Dijital pazarlama içerik ve resimler dahil her şeyiyle bir bütündür. Bu yüzden sadece benzersiz içerik yazdım diyerek seo yapılmaz. Dikkat etmek gereken bir sürü nokta vardır. İşte bu noktalardan bir tanesi de fotoğraflar için arama motoru ayarlarıdır. Google, Yandex, DuckDuckGo, Bing, Yahoo gibi arama motorlarına resimlerinizin daha üst sıralarda çıkmasını nasıl sağlayabilirsiniz. Bunların cevaplarını arayacağız.
Dikkate alınması gereken bir başka nokta da, resimler ve videolar içeren web sayfalarının, yalnızca metin içeren sayfalara göre % 94 daha fazla gösterim oluşturmasıdır .
Görsel içerikler bir sitenin sıralamasını iyileştirebilir ve iyileştirebilir, ancak bu, orada görünen resimlerin ve videoların doğasına bağlıdır. Tamamen dekoratif öğeler bir sitenin görünürlüğü için fazla bir şey yapmaz, ancak yararlı, alakalı resimler, özellikle alakalı, anahtar kelime zengin metinle eşleştirildiğinde işe yarar.
Uygun şekilde optimize edilmiş, uygun noktalara eklenen yüksek kaliteli görüntüler, bir gönderi veya sayfanın mesajını yükseltebilir ve sitenin sıralamasını çeşitli şekillerde artırabilir.
Görseller neden bu kadar önemli?
Kimse tek bir resim bulunmayan uzun bir makaleyi okumak istemez. Görüntüler olmadan içerik genel olarak sıkıcıdır. Genel olarak web sitesi tasarımında olduğu gibi, içeriğinizde çizelgeler, grafikler ve diğer içerik görsel yardımcılarını kullanmak da öne çıkmasına yardımcı olur.
Tüm bunların yanında resimler içeriğin dönüştürülebilir, paylaşılabilir ve bağlanabilir hale getirilmesinde büyük rol oynarlar.
Resimler için en iyi seo ayarları naslı yapılır?
- Resimlere açıklayıcı ve seo uyumlu isimler verin
Resimleri isimlendirirken dosya adını urun-adi.jpg şeklinde isim verirseniz, görsel aramalarında daha üst sırada çıkarsınız. Böylece arama motorları o resmin neye ait olduğu hakkında daha kolay fikir sahibi olur. Dosya adı belirlerken Türkçe karakter kullanmayın. Yine kelimeler arasında – kullanın. İsim verirken aynı ürüne ait bir kaç resim kullanacaksanız x-urunu-on.jpg , x-urunu-arkadan-gorunum gibi semantik uygunluğa dikkat ederek kullanın. Bu şekilde yaparsanız aşırı seo sorunlarının da önüne geçmiş olursunuz.
2018 Notu: google artık resimlerin ne olduğunu yapay zeka sayesinde algılayabiliyor. Ancak resim isimleri yine de doğru şekilde kullanılırsa faydalı olacaktır. Google ‘ın yapay zekası ile fotoğraflar hakkında sahip olduğu bilgiyi öğrenmek için Cloud Vision resmi sitesi olan https://cloud.google.com/vision/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
- Alt etiketi kullanın
Böylelikle arama motoru robotlarının resmi daha kolay tanımasını sağlarsınız.
- Orijinal resimler kullanın
Orijinallik sadece yazıda değil, video ve resimler de çok önemlidir. Sitenizde olabildiğince orijinal yani size ait resimler kullanarak seo başarısını artırabilirsiniz.
- Resim en boy oranını doğru ayarlayın.
Resim en boy cinsinden boyutunu olabildiğince optimize edin. 120*120 bir alana koyacağınız resim de yine 120*120 boyutunda olsun. Buraya koyacağınız daha büyük bir resim sitenizi yavaşlatacaktır.
- Görüntü Adlarında Kısa Çizgi Kullanın
Fotoğrafları yeniden adlandırdığınızda, terimler arasında kısa çizgi kullanmanın onları ayırdığını, alt çizgi kullanmak ise onları birleştirdiğini unutmayın. Bu nedenle, SEO’nuzu “kırmızı gömlek” terimi için artırmak istiyorsanız, ilgili resmi “kırmızı-gömlek” olarak adlandırın.
