Doğal olmayan teknikler ile yapılan seo çalışmaları maalesef siteler fayda yerine çoğu zaman zarar getirmektedir. Örneğin sürekli backlink almaya çalışmak üstelik bunu hep anahtar kelime ile ana sayfaya almak sitenizin filtreye girmesine ve ilgili kelimede arama sonuçlarında performans gösterememesine yol açacaktır. Google Search Console hesabı üzerinden bir uyarı gelmese bile sonuçlarda bu sorunları rahatlıkla görebileceksiniz.
İyi bir geri bağlantı nasıl olur?
Temel olarak, iyi bir geri bağlantının üç özelliği vardır:
- Alakalı siteden
- Bazen Çıplak Url kullanımı
- Çeşitlilik önemlidir.
- Doğallık önemlidir
Backlink’i zararlı yapan nedir?
Birkaç yıl önce Google, SEO için kullanılan spam içerikli geri bağlantılara karşı penguen algoritmasını çıkardı.Google artık web sitelerinin okuyucularına katma değer sağlamak için geri bağlantılara ihtiyaç duyuyor.
Örneğin: Bir bağlantı tek başına footer’da duruyorsa (metin ile ilgili değil yada anlamsal olarak gömülü değilse), Google için spam olabileceğinin bir göstergesidir. Bağlantı, Google’ın çok kaliteli olduğunu düşünmediği bir sayfaya yerleştirilmiş olsa bile, bu zararlı olabilir. Örneğin, herkese açık forumlardaki bağlantılar çok olumlu değerlendirilmez. Genel bir kural olarak şu söylenebilir: Bir web sayfasının kullanıcısı bir bağlantıya tıklamazsa, bu yersiz kabul edilir ve Google bunu spam olarak görür.
Zararlı backlink nedir? Zararlı olduğu nasıl anlaşılır?
Bir internet sitesine doğal olarak gelmeyen her backlink zararlıdır. Doğal olup olmama, düşük kaliteli olma gibi kriterleri de google kalite politikalarına göre değerlendirmekteyiz. Bu tür linkleri yönetemiyorsanız ( silme, değiştirme ) tek çözüm google disavow bağlantı reddetme aracını kullanmaktır. Google, geri bağlantıları genellikle spam olarak sınıflandırır.
- satın alınmış linkler
- link değişimleri
- forumlarda yayınlanmış olması
- gerçek haber içermeyen sitelerde
- blackhat tekniklerin yaygın olarak kullanıldığı PBN lerde
Her çalışmada olduğu gibi backlink çalışmsında da çeşitlilik önemlidir. Bağlantılarınızı olabildiğince çeşitlendirin.
Zararlı geri bağlantıların sitenize etkileri nelerdir?
SEO’da yelkenler tersine döndü. Günümüzde seonun sloganı “nicelikten çok nitelik” tir. Bu, tanıdık kaynaklardan gelen geri bağlantıların daha yüksek görüntülendiği ve bu nedenle arama sonucu sıralaması üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve, Google’ın spam olarak kabul ettiği geri bağlantıların bir web sitesinin sıralamasında düşüşe neden olabileceği anlamına gelir.
Google, bir web sitesinin doğal olmayan teknikler kullandığına inandığında harekete geçer. Bununla birlikte, bu her zaman sıralamada kasıtlı bir ayrımcılığa neden olmaz: Kim gerçek kötü olarak kabul edilirse, tamamen google dizininden bile çıkarılabilir. Sonuç olarak, potansiyel veya mevcut müşteriler ismi yazıldığında bile Google üzerinden bir web sitesi bulamayabilir.
Google disavow ( link reddetme ) işlemi nedir ?
İnternet sitenize gelen bağlantıları reddederek kolayca kurtulabileceğiniz google aracıdır. Böylece bu tür sitelerin sitenize zararlı etkilerini ortadan kaldırmış olursunuz. Bu aracın kullanımı ile birlikte daha önce savunmasız olan sitelerin antiseo ‘ya karşı bir savunma sistemi oluşturulmuştur.
