Bir web sitesi büyüdükçe, sayfaların birbirinin kopyası veya neredeyse kopyası olmasını önlemek genellikle zordur. Bu, yinelenen içerik sorunlarına neden olabilir . Benzer iki alt sayfanız varsa ve her ikisi de belirli bir anahtar kelime için sıralamaya uygunsa, arama motoru trafiği iki URL’den hangisine göndermesi gerektiğini bilemez. Bunu çözmek için tercih edilen bir URL seçme işlemine kanononik URL diyoruz.

Eğer SEO’ çalışmanızın etkili olmasını istiyorsanız, canonical etiketleri nasıl kullanmanız gerektiğini öğrenmeye başlamalısınız.

Canonical URL Nedir? Ne işe yarar ?

Çoğunlukla rel=”canonical” olarak adlandırılan canonical etiketler, arama motorlarına, belirlenen URL’nin bir sayfanın ana kopyası olduğunu belirtirler. Canonic etiketler, canonical URL’lerin hazırlanmasına olanak tanır.

Kurallı canonical etiketin kullanılması, birden çok URL’de görünen aynı veya “yinelenen” içeriğin neden olduğu sorunları önler. Pratik olarak konuşursak, kurallı etiket arama motorlarına bir URL’nin hangi sürümünün arama sonuçlarında görünmesini istediğinizi söyler.

Canonical Etiket

Bir canonical etiket, web sayfasının HTML kaynak kodunda <head></head> bölümünde yer alır ve şu şekilde kullanılır ;

<link rel=”canonical” href=”https: //www. mesela1site .com/sayfa/”/> 

Bir canonical etiket kendi sayfasının URL’sinde referans verebildiği gibi sağlamlaştırma adına başka bir web sayfasının URL’sine de referans verebilir. Canonical URL’ler oluşturmak için rel=”canonical” etiketlerin ve URL’lerin birbirleri yerine kullanıldığını görmüş olmanız mümkün ancak bu doğru bir uygulama değil.

Canonical URL

Google Search Console’un tanımlamasına göre canonical URL’ler, sitenizin içerisinde yinelenen duplicate sayfalar arasında arama motorunun seçtiği sayfadır.

Dilerseniz arama motorlarının seçeceği bu canonical URL’yi kendiniz belirleyebilirsiniz. Ancak Google’ın sizin belirlediğinizden farklı bir sayfa seçmesi de mümkün. Çoğunlukla kurulum uygulamasını doğru gerçekleştirdiğiniz durumlarda sizin belirlediğiniz URL kabul edilecektir.

Kısaca, bir canonical URL, arama motoru sonuçlarında hangi sayfanın (eğer spesifik bir sayfa kullanıcı için daha uyumlu değilse) gösterileceğini belirler. Ayrıca sayfanın canonical URL’si, farklı bir alan adında da belirlenebilir.

Canonical URL’ler Nasıl Belirlenir?

Canonical etiketler, her ne kadar en kullanışlı yöntem olsa da canonical URL belirlemede tek yol değildir. Canonical URL belirtmek için:

  • rel=canonical HTTP başlık yanıtı kurabilirsiniz.
  • Site haritanızda belirtebilirsiniz (eğer site haritasında tüm sayfalar canonical olarak öneriliyorsa, Google yinelenen sayfaları belirleyecektir).
  • 301 yönlendirmelerini kullanabilirsiniz.

Bunlar Google tarafından uygulanması önerilen yöntemler olsalar da her durumda kullanılmaya uygun olmayabilirler. Önemli olan canonical URL ayarı yapmanın bir gereklilik olmadığını bilip Google’ın sizin yerine sayfa seçimi yapacağına emin olmanızdır. Ancak sitenizin arama motorlarında en iyi şekilde görüntülendiğine emin olmak istiyorsanız kendi URL’nizi belirleyin derim.

Duplicate (Yinelenen) İçerikler Neden Oluşur?

Canonical URL’leri neden kullanmalıyız konusuna girmeden önce yinelenen içerik nedir ve nasıl oluşur sorusuna cevap almanız gerek. SEO uygulaması yapan kimse duplicate içerik üretmek istemez. Yenilenen içerikler çoğu durumda, yeni bir sayfa oluşturduğunuzda içerik yönetim sistemlerinin birden fazla URL yaratmasıyla oluşur. Ayrıca sitenizin indexlenebilen farklı versiyonları varsa, mobil, web ve tablet sürümleri gibi farklı araçlarda farklı varyasyonlar kullanıyorsanız ya da dinamik URL’leriniz varsa da yinelenen içerik oluşabilir.

