İçerik üretme dijital pazarlamada en önemli saç ayaklarından biridir. Bütün arama motorları spam ile mücadele etmeyi amaçlar. Kullanıcılar için en faydalı içeriği arama motorlarının en üstte çıkarmaya çalışırlar. Tabi algoritma ile çalışan bu sistemler için durum her zaman böyle olmuyor.
İnsanlar tarafından rağbet gören ve çok okunan içerik üretmek her sektörden site sahiplerinin birinci derecede sorunları arasında yer alır. İnsanların okuyabileceği ve arama motorları tarafından benzersiz ve ilk yazan sıfatına sahip olmakta her site sahibinin hayalidir.
Manipülatif çalışmalar yapan bazı siteler istenmese de sonuçlarda iyi durumda çıkabiliyorlar. Her ne şekilde olursa olsun kullanıcı odaklı siteler oluşturan ve içerikler yayınlayan siteler özellikle uzun vadede çok iyi sonuçlar alırlar.
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere arama motorları web sitelerini tararken genel olarak backlink kalitesi ve içerik kalitesi bakımından tararlar. Bu yazımızda içerik ve buna bağlı olarak panda güncellemesinden olumsuz etkilenmemek veya zaten etkilendi ise bu cezadan çıkış yollarını anlatacağız.
SEO için içerik nedir?
SEO içeriği, Google gibi bir arama motorunda sıralama yapmak amacıyla yazılan içeriktir. SEO, “arama motoru optimizasyonu” anlamına gelir. Anahtar kelimeler, site yapısı ve metin yazarlığı gibi, arama motorlarının bir içeriğin arama yapan kişinin aradığı şeye uyup uymadığını belirlemek için baktığı belirli unsurlar vardır. İçeriğiniz uygun şekilde optimize edilmemişse, arama motoru içeriğinizi en iyi sonuçlarda sıralamaz.
Google’ın sıralama algoritması yıllar içinde değişti, ancak web sitesi içeriği tutarlı bir faktördür. Bir sıralama faktörü olarak içeriğin etkisine bakıldığında, Moz tarafından yapılan bir araştırma, sayfa düzeyindeki anahtar kelimeleri ve içerik özelliklerini yüzde 15 önemle ve daha yakın tarihli bir araştırma , site içeriğini yüzde 18-21 önemle ağırlıklandırdı. Bu nedenle, bir web sitesinin teknik yapısının SEO için optimize edilmesi gerekirken , iyi yapılandırılmış içerik oluşturmak hayati derecede önemlidir.
Zayıf içerik nedir?
Zayıf içerik, en kısa tarif edilecek şekilde işe yaramaz içerik olarak tanımlanabilir. Okuyucu için hiçbir değeri yoktur ve hatta okuyucuyu aldatabilecek bilgiler içerir. Google’ın bakış açısına göre zayıf içerik, düşük kalitenin de en düşük olanıdır. Ne yazık ki, Google algoritmaları konusunda çok gizli olduğundan, zayıf içeriği belirlemek için hangi sıralama sinyallerini kullandıklarını anlamak gerçekten zor.
Google’ın zayıf içerik olarak değerlendirdiği içeriği anlamanın en iyi yolu, Google’ın yüksek kaliteli web siteleri oluşturma kılavuzunu incelemektir . Kılavuzda Google, yüksek kaliteli web sitelerinin şunları yapması gerektiğini önermektedir:
- Uzmanlar tarafından yazılmış orijinal içeriğe sahip olun
- Kitlesel üretilen içeriği kullanmamak
- Okunabilirlik ve gramer hataları için içeriği baştan sona düzenleyin
- Anahtar kelime doldurma veya diğer siyah şapka SEO taktikleri ile Google’ın algoritmasını kandırmaya çalışmayın
Diğer taraftan, zayıf içeriğe sahip web siteleri şu özelliktedir.
- Başka web sitelerinden kopyalanan ve yapıştırılan içeriği kullanır
- Herhangi bir web sitesi sahibinin kullanabileceği toplu üretilmiş içerik satın alır
- Yazım hataları, dil bilgisi hataları ve düşük okunabilirlik vardır.
- Bağlantı şemaları ve diğer siyah şapka SEO taktikleri ile Google’ın algoritmasını oynamaya çalışır
Kaliteli içerik nedir ?
Google politikalarına uygun şekilde kullanıcı deneyimi esas alınarak hazırlanmış doyurucu içerikler kaliteli içeriktir.
Düşük kaliteli içerik, katma değeri düşük içerik gibi sebeplerle manuel işlem gördüğünüz zaman öncelikle dikkat etmeniz gereken manuel işlemden kurtulmak ile beraber cezadan çıkıldığı zaman eski trafiği tekrar alıp almayacağınızdır.
Bu sebepledir ki sadece içerik silerek cezadan çıkanların ciddi trafik kayıpları yaşadıkları ve anahtar kelimelerde ciddi oranda düşüş yaşadıkları görülmektedir. Ceza kurtarma aşamasında yapılması gerekenler aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Konuyla ilgili olarak ölümsüz içerik yazımızı okmuanızı tavsiye ederim.
İçerik boşluğu nedir?
İçerik boşluğu, kullanıcıların web’de aradıkları ile elde ettikleri sonuçlar arasındaki boşluk olarak tanımlanabilir. Esasen, arama amacını yerine getirmek için rakiplerde bulunmayan içeriklirele doldurulması gereken pazardaki bir boşluktur.
Mevcut içeriği analiz etmek, aşağıdaki içerik türlerini belirlemenize yardımcı olacaktır:
- Eski içerik
- Son örneklerin olmadığı içerik
- Daha az ayrıntı içeren içerik
- Karmaşık içerik
Rakiplerin içeriğini incelemek, şunları bulmamıza yardımcı olacaktır:
- Eksik içerik konuları
- Rakip içerik boşluk analizine dayalı bir içerik takvimi oluşturabileceksiniz.
- Rakipler tarafından hedeflenen anahtar kelimeler ve web sitemiz bu fırsatlarda eksik
İçerik boşluk analizi sadece web sitesi bloglarında yapılmaz, aşağıdaki içerik türleri için de yapılabilir:
- Web sitesi sayfaları
- Açılış sayfaları
- İndirilebilir materyaller gibi kurşun mıknatıslar (e-kitaplar, pdf ve ppt raporlar)
- Sosyal medya içeriği
- Ve diğer içerik varlıkları
Artık süreçte ne tür içeriklerin analiz edildiğini ve içerik boşluk analizi ile neler başarabileceğimizi biliyoruz. İçerik boşluğu analizinin amacını ve sürecini tartışalım.