- Dosya türünü belirleyin
Kullanacağınız resim formatı hem hız için hemde kullanıcı deneyimi çok önemlidir. Burada boyut ve kalite açısından denemeler yaparak en uygun formatı belirleyin. Webp formatı bir çok resim formatından daha fazla sıkıştırma yaparak sitenizin boyutunu düşürecektir. Hangi dosya formatını seçmeliyim yazımız size yol gösterecektir.
- Fotoğrafların Exif değerlerini seo’ya uyarlayın
Fotoğrafların exif değerlerini ve özelliklerini değiştirerek hem resmi orjinalleştirme noktasında işlem yapmış olursunuz hemde sizden fotoğraf alıntılayanlardan backlink edinmiş olursunuz. Exif bilgilerini değiştirmek için Windows işletim sisteminde resme sağ tıklayarak ayrıntılar bölümüne girebilirsiniz. Burada yer alan bölümleri doldurabilirsiniz. Toplu olarak exif bilgileri değiştirmek isterseniz bulk exif editor tarzı programlar kullanabilirsiniz.
x
- Uygun Şema İşaretlemesini Uygulayın (tarifler, ürünler ve videolar için)
Schema işaretlemenin görsel SEO ile ne ilgisi var dediğinizi duyar gibiyim. Google Görsel Arama’da (özellikle mobil cihazlarda) alakalı bir rozet görüntülemek için resimlerin bulunduğu sayfalarda bulunan Şema İşaretleme türlerini kullanır. Kaynak : htpps://developers.google.com/search/blog/2017/08/badges-on-image-search-help-users-find
- Resmin hemen etrafında kullandığınız metnin, alakalı olmasına özen gösterin.
- Resmin içerisindeki metinleri google’ın okuyamayacağını unutmayın !
- Orijinal ve lisans yönünden sıkıntısız görseller kullanmaya gayret edin. Telif hakkı problemi olmayan orinal resimler sahiplerine daha fazla seo katkısı sağlayacaktır.
- Kullandığınız görseller hızlı yüklenecek şekilde boyut açısından optimize edin
- Png, Jpg resimler kullanın
- Resimlere ait site haritası özelliği bir çok arama motoru tarafından desteklenmektedir. Resim site haritası kullanabilirsiniz.
- Galeri sayfalarının ek url oluşturmasına izin vermeyin böylece ince içerik sorunlarından korunun
- WordPress siteler için seo friendly images eklentisini kullanabilirsiniz. Bu eklenti resimlere otomatik olarak title ve alt etiketi ekler.
- Smush it gibi WP eklentileri de resim boyutlarını optimize ederek daha hızlı yüklenmesini sağlar.
Resim kilobyte cinsinden boyutları nasıl düşürülür ?
Boyut ne kadar düşük olursa web siteniz o kadar hızlı çalışır. Google Pagespeed gibi siteler ile , sisteminizi inceleyip geç yüklenen imajları kalite ve boyut açısından optimize edin. Bunun için online resim boyutu ve kalitesi optimize eden siteleri kullanabilirsiniz. ( Tinyjpg, Tinypng Jpgcompress ) Daha fazla detay için site hızlandırma nasl yapılır yazımızı okuyabilirsiniz.
Resimlerin boyutları ne kadar optimize edilmiş olursa arama motorlarındaki başarısı o kadar iyi olacaktır. Ayrıca resimleri kendi sunucumuzda barındırmak da ekstra bir katkı sağlayacaktır. Ayrıca wordpress sitelerde fotoğraf boyut optimizasyonu için eklentiler hakkında detaylı bir tablo koydum. İnceleyerek hangi eklentiyi yükleyeceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Görsellerden en az içerik kadar trafik çekmek mümkündür. Galeri sitelerinde her resim için ayrı url oluşturulması seo başarısını etkilemeyi bırakın manuel işlem bile görmeye yol açabilmektedir.
Sonuç olarak ; Farklı bir hat kaynağı olan görselleri sitenizin bir bütünü olarak değerlendirin. Doğal çalışmaları siteniz için nasıl yürütüyorsanız görseller içinde yürütün.
Wp Eklentisi | Orjinal Boyut | Optimizasyon sonrası | Sıkıştırma Yüzdesi | Optimizasyon Tipi |
---|---|---|---|---|
ShortPixel | 518 KB | 169 KB | 67.36% | Kayıplı |
TinyPNG | 518 KB | 248.6 KB | 52% | Kayıplı |
Optimole | 518 KB | 274 KB | 47% | Kayıplı ve Kayıpsız |
Imagify | 518 KB | 338.7 KB | 34.64% | Kayıplı |
EWWW | 518 KB | 488.9 KB | 5.7% | Kayıpsız |
Smush | 518 KB | 493 KB | 4.9% | Kayıpsız |
Resimler için alt etiketi nedir nasıl çalışır?
Görselleri arama motoruna tanıtmaya yarayan Image Alt Text ile ilgili inceliklerin ne kadar farkındasınız? Web erişilebilirliği açısından resimler için alternatif metinleri muhtemelen duymuşsunuzdur.
Alternatif metin (alt nitelikler veya alt açıklamalar olarak da bilinir), ekran okuyucular tarafından yüksek sesle okunan ve görme engelli kullanıcıların web’de gezinmesine yardımcı olan resimlere eşlik eden metindir. Ancak alt metin, görsel SEO’nuz için düşündüğünüzden çok daha fazlasını yapabilir, tıpkı boş bırakılan bir alt metnin bir sayfanın sıralamasına zarar vermesi gibi.
Alternatif metin, yalnızca görüntünün içeriğini değil, aynı zamanda bağlamını da tanımlar. Genellikle alt etiketiyle karıştırılan alt metin, aslında HTML kodunun bir parçasıdır, ancak tüm özelliği değil, yalnızca alt etiketinde bulunan görüntünün açıklamasıdır. Alt Text anlamı alternatif metinden gelir ve bir sayfada düzgün yüklenmeyen resimleriniz varsa daha önce karşılaşmış olabilirsiniz. Alternatif metin, bu resimlerin yerine görüntülenen yazılı kopyadır.
Görsellere alternatif metin eklemek, SEO uzmanları tarafından görselleri web için optimize etmek için kullanılan en yaygın uygulamalardan birisidir.
SEO için en iyi görüntü formatı hangisidir?
PNG görüntüleri daha yüksek kalitede olsa da, JPEG dosya biçimi daha küçük bir dosya boyutudur ve sayfa yükleme süreleri konusunda yardımcı olabilir. SVG de son zamanlarda yıldızı parlaması dolayısıyla tercih edilebilir.
İşe Yarayan Alternatif Metin Nasıl Yazılır?
Alternatif metin, odak anahtar kelimelerini, içeriği gerçekten zenginleştiren ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunan alakalı ve anlamlı bir şekilde entegre etme fırsatı sunar.
Alt metne odak anahtar kelimesini dahil etmek, görüntüleri optimize ederken akılda tutulması gereken tek şey değildir. Alternatif metin yazarken şunları unutmayın:
- Resmi mümkün olduğunca nesnel bir şekilde tanımlayın: sonuçta, bir resim yüklenmediğinde alternatif metin görüntülenir, bu nedenle tutarlı bir resim açıklaması olması gerekir.
- Görüntüye bağlam sağlayın: böylece tarayıcılar onu doğru bir şekilde dizine ekleyebilir.
- Kısa ve anlaşılır tutun: “resmi” veya “resmi” gibi ifadelerden kaçının — alternatif metin başlı başına resmin açıklaması olduğu için kendi kendini açıklayıcıdır
- Anahtar kelimeleri kullanın, ancak anahtar kelime doldurmaktan (keyword stuffing) kaçının: kaliteli içeriğin tüm genel kuralları, alternatif metin için de geçerlidir. Anahtar kelime doldurma, içeriğiniz için çalışmaz ve alternatif metin için çalışmaz.
selamlar,
bunu kolayca otomatik olarak yapan wordpress eklenti var mı ?
imageseo eklentisini kullanabiirsiniz.
Merhaba Celil bey. Resmin üzerine sağ tıklayıp özelliklere geldiğimde, resme ad, yıldız ve exif verisi gireceğim alan pasif durumda yani çekilme tarihi dışında hiçbir şeye müdahale edemiyorum. Bu arada resimleri Canva ile üretiyorum. Bununla ilgili nasıl bir yol izlemeliyim? Şimdiden teşekkür ediyorum.
Resmi photoshopa aktarıp denediniz mi?
Hayır bunu hiç denemedim abi. Direkt Canva ile üretip konuya ekliyorum Öne Çıkarılmış Görsel olarak.
Denersen sorununu çözebilirsin. Eğer PS bilgin yoksa thexifer sitesinden de online olarak halledebilirsin.