sayılır yararlı paylaşımınız için teşekkür ederim.
Ne mutlu bize :) Ellerinize sağlık
Sitemde olan bir çok problemi sayenizde çözdüm çok teşekkürler
All in One SEO kullanıyorum. Numaralandırılmış sayfalar için Noindex, Standart Url’ler, Canonical URL’ler için Sayfa Numaralandırma Yok seçeneklerinin hepsi 5 aydır işaretli ama yorum sayfalarından kaynaklanan yinelenen içerik sorunundan kurtulamadım.
Yorum sayfaları için üretilen url lerdemi sorun yaşıyorsunuz. Örnek bir url gönderir misiniz ?
Hocam makaleniz muhteşem olmuş. Gayet açıklayıcı.
Bir şey sormak istiyorum. Search Concole bölümüne www veya www olmadan site tercihinin yapılabilmesi için www. siteismi .com ve http:// siteismi .com sitesinin ikisini de eklemek gerekiyor. Yoksa tercih yapamıyorsunuz.. Sizin dediğiniz gibi tercihimiz olmayanı da diğerini yönlendirdim.
Doğrumu yaptım acaba? yani www ve www olmayanın her iki siteyi de eklemek yanlış bir davranış mı?
Birini silmek mi gerekir? Lütfen cevap yazarsan çok , iyi olur Celilcan Abi.
Her iki versiyonu da Search Console eklemeniz doğrudur. Hiç bir sıknıtı yok.
Sevgiler :)
S.a Ustam. bir script satın alacağım da onunla ilgili bir şey sormak istiyorum.
site de yorum kısmı var. bu yorumları footer de ”Son yapılan yorumlar” başlığı altında bütün safalar da göstermem Seo ve sitenin güncelliğine yönelik bir yarar sağlar mı?
Bir de değerli abicim. Forumlarda satılan Wp tasarımlarını mi almam daha doğru olur yoksa 150 tl ye satılan hazır script mi alayım?
Son yapılan yorumları veya son yazılan yazıları sidebarda göstererek kullanıcı etkileşimlerini takip edebilirsiniz. Sitenizdeki ortalama oturum sürelerine etkisini test ederek alacağınız aksiyona karar verebilirsiniz. WordPress ite mi yoksa Hazır Script mi derseniz. Scripti incelemeden haksızlık yapmak olmaz. Ancak WordPress alt yapısının bir çok konuya hazır bir alt yapı olması işinizi kolaylaştıracaktır.
Öncelikle çok faydalı bir yazı olmuş bu bilgilendirmeden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Fakat bir kaç sorum olacaktı yinelenen başlık ve meta açıklamalar ile ilgili. Tüm meta açıklamaları tekrardan düzenledim ve siteme her sayfalama da kategorinin ana giriş linkini conanical olarak ayarlama yaptım. Yinelenen meta açıklamalar sayısı 499’dan 491’e , Yinelenen başlıklar da 92’den 90’a düştü.
Gelelim benim soruma. Google’ın siteme spam uyguladığını zaten düşünüyordum fakat ben hiç yinelenen başlıkları dikkate almamıştım. Bu düzenlemeleri yaptıktan ne kadar süre sonra spam işlemi kalkar yada bu yinelenen başlıklar tam olarak ne zaman 0’a iner. Şimdiden teşekkürler…
Merhabalar doğru aksiyonları aldığınızı düşünüyorsanız bu süre 1 , 5 aydan daha uzun olmayacaktır diye düşünüyorum.
Merhaba Celilcan Bey, Aklıma takılan bir sorun var, ekte belirttiğim üzere search consol’da kapsam “hariç bırakıldı” sorunu yaşıyorum internette araştırdım onlarca insan aynı sorundan muzdarip ama düzgün bir cevap gelmemiş ben de sorunumu çözemedim, bazen bir yazı girdiğimde o yazı ilk gece ilk sayfaya düşüyor, 1 gün sonra baktığımda sıralamada bile olmuyor anca başlığı tam kopyalayıp yapıştırınca veya anahtar kelime+site ismi şeklinde aratınca geliyor yani dizine eklenmiş ama sıralamadan kayboluyor.
acaba bu sebepten ötürü mü? ayrıca baktım tag’lerim noindex yemiş, noindex yemesini sağlayacak hiçbir şey yapmadım sebebi ne acaba? hariç bırakılan sayfalar yüzünden sıralamadan düştüğümü düşünüyorum..
site adresi; izleindir .online, ayrıca google ” izleindir ” yazınca sitem arama sonuçlarında çıkmıyor, Search consol’dan Kategori linkini İncele diyorum; URL Denetimi
URL Google’da yok
Kapsam
“noindex” etiketi tarafından hariç tutuldu
Dizin oluşturma
Dizine eklenmesine izin verildi mi?
Hayır: “X-Robots-Tag” http başlığında “noindex” algılandı
şimdiden teşekkür ederim …
Kapsam kısmında ilgili alt sayfayı bir kez daha taratıp dizine eklemesini talep eder misin. aynı hatayı mı veriyor ?
Teşekkürler.
Merhabalar Celil Bey. Etiketlerin noindex kulanılması gereklliği çerçevesinde geçen hafta etiketleri noindex yaptım. Lakin sonradan fark ettim ki benim etiketler aramalarda üst sıralarda imiş, bu da hit kaybına sebep oluyor. Bu durumda ;
1- Etiketler direk noindex mi yapılmalı?
2- Önce yönlendirme yapılıp sonra mı noindex yapılma lı? Yönlendirme ile noindex arasında ne kadar beklemeli?
3- Sitemde yüzlerce etiket var bu etiketleri kendi konusuna veya en yakın konuya kolayca yönlendirmenin bir yolu var mı?
Makale ve ilginiz için çok teşekkürler.
Merhabalar
Etiketler eğer doğru kullanılırsa sitenize zarar vermezler. Size tavsiyem etiket sayfalarını google analytics aracılığı ile analiz edin. Kafanızda bir tarih aralığı ve beli bir okunma sayısı belirleyin örneğin son 4 aydır 30 dan az ziyaret edilmiş etiket sayfaları olabilir. Bu rakamı siz kendinize uyarlayın ve bunun altında kalan etiketleri temizleyin yada noindex yapın.
Selamlar, sitem de olabildiğince özgün içerikler paylaşıyorum. Bir makalem de iç linkleme yaparken kelimeye search sayfasını yani link.com/?= anahtar kelime linklemesi yaptım fakat o sayfa noindex miş ne olduysa ondan sonra oldu. Google botları gelmiyor, search console den sitemapı gönderiyorum Hayır: “X-Robots-Tag” http başlığında “noindex” algılandı hatası veriyor. Oysa ki ilgili makaleyi sildim, sitemap da noindex hiç bir içerik ve tag kalmadı fakat problem devam ediyor. Zamanla düzelir mi? işlem yapılması gerekir mi? Teşekkürler.
Merhabalar hem search console da sayfa yapısı bölümünden tarama problemlerini inceleyin hemde screaming frog tarzı bir program ile sitenizi komple tarayıp tarama probmlemleri varmı kontrol edin