Aşağıdaki URL’lerin her birinin aynı içeriği gösterdiğini varsayalım:

  1. https://www. mesela1site .com/kategori/urun-a/
  2. https://www. mesela1site .com/urun-a/
  3. https:// mesela1site .com/urun-a/
  4. http://www. mesela1site .com/urun-a/
  5. http:// mesela1site .com/urun-a/
  6. https://m. mesela1site .com/urun-a/
  7. https://www. mesela1site .com/urun-a
  8. https://www. mesela1site .com/urun-A/

Arama motoru bunları bir sayfa olarak değil de 8 farklı yinelenen içerik olarak algılar.

  • 1 ve 2 numaralı URL’ler CMS’nin (içerik yönetim sistemi) URL’leri kategori adı hem olup hem de olmayıp kaydetmesi sonucu oluşur.
  • 3, 4, ve 5 numaralı URL’ler sitenin hem HTTP hem de HTTPS versiyonları ile www ve www olmadan erişilebiliyor olmasından kaynaklıdır.
  • 6 numaralı URL sitenin bir subdomain’e sahip mobil-dostu versiyonudur.
  • 7 numaralı URL, 2 numaralı URL’nin eğik çizgisiz sürümüdür.
  • 8 numaralı URL büyük A harfi kullanmıştır.

Duplicate içerikler aynı zamanda aşağıdaki gibi URL’de de yer alabilir:

  • https://www. mesela1site .com/
  • https://www. mesela1site .com/index.php

Oluşumu oldukça kolay olan yinelenen içerikler, birçok web sitesinin farkında olmadığı ana problemleri arasındadır. İşte, canonical URL’ler ile arama motorlarına bu birçok farklı sayfa adresinden istediğinizi yönlendirebilirsiniz.

SEO’ Çalışmalarında Canonical URL’ler Neden Kullanılmalı?

Canonical URL’ler, kısaca web sitenizin performansını olumsuz olarak etkileyecek duplicate (yinelenen) içerik sorunlarını çözümlemek için kullanılır.

  • Arama Sonuçlarında Gözükmesini İstediğiniz URL Adresini Belirleyin

Bir canonical URL belirlediğinizde, arama motoru sonuç sayfalarında görüntülenmesini istediğiniz sayfayı da seçmiş olursunuz. Peki aşağıdaki seçeneklerden hangisini tıklamanız daha olası?

  • https://www.domain.com/page-1/
  • https://www.domain.com/index.php?id=2

Muhtemelen birinci seçeneği seçtiğinizi düşünüyorum. Arama motoru sıralamasında daha yukarıda görünmesini istediğiniz URL’yi bu yöntem ile belirleyebilirsiniz.

  • Yinelenen veya Neredeyse Aynı İçerikteki Sayfalarda Bulunan Bağlantı Sinyallerini Birleştirin

Eğer sitenizde duplicate ya da neredeyse aynı sayfalar mevcutsa, URL’lerin her biri bireysel olarak harici kaynaklardan bağlantı alabilir. Canonical URL’leri kullanarak birden fazla bağlantıyı tek URL’de birleştirebilirsiniz. Bu sayede, birçok bağlantının birleşmesinden oluşan tek bir güçlü bağlantı ile web siteniz arama motoru sıralamasında üst sıralara yükselecektir.

  • Yerleştirilmiş İçeriği Yönetin

Arama motoru sonuç sayfalarında oluşabilecek duplicate içerik sorununu önlemek ve orijinal içeriğe sahip sayfanın gösterildiğine emin olmak için canonical URL’lerin birleştirici özelliklerini kullanabilirsiniz.

  • Googlebot’un Yinelenen Sayfaları Taramasını Önleyin

Eğer birçok sayfanın yer aldığı bir web sitesi ile çalışıyorsanız, canonical URL’leri kullanarak Googlebot’un duplicate içerikler yerine yeni sayfalarınızı taradığına emin olabilirsiniz.

rel=canonical Etiketi Nasıl Kullanılır ?