Backlink çalışması sonrası sıralama kaybı …
Eğer sürekli backlink çalışması yapan biriyseniz google algoritmaları bir gün yakanıza yapışacak demektir. Bu er yada geç kesin bir sonuçtur. Kimi zaman algoritmaya direk yakalanır kimi zamanda arama sonuçlarının altında bulunan geri bildirim gönder butonu ile yapılan kullanıcı bildirimleri sonucu da yakalanabilir. Peki bu tür durumlar karşısında ne yapmak gerekir =
- Eğer son zamanlarda anahtar kelimelerde sıralama kaybetmişseniz kesinlikle google ‘ın Penguen veya panda algoritması sizi etkilemiş demektir. Bu da muhtemelen spam linklerin zararlarını görmeye başlamışsınız demek oluyor. Ancak panda kaynaklı bir sorun yaşıyorsanız bu sefer de içerik kalitesi ile ilgili sorunlarınız var demektir.
- Google Search Console ( Webmaster Tools ) sisteminde google kurallarını ihlal ettiğinize ( Manual spam uyarısı ) yada aldığınız seo paketlerinin spam olduğuna dair bir uyarı almışsanız ( bu mesajı illa almanız gerekmez , en temel kriter 1. maddede yazdığımız kriterdir )
Google sitelere neden ceza verir ?
Daha önce google penguen 2.0 makalemizde de belirtiğimiz gibi. Yeni algoritma tamamen spam linkler ile mücadele için çıkarıldı. Ayrıca kalite değeri düşük içerikler ve programlar ile yapılan çalışmalarının da engellenmesi amaçlar arasındadır.
Yani sonuç olarak bu cezayı alma nedeniniz yazdığımız sebeplerden her hangi birisi olabilir. Siz her hangi bir seo paketi ve link çalışması yaptırmadığım halde neden sıralama kaybı yaşadığınızı bulamıyorsanız. Bunun tek bir açıklaması olabilir. Bu da negatifseo adıyla bilinir. Sizi çekemeyen rakip firmaların web sayfanızı google ‘da düşürmek için yaptıkları çalışmalardır. Bunlar arasında blackhatseo çalışmaları ile ceza almanızı sağlamayı amaçlamak gibi yapılan saldırılara, negatif seo çalışması denir.
Negatif seo saldırıları engellemek için sürekli takip çok önemlidir. Majesticseo, Ahrefs, Webmeup gibi sorgulama araçları ile ve Google Webmaster Araçlarının sitenize bağlantılar bölümünün sürekli takip edilerek analiz edilmesi son derece önemlidir.
Footer link zararlı mı ?
Site genelinden ve sayfa altından alınan bağlantılara denir. Eğer otoritesiz ve çok fazla değersiz alt sayfası olan sitelerden almışsanız sitenizi muhtemelen filtreye sokacaktır. Bu nedenle site genelinden backlink alırken çok dikkat etmek gerekir.
Google yaptırım ve ceza türleri ?
- Manuel spam cezası : Google WMT üzerinden > Arama trafiği > Manuel işlemler bölümünde görülür. Manuel Web spam işlemi bulunmadı şeklinde bir ileti alıyorsanız. Manuel cezanız yok demektir.
- Algoritmik google cezası : Her hangi bir uyarı gelmeden yakalanılan ceza türüdür. Teşhis düzgün konulmaz ise tedavi de düzgün olmaz. Bu yüzden organik trafiği sağlıklı bir şekilde analiz ettikten sonra algoritma tarihlerine denk gelen trafik düşüşlerini inceleyip hangi cezayı aldığınıza karar vermelisiniz.
Backlink analizi nasıl yapılır ?
Analizleri yaptıktan sonra sitenin penguen algoritmasından ceza aldığını teşhis ettikten sonra yapmanız gereken link temizleme işlemidir. Bu yöntemi kullanırken tecrübeler gösteriyor ki bağlantıların bir kısmını silmek, bir kısmını nofollow yapmak ve zararlı tüm bağlantıları google disavow aracı ile reddetmek gereklidir.
- Çok fazla spam içerik barındıran siteler
- xxx sitelerden gelen bağlantılar
- Hacklenmiş sitelerden alınan linkler
- Orjinal içerik barındırmayan sitelerden gelen bağlantılar
- Çok azla tekrarlanan içerik barındıran sitelerden gelen bağlantılar
- Google dan penaltı cezası almış sitelerden gelen bağlantılar
- Doğal olmayan ve Site geneli linkler
- Google tarafından indekslenmemiş sayfalardan alınan bağlantılar
- Spam blog yorumları
- Ücretli alınan linkler
- Düşük otorite değeri olan sayfalardan gelen linkler ( Moz Authority, Moztrust, Pagerank, Alexa vs. gibi değerler )
Zararlı linkler nasıl tespit edilir ? Google’a nasıl bildirilir ?