İçerik boşluğunu doldurmak deden önemlidir?
İçerik boşluklarını bulmanın ve doldurmanın önemli olmasının birkaç nedeni vardır. Web sitelerinin bir pazarlama veya SEO stratejisinin ne kadar başarılı olduğuna dair fikir edinmelerini sağlar . Ziyaretçilere ihtiyaç duydukları tüm bilgileri sağlayan içerik oluşturmak, daha yüksek bir kalma süresi , daha düşük hemen çıkma oranı anlamına gelir ve web sayfanızda dönüşüm olasılığını artırır .
İçerik boşluklarını doldurmak aynı zamanda bir web sitesinin daha alakalı bilgiler sağlayacağı için trafiği rakiplerinden uzaklaştırma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
İçerik boşluğu analizinde hangi araçlar size yardımcı olabilir?
Web’de içerik analizinizde size yardımcı olabilecek çeşitli araçlar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Buzzsumo
- Ahrefs
- SEMrush
- Similarweb
- Answer The Public
- Sistrix
- WebCEO
- cognitiveSEO
İçerik boşluğu olan konuları nasıl bulabilirim?
Web sitenizdeki içeriğe ve rakiplerinizin web sitelerine yakından bakın. İçerik türlerini, içeriklerinin nereye yerleştirildiğini, içerik konularının neler olduğunu vb. arayın. Bu size iyi bir fikir verir ve yeni fikirler üretmenize yardımcı olur.
SEMrush ve Ahrefs içerik boşluğu için en sevdiğim iki araçtır. Rekabet analizinizi önceden yaptıysanız, örneğin en büyük 3 rakibinizi doğrudan ahrefs’e girebilirsiniz ve rakiplerinizden birinin SERP’lerin 1. sayfasında hangi arama terimleriyle ilgili bir genel bakış elde edersiniz.
SEMrush’ta içerik pazarlama platformunun, içeriği uluslararası olarak planlamada büyük bir yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Anahtar kelimelere, trend konularına, benzer arama sorgularına, güncel makalelere ve sık sorulan sorulara dayalı olarak size harika bilgiler verebilen Konu Araştırması adlı oldukça harika bir özellik var.
Pillar ve Cluster içerik
Google EAT güncellemesi sonrasında otoriter makale kavramı birazcık değişti. Öncelikli olarak ilgili konu ile ilgili her türlü bilğinin geçtiği master ( pillar ) bir sayfa yapıyoruz. Sonrasında o konuya bağlı alt terimler ile de alt sayfalar yapıyoruz. Bu alt sayfalardanda pillar sayfamıza link veriyoruz. Aşağıdaki imaj her şeyi daha güzel özetliyor.
İçerik uzunluğu ve seo uyumu
Arama motorları ve en başta google hala içeriği en büyük sıralama faktörlerinden biri olarak görmektedirler. Bu doğal bir sonuçtur zira hem kullanıcılar hem de arama motorları için değer ifade eden en temel şey içeriktir.
İçerik benzersiz ve yüksek kaliteli olursa o zaman tabiri caizse tadından yenmez. Bunların üzerine bir de yazının ziyaretçiyi sitede uzun süre tutmaya yetecek kadar akıcı ve uzun olması da eklenirse harika bir deneyim olacaktır. Her orjinal içerik kaliteli olacak diye bir durum yoktur. Bu yüzden hem kaliteli , hem orjinal yazı oluşturmak temel hedefimiz olmalıdır.
- Sayfa hızının optimize edilmesi
- Sayfa açıklamasının ( Meta Description ) benzersiz bir şekilde her sayfa için tek tek elle yazılması
- Sayfa başlığının ( Meta Title ) güzel bir şekilde belirlenmesi
- Anahtar kelimenin başlıkta yer alması
- H1 ve H2 etiketleri ( Heading Tag )
- Video ile zenginleştirme
- Url içinde anahtar kelimenin yer alması
- Akıcı bir yazım tekniği ile içerik oluşturma
- Ziyaretçiyi sıkmayan orjinal görseller
- İçerikte yeterli anahtar kelime kullanma
- İçerikte Semantik Seo kurallarına uygun bir şeklide LSI keyword kullanılması
- Yazıların içinde video kullanılması
Google algoritmaları yazılarda neyi sevmez ?
- Düşük kaliteli yani kalitesiz içeriğin fazla olması
- Kopya ve toplama içerik
- Otomatik oluşturulmuş içerik
- Kullanıcıya değer katmayan sadece arama motorundan hit çekme amaçlı oluşturulmuş içerik
- Hemen çıkma oranının yüksek olması
- Zayıf içerik ( Katma değeri olmayan veya arama motorları için oluşturulmuş boş içerik )
- Yinelenen içerik , kopya içerik
- Yanlış H etiketi kullanımı
- Site yüklenme hızının yavaş olması
- Dil ve imla kurallarına uyulmadan yazılan yazılar
- Otomatik olarak çektirilen veya kopya içerik
- Ulaşılamayan ( 404 ) sayfalardaki artış *** ( Tarama hataları )
- Yinelenen başlık ve meta etiketleri
- Kötü bir site tasarımı ve dağınık menü hiyerarşisi
- Aşırı reklam içeren bir görünüm
- Kırık ve ulaşılamayan linkler
Otorite olmayan silinecek yada güncellenecek içerikler nasıl tespit edilir ?
Manuel işlem gören siteler için kullanıcıya değer katmayan kalitesiz içerikleri tespit ettikten sonra daha önce anahtar kelimelerde sıralamaya girmiş ve hit almış sayfalarını silinmeyen ilgili bir sayfalara yönlendirmeleri kaybı minimuma indirecektir.
Google analytics hesabımızı kullanarak az ziyaret edilen sayfaları rahatlıkla analiz edebiliriz. Böylece bu içeriklerden hiç değer katmayanları silerek veya noindex koyarak bir kısım otoritesi olan ve ziyaret almış sayfaları da başka ilgili bir sayfaya 301 ile yönlendirme yaparak çözebiliriz.
- Google analytics hesabınıza giriş yaptıktan sonra Edinme —> Açılış sayfaları bölümüne gelin
- Tıklama sayısını en düşükten yükseğe olacak şekilde sıralayın.
- Sonrasında uzun süredir okunmamış yada az okunmuş içerikleri tespit edin ( Ben bu analizi yaparken son bir ay içerisinde 0 – 5 arası okunmuş yazıları kalitesiz sayıyorum )
- Böylece ziyaretçi ve arama motorları tarafından popüler olmayan kalitesiz içerikleri tespit etmiş olacaksınız.
- Ek olarak tespit ettiğiniz sayfaların Page Authority ( Moz ) değerlerini de tespit ederek karar vermenizde bir etken olarak kullanabilirsiniz.
- Tespit ettiğiniz içerikleri hızlı bir şeklide sitenizden kaldırın veya / noindex etiketi ekleyin veya / 301 yönlendirmesi yapın.
İçeriği silmek, güncellemek , birleştirmek hangisi?
- Hiç bir şey yapma ( Sayfa genel olarak iyi performans gösteriyorsa )
- Düzeltme yapmak , kalite açısından güncellemek ( Sayfa SERP de dalgalanıyorsa ve/veya SEO değeri düşükse, ancak diğer alanlarda güçlü bir performansa sahipse )
- Birleştirmek ( Aynı amaca hizmet eden 2 den daha fazla sayfanız varsa, aynı/benzer terimleri hedefleyen, konu örtüşmesi vb. durumlarda 301 Yönlendirme yoluyla birleştirin. İşlem sonrasında site haritasını güncelleyin. )
- Silmek ( İçerik berbatsa, değer sunmuyorsa veya hiçbir amaca hizmet etmiyorsa silin gitsin. Ancak Kullanıcılar için bir değere sahipse silmeden noindex yapın )
Sitemizdeki silinmesi gereken yazılara nasıl karar verilir ?
Aşağıdaki grafikte bir içeriği silecek misiniz, silmeyecek misiniz, güncelleyecek misiniz bunlara çok rahat karar verebileceğiniz karar verme yönergeleri bulunuyor. Örneğin içeriğiniz 6 aydan eskimi , trafik getiriyor mu vs gibi sorulara cevap vererek içeriği silmek mi gerek yoksa güncellemek mi buna karar verebilirsiniz. Sonrasında kalitesiz çöp içerikleri sitenizden silerek güzel sonuçlar alabilirsiniz.
Hangi içerikleri silmeli? Hangilerini güncellemeli ? İçerik silmenin zararı var mı?
İçerik silmek riskli bir iştir. Dışardan gelen backlinkler, site içi pagerank gibi bir çok sebeple içerik silerken çok dikkat edilmelidir. İçeriği silerken göz önünde bulundurmanız gereken metrikler şunlar olmalıdır.
- Etkileşim seviyesi (sayfada geçen süre, kaydırma derinliği vb.)
- Etkileşimler (yorumlar, sosyal paylaşımlar vb.)
- Gelen Bağlantılar (kalite/tür/trafik/dönüşümler)
- Önemli/sıralama sayfalarına bağlantı veriyorsa
- İçeriğin kalitesi/Kullanıcı değeri
- Sayfanın amacı
- Sayfanın benzerliği (konu/amaç/işlevsellik)
Sitenizden silmiş olduğunuz içerikler ciddi sayıda olabilir yada url yapınızı bir şekilde değiştirmiş olabilirsiniz. Bu durumda Search Console da ciddi sayıda tarama hataları oluşacaktır. Tarama ve url hatalarını çözmek ve Google Search Console tarama hatalarında görünmemesini sağlamak için bir kaç yöntem vardır.
Seo uyumlu yazı ne demek ?
Bir sitenin, yazının yada grafiğin seo uyumlu olması demek onun arama motorları kalite politikalarına ugyun şekilde hazırlanmış olmasını ifade eder. Burada bahsettiğimiz bimr siteyse teknik yönden, bir içerik ise google algoritmalarına uyumluluk yönünün yüksek olmasıdır İnsanlar için oluşturduğumuz içerikleri arama motorları için optimize etmeliyiz
Seo uyumlu içeriğin faydaları
- İnsanların sitenizde daha uzun süre durmasına ve daha azla alt sayfa dolaşmasına faydası olur
- Size doğal backlink kazandırır
- Organik trafiği artırır
- Marka bilinirliğini artırır
- Dönüşüm hunisinin en üst ve orta düzeyindeki müşterileri çeker
Seo uyumlu makaleler nasıl yazılır ?
- Öncelikle sadece uzmanı olduğunuz konuda içerik üretmelisiniz. Eğer bunu yapmazsanız sadece google ‘an trafik çekme amaçlı anahtar kelimelere dayalı içerik oluşturuyorsunuz demektir. Bu durumda er yada geç mutlaka google algoritmalarına yakalanacaksınız demektir. Yada kullanıcılar tarafından yapılan geri bildirimler sonucu sorunlar yaşarsınız.
- Makale en az şu kadar karakter olmalı gibi kriterler yerine ziyaretçiyi tatmin edecek içerik yazmak daha mantıklıdır.
- Vurucu bir yazı başlığı seçerek insanları etkilemeye başlayabilirsiniz
- Meta başlıklar ( title ) benzersiz olsun
- Meta description ( Description ) benzersiz olsun
- LSI ( Latend Semantic İndexing ) Gizli anlamsal uyumluluk kesinlikle araştırmanız gereken bir konudur. Yazdığınız konuda ilgili , alakalı , kısa , uzun tüm kelime ve kelime öbeklerini konuya dahil ederek anlamlı bir makale oluşturmalısınız.
- Yazınız en az üç paragraftan oluşmalı gibi bir mantık yerine aynı şekilde kullanıcı endeksli sayfalar oluşturmak gerekir.
- Makale konuları neler olabilir ? İşte bu en önemli konulardan biri benzersiz konulara odaklanmanı gerekir Yani olabildiğince piyasada çok fazla yazılmamış içerikleri tespit edin bu konularda yazılar yazın ( Niş , Niche )
- Rekabeti düşük kelimelerde yüzde beş gibi anahtar kelimeler makale içerisinde geçmeli ( Aşırı seo yazımızı okuyun panda algoritmasından ceza almaktan korunun )
- Anahtar kelimeleri koyu , italik vs. yazmak genellikle çok işe yaramaz
- Google anahtar kelime planlayıcı teşhis aracını , Semrusn ve Ahrefs ‘i anahtar kelimeler üretmek için etkin olarak kullanmalısınız.
- Kullandığınız yazı alıntı ise mutlaka kaynak belirtmelisiniz
- Okunan içerik üretmedikten sonra ne tür bir yazı yazarsanız yazın fayda göremezsiniz.
- Google da çok aranan kelimelere göre yazı yazmak daha uygun olabilir
- Anahtar kelime ve Semantik araştırması yapılmalıdır.
- Anahtar kelime yoğunluğu hesaplamaları genellikle çok işe yaramamaktadır. Burada google ‘ın esas baz aldığı kullanıcı deneyimi ve otoriter içeriktir.
- Rekabeti düşük ve aranma hacmi yüksek kelimelerle oluşturacağınız makaleler trafik patlaması yaşatır.
- Kaliteli sosyal imleme sitelerinde paylaşın
- Makaleleri sosyal medyada paylaşın ve beğenilmesini sağlayın
- Makale içinde mutlaka ilgi özgün çekici resimler ve videolar yerleştirin. ( Mümkünse resimlerin Exif bilgilerini kendinize uyarlayın böylece fotoğrafları sitenizden çalsalar bile farklı bir backlink sahibi olursunuz )
- Analytics kayıtlarından ne kadar okunuyor giren hemen çıkıyor mu bunları kontrol edin.
- Sitenizde Heading etiketlerini oranlı bir şekilde kullanmalısınız.
- 1. Çözüm : Google Search Console ile google tarama hatalarını kaldırma
- Google webmaster tools hesabınıza giriş yapın
- Sol menüden google dizinine tıklayın
- Açılan menüden URL kaldır tıklayın
- Yeni bir kaldırma isteği oluştur tıklayın
- Sonra açılan kutuya kaldırmak istediğiniz sayfanın yolunu yazıp devamı tıklayın.
- 2. çözüm : Robots.txt ile tarama hatalarını kaldırma
- Ftp den robots.txt dosyanızı indirin
- İçerisine aşağıda görüldüğü üzere engellemek istediğiniz sayfalarınızı yerleştirin ( Örn. [dt_code]disallow: /indirme-sitelerinde-dosya-arama/[/dt_code] )
İçerikleri güncellersem arama sonuçlarında yükselir miyim?
Kullanıcılar ve arama motorları açısından ele almak gerekirse, içerikler zamanla eskiyebilir :) Yani güncelliğini yitirebilir. Bu tür durumlarda ise içeriği güncelleyerek sorunların önüne geçebilir ve anahtar kelimedeki başarınızı koruyabilir yada yükseltebilirsiniz.
- Örnek olarak bir kaç yıl önce Samsung S4 veya Ericson T28 , T18 ile ilgili kaliteli makaleler yayınladık. Hazırladığınız bu içerik ne kadar popüler olursa olsun trafik doğal olarak azalacaktır. Ericson T18 mi kaldı alla seen :)
- Zaman bağımsız yazılar da örneğin bir yemek tarifi olabilir. Bu içeriğin bundan 20 yıl sonra da pek ala geçerli olması mümkün ama bu demek değil ki ürettim kenara koydum artık bir şey yapmam gerekmiyor.
- En basit olarak, bu içeriğin sürekli büyüyüp gelişmesini ve bunu yaparken de minimum caba harcamayı istiyorsan, kullanıcıları sitenin içeriğini değiştirmeye dahil edilmelidir. Dikkat edersen yazı yayın tarihinden sonra güncellenmemiş fakat alt kısımda yorumları incelersen, en az makalenin kendisi kadar ziyaretçilerin oluşturduğu yorum içeriklerini göreceksiniz.
- Yine ayni makale üzerinden gidecek olursak, burada bazı mekan tavsiyelerinde bulunulmuş. Bu mekanlar zaman içerisinde haliyle kapanacak veya yeni etkinlik alternatifler oluşacaktır. Yeni bir yazı veya 2. yazı dizisini oluşturmak için bir fırsattır. İkinci yazınızı oluşturarak ziyaretçilerinize e-mail ile bildirimde bulunarak eski yazınızın 2. bölümünün çıktığını haberdar edin.
Kaliteli site nasıl olur ?
- Bu makalede sunulan bilgileri güvenilir buluyor musunuz?
- İçerik gerekli hallerde rapor ve belgeler ile destekleniyor mu?
- İlgili içerik konuyu tam olarak açıklıyor mu ?
- Bu makaleyi bir uzman veya konuya ilgi duyan hevesli/meraklı bir kişi mi yazmış yoksa bu çok daha yüzeysel bir yazı mı?
- Sitede, biraz farklı anahtar kelime varyasyonlarıyla aynı veya benzer konularda yinelenen, çakışan ya da gereksiz makaleler var mı?
- Kredi kartı bilgilerinizi bu siteye rahatça verir misiniz?
- Bu makalede, yazım veya stil hataları ya da gerçek olmayan bilgiler var mı?
- Konular, sitenin okuyucularının asıl ilgi alanları düşünülerek mi oluşturulmuş, yoksa site, hangi konuların arama motorlarında iyi sıralama elde edebileceğini tahmin etmeye çalışarak mı içerik üretiyor?
- Makale, özgün içerik veya bilgi, özgün raporlama, özgün araştırma veya özgün analiz sağlıyor mu?
- Sayfa, arama sonuçlarındaki diğer sayfalara kıyasla önemli ek bir değer sağlıyor mu?
- İçerik üzerinde ne kadar kalite kontrol yapılmış?
- Makale, konuları farklı açılardan ele alıyor mu?
- Site, işlediği konuda saygın bir otorite mi?
- İçerik, dışarıdan çok sayıda 3. parti içerik oluşturucunun katkısıyla toplu olarak mı oluşturulmuş ve/veya tek tek sayfaların veya sitelerin bireysel önemini kaybedeceği bir şekilde çok sayıda siteden oluşan büyük bir ağa mı yayılmış?
- Makale iyi düzenlenmiş mi yoksa baştan savma veya dikkatsizce yazılmış gibi mi görünüyor?
- Sağlıkla ilgili bir arama sorgusunda, bu sitedeki bilgileri güvenilir bulur muydunuz?
- Adı geçse, bu siteyi konusunda yetkin bir yer olarak düşünür müydünüz?
- Bu makale, konuya ilişkin tam veya kapsamlı bir açıklama sunuyor mu?
- Bu makale, bariz olan şeylerin ötesinde, kapsamlı analiz veya ilginç bilgiler içeriyor mu?
- Bu, tarayıcınızda yer işareti koymak, arkadaşınızla paylaşmak veya önermek istediğiniz türden bir sayfa mı?
- Bu makale, dikkati asıl içerikten başka yöne çeken veya asıl içerikle karışan aşırı miktarda reklam içeriyor mu?
- Bu makaleyi basılı bir dergide, ansiklopedide veya kitapta görmeyi bekler miydiniz?
- Makaleler kısa veya özensiz mi ya da faydalı ayrıntılar sunmuyor mu?
- Sayfalar son derece özenli hazırlanmış ve ayrıntılar önemsenmiş mi yoksa ayrıntılara dikkat edilmemiş mi?
- Bu sitedeki sayfaları gören kullanıcılar bir şikayette bulunurlar mıydı?
Yazı yayınlama sıklığını belirlemek için tersine mühendislik
Açıkçası, haftada bir gönderi yayınlamak, ayda 20 gönderi yayınlamaktan çok farklıdır ve yukarıda gördüğümüz gibi, daha fazla her zaman daha iyi değildir. Genel bir sayı vermek yerine, daha gerçekçi bir yanıt alabilmek için takip eden birkaç sorumuz var. Kendinize sormanız gereken sorular şunlardır:
- Organik trafik hedefleriniz nelerdir? Organik trafiğinizi kaça katlamak ister misiniz?
- Yakalamak hatta yenmek istediğiniz bir rakibiniz var mı?
- Hedeflerinize ulaşmak için ne kadar zaman planlıyorsunuz?
- İçeriği üretmek için hangi kaynaklara sahipsiniz? Yeni birilerini işe almanız gerekecek mi?
- Sektörel rekabet yada dönemsellik analizleri
İçerik yayınlama sıklığının formülü
Bu işlem için sosyal, e-posta veya diğer yöntemlerden değil, SEO’ya özel içeriklerden bahsediyoruz . Müşterilerimiz için sözleşme boyutunu belirlemek için bağlantı değerini veya posta değerini kullanırız. Bu gönderide, her bir içerik parçasının değerini ve karşılığında ne kadar üretmeniz gerektiğini hesaplamak için gönderi değerine odaklanacağız.
Kısaca formül şudur: (AYLIK ORGANİK TRAFİK HEDEFİ) / (AYLIK ORGANİK TRAFİK / SAYFA SAYISI) = TOPLAM SAYFA SAYISI Toplam sayfalarınızı aldıktan sonra, üretmeniz gereken son yeni sayfa (veya gönderi) sayısını elde etmek için mevcut tutarınızı çıkaracaksınız: TOPLAM SAYFA SAYISI – MEVCUT SAYFA SAYISI = YENİ SAYFA SAYISI
İçeriğinizin kaliteli olup olmadığına nasıl karar verilir?
Aşağıdaki Google referans sayfasında yer alan soruları her sayfanızın içerik kalitesini değerlendirme için bir kontrol listesi haline getirmenizi tavsiye ederim.
Bu güncelleme ile çakışan bir sıralama düşüşü yaşadığınızı düşünüyorsanız, öncelikle hangi sayfalarınızın bu güncellemeden olumsuz etkilendiğini tespit etmelisiniz. Sonrasında bu sayfaların içerik kalitesini aşağıdaki sorular çerçevesinde değerlendirebilirsiniz.
İçerik kalitesini belirlemede önemli sorular
- İçerik özgün bilgiler, araştırma sonuçlarını veya analizlerini içeriyor mu?
- İçerik, konuyla ilgili önemli, tam veya kapsamlı bir açıklama sağlıyor mu?
- İçerik bariz olanın ötesinde, kapsamlı analiz veya ilginç bilgiler sağlıyor mu?
- İçerik başka kaynaklardan yararlanıyorsa, bu kaynakları kopyalamaktan veya yeniden yazmaktan kaçınıyor ve bunun yerine önemli bir ek değer ve özgünlük getiriyor mu?
- Ana başlık veya sayfa başlığı içeriğin açıklayıcı, faydalı bir özetini sağlıyor mu?
- Ana başlık veya sayfa başlığı abartıdan ya da şoke edici olmaktan kaçınıyor mu?
- Bu, yer işareti koymak, arkadaşınızla paylaşmak veya önermek istediğiniz türden bir sayfa mı?
- Bu içeriği basılı bir dergide, ansiklopedide veya kitapta görmeyi ya da bu tür kaynaklar tarafından referans verilmesini bekler miydiniz?
- İçerik, arama sonuçlarındaki diğer sayfalara kıyasla önemli bir değer sağlıyor mu?
İçeriği uzman birinin yazıp yazmadığını belirlemede önemli sorular
- İçeriği üreten siteyi inceleyen bir kullanıcı, sitenin güvenilir olduğu ya da konuyla ilgili genel anlamda bir otorite olarak tanındığı izlenimini edinir mi?
- İçeriğin sunuluşu bu içeriğe güvenmeyi tercih etmenize neden oluyor mu? Örneğin, kaynaklar açıkça belirtilmiş, ilgili uzmanlığa ait kanıtlar sunulmuş, yazar veya yayınlayan site hakkında bilgi (yazarın sayfasına veya sitenin Hakkında sayfasına verilen bağlantılar aracılığıyla) verilmiş mi?
- Bu içerik bir uzman veya konuyu iyi bildiği anlaşılan meraklı biri tarafından mı yazılmış?
- İçerikte kolayca doğrulanabilen maddi hatalar var mı?
İçerik sunum ve üretim soruları
- İçerikte yazım veya stil sorunları var mı?
- İçerik iyi üretilmiş mi yoksa özensiz veya aceleyle hazırlanmış gibi mi görünüyor?
- İçerik, dışarıdan çok sayıda içerik oluşturucunun katkısıyla toplu olarak mı oluşturulmuş, yoksa tek tek sayfaların veya sitelerin dikkat çekmeyeceği ya da önemsenmeyeceği şekilde çok sayıda siteden oluşan büyük bir ağa mı yayılmış?
- İçerik dikkati asıl içerikten başka yöne çeken veya asıl içerikle karışan aşırı miktarda reklam içeriyor mu?
- İçerik mobil cihazlarda iyi görüntüleniyor mu?
Kullanıcı tarafındaki sourlar
Kullanıcı odaklı içerikler, arama motoru sıralamalarını etkileme amacıyla değil, öncelikle kullanıcılar için oluşturulmuş içerikleri ifade eder.
Kullanıcı odaklı içerikler oluşturup oluşturmadığınızı nasıl değerlendirebilirsiniz? Aşağıdaki sorulara evet yanıtı vermeniz, muhtemelen kullanıcı odaklı bir yaklaşım benimsediğiniz anlamına gelir:
- İşletmeniz veya siteniz için, doğrudan size gelseler içeriğinizi faydalı bulabilecek mevcut veya hedeflediğiniz bir kitle var mı?
- İçeriğinizde birinci elden uzmanlık ve kapsamlı bilgi (ör. bir ürün veya hizmeti gerçekten kullanmış ya da bahsedilen yeri ziyaret etmiş olmanın sağladığı uzmanlık) açıkça gösteriliyor mu?
- Sitenizin birincil amacı veya odaklandığı bir konu var mı?
- İçeriğinizi okuyan bir kullanıcı, ilgili konuda amacına ulaşmasını sağlayacak düzeyde bilgi edindiğini hisseder mi?
- İçeriğinizi okuyan bir kullanıcı tatmin edici bir deneyim yaşadığını düşünür mü?
İçerik araştırması nasıl yapılır ?
Özellikle iş üreten ve sektörel sitelerde kaynak sıkıntısının yanı sıra konu sıkıntısı bulunmaktadır. Örneğin ‘pencere’ imalatı ve satışı yapan bir firma ne kadar yazı türetebilir ki diye düşünüyor insan. Tüm bunlar yetmezmiş gibi anahtar kelime araçlarının bir çoğunun sadece İngilizce sitelere hitap etmesi de Türk siteleri için bir dezavantaj gibi gözükmektedir. Bu nedenle içerik üretme sorunu yaşayanlar için işe yarar kaynakların ve bilgilerin bir araya getirilmesini uygun buldukBenzersiz ve çok okunabilen yazı yazma tekniklerini ve araçlarını inceleyeceğiz. İyi araştırılmış ve kaliteli bir içerik oluşturmanın ne kadar faydalı olduğunu biliyorsunuz. Peki bu süreçte tam olarak neler yapmalıyız , bunlara bakalım.
Google arama sonuçlarını analiz ederek doğru kelimeler nasıl bulunur?
- Google arama sonuçlarındaki ilgili aramalar bölümü
- Google otomatik tamamlamadaki verileri kullanmak
Kullanıcılar tarafından yapılan arama sorgularına dair anahtar kelimeleri bir kenara not edin ve bunları içeriğinizde kullandığınızdan ve bu tür soruları yanıtladığınızdan emin olun.
- Rakip içerikleri detaylı anlaiz etmek
İçeriğinizi rakiplerle karşılaştırmak ve geliştirmek, bir sayfaya ilgili varlıkları eklemenin harika bir yoludur. Belirli kelimeleri arama niyetlerini aramıyoruz; bunun yerine, şuna benzer şeylere bakmalıyız.
- Sitedeki içerik yapısı
- Tüm alt sayfaları sürece dahil etme
- Dış bağlantılar
- Anahtar kelime istatistikleri
- Yazılarda cevaplanan sorular
- Yorumlar
- Kaynaklar
- Alt sayfaların hangilerinin hangi anahtar kelimelerde SERP te sıralama aldığı
Anahtar kelime analiz araçları içerik üretme konusunda bize harika fikirler sunabilir. Ücretli ve ücretsiz anahtar kelime üretme araçlarını kullanarak insanların hangi konuları takip ettiğini anlayabilirsiniz. Böylece yazılmamış veya az yazılmış konuları yazarak sitenize ciddi trafik sağlayabilirsiniz. Çok okunan içerikler genellikle otoriter yazılardır. İşte içerik oluştururken yanınızdan ayırmayacağınız araçlar :
Google trend’in anlık arama ekranı ile Türkiye’de en çok aranan sözcükleri tespit edip güncel içerik sıkıntısını bu şekilde aşabilirsiniz. Kırmızıya dikkat
Google arama trendleri ile yükselişte ve düşüşte olan konuları rahatlıkla takip edebilirsiniz. Böylece içerik üretme fikirlerinize harika bir etkisi olabilir.
- Google Search Console
Google webmaster araçlarını sadece sitenizi takip etmek için değil içerik üretme konusunda fikir edinmek içinde kullanabilirsiniz. Arama sorguları sekmesine tıklayarak size insanların en çok ulaştığı makaleleri inceleyerek buna benzer içerikler üretebilirsiniz.
Bu araç ile harika makale başlıkları üretebilirsiniz. İngilizce türettiği başlıkları türkçeye çevirerek rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Twinitor ile girdiğiniz konu ile ilgili neler konuşuluyor takip edebilir böylece trendler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Topsy
Topsy ile sosyal medyada neler döndüğünü hangi cümlelerin yada kelimelerin sıklıkla arandığını ve paylaşım yapıldığını takip edebilirsiniz. Böylece seçeceğiniz konuya daha kolay karar verebilirsiniz.
Bu araç artık çalışmamaktadır. Bunun yerine diğer araçları kullanabilirsiniz.
Sitem zarar görmeden indexlenmiş sayfaları nasıl silerim ?
Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi burada bir kaç prosedür var istediğinizi kendiniz seçeceksiniz. Ama benim önerim şu şekildedir. İndex sayınız fazla olsa ve sizi uğraştırsa bile en sağlıklı yol budur. Tüm url lerin PA ( Page Authority ) değerleri tespit edilir. Sitenizdeki en kaliteli sayfanın PA değerine göre yarı puan kabul edilebilir bir puandır.
Ve bu puandan aşağı olan yazılara noindex koyup , robots.txt dende engelleyerek yavaşça hata vermeden kaldırılmasını sağlarsınız. Otortesi belirtiğimiz sınırların üstünde olanların bu safya otoritelerini kullanmak için ise ilgili sayfalara 301 ile yönlendirme yapmalısınız. Umarım yardımcı olabilmişimdir
Sonuç olarak : İçerik kalitesi arama motorları açısından çok önemli bir metriktir. Bu nedenle alanında otoriter ve doyurucu yazılar yazmalısınız. İçerik üretme hizmetimiz ile ilgili olarak sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Çok kaliteli bir makale olmuş celilcan bey. Bu içeriği biz ziyaretçileriniz ile paylaştığınız için size teşekkürlerimi en içten dileklerimle sunmak istiyorum…
Kaldırılan url’ler tekrar indexlenebilir mi ?
Eğer siz istemezseniz indekslenmez. Soruyu biraz daha açarsanız daha rahat yardımcı olabilirim. Tekrar indeksletmek istersem ne yapmalıyım diyemi soruyorsunuz ?
Çok başarılı bir makale olmuş, bilmediğim bir çok konuda sayenizde bilgi sahibi oldum. Blogunuzu takip etmeye çalışacağım, başarılar dilerim.
Bu 404 hatalarını gidermek için bir çok yöntem denedim. En son bu hataların olduğu URL yollarında 410 Gone dönmesini sağladım. Url kaldıra ekledim ama 1 ay sonra “süresi dolmuş” yazıyordu kaldırdığım linklerin yanında. Demin baktım yine tarama hatası olarak görünüyor.
410 Gone hata kodunu görünce Googlebot o sayfalardan ümidi keser sanmıştım.
Robots.txt’ye eklemek mantıklı geldi. Çok güzel bilgiler ve tavsiyeler mutlaka uygulayacağım.
Kesinlikle faydasını göreceksiniz. Ve 404 sorununlarınız ortadan kaybolacaktır.
Hocam gördüğüm kadarıyla bu site için 404 hatalarından kurtulmak için uzun bir robots.txt dosyanız vardı. Şimdi daha temiz bir robots.txt kullanıyorsunuz.
Google’ın verdiği bilgiye göre robots.txt dosyası maksimum 500kb olmalıymış. Benim dosya 2,5 ayda 350kb oldu bile. O halde eskiden eklediğim satıları silmekte mahsur yoktur herhalde. Tekrar görünür mü 404 hatası olarak Google Webmaster Araçlarında.
İşte Temmuz’un 23’ünde listeyi tutmaya başladım Webmaster Tools’da yenilerini gördükçe genişletiyorum listeyi.
Merhaba, yazınız çok faydalı olmuş, yalnız şunu anlayamadım, mesela “izmirde gezilecek 5 mükemmel mekan” diye bir yazımız varsa, ve atıyorum mekanların 3’ü kapanmışsa, buna devam yazısı yazmaya ne gerek var, direk yazıyı güncelleyip, içindeki bilgileri değiştirelim, bunun zararı var mı?
s.a hocam benim sitem sıralamada ciddi sekilde düşüş yasadı metin2serverler. biz .tr/ sebebi ne olabilir
Merhabalar çok fazla boş içerik var gibi görünüyor. İnce içerik ( thincontent ) diye tabir edilen içerikleri google hiç sevmez. Anahtar kelime doldurma ve bir kaç kelime dışında içerik bulunmayan bir sürü sayfanız bulunuyor . Bu sayfaları kalite açısından update etmenizi öneririm.
Merhaba hocam, bir sorum var
bir sitenin %25 metin-kod oranında olması seo için optimum bir değerdir şuanki değerim bu değerin çok çok altında yaklaşık %5 sanırım cevap sorduğum sorunun içinde ama ben bu oranı nasıl yükseltebilirim ?
Site adresini gönderirseniz daha iyi bi sonuç sağlarız. Ancak bu oranı yükseltmek için basitçe kod satırını azaltıp text satırını artırmanız gerekmektedir.
robot.txt konusu yararlı olmuş hocam google web master tool da ayrıca sevindirici
google robotların sayfalarımızı incelemesi için organik içerikler lazım yani kendi servermızdan siteye paylaştıgımız içerikler
Elinize sağlık güzel konu. Edindiğim bilgileri sitemde deneyeceğim.
Sorum şu; Bundan bir sene kadar önce kapatılma durumundan indexleri kalkma durumuna gelmiş bir siteyi alıp, profesyonel indir siteme entegre ettim. Bu siteye günlük 1500 kadar giriş vardı. Ben aldıktan sonra bu sayıyı hiç bulmadı.
Neyse Google Analytıc üzerinden düşük kaliteli içeriklere baktığımda 2500 kadar içeriğin neredeyse hiç tıklama almadığını gördüm. Zaten 150 kadarı kendi siteme ait yazılardı ve çoğu Google üzerinden tıklama almıştı. Bunları siteme aktardığımda da yayınlama tarihleri 2010, 2011, 2012, 2013 gibi görünüyordu. Ben içerikleri aktardığım zaman 2017 başları idi. Yani site aktarılmadan önceki domain üzerinde hangi tarihlerde yayınlandıysalar yine kendi sitemde de o tarihlerde gözüküyorlardu. Bunların ekserisi en son 10 aralıkta index almış ama yükselme yok. Sizce sorun ne olabilir ve ne yapabilirim?
Merhabalar,
Bu sayfaların içeriklerini google ‘da arattığınızda sizin siteniz çıkıyor mu. Yazıdaki tüm paragrafı yada tüm cümleyi aratmayı deneyebilirsiniz. Cevabınıza göre sizi yönlendireceğim.
Evet hepsi çıkıyor. Ancak eski siteden gelen 2500 yazı varsa bunun 2000 kadarında Analytıc üzerinden baktığımda Görüntüleme var fakat tıklama görünmüyor.
Birde, bunların çoğunu Google en son 10.12.2017’de indexlemiş. Diğer son paylaştığım ve yakında yayınlanan içeriklerim her gün indexleniyor. Yani Google sitenin tamamını indexlemiyor sanırım veya indexlese de yükseltmiyor.
Bazı çok kısa yazılmış içerikler var. Onlar aramada çıkmıyor bile onları siliyorum.
Ayrıca, Search Console’ da bikaç gündür çok sayıda erişim reddedildi (403) hatası alıyorum.
Google botlarını engellemiş olabilir misiniz ? Yada siteniz anlık olarak ulaşılamıyor olabilir mi? intodns sitesinden detaylı bir analiz sağlar mısınız.
Evet, o önceki gün çözüldü. Bu 3 günlük bir durum .htacsess te google botu engelleyen kodlar vardı kaldırıldı. Ancak yukardaki sorum daha öncesinde olan mevzu. bu konuda neler yapılabilir? Örneğin Search Console de sitemap şöyle;
Web sayfaları
2.491 Gönderildi
2.273 Dizine eklenen
Resimler
1.314 Gönderildi
282 Dizine eklenen
Yukarıdaki soru ile kastettiğiniz bölümü tam olarak özetler misiniz. Sevgiler
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler
Merhaba çalışmış olduğum firmada kendi sitemize SEO çalışmaları yapıyoruz fakat 2 aydır bir dalgalanma söz konusu farklı bir siteye daha seo çalışması yapıyoruz fakat ondan tam aksine yükseliş var ikiside farklı sektörde rakibimize baktığımda hepsinin içeriği kısa kısa yazılmış birbirini tekrarlayan görsellik bulunmayan içerikler mevcut onlar ilk sayfada aylarca sabitken biz neden bu kadar değişkeniz web site adresi form da doldurulmuştur. küçük bir inceleme yaparmısınız nesi neresi yanlış
Merhabalar ,
Maalesef site genelini içeren ve çok genel soruları cevaplama imkanım bulunmuyor. Ancak Araç Takip Sistemi, Durak Takip Sistemi, Hafriyat Takip Sistemi, Kişi Takip Sistemi, Mobil Kamera Sistemi, MTSK Takip Sistemi, Servis Takip Sistemi, Veli Bilgilendirme Sistemi gibi birbirini tekrar eden başlıklar yerine daha doğal başlıklar kullanın diyerek bir öneride bulunabilirim.
Sorularınızı ise daha özelleştirip minimalist hale getirirseniz sorularınıza daha detaylı cevaplar verebilirim. Sitemi inceler misiniz gibi sorular karşılığı mümkün olmayan sorulardır takdir edersiniz ki.
Sevgiler
Hocam Selamün Aleyküm. sizlere 3 tane sorum olacak.
1.. İstanbul avrupa yakasına servis hizmeti veriyoruz.. Bu nedenle .istanbul uzantısını almak .2001 yılında alınıp boşa çıkan com domaini mi iyi olur seo için?
2. celilcan.net/lokal-seo/ makalesin de yazın deniliyor ama bunu nasıl yazacağız? bendeki kod şu anda
MERKEZ: Bayrampasa
3. Yapısal veri kullanımı ( Schema ) kısmında ki kodları head kısmına mı ekleyeceğiz?
Şimdiden çok teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim sevgili hocam.
Aleyküm Selam Sevgili Mustafa,
İkisi açısından çok fazla bir fark yok. O tarihten kalan bir sitenin muhtemelen her hangi bir negatif yada pozitif otoritesi kalmamış olacaktır.
Bu sorunuzu tam anlamadım. Yazından kastınız tam olarak nedir ?
Schema.org ( Yapısal Veri ) kodları body kodları arasına koyulur. Siteniz yönetilemeyen HTML bir site mi yoksa WP mi ? Eğer WordPress ise kolayca Schema verilerini eklenti ile entegre edebilirsiniz.
Cevabınız için teşekkür ederim Hocam.
2. sorum da şunu demek istemiştim.
yazınız da (Footer ‘a tüm illerdeki telefon numaraları ve adresleri adress etiketi ile etiketleyerek ekleyin.) demişsiniz.
Tam olarak nasıl bir kod kullanacağız?. Örnek verebilir misiniz efendim?
İnternet sitenizde akıllı telefonlardan girildiğinde tıklanabilir şekilde telefon numarasını resimli, metinli veya sadece telefon numarası şeklinde ekleyebileiniz html kodları aşağıdadır.
Sadece telefon numaralı kullanım : <-a href="tel://+90 850 304 7638">+90 850 304 7638
Metin içeren kullanım : <-a href="tel://0 850 304 7638">Hızlı ARA
Not: <-a yerine
Merhaba :-)
Blog harikuladeguzel.
Katkilariniz icin saygilar sunuyorum.
Makale içerisinde kullanılan anahtar kelimelerin kalın bir şekilde yazılmasının bir faydası var mıdır? Klasik SEO’cular çok sık kullanıyorlar bunu ancak sektörümdeki otoriter siteleri incelediğimde böyle bir kullanıma çok nadir rastlıyorum. (İngilizce-ABD ağırlıklı çalışıyorum)
Ana ve alt anahtar kelimelerin kalın yazılmasının negatif bir etkisi olur mu?
Merhabalar,
Ben bu yöntemin bir seo tekniği olarak kullanılmasını çok tavsiye etmioyrum. Metnin içinda dikkat çekmek istediğiniz yerleri kullanıcı deneyimi için bold yapabilirsiniz: bunun dışında bu tür aksiyonlara gerek yok. Seo için yalnızca kalın yazarak başarı elde edilmesi mümkün olmadığı gibi sadece kalın yazılması durumunun başarısızlık oluşturması da mümkün değildir.
Selamlar bende Tokat Reşadiye 1793 doğumluyum Tozanlı deresi dersem bilirsiniz. Benim friv.party diye sitem var seo analizlerinde şu hataları alıyorum Anahtar Kelime Tutarlılığı
Sayfanızın ana anahtar kelimeleri, önemli HTML etiketleri arasında iyi bir şekilde dağıtılmamış.
İçerik Miktarı
Sayfanız, arama motorlarının ‘zayıf içerik’ olarak yorumlayabileceği düşük hacimli bir metin içeriğine sahip. Daha yüksek metin içerik hacimlerinin genel olarak daha iyi sıralama yeteneği ile ilişkili olduğu iyi araştırılmıştır. Siteme bir bakabilirseniz ve yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada çok iyi bir siteniz var ve insanlara cevap veriyorsunuz şimdiden teşekkürler.
Sevgli hemşerim seninle tanışmaktan mutluluk duydum. Reşadiyenin her santimine hayanlığım vardır :) Bu uyarı mnauel işlem bölümünde mi görünüyor ?Yoksa farklı siteler aracılığı ile inceleyince mi görünüyor.
Şimdiye kadar SEO konusunda okuduğum ve bilgilendiğim en güzel yazıyı defalarca, defalarca okuyorum adeta baş ucu rehperim oldu. Çok teşekkür ederim.
Sevgiler