Canonical URL’leri kullanmak istiyorsanız sayfalarınızın başlık bölümüne rel=”canonical” etiketini eklemeniz yeterli olacaktır. Eğer bir yazılımcı değilseniz HTML kodu üzerinde çalışıyor olmak kafa karıştırıcı olabileceğinden içerik yönetim programlarından yardım alabilirsiniz.

WordPress’te Canonical URL Oluşturma

WordPress üzerinde canonical URL oluşturmak oldukça kolay olsa da hangi SEO eklentisini kullandığını oldukça önemlidir. Aşağıda en popüler WOrdPress SEO eklentileri olan Yoast ve RankMath’i inceleyelim.

  • Yoast Kullanarak Canonical Tag Oluşturma

 Eğer Yoast eklentisini kullanıyorsanız, Yoast SEO seçeneklerine ilerleyin ve ‘gelişmiş seçenekler’ sekmesinde Canonical URL kutusunu göreceksiniz.

yoast canonical

  • RankMath Kullanarak Canonical Oluşturma

 Eğer RankMath eklentisini kullanıyorsanız yine’ gelişmiş seçenekler’ sekmesine ilerleyin ve meta kutucuğundan Canonical URL’nizi belirleyin.

rankmath canonical ayari

  • Wix’te Canonical URL Oluşturma

Wix sayfaları varsayılan olarak kendilerine referans veren etiketler kullanır. Bu varsayılanı değiştirmek istediğiniz durumda Menüler&Sayfalar başlığına ilerleyip SEO Seçenekleri>Gelişmiş SEO ayarlarına giriş yaptıktan sonra Özel Meta Etiketleri başlığı altında yer alan ‘Yeni Etiket Ekle’ye ilerleyin.

Yalnızca URL kısmını değil, canonical etiketin tamamını yazdığınıza emin olun. Değiştirmek istediğinizde aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.

<link rel=”canonical” href=”{your-page-url}”/>

rel=”canonical” HTTP Başlığında Nasıl Uygulanmalı?

Canonical etiketleri kullanmanın bir diğer yolu da HTTP içerisine rel=”canonical” kodu eklemektir. Bu sayede istediğiniz canonical URL’yi, PDF gibi HTML olmayan dökümanlar için de kullanabilirsiniz.

Bu uygulama için öncelikle web sitenizin .htaccess dosyasına giriş yaptıktan sonra, aşağıdaki kod yardımıyla cononical URL belirlemeniz gerekiyor.

<Dosyalar “file-to-canonicalize.pdf”> Üstbilgi Bağlantısı Ekle “<http://www.website.com/canonical-page/>; rel = \” canonical \ “” </Files>

Canonical URL Belirlemek için 301 Yönlendirmesi Kullanma

Google, canonical URL’leri belirlemek için 301 yönlendirmelerini kullanabileceğinizi belirtir. Bu durumda duplicate sayfaların tamamı belirlediğiniz URL’ye yönlenmiş olur. Aşağıdakiler gibi oluşabilecek yinelenen içerik sorununu çözmenin en iyi yöntemi budur:

  • HTTP ve HTTPS
  • WWW ile veya WWW olmadan
  • Taksim işaretli ( / ) ya da taksim işaretsiz URL’ler

Eğer sayfanızı direkt olarak yönlendirmiyor ya da silmiyorsanız canonical etiketi kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Canonical Etiketler En İyi Nasıl Uygulanır?

Canonical etiketleri sitenize uygulamak oldukça kolaydır ve yinelenen içerik sorununa hızlı bir çözüm getirir. Bu nedenle canonical URL kullanırken doğru adımları takip ettiğinize emin olun.

  • Her Sayfa için Sadece 1 tane Canonical URL Kullanın

Sitenizin her bir sayfası için yalnızca 1 adet canonical URL düzenlemeniz gerekiyor, aksi durumda tüm URL’leriniz reddedilebilir.

  • Alan Adını Belirlerken Dikkatli Olun

Sıkça gözden kaçan bir diğer uygulama hatası da yanlış alan adı düzenlemek. Eğer siteniz HTTPS ise canonical URL’inizin de bu şekilde düzenlendiğine emin olun.

  • URL’de Slash Olup Olmadığına Emin Olun

Sitenizin URL’lerin sonunda ( / ) kullanıp kullanmadığını inceleyin ve canonical URL’nizi de buna göre hazırlayın.