1. Aşama : Size bağlantı veren tüm siteleri bulmak :
İndirebileceğiniz tüm kaynaklardan sitemize bağlantı verenleri tespit edip bu linkleri indiriyoruz ( Majestic Seo, Seomoz, Google Webmaster Tools, Bing Site Explorer ) biz örnek olarak google webmasters toolsdan sitenize bağlantı veren sitelerin listesini .csv olarak indirmeyi anlatacağız.
Google webmasters panelinizden size bağlantı veren tüm siteleri .csv olarak nasıl indirirsiniz ?
1. Google webmasters hesabınızın olduğunu varsayıyorum.
2. Webmaster tools. hesabınıza giriş yapın.
3. Çalışacağınız domaini seçin.
4. Trafik seçeneğinin altındaki , sitenize gelen bağlantılar bölümünü tıklayın.
5. Göster kısmından bütün linkleri görebileceğiniz şeklide ayarlamanızı yapın.
6. Daha sonra bu tabloyu indirin kısmından .csv uzantılı olarak bağlantıları bilgisayarınıza indirin.
Google webmasters notepad dosyasına aktarma ( Ekleme 14 Haziran 2013 )
Ben şahsen google webmaster sayfasında tüm linkleri görüntülüyorum ve tabloyu tamamen kopyalıyorum. Front page ‘e yapıştırıp. Sadece sitenize bağlantıların olduğu sütun hariç her şeyi silip, daha sonra da bu verileri not defterine yapıştırıyorum.
2. Aşama : Backlink Analizi :
Netpeak checker ile ayrıntılı bağlantı analizi yapmak için http://netpeak.us/downloads/netpeak-checker-setup.exe adresinden programı indirebilirsiniz. Bu program hem ücretsiz hemde oldukça fazla iş görmektedir.
Bu program aslında işi tek başına götürebilecek bir program. Ancak biz ücretli ahrefs, seomoz gibi hesapların ücretli olduğunu varsayarak backlinkleri ücretsiz toplama yöntemleri kullandık. Aslında netpeak programı bu ücretli sitelere üyeliğiniz varsa tüm bu bilgileri indirme işini de yapıyor.
Ayrıca .csv olarak bilgisayarınızda bulunan linkleri programa yükleyerek ayrıntılı şekilde analiz edebilirsiniz. Gerçekten işe yarar ve ücretsiz olan bu program her zaman elinizin altında bulunsun.
Netpeak Checker’ programı analizler esnasındaPagerank , Alexa değeri , Bing dış linkler , Dil – Site üzerinde kullanılan dil, DMOZ – Sitenin DMOZ kaydı olup olmadığını gösterir , Google önbelleğine alınan sayfa sayısı , Google alan adı bahsedilme – Google indexleri üzerinde sitenizden bahseden size referans olan bağlantılar , Birleşmiş alan adı – Alan adının birleşmiş olup olmadığını gösterir , Site linkleri – Google üzerinde site linkleriniz , IP – Sunucunun IP adresini gösterir , Bağlantı Değerleri – Ana sayfa üzerinde bulunan iç ve dış linkleri gösterir , Bu sayfaya link – Bulunduğunuz sayfaya referans olan bağlantıları gösterir , Sunucu ülkesi – Sunucunun bulunduğu ülkeyi gösterir, Sunucu bölgesi – Sunucunun bulunduğu bölgeyi gösterir, Moz authority değerleri, Moz backlink sayısı, mozTrust, Facebook yorumları, Facebook beğenileri, Facebook paylaşımları, Facebook toplam, Google +1, Twitter, URL – alan adı bağlantısı inceleme, Web.Arch alan adı yaşı, WhoIs alan adı yaşı kriterlerini inceler.
Tüm bu kriterlerden faydalanarak sitenize link veren bir sitenin doğal olup olmadığını ( Japonyada faaliyet gösteren bir gıda sitesinin, Türkiye’deki teknoloji sitesine link vermesi ) çok rahat anlayabilirsiniz. Ayrıca yine yukarıda ki kriterlere dayanarak bir linkin kalitesiz mi kaliteli mi olduğunu ( Alexa değeri, Prg, Sosyal Metrikleri ) çok rahat anlayabilirsiniz.
Netpeak Checker ile kalitesiz backlinkleri bulma
Bütün linklerinizi analiz ettikten sonra Siteleri n/a değerlerine bakıp SeomozTrust ve Domain Authority değerinin sıfırın altında olanları filtreleyerek düşük kaliteli backlinkleri tespit edebilirsiniz.
İpucu :
* Sitenizle uzaktan yakından içerik bağı bulunmayan kalitesiz sitelerdeki linkleri kaldırın.
* Kalitesiz sitelerdeki footer ve sidebar backlinkleri kaldırın
* Çok kaliteli olduğuna inandığınız siteler hariç tüm yorum linkleri kaldırın
* Yine çok kaliteli olduğuna inandığınız hariç tüm profil linkleri kaldırın
* Çok kaliteli olduğuna inandığınız siteler hariç sitenizle dil ve içerik gibi unsurlar bakımından alaka kurulamayan linkleri kaldırın
Excel Seo aracı ile analiz
http://nielsbosma.se/projects/seotools/ programı aracılığı ilede bağlantıları analiz edebiliriz . Bu excel programcığı ( Excel 2007 ve üzeri sürümlerde çalışır ) ile eğer MajesticSeo veya Seolytics hesabınızdaki tüm verileri indirebilir ve analiz edebilirsiniz. Ayrıca Google Analytics teki tüm verileri indirip analiz edebilirsiniz.
Özet olarak hangi backlinklerin kaliteli, kalitesiz, doğal veya değil indkeslenmiş veya indekslenmemiş olduğunu tespit edebilirsiniz.
Net peak ile aşağı yukarı aynı işi yapan bu ücretsiz uygulamayı da alternatif olarak kullanabilirsiniz.
3. Aşama : Reddedilecek bağlantıları seçmek :
Netpeak ve Seo excel ile analiz ettiğiniz siteden gelen kalitesiz linkleri ve doğal olmayanları işaretleyip bir bir not defteri dosyasına bunu kopyalama işlemidir.
3. Aşama : Google disavow aracı ile backlink redddetme
Artık zurnanın son deliğindeyiz. Bütün aşamaları ince eleyip sık dokuyarak geçtik Bu aşamadan hiç çekinmenize gerek yok. Ancak bağlantıları analiz ederken hata yapmış olabileceğinizi düşünüyorsanız kaliteli bir referansı heba etmeden önce ilk adımdan itibaren yeniden başlamanızı öneririm.
Tüm hazırlıklar tamam ise google link reddetme aracı olan google disavow sayfasına giriyoruz. https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main?pli=1
İlk aşamada hangi domaine ait linkleri reddedecek veya silecek isek o domaini seçip akabinde disallow links butonuna tıklıyoruz.
İkinci aşamada ise Choose file butonuna tıklayarak daha önce bir notepad dosyasına kaydettiğimiz düşük kaliteli backlink listemizi seçip gönder diyoruz.
Evet google disallow tools ile birlikte bize dışarıdan müdahale etmeye çalışıp düşük kaliteli linkler ile bizi aşağılara çekmeye çalışanlara karşı bir silah vermiş oldu. Bu aracın kaliteli linkleri muhafaza etmeye yarayacağı muhakkak. Ancak lütfen bu işlemleri yapmadan önce yukarıda da tekrar ettiğim gibi yazıyı gerekirse bir kaç kez okuyup ondan sonra uygulamaya başlayın.
Bu işlemlerin etkisini görmeniz 1 hafta ile 4 hafta arasında zaman alabilir.
Google penguen algoritmasından etkilenmemek için ipuçları
- Makale başı 300 kelimeden az olmamak koşulu ile yazılarınızı oluşturun.
- İçeriğinizi 5 dakikada oluşturmaya çalışmak yerine zaman ayırarak ve cümle hatalarınızı düzelterek google ‘ın gözüne girmeye çalışın.
- Özgün içerikler oluşturun. Benzersiz ve kimse tarafından yazılmamış makaleleri tespit etmek için ingilizce blogları gezin ve google suggest özelliğini kullanın.
- Düzenli güncelleme yapın
- Spam ( Yinelenen ) içerik ve etiketlerden kurtulun
- Yazılarınızı arama motorları için değil insanlar için yazın. İnsanlar yazılarınızdan fayda gördükçe yazılarınıza yorum yapacak ve sosyal medyada paylaşacaktır.
Bonus seo ipucu :
http://www.visiospark.com/ip-checker/ aracı ile bir sitenin C class IP de olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
Citation Flow nedir
Citation Flow , Majesticseo verilerinden faydalanarak Mozrank gibi bir değerlendirme birimidir. Özetle bir sitenin kaç web adresi üzerinde etkili olabildiğinin sonuç raporudur. Değerlendirmeye alırken Mozrank, Turusflow gibi değerlerle birlikte analiz edilmelidir. Sonuç olarak Google ‘ın değerlendirme sonucu Pagerank,ur. Seomoz un değerlendirme sonucu Mozrank, Majestic seo nun değerlendirme sonucu ise Citation flow dur.
Başarılı bir anlatım ve bilgilendirici bir makale olmuş. Benim incelemelerime göre seo uzmanları hala panda ve penguen arasında çok keskin hatlar çizememektedirler. Hangisinin tam olarak neyi hedef aldığı öngörülemiyor bence. Bazı seo uzmanları penguen site içi linkleri hedef alıyor derken bazıları site dışı linkleri hedef alıyor diyor. Bazıları da sitemize dışardan gelen linkleri hedef aldığını söylüyor. Sizce penguen neyi hedef alıyor? Hepsini mi, birini mi, hiç birini mi ;)
Diğer yazılarınızda da görüşmek üzere.
Hocam böyle bir makale arıyordum tam yerine gelmişim. İhtiyacımı ve merakımı giderdim. İsmimde belirtiğim site türkçe içerikli fiat doblo sitesi. Lakin japonya dan filan baclinkler gözüküyor. Bunları ben almadım ama var. Bu şekilde irdeleyip bunları reddeceğim.Saygılarımla
Websitesi olup bir yerlere gelmek isteyenlerin mutlaka bilgi sahibi olması gereken bir konu.Ayrıca verdiğiniz backlink analiz siteleri incelenmesi gereken kaliteli sitelere benziyor.Yararlı bir yazı olmuş,tekrar tekrar okuyorum.
linkleri tek tek yamaktansa domain:siteismi.com şeklinde yazsak olurmu ?
Kesinlkile olur
Güzel ve açıklayıcı yazı. Eline sağlık
emeğe sağlık tsk..
Çok güzel ve yararlı bir makale olmuş. Ben de bu hizmetin satışının yapıldığını görüp araştırırken sitenizi buldum. Bilgilendirme için teşekkürler.
Merhaba bu hizmeti ücret karşılığında yapabiliyor musunuz acaba. Cevabınız evet ise mail atabilirseniz ücreti sevinirim.
Celilcan cevap: Lütfen bu sayfaya göz atınız http://www.celilcan.net/google-cezasi-analizi/
Site sahipleri backlink olsun çamurdan olsun diye bildik/bilmedik tüm backlink programlarına giriyorlar. Bu yüzden de pekçok zararlı siteden de backlink geliyor. Bu zararlı backlinkleri tespit etmek de mesele.
Mükemmel bir yazı olmuş cok önemli sitelrr için hayati bir yazı teşekkürler
peki hiç backlink kasmasak ne olur ?
Hiç backlinksiz eksik kalırsın ama olmaz diye bir şey yok. Sosyal medyayı etkin kullan mesela. Paylaşımların beğenilsin, yorum yazılsın, paylaşılsın.
Teşekkürler ama bu programı kurarken hata veriyor. başka setup dosyası da bulamadım. nasıl yapıcaz?
Netpeak prorgamının linki yenilendi. Başka bir sorunla karşılaşırsanız lütfen bize haber veriniz.
iyi bir site teşekkürler.
morinek ajans olarak seo makalenizi çok başarılı bulduk.
abi bu siteye bakarmısın bana link vermişte zarrlımı dıye bı baksan abi
Hocam Selamunaleyküm ben şimdi dediklerinizi yaptım fakat şöyle diyor bağlantıları reddetme dosyanız 0 alan adı 51 url yazıyor 0 alan adı kafama takıldı neden öyle dedi acaba iyi çalışmalar
Zararlı backlikleri url bazında reddettiyseniz şu kadar url reddedildi yazar. Ancak zararlı olduğunuz backlinklerden bir kısmını domain bazında reddettiyseniz o zaman şu kadar alan adı şu kadar url diye rapor verecektir.
Yandex webmaster tools ile kontrol ettiğimde findeen.co.uk diye bir siteden gelen bir sürü broken link var. Ama açtım baktım SEOTOOLS sitesi. Ayrıca alexa sıralamaları da çok yüksek. Neden böyle bir şey yapıyorlar, yaptıkları halde nasıl zirvede kalabiliyorlar anlamadım.
Google arama sonuçlarını listelerken aldığı tek metrik backlink, kırık link ve alexa sıralaması değildir. Hatta alexa sıralaması önemseyen bir değerdir. Çok fazla sinyali değerlendirerek arama sonuçları hazırlandığından daha farklı noktalara odaklanmanızı öneririm.
Disavow yapma konusu adına bunları söyledim yoksa backlink çalışmam yok denilebilir bile. Bu siteleri diisavow etmem gerektiğini düşünüyorum ama her ne kadar önemsenmeyen bir metrik de olsa alexa sırasını 14 bin görünce tedirgin oluyor insan reddetme konusunda.
Zararlı olduğuna inandığınız linkleri gözünün yaşına bakmadan reddedebilirsiniz. Alexa kısmına takılmayın.
Hocam emeğize sağlık
Elinize sağlık yazı gerçekten çok kapsamlı. Ben tek tek link veren sitelere girerek bir liste oluşturdum ama şu iki site hakkında kararsız kaldım:
findeen.com
sitegur.com
Bu sitelerin konusunun sitemizle hiç alakası olmasa bile bu sitelerin bir katkısı olabilir mi?
findeen.com bir arama motoru gibi geldi bana.
Araştırırken birkaç tane felaket senaryosuna rastladım bu konuda disavowdan sonra hitlerin yarıya inmesi gibi. Sitemle ilgili olabilecek hiçbir şeyi disavow listesine eklemedim. Sadece domain listesi siteleri, seo siteleri gibi otomatik link veren siteleri disavow edeceğim. Bir tane de sitemle ilgili olan ama tarayıcıda virüslü olduğu uyarısı çıkan alexası 27milyon olan bir site var. Bu durumda kötüye etkileyecek bir şey olur mu?
Üstad peki merak ettiğim şey şu; seoprofiler sitesinde anahtar kelime yazarak sitemize kaliteli backlink adresleri bulabiliyoruz örneğin; seo çalışması şeklinde arama ile youtube ‘da bu kelimelerle alakalı video adresi öneriyor. Sanırım Youtube gibi bir site otoriter olduğu için ve yazdığımız anahtar kelimeyi içerdiği için seoprofiler kalite yüzdesi çok yüksek oluyor. Şimdi bu önerdiği videonun altına kendi sitemizdeki ilgili yazı linki yorum olarak yayınlanırsa bu durum spam olarak mı düşünülür ve siteye zarar verir yoksa aksine kaliteli backlink olarak değerlendirilip siteye fayda mı sağlar?
Merhabalar Hakan bey,
Bu tür şeyleri biraz deneyip test etmek gerekiyor. Sıklıkla yapmanızı önermem. Ama arada bir konunuzla ilgili popüler bir videonun veya yazının altına yorum yazmanız spam olmayacaktır. Bu son derece doğal bir davranıştır. Yeter ki anahtar kelime ile backlink alıyormuş edasına bürünmeyin. İnsanların orada da o yazının olduğunu bilmesi ve onlara bunu göstermek son derece doğaldır. Tekrar tekrar söylüyorum bu olabildiğince doğal ve minimum bir şekilde yapılmalıdır. Yaptığınızda size trafik olarak fayda sağlamayacaksa oralardan da yapmanıza çok fazla gerek yoktur.
Sevgiler
Merhaba,
SEO konusunda bilgili olmadığım için, sıralamaya katkı sağlayacağını düşünerek ucuza backlink paketi satın aldım. Backlink paketi reklamına bakılınca tabi kaliteli sitelerden olacağını düşünerek almıştım ancak çalışma bittikten sonra tanıtım yazısının ve dolayısıyla site adresimin, link network şeklinde sadece benim gibi backlink paketi alanların tanıtım yazısıyla dolu 150 civarında sitede yayınlandığını gördüm. Kısacası değersiz sitelerden backlink almış oldum. Biraz daha araştırınca o sitelerin google tarafından index cezası aldığını gördüm. Ne kadar büyük bir hata yaptığımı anladım. Çalışmayı yapan kişiden çalışmanın iptal edilmesini yani tanıtım yazılarının silinmesini istedim, o da bu işlemin anti seo olarak algılanabileceğini belirtti. Ben zararın neresinden dönersem kâr diye düşünerek yine de kaldırmasını istedim ve kaldırdı, şu anda o tanıtım yazıları ve backlinler aktif görünmüyor ancak bazı sorgulama araçlarında “removed” olarak bazılarını görebiliyorum. Whois sorgusu, analiz, web site değeri nedir, redirect tarzı yabancı sorgu sitelerinde ise backlinkler halen aktif. Bu aşamadan sonra sizce backlink paketinde yer alan domain adreslerini ve whois sorgusu, seo analiz sorgusu, web site değeri gibi sorgulamalar yapılması sonucu yabancı sitelerden elde edilen backlinkleri google disavow tool ile reddetmeli miyim (Google bu konuda; “Spam içeren veya düşük kaliteli bağlantıları Web’den kaldırmak için elinizden geleni yaptıysanız ancak bir noktadan sonra artık bağlantıları kaldırma konusunda daha fazla ilerleyemiyorsanız, geri kalan bağlantıları reddedebilirsiniz.” yazmış) yoksa kaldırılan sayfalar için bir şey yapmama gerek yok mu? Şu an için herhangi bir spam uyarısı almadım ve gözle görülür bir sıralama kaybı olmadı, backlink çalışması yapılalı 1 ay oldu ve linkler silineli 4 gün oldu. Bu durumu en az zararla atlatabilmek için bundan sonra ne yapabilirim? Bu konuda vereceğiniz tavsiye benim için çok önemlidir. Teşekkürler.
Merhabalar silinen linkleri reddetmenize gerek yoktur. Ancak reddetmek isterseniz bunu da yapabilirsiniz hiçbir sorun yok. Yaşayan linkleri ise domain bazında reddedebilirsiniz. Bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum olası bir trafik kaybı yaşarsanız tekrar bu başlık altından görüşelim. doğal çalışmalar yapmaya devam edin. Facebook’ta seo rehberi grubumuza bekleriz
bonusu yönetimi olarak paylaşımınızı çok beğendik umarım paylaşımlarınıza devam edersiniz takipteyiz.
Çok güzel anlatmışsınız, yardımcı oldunuz. Elinize kolunuza sağlık.
S.a hocam, burada bizimle paylaştığınız bilgiler için öncelikle teşekkür ederim.
Benim sorunum şu; sitem 4 eylüle 1 gün kapalı kaldı (host ödemesini unuttuğum için.. ) ve sonraki günlerdede site hiti olumsuz bir şekilde gerilemeye başladı ve daha sornada zaten güncelleme oldu bu güncellemede hala dinmiş değil. Sitede bir gariplik var bir türlü site hiti düzelmedi sırf kapalı diye bu kadarda düşüş olmaz değil mi? %50 hit düşüşü oldu 4 eylülden beri.. bugünlerde ahrefs ve webmaster tools tan link analizi yaptım. bazı sayfalardan binlerce link almış spam siteler bunları ahrefsten tespit ettim 150 ye yakın site var bu şekilde.
Google webmaster toolsta ise xx* içerikli sitelerdende link verildiğini farkettim oda 4 5 tane kadar. site hitinin düşmesini buna bağlayabilir miyiz hocam? çünki ortada başka bir sebep yok.. eski bir site yenide değil kesinlikle kendim link almıyorum doğal olarak paylaşılıyor site linki. Beni aydınlatırsanız sevinirim totalde 170 civarında link reddetmem gerekiyor. hepsini reddeyim mi yoksa öncelikle xx içerikli olanları