  • URL’i WWW ile veya WWW Olmadan Kullanın

Arama motorları, bir web sayfasının www olan ve olmayan halini duplicate (yinelenen) içerik kabul eder. Bu nedenle canonical URL’nizi belirleken sitenize uygun olanı seçtiğinize emin olun.

  • Tam Adres Kullanın

Canonical URL’lerin doğru bir biçimde çalıştığına emin olmak istiyorsanız tam adres kullandığınıza emin olmalısınız. Yani:

<link rel=”canonical” href=”/page-a/” /> kodunu değil de

<link rel=”canonical” href=”https://www.website.com/page-a/” /> kodunu kullanmalısınız.

  • Kendisine Refesans Veren Canonical URL Adları Kullanın

Sayfanızın başka bir URL ile çakışmadığına emin olmak için kendi adıyla canonical URL düzenlemek her zaman avantajlı olacaktır.

Canonical Etiketler Uygulanırken Yapılmaması Gerekenler

Aşağıda canonical etiketleri uygularken yapabileceğiniz hatalardan bazılarını inceleyelim.

  • 301 Yönlendirmesine Doğrudan Uygulama

Yönlendirme yapılan URL’e değil de gönderilen URL’e uygulama yaptığınıza emin olun.

  • Yanlış Alan Adına Uygulama

Eğer siteniz HTTPS versiyonunda ise canonical URL’nizin HTTP olmadığına emin olun.

  • Alakasız İçeriğe Uygulama

Canonical etiketlerinizin birbirinden alakasız içeriklere verilmesi arama motoru sonuçları için doğru olmayacaktır.

  • Birden Fazla Canonical URL Oluşturma

Sitenizde her sayfa için yalnızca bir canonical etiket ya da canonical URL olmalı. Sayfanızın <başlık> kısmına yanlışlıkla birden fazla etiket eklememeye özen gösterin.

Canonical Etiketler ile ilgili Sorunlar ve  Giderme

URL’lerinizde yer alan problemin kaynağını bulmak ve çözümlemek istiyorsanız öncelikle canonical etiketlerinizi denetlemelisiniz. SEMrush Site Denetleme Aracı ile bu işlemi gerçekleştirebilir ve canonical etiketlerden kaynaklı sorunları bulup çözümleri için harekete geçebilirsiniz.

  • Canonical Etiket Bulunmayan AMP Sayfaları

Bir AMP sayfasında canonical etiket yer almaması, Site Denetleme aracı için problem olarak kabul edilir. Etiketi yerleştirirken dikkat etmeniz gereken nokta sayfanızın hem AMP olan hem de AMP olmayan versiyonları arasında uygulama yapmanız. Basitçe, her bir AMP sayfasının <başlık> kısmına rel=”canonical” etiketini ekleyerek bu sorunu çözebilirsiniz.

  • HTTPS Sürümünden HTTPS Ana Sayfasına Yanlış Yönlendirme

Eğer web siteniz hem https hem de http versiyonlarında erişilebiliyorsa, yinelenen içerik sorununu yaşıyor olma ihtimaliniz mümkün. 301 yönlendirmesi yaparak veya http ya da https versiyonlarından dilediğinize canonical etiket ekleyerek bu sorunu kolayca çözebilirsiniz.

  • Canonical Bağlantısı Eksik olan  Sayfalar

Eğer canonical bağlantınızı ayarlarken eksik ya da hatalı yönlendirme yaptıysanız, arama motorları tarafından taranamayıp indekslenememesine neden olacaktır. Bu nedenle düzenli olarak hatalı link olup olmadığını kontrol edip doğru URL’ ler ile değiştirmeniz gerekiyor.

  • Birden Fazla Canonical URL’si Olan Sayfalar

Sayfanızın birden fazla canonical URL’ye sahip olması durumunda, yinelenen etiketlerden yalnızca birini bırakıp diğerlerini kaldırmanız yeterli olacaktır.

Görüldüğü üzere canonical etiket ve canonical URL, sitesinin performansını yükseltmek isteyenler için SEO’nun en önemli kavramları arasında yer alır. Canonical etiket ve URL’lerin nasıl çalışıp sorunların nasıl giderileceğini anladıktan sonra, web sitenizi yinelenen içeriklerden temizleyip arama motorları için cazip hale getirmeniz oldukça kolay olacaktır.

Kaynak : 

  1. https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